Pop kültürünün tanınan simalarının hayat hikâyelerini izleyerek büyüdüm. O yüzden insanın kreatif dünyada varolurken etrafında ilham veren kişilerin yolculuğunu izlemek de her zaman keyifli geliyor. Bu isimlerden biri ortak arkadaşlarımız aracılığıyla tanıştığım Eren—o yüzden Kaleydoskop'un da desteğiyle bugün E! True Hollywood Story'nin dünyasını yeniden ziyaret etmeye heyecanlıyım.
Tahminimce popüler kültüre yakın okuma yapma keyfimi başlatan ilham aldığım insanların hayat hikâyelerini okumak ve bahsedeceğimiz belgesel serisini izlemekti. Çünkü sayelerinde mümkün olduğunu görmüşüm.
📻 #NedenPopülerOldu?: Fanon'un podcast programı dokuzuncu bölümüyle devam ediyor! Son bölüm anda kalmak hakkında. Sen de "Sınıfsaldır," diyerek bu durumu açıklıyor ve Türkiye'de mindful kalamadığın için kendi üzerine gitmiyorsan bu bölüm senin için. Yazın Akyaka'dayız di mi?
🎙 Neden Popüler Oldu? #9: Anda Kalmak
🦸♀️ Stan: Günün hayranı Borzoi Creative'in kurucusu ve sanat yönetmeni Eren Gedik. Bugünün Kaleydoskop yazısına ilham veren kreatif alanda başarılı insanların hikâyelerini okumaktan da söz eden röportaj aşağıda.
Hayran olduğum şey rutinlerinden ve kurallarından ödün vermeden, başarılı oldukları alanda istikrarlı bir şekilde yükselen, aynı zamanda etrafına da ilham veren insanlar.
📺 #FanON: Bu hafta kamuoyunca tanınan insanların hikâyelerini ele alan seri E! True Hollywood Story'e odaklanıyoruz.
📼 Sex and the City kadınlarıyla ilgili E! True Hollywood Story bölümü
🧷 16 Nisan 2006
Yayın akışı:
🦸 Stan #17: Eren Gedik
📺 #FanON: E! True Hollywood Story'le popüler kültür tarihçiliği (1996–2011)
🔵 Haftaya ne var?: tête bleue'nün kurucusu Elif Taşel'le 1990'lar
İlham aldıklarımıza,
Alara
Stan #17: Eren Gedik
Hayran oldukların seni nasıl etkiledi, Eren?

🦸♀️ Stan: Eren Gedik
✏️ Röportaj: Alara Demirel
“Hayran olduğum şey,” diye başlayan cümleyi nasıl devam ettirirsin?
Hayran olduğum şey rutinlerinden ve kurallarından ödün vermeden, başarılı oldukları alanda istikrarlı bir şekilde yükselen, aynı zamanda etrafına da ilham veren insanlar. Tanıyıp tanımamam, bana yakın veya uzak olmaları fark etmez.
Özellikle kreatif alanda başarılı insanların hikâyelerini okumak, bu insanları yakından takip etmek ve fırsat bulduğumda onlarla sohbet etmek beni çok besliyor. Hayran olmamı sağlayan en önemli iki şey de—en başta söylediğim gibi—bu insanların sadık kaldıkları rutinleri ve kuralları olması. Kulağa çılgınca gelebilir ama evet, ben rutinlerinden ödün verdiği zaman tüm dengesi şaşan bir insanım. Beni en çok yaptığım işlere ve disiplinime aldığım övgü tatmin ediyor.
🐶 Eren'in kurduğu Borzoi Creative'in Bruno Society'le işbirliğinden
Küçükken hayran olduğun evrenler var mıydı?
Küçükken hayran olduğum evrenin oluşmasını sağlayan Harry Potter ve Felsefe Taşı filmiydi. Rüyamda bu evrene gitmenin beni ne kadar heyecanlandırdığını ilk kez içimde fark ettiğimde her gece uyuduğumda oraya gitme arzum başladı.
Yastığa başımı koyduğum anda o evrende olduğuma dair hayaller kurar ve o geceki rüyamın senaryosunu yazmaya başlardım. Çoğu zaman da işe yarardı—kendimi Harry Potter evreninde bulurdum.
⚡️ Harry Potter ve Felsefe Taşı, 2001
Hayran oldukları seni, hayatını ve üretimlerini nasıl etkiliyor?
İyi işler yapan, başarılı insanlardan her zaman beslenmeye ve ilham almaya çalışırım. Azimli bir insan olduğumu söyleyebilirim fakat rekabetten asla hoşlanmam. Benimle aynı işi yapsın veya yapmasın, maddi ve manevi anlamda başkasıyla rekabet etmek bana ait bir özellikmiş gibi gelmiyor. Bu nedenle hayran olduklarımın hayatıma ve üretimime her zaman pozitif etkisi olması üzerine çabalıyorum.
Türkiye’de çok küçük bir kreatif sektör var. Bu da sektörün insanlarına bazen pastanın ne kadar büyük olduğunu ve herkese yetebileceğini unutturuyor. Birinin yerel veya global alanda yenilikçi ve önemli bir iş yaptığında aslında hepimize yol açtığını hatırlamamız ve bu insanın başarısını takdir etmemiz gerektiğine inanıyorum.
Hayran oldukların ürettiklerinle kesişiyor mu?
Üretme süreçlerim oldukça düzenli ilerliyor. Daha öncesinde bahsettiğim gibi, rutinler ve disiplinin ipi kaçınca film kesiliyor bende. Sürekli olarak çalıştığım insanları dikkatli bir şekilde seçmeye çalışıyorum. Birlikte ürettiğim insanların da her birinde hayran olunacak özellikler bulabiliyorum.
Hevessiz, risk almaktan kaçan, eski kafalı ve kendini başkalarından üstün gören insanlarla iş yapmak beni demoralize ediyor. Bu yüzden artık yalnızca birlikte yükselebileceğimi hissettiğim, beni aşağıya çekmeyecek kişilerle işbirlikleri yapıyorum.
Bazen karşıma asla rutinleri olmayan, kuralsız yaşayan, disiplinsiz fakat işinde çok iyi, olduğu ortamın enerjisini yükselten insanlar çıkıyor. Anksiyete krizleri eşliğinde o insanlarla çalışmaktan keyif alırken buluyorum kendimi.
🏺 Borzoi Creative ve Désolé işbirliğinden
İçinde yaşamak istediğin evren hangisi? Orası nasıl bir yer?
İçinde yaşamak istediğim evren için hayalim belirsizliklerin ortadan kalkması. Herkesin güvende olduğu ve iç huzurunu sağlamakta zorlanmadığı bir evren hayalim var. Günümüz dünyasındaki güç zehirlenmeleri, savaşlar, her türlü ayrımcılık ve şiddet—nerede olursan ol, maruz kal ya da kalma—duyarlı bir insanın umudunu tüketen ve gerçeklikten uzaklaştıran şeyler. O nedenle şu anda bir ütopya hayali kurmanın öncesinde tüm dünya için merhamet diliyorum.
#FanON: E! True Hollywood Story'le popüler kültür tarihçiliği
25 yıl boyunca pop kültürünün tanınan insanlarının hayat hikâyesini anlatan bir E! News belgesel yapımı neden önemli?

Özellikle kreatif alanda başarılı insanların hikâyelerini okumak, bu insanları yakından takip etmek ve fırsat bulduğumda onlarla sohbet etmek beni çok besliyor.
Eren'e benzer şekilde ben de hayran olduğum insanların hayatlarını izlemeye ve Vikipedi sayfalarını okumaya bayılarak büyüdüm. Reality TV dünyasına hiç uzak değildim ve Keeping Up with the Kardashians izlemeye başladığımda 11 yaşındaydım. O nedenle tam olarak burada Digitürk'ün o dönem ABD merkezli ve popüler kültüre odaklanan E! isimli kanalını listelerine ekledikleri için teşekkür etmem gerekiyor.
Popüler kültür üzerine bir belgesel serisi: E! hakkında konuşulacak çok şey var. Kardashian ailesinin programını kabul ederek günümüzün güzellik standartlarına dahi yol veren isimlere ilk platform sağlayan kanal olarak tanımımızı yapalım ama bugün E! True Hollywood Story isimli yapımlarına odaklanalım. "Televizyon belgesel dizisi," diyerek özetlemenin mümkün olduğu serinin her bölümü pop kültürünün en öne çıkan kişilerini, anlarını ve trendlerini inceliyordu ve 19 sezon boyunca devam etti. Leziz.
📒 Belgesel serisi için hazırlanan ve bölümleri metinsel olarak yayımlayan kitap: E! True Hollywood Story: The Real Stories Behind the Glitter
Özelliği neydi peki?: Uzun süre ekranlarda kalmasının ilk sebebi, birinci elden deneyime önem vermesiydi elbette. Bölümlerde direkt kişilerle özel konuşmalar yayınlanıyor, aile üyeleriyle çekilmiş sahneler bulunduruluyor ve özel röportajlar sunuluyordu. "İşte gerçek gazetecilik," dedirten bir programdı bu. Anlarsınız ya.
Popüler kültürde neler olduğunu takip etmek:
E! True Hollywood Story
Popüler kültürü takip etmek 2005 ve sonrasında da zor değildi. Hilton kardeşlerin trajik hayat hikâyesini dinlemek, Poltergeist (1982) filminin lanetlenip lanetlenmediğini derinlemesine araştırmak ve Drew Barrymore'un alkol problemine çocukluktan itibaren oyunculuğa başlaması olduğunu öğrenmek de oldukça ilgimi çekiyordu.
Popüler kültür tarihçiliği: 2005 ve sonrasında özellikle popülerleşen seri, benim de çocukluğuma denk geldiği kısmı. Sanırım popüler kültürü derinlemesine öğrenmeyi bu program dolayısıyla sevip yakın okumanın ne olduğuna dair ilk sinyalleri de buradan almıştım. Zira herkesin dilinde dolaşan konuyu alıyor ve sözlü tarihe göz kırpan özel röportajlar yayınlayarak konuyu her detayıyla açıklıyorlardı.
📹 Vine'la yıldızı parlayan Brittany Furlan'ın da dâhil edildiği bölüm
🧷 31 Ekim 2019
Popüler kültüre yakın okuma yapmanın popülerleşmesi: Popüler kültür tarihçiliği diye bir şey var mı?
Elbette bölümlerde ne kadar akademik yöntemler kullanılıyordu bir fikrim yok. Hatta bu konuda bir iddiam da yok. Yalnızca kapitale çevirme uğruna dahi olsa da düşündükçe popüler kültür konularına bir grup editörün zaman ayırıp geçimini buradan sağlıyor olması bana heyecan veriyor. İkincil algılanan, araştırmaya layık görülmeyen popüler kültürün 2000'lerin başında bu belgesellerle ekranlardan inmemesi oldukça keyifli geliyor—en azından deneyimlemesi baya hoştu.
2009'dan sonra: E! True Hollywood Story'i yıllar sonra tekrar ziyaret ettiğimde fark ettiğim birkaç şey oldu.
- Hâlâ bölümleri izlemekten keyif alıyorum,
- Program, 2021'de yayın hayatına son vermeden önce sosyal medya yıldızlarına zaman ayırarak 2000'lere popüler kültürü belgesel tonuyla ele alma ikonikliğini bir süre daha devam ettirmiş.
Popüler kültürü derinlemesine incelemek: Evet, E! bir kanal olarak zaten konu şemsiyesini popüler kültürle ilişkilendiriyor. Çoğunlukla kamuoyunca tanınan kişilerin haklarını ihlal ederek yayın yaptıkları veya nefret suçlarına alan tanıdıkları için de eleştirildikleri çok oldu. Neredeyse 20 yıl sonra serileri tekrar ziyaret edince işte tam da bunu fark ettim: Yakın okumanın etik sınırlarını tekrar gözlemledim ve popüler kültüre verilen kıymetin beni bu yazıyı yazmaya nasıl ittiğini görünce mutlu oldum.
Campus’teyiz: Sneaks Up
Şehrin enerjisinden, basketboldan ve sokak kültüründen aldığı ilhamı yenilikçi bir anlayışla buluşturan Sneaks Up, Akasya AVM içinde açılan yeni mağazasında deneyim odaklı Campus konseptini hayata geçiriyor.
Sneaks Up Campus: Deneyim alanları oluşturarak ilham kaynağı yaratmayı amaçlayan Campus konseptli mağazalar, inovatif ürün lansmanları, DJ performansları, kişiselleştirilmiş ürünler, dans ve basketbol atölyeleri gibi farklı etkinliklerle bütünsel bir alışveriş tecrübesi sunuyor.
Neler var? PlayStation alanı, basketbol sahası, kaykay alanı ve ürünlerin nakışla kişiselleştirilebildiği Custom Studio gibi deneyim mekânları bulunduran iki katlı mağaza, aynı zamanda Ala Nail Bar ve Petra Roasting Company şubelerine de ev sahipliği yapıyor.
Sneaks Up’ın hareketli dünyasıyla tanışmak için bu bağlantıya uğrayabilir, Campus’te buluşmak için Akasya AVM mağazasını ziyaret edebilirsin.
Popüler kültür üzerine muhabbetlere hayran Fanon’un yirminci birinci bölümünün sonuna hoş geldin.
I love to love
But my baby just loves to dance
— Tina Charles, I Love to Love
📺 Bir sonraki sayıda ne var?: 07 Aralık Çarşamba günü Elif'le Spice Girls konserinde buluşuyoruz. Senin 1990'larda en ilham aldığın kişiler kim?
🎫 Minik spam: Fanon’un Instagram hesabını da buraya tıklayarak takip edebilirsin.