aposto-logo
TR
TREN

Akıllı Şehir Projeleri Neden Başarısız Oluyor?

Akıllı şehirler hakkında düşünürken atladıklarımız, bir şehri akıllı yapmakla akıllı şehir kurmak arasındaki farklar.

Kırılım Çağı #4: Akıllı Şehir Projeleri Neden Başarısız Oluyor?

Kırılım Çağı

Kırılım Çağı #4: Akıllı Şehir Projeleri Neden Başarısız Oluyor?

Selam!

Akıllı şehir kavramı, son on senedir şehir planlaması ve Sanayi 3.0 disiplinlerinin en popüler paradigmalarından biri. Avrupa Komisyonu akıllı şehirleri, dijital çözümlerle hâlihazırdaki kentsel ağ ve hizmetleri sakinleri için daha verimli hâle getiren yaşam alanları olarak tanımlıyor. Akıllı şehir projelerine iştah her geçen gün artıyor: 2020’de akıllı şehirler projelerinin küresel piyasa değeri $410.8 milyar dolarken bu rakamın 2025’te $820’ye çıkması bekleniyor.

Tablo bu kadar güllük gülistanlıkken son yıllarda başarısızlığa uğrayan akıllı şehir projeleri artıyor. Gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) düşük olan ülkeler, altyapı bulunmayan arsalarına akıllı şehirler kurmaya çalışırken, GSYİH'si yüksek ülkeler yeni emlak projelerini akıllı şehir kapsamı içinde tanımlamaya çalışıyor. Beş yıldır her iki taraftan da başarısızlık hikâyeleri geliyor. Hatta, başarılı bir akıllı şehir projesi denildiğinde akla gelen örnek bir elin parmaklarını geçmiyor.

Peki bu başarısızlığın nedeni nedir? Akıllı şehirler hakkında düşünürken neyi atlıyoruz? Bir şehri akıllı yapmakla akıllı şehir kurmak arasındaki fark nedir?

Keyifli okumalar,

Hale Ceren Zeytinoğlu

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

YAZARLAR

Kırılım Çağı

Teknolojinin sosyal ve çevresel sorunları nasıl çözebileceğine dair tartışmalara aşinalığın olsun. Her ayın 2’inci ve 4’üncü Perşembe günü, yeni bir disiplin olan teknoloji sosyolojisine dair her konuyu burada yakalayabilirsin.

İLGİLİ BAŞLIKLAR

İLGİLİ OKUMALAR

0%

;