Temmuza veda etmeye hazırlandığımız yeni bir haftadan herkese merhabalar! 2 farklı şehir, 4 uykusuza yakın gece, 1 konser serisi, 2 festival, 15'e yakın konser ve DJ performans derken oldukça yoğun ve yorucu bir haftayı saat 03.15 itibarıyla nihayet geride bırakıyorum. Elbette yoğunluktan kaçırmak zorunda kaldığım bir Rüfus Du Sol konseri var ki o da bir parça mutsuzluk sebebi. Neyse ki DJ setti, live olsaydı kendi adıma kartlar yeniden dağıtılırdı.
Bu hafta Selda Bağcan konseriyle müziğin tadına varıyor, yazlık sinemaları kaçırdıysak yeni gösterimleri yakalıyor, Barbenheimer'a yakından bakıyor, eylüldeki Tamino konseri için geri sayımı başlatıyor ve biraz daha hareketlenecek bir Ankara için önümüzdeki haftayı iple çekiyoruz.
Sanatla birlikte, eğlenceli tarafta kalmayı unutmayın!
Sevgiler
Ahmet Emre

Aposto Ankara
Her pazartesi saat 12.00'de Ankara'dan özenle seçilmiş etkinlikler, haberler ve hikâyeler.
1. Bağcan Family InDaHouse: Selda Bağcan
Müzik kariyerinde 50. yılı geride bırakan, Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan Selda Bağcan, IF Armada Yaz Konserleri kapsamında uzunca bir aranın ardından sevenleriyle kavuşacak.
Tarih: 29 Temmuz | Yer: Armada Açık Otopark
Ne kaçırırsınız?: Türk müziğine ailecek hizmet veren Bağcan ailesinden unutulmaz bir cumartesi akşamını.
Not düşün: Etkinlik biletleri için, buradan.
Dahası:
- Geçen hafta başlayan İtalyan Yazlık Sineması'nın dördüncü konuğu 25 Temmuz'da Dogman. Biletleri için buradan.
- İtalyan Büyükelçiliği ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen ve klasik ile caz müzikseverleri İtalyan ezgilerinden buluşturan konser serisinin ikinci konuğu Duo Re-Imagine, 26 Temmuz'da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde.
- Yazın şehrin en sevilen etkinliklerinden CerModern Açık Hava Sineması'nda 26 Temmuz'da Encanto gösterimde.
- Kendine has tarzlarıyla Ankara'nın sevilen ekiplerinden Kurcala'dan tanıdığımız Nevzat Can Ünsal, yeni gösterisi Simülasyon Hatası ile 28 Temmuz'da Walk Inn'de.
- Cem İşçiler ve Fazlı Polat ikilisinin interaktif talk showu Çimen, çekimsiz formatıyla 28 - 29 Temmuz'da Route'da.
- Müze'de Müzik kapsamında gerçekleşecek olan terasta caz gecesinin bu seferki konuğu Alp Kıyıcı Quintet 28 Temmuz'da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde.
- Müziğini indie ve tekno dünyalarını birleştirme amacıyla icra eden, besteci, vokalist ve prodüktör Roman Kyn, 29 Temmuz'da Backyard Secrets'ta.
Alternatifler:
- Soruları Bil, Biraları Götür! Çok kısa sürede şehirde sendromsuz pazartesi akşamlarına bir alternatif olan, katılımcılarına takım ruhu olmanın güzellikleri ile birlikte keyifli birkaç saat vadeden IF Sokak'ın eğlenceli etkinliği Trivia Night her pazartesi akşamı gerçekleşiyor. Katılım ücretsiz, 24 Temmuz'daki etkinlikte haftanın teması ise "Leyla ile Mecnun".
- CerModern ve SineFilozofi dergisi işbirliğiyle düzenlenen Sinema ve Felsefe Seminerleri'nin yeni etkinliği Tarkovski'nin Zihin Sineması kapsamındaki Solaris film gösterimi ve söyleşisi, 27 Temmuz'da CerModern'de gerçekleşecek.
Romantik Prens: Tamino
Jeff Buckley'in veliahtı olarak adlandırılan, sürükleyici vokal yeteneği ve hayran bırakan melankolisiyle çok sevilen, dünyaca ünlü şarkıcı ve söz yazarı Tamino, Gezgin Salon Türkiye turnesi kapsamında uzunca bir aranın ardından yeniden Ankaralı hayranlarıyla buluşacak.
Tarih: 13 Eylül | Yer: ODTÜ Vişnelik Tesisleri
Ne kaçırırsınız?: Açık havada, huzur ve melankoli dolu bir hafta ortası akşamını.
Not düşün: Geçtiğimiz haftanın sayısı yayımlandıktan birkaç saat sonra açıklanan, çarşamba günü de satışa sunulan konserin erken dönem biletleri aynı gün tükendi. Genel dönem biletleri tükenmeden almak için, buradan.
Evrensel Kitabevi kapanıyor
Ankara'nın samimi çalışanlarıyla, müşterilerine ilgili yaklaşımıyla ve her ay farklı bir yayınevinin kitaplarına yaptığı indirimleriyle ünlü kitapçısı Evrensel Kitabevi kapanıyor. Evrensel Kitabevi Ankaralılar açısından, aranan kitapların bulunduğu, bulunamayanların getirildiği, eski kitapçı kültürünün yaşatıldığı bir mekandı.
Ankara Şehircilik Bienali
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı, 13-26 Kasım tarihleri arasında Ankara Şehir Bienali'ni gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bienal kapsamında açılan "Yeni Yaşam Biçimleri ve Kentsel Kamusal Alanın Yaratıcı Kullanımı" konulu öğrenci fikir proje yarışmasına lisans veya lisansüstü öğrenciler başvurabilir. Detaylı bilgi için buradan.
Kısa Kısa
- Teoman Öztürk Mekan Öyküleri Yarışması bu yıl dördüncü kez yapılacak. Başvuru için son tarih 20 Ekim, detaylı bilgi için buradan.
- Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2023 için başvurular başladı, detaylı bilgi için buradan.
- Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi 2023 Staj Programı kapsamında gerçekleştirilecek oturumlar tüm öğrencilerin katılımına açık, buradan.
Barbenheimer
Vizyona giren iki sansasyonel filme ve rekabet kavramına bakıyoruz.

Geçtiğimiz haftanın gerek Türkiye'de gerek dünyada en çok konuşulan gündemlerinden biri Barbie ve Oppenheimer (ya da bir fenomen olarak Barbenheimer) filmleriydi. Şunu söyleyebiliriz ki, yıllar sonra geriye dönüp bu haftayı düşündüğümüzde, filmlerin kalitesine nazaran iki filmin aynı gün vizyona girmesini ve yarattıkları coşku sayesinde insanları sinemaya nasıl çektiğini hatırlayacağız. 21 Temmuz 2023 tarihi, pandemi sonrasında geçmiş yıllara göre azalan sinema seyircisini tekrardan sinemaya davet etmesi açısından önemli bir dönüm noktası olabilir.
Rekabetle tanımladığımız bir dünya
Barbenheimer'ın etkisini rakamlarla ifade edersek eğer; ABD gişesinde Barbie'nin açılış hafta sonunda 100 milyon dolar, Oppenheimer'ın ise 50 milyon dolar hasılat yapacağı tahmin ediliyordu. İki filmin gişesi de -hiç de azımsanmayacak olan- beklentilerin üzerinde seyretti ve Barbie 155 milyon dolar, Oppenheimer 80 milyon dolar baremlerini aştı. Bu, tarihte aynı anda vizyona giren iki filmden birinin 100 milyon dolardan, diğerinin 50 milyon dolardan daha fazla kazandığı ilk hafta sonu.
Başlangıçta "Barbie'ye mi gideceksin yoksa Oppenheimer'a mı?" şeklinde bir rekabetle başlayan Barbenheimer fenomeni, filmlerin vizyona girişiyle birlikte iki film birden konseptine evrildi; ilk hafta sonunda birçok Hollywood oyuncusu ve sinemasever filmleri bu şekilde izledi.
Bir tarafta Christopher Nolan'ın gişe rekorları kıran filmlerinin soyundan gelen ve dramaseverlerin iştahını hiç şüphesiz tatmin edecek gerçek bir destan olan Oppenheimer, diğer tarafta Greta Gerwig'in son derece parlak zihninden bir çocuğun hayal gücü kadar büyük ve şekerle boyanmış rüya dünyası Barbie, neredeyse her şeyleriyle tamamen zıt kutuplar olmalarına rağmen insanların zihinlerinde bir bütün olarak yerlerini aldılar.
The Guardian'dan Charles Bramesco'nun yazdığı gibi: "Homo sapiens'in beynindeki bir kusur, bizi her şeyi rekabet açısından görmeye zorluyor - tüm dünya, kazananlar ve kaybedenler şeklinde gruplandırılmış." Barbenheimer, belki de dünyada gittikçe artan kutuplaşmaya -bilinçli ya da farkında olmadan- verilen bir yanıt, belki de farklı ruh hallerimizi ve ilgi alanlarımızı çağrıştırıyor, belki de kendi içimizdeki rekabet halindeki kavramları temsil ediyor.
Birer eğlenceli bilgi
Ryan Gosling, Ken rolü için kendisine yapılan teklifi düşündüğü günlerde, kızının Ken bebeğini, evinin arka bahçesinde ezilmiş bir limonun yanında yüz üstü çamura saplanmış halde buldu. Durumun fotoğrafını çekerek Greta Gerwig'e bir mesaj attı ve "Senin Ken'in olacağım, çünkü bu hikaye anlatılmalı," dedi.
Matt Damon bir röportajında, eşiyle yaptığı anlaşmaya bağlı olarak aktörlüğe bir süre ara vermeyi kabul ettiğini, bu anlaşmaya tek şerh düştüğünü belirtti. Eğer Christopher Nolan ararsa yalnızca onun filminde oynayacaktı. Nitekim Matt Damon'ın koydurduğu muafiyet işe yaradı ve bir gün Nolan'dan ansızın gelen telefonla, kendisinin onun için uygun gördüğü Leslie Groves rolünü kabul etti.
- Bir bölüm: "Mahir Ünsal Eriş: 'Ben öykü ve roman yazabilmek için memuriyetimi yaktım. Buna ömrümü verdim.'", Anlatsam Roman Olur (Podcast)
- Türkiye'nin kayıt altına alınan 500'üncü kuş türü: "Güneyli Yakut Renkli Arıkuşu"
- Nedir?: "Taktiksel Kentleşme", Zeynep Aybüke Mutlu (Roof Coliving)
- Anafartalar Çarşısı'nda bir performans: "Mahluk", Asi Keçi