Nabersiniz 20’likler?
Umarım gününüz keyifli geçmiş, evinize dönmüş, yemeğinizi yemiş, ev kıyafetlerinizi giymiş, ayaklarınızı şööööyle güzelce uzatmış, belki bir bardak çay, belki bir bardak kahve, belki de sadece su ile günün yorgunluğunu yavaş yavaş üstünüzden atıyorsunuzdur.
Bu hafta iklim krizi ve tüketim alışkanlıklarından bahsediyoruz. İklim krizinin soyutluktan, somutluğa geçirilmesinin zor bir adım olduğunu düşünüyorum. Yıllardır bizimle olan ve ağırlığını gittikçe daha çok hissettiğimiz bu sorun, anda.mısın ile beraber çıkarttığım videoların birine de konu oldu.
İklim krizi üzerine sıkça yazan psikanalist Sally Weintrobe, “İklim Krizi: Neoliberal Ayrıcalıklı Hissetme ve Umursamamazlık Kültürü” adlı çevrimiçi seminerinde iklim anksiyetesi ve harekete geçme arasındaki bağlantıdan bahsediyor:
“İklim adına harekete geçebilmek için, iklim üzerine düşünebilmemiz gerektiğini ve iklim üzerine düşünmek için, hislerimize tahammül edebilmemiz gerektiğini öne süreceğim. Dahil olduğumuz gruplarda ve bireyler olarak kendi içimizde, medeni ve makul davranışları sürdürebilmemiz, iklim krizine ve karşılaştığımız halihazırdaki diğer krizlere dair zorlayıcı hisleri kapsama, ruhsal işleme ve bu hislere kalabilme kapasitemize bağlıdır.”
İklim krizi 20'liğe sıkça konu oluyor. Olduğumuz an ile beraber geleceği, gelecek nesilleri de önemsiyoruz. -Uz ekini kullanıyorum, genelleme yapmamak lazım ama gözlemlerim bu yönde. “Saldım çayıra, mevlâm kayıra” tarzı bir yaklaşımdan uzağız gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu hafta da sizi bu soru ile selamlıyorum.
💚 İyi okumalar, yeşil kalın 💚
Yasmin
🥁Not. Bu hafta yine uzun bir sayı ile sizleyiz. Aramıza e-posta üzerinden katılıyorsanız sağ üstteki "tarayıcıda oku" tuşuna basmanızı tavsiye ediyorum.
Şehir içi ulaşımın çevre dostu alternatifi: hop
hop'la şehrin keyfini sür
Dünya çapında yaklaşık 1,4 milyar arabanın yollarda bulunduğu ve gezegende neredeyse her 7 kişiye bir arabanın düştüğü günümüz; karbon emisyonu, gürültü ve hava kirliliği nedeniyle çevre felaketlerine neden oluyor.
Çevre dostu ulaşım alternatifi sunan hop, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan ve şehirleri sürdürülebilir ulaşım çözümleri bulmaya teşvik eden Avrupa Hareketlilik Haftası’nı ve 22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Günü'nü kutluyor.
Nedir? Sürüş kolaylığı, teknolojisi ve performansıyla zamandan tasarruf edilmesini sağlayan hop, paylaşımlı elektrikli araçlarla günlük ulaşım ihtiyacını karşılıyor.
Neden önemli? Sürdürülebilir bir dünya için ulaşım kaynaklı çevre kirliliğini, karbon salınımını ve trafikte geçen zamanı azaltmayı hedefleyen hop, rüzgâr enerjisinden sağladığı çevreci enerjiyle 2 ülkede 20’den fazla şehre derin bir nefes aldırıyor. hop, karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olarak ulaşımın çevreye olan etkisini azaltmayı amaçlıyor.
Ne yapabilirim? Şehir içi ulaşımda hop’u tercih edenler karbon emisyonu azalmasına katkıda bulunarak çevreye olan baskıyı azaltıyor ve sürdürülebilir bir gelecek hedefine katkıda bulunuyor. Araştırmalar 2030 yılına kadar paylaşımlı elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasıyla 80 bin tona kadar karbon tasarrufu yapılabileceğini ve 130 hektarlık yeşil alanın kurtarılabileceğini öngörüyor.
Hava ve gürültü kirliliğine yol açmayan, sessiz ve ekonomik yolculuklarla ulaşım alışkanlıklarını değiştirmek için bu bağlantıyı ziyaret ederek hop’u keşfedebilirsin.