Selamlar,
Sanırım Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alması gibi devasa anlaşmaların en keyifli tarafı, düzenleyici kurumların dahil olmasıyla birlikte ortaya saçılan belgeler ve perde arkasında gerçekleşen birçok gelişmenin halka erişmesi. Soruşturmaların devam ettiği süreçte neredeyse her hafta gündemi meşgul edecek bir şeyler ortaya çıktı. Son gelişmeler ışığında PlayStation ve Xbox tarafları kılıçları çekti, tutumlar sertleşti. Bana da anlatmak düştü.
Bu hafta gündemimizde neler var?
💭 CD Projekt'in hayalleri
🪖 Call of Duty draması
💰 Game Pass'in kazancı
*Kapak görseli: Eddie Del Rio
Her zaman olduğu gibi daha iyi bir Ludens için geri dönüşlerinizi bekliyorum. Çekinmeyin, [email protected] adresine yazın. Ayrıca yayını beğendiyseniz tanıdıklarınızla paylaşmayı da unutmayın.
Keyifli okumalar,
Tahsin
Ludens'i ve diğer Aposto yayınlarını yenilenen Aposto mobil uygulamalarından takip edebilirsiniz.
🔸 Xbox, PlayStation ve Call of Duty dramasında son durum
Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alma süreci Call of Duty krizine takıldı.

Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın alacağını duyurmasının ardından kopan yaygaralar ve türlü türlü gelişmeler bu satırlarda birçok kez yer aldı. Neredeyse her hafta perde arkasında neler döndüğüne dair yeni bir şeyler öğrendiğimiz bu süreçte işler biraz kızışmaya başladı. Call of Duty ise tüm bu tartışmaların arasında kilit bir rol oynuyor. Konuya aşina olmayanlar için kısaca neler olduğunu ve son durumu açıklayalım.
Neler olmuştu?
Microsoft'un, Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın alacağını duyurarak oyun dünyasını şoka uğratmasının ardından beklenildiği üzere düzenleyiciler bu anlaşmayı incelemeye aldı. Son haftalarda kopan yaygara, farklı ülkelerde gerçekleştirilen incelemelerde ortaya çıkan belgelerden ve tarafların resmî kurumlara yaptığı savunmalardan kaynaklanıyor. Düzenleyici kurumlar her ne kadar Take Two ve Ubisoft gibi sektördeki diğer büyük şirketlerden fikir alsa da mevzu daha çok Sony ve Microsoft arasında geçiyor.
Sony'nin, Brezilya'daki düzenleyicilere bu anlaşmanın rekabeti olumsuz etkileyebileceğine dair sunduğu argümanlarla alevlenen drama Microsoft'un savunmasıyla uzadıkça uzadı.
🔵 Sony özellikle Call of Duty'nin yeri doldurulamayacak kadar önemli bir seri olduğunu, bunun kontrolünün Xbox tarafına geçmesi ve oyunun Xbox'a özel olmasının kendilerini ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini söyledi.
🟢 Xbox patronu Phil Spencer, PlayStation tarafı ile yapılan anlaşmanın devam ettiğini ve Call of Duty'nin birkaç yıl daha tüm platformlara geleceğini belirtti. Microsoft daha önce, Minecraft'ı örnek göstererek Call of Duty için de benzer bir yol izlenebileceğini dile getirmişti.
🔵 Bunun üzerine Sony Interactive Entertainment (SIE) CEO'su Jim Ryan, yapılan anlaşmanın yetersiz olduğunu ve PlayStation oyuncuları için Call of Duty'nin geleceğini güvence altına almak istediklerini paylaştı. Serinin SIE için en büyük üçüncü parti gelir kaynaklarından biri olduğu belirtildi.
🟢 Phil Spencer, Call of Duty'nin PlayStation ve diğer platformlara geleceğini tekrarladı. Xbox patronu, amaçlarının oyunlarını daha fazla oyuncuyla buluşturmak olduğunu vurguladı.
🔵 Jim Ryan Brüksel'e giderek Avrupa Birliği temsilcileriyle görüştü ve yetkilileri Activision Blizzard satın alımının Call of Duty üzerinden Xbox'ı tekelleştirebileceğine dair ikna etmeye çalıştı.
🔵 Avrupa Birliği, Microsoft ve Activision Blizzard'ın rakiplerinden satın alım anlaşmasıyla ilgili geri bildirim talep etti. AB antitröst düzenleyicileri anlaşmanın onaylanması durumunda etkilenecek olan oyun geliştiricilerine, yayıncılara ve dağıtımcılara yaklaşık 100 sorudan oluşan bir form gönderdi.
Son durum
🟢 Brezilya, Activision Blizzard satın alımını onayladı. Düzenleyiciler Microsoft'un rekabeti zorlaştırmaya niyetinin olmadığına ve tüm Activision Blizzard kataloğu sadece Xbox'a özel olsa dahi bunun pazarlardaki rekabet düzeyinde önemli bir azalmaya yol açmayacağına kanaat getirdi.
🔵 Sony, Birleşik Krallık rekabet düzenleyicisine Call of Duty oyuncularının, oyun Xbox'a münhasır olmasa bile Xbox'a geçebileceklerini söyledi. Call of Duty'nin Game Pass'e eklenme senaryosunu örnek gösterdi.
🔵 Microsoft'un argümanları Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu'nu (CMA) ikna edemedi. CMA satın alımla ilgili soruşturmasını genişletti. CMA rekabetin önemli ölçüde azalmasına ilişkin gerçekçi bir ihtimal olduğunu söyledi.
🟢 CMA tarafından alınan kararı eleştiren Microsoft, düzenleyicinin endişelerinin yersiz olduğunu ve Sony'nin şikâyetlerinin düzgün bir inceleme yapılmadan kabul edildiğini iddia etti.
Bu noktada artık işler iyice ilginçleşiyor. Bu zamana kadar savunma argümanlarında orta yollu ifadeler kullanan Microsoft CMA tarafından alınan kararın ardından daha sert bir tavır takındı.
Verilerle Sony'nin açık ara pazar lideri olduğunu vurgulayan şirket, "Açık ve kalıcı bir güce sahip pazar liderinin, bir markaya (Call of Duty) erişimini kaybetmesi sonucunda üçüncü en büyük sağlayıcı tarafından önlenebileceği önerisi inandırıcı değildir" açıklamasını yaptı. Savunma burada bitmedi.
- Sony'nin konsol pazarında Xbox'ı ikiye katladığını ifade eden Microsoft, "Sony artan rekabeti hoş karşılamayabilir, ancak uyum sağlama ve rekabet etme imkânına sahiptir. Oyuncular bu artan rekabet ve seçenekten eninde sonunda faydalanacaktır" ifadelerini kullandı. Sony'nin pazar payını kaybetme korkusu olmadan istediği gibi konsol fiyatlarını artırabildiğine referans verildi.
- Microsoft, Sony'nin yakın zamanda Bungie ve Haven gibi şirket satın alımlarına dikkat çekti. 2021 itibariyle PlayStation'da 280'den fazla birinci ve üçüncü parti münhasır oyun olduğunu söyledi. Xbox'ın neredeyse 5 katı.
- Sony'nin kendini aciz gösterdiğine vurgu yapıldı. "Sony varsayımsal bir 'önleme, engelleme' stratejisine karşı savunmasız değildir. Karar, hatalı bir şekilde Sony'nin Call of Duty'nin önemini abartan, kendilerinin rekabete karşılık verme imkânı hakkında açıklama yapmayan ve Sony'ye hizmet eden beyanlara dayanmaktadır."
- Son olarak Microsoft, oyuncuların Xbox için PlayStation'dan ayrılmayı seçerlerse bunun nedeninin Xbox'ın rakibine göre ek seçenekler sunması olduğunu, Sony'nin Game Pass'i PlayStation'a getirmemeyi kendisinin tercih ettiğini belirtti.
🔵 CMA en son yayımladığı belgede Microsoft'un savunmasındaki tüm argümanlara cevap vermiyor, ancak Microsoft'un Call of Duty'yi Xbox'a özel yapmayacağına dair ifadelerine inanmadığını açıkça belirtiyor. CMA, Call of Duty'nin tüketicinin konsol alma kararını şekillendirebileceğini, bunun Sony'nin Microsoft ile rekabet etme yeteneğini etkileyeceğini ve piyasadaki genel rekabet üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını belirledi.
Video oyun tarihinin en büyük anlaşması en azından Birleşik Krallık'ta Microsoft'un istediği şekilde gitmiyor gibi görünüyor. Avrupa, ABD ve diğer ülkelerde de incelenen anlaşmaya bu bölgelerden nasıl bir karar geleceği belirsiz, ancak Birleşik Krallık'tan birleşme ve satın almayı engellemeye yönelik bir karar gelirse bu, diğer bölgeler için de önemli bir referans olabilir.
İlk başta sadece Call of Duty'yi kaybetmek istemiyor gibi görünen Sony, düzenleyicilerin aldığı tavırlardan sonra kullandığı ifadelerle Activision Blizzard anlaşmasının bütününe karşı olduğunu göstermiş oldu. Sony'nin agresif bir şekilde kendisini mağdur gösterip anlaşmaya karşı olması bazı oyuncular/tüketiciler tarafından antipatik bulunuyor. Ancak işe ticaret çerçevesinden baktığımızda Sony'nin, rakibine avantaj kazandırabilecek bu anlaşmayı ufak da olsa suya düşürme ihtimali varsa bunu kullanmaya çalışması gayet normal.
Belli ki bu drama uzun sürecek. Birleşik Krallık ve diğer ülkelerden nasıl bir karar çıkacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Bir tüketici/oyuncu olarak anlaşmanın onaylanması oyuncuya yarayacak gibi hissediyorum. Anlaşmanın onaylanmaması durumunda, Sony'nin yaptığı satın alımlar dahil, benzer tüm senaryolarda taraflar aynı argümanları sunup birbirlerini engellemeye çalışabilirler. Sonuç ne olur bilemiyoruz ama umarım rekabeti körükleyecek, dolayısıyla da tüketiciye yarayacak bir çıktısı olur.
Bu arada konu hakkında sevgili Emin Çıtak güzel bir video hazırlamış. Call of Duty'nin bu dramada neden bu kadar aktif rol oynadığını ve tarafların bakış açısını merak edenler için aşağıya bırakıyorum.
🔸 CD Projekt gelecek projelerini duyurdu.
Cyberpunk: Edgerunners animesi ve Cyberpunk 2077'nin yeniden yükselişiyle birlikte rüzgârı arkasına alan CD Projekt Red, şirketin geleceğini şekillendirecek yeni projelerini duyurdu. Şu sıralar yatırımcı ilişkilerine önem veren Polonya merkezli şirket, daha önceden bildiğimiz yeni bir Witcher üçlemesi, Cyberpunk 2077 için bir devam oyunu (Orion), üçlemeden bağımsız yeni bir Witcher oyunu (Canis Majoris), multiplayer öğeler içerecek olan bir Witcher oyunu daha (Sirius) ve Hadar kod adlı yeni bir IP üzerinde üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Oyunlar hakkında pek fazla detay vermeyen CD Projekt, yeni Witcher üçlemesinin, ilk oyun çıktıktan sonraki 6 yıllık süre içinde piyasaya sürülmesini hedeflediklerini açıkladı. Hadar projesi ve yeni Cyberpunk oyunu içinse bir tarih paylaşılmadı. Hâliyle, söz konusu CD Projekt olduğunda artık kimse onlardan acele etmelerini beklemiyor.
Bir süredir beklenen Witcher 3 yeni nesil güncellemesi hakkında yeni bir bilgi paylaşılmadı. Bunların yanı sıra Cyberpunk 2077 için geliştirilen genişleme paketi Phantom Liberty'nin de 2023'te piyasaya sürülmesi bekleniyor.
2020'deki Cyberpunk faciasının ardından toparlanmaya çalışan CD Projekt, ekibini büyüterek ve üçüncü parti geliştiricilerle ortak çalışarak 2022'den itibaren birden fazla AAA projesini aynı anda geliştirebileceklerini açıklamıştı. Bunu yineleyen şirket, yatırımcıların güvenini tazeleyerek yoluna sağlam adımlarla devam etmek istiyor. CD Projekt her ne kadar tekrar ivme yakalamış gibi görünse de 2020'de yaşananları unutmayanların sayısı az değil. Dolayısıyla bundan sonra şirketin piyasaya süreceği oyunlarda, Cyberpunk 2077 çıkmadan önceki gibi bir kredisi olmayacağını söylemek mümkün.
CD Projekt'in uzun vadeli planlarını açıklandığı strateji bilgilendirme videosunu da meraklıları için buraya bırakıyorum.
🔸 Game Pass 2021'de konsollarda 2,9 milyar dolar kazandırmış.
Activision Blizzard anlaşmasının Brezilya'da onaylanmasının ardından CADE tarafından yayımlanan belgelerde Xbox Game Pass'in 2021 mali yılında 2,9 milyar dolar gelir elde ettiği ortaya çıktı. Buna PC'deki Game Pass sürümünden elde edilen gelirlerin dahil olmadığı paylaşıldı.
TweakTown'ın bunu haber yapmasının ardından düzenleyici, dokümanı güncelleyerek gelirleri listeleyen tabloyu kaldırdı.
🔸 Bulut oyun pazarının değeri 2022'de 2,4 milyar dolar değerine ulaşacak.
Newzoo tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre 2021'de 1,36 milyar dolar değerinde olan bulut oyun pazarı bu yıl sonunda yüzde 74'lük bir artış görecek. Newzoo'nun tahminine göre bu değer 2025 yılında 8,1 milyar dolara erişecek.
Raporda 2022 yılı boyunca 31,7 milyon tüketicinin bulut oyun hizmetlerini kullanmak için ödeme yapacağı belirtiliyor. Google'ın bulut oyun platformu Stadia'nın kapanmasıyla ilgili yorumlara da yer verilen raporda, "Bu raporda analiz ettiğimiz ve teknolojinin parlak geleceğini destekleyen bulut oyun pazarındaki olumlu gelişmeler, Stadia'nın kapanmasıyla buharlaşmıyor." ifadeleri kullanıldı.
🔸 PlayStation oyunları 1 yıldan önce PC'ye gelmeyecek.
PlayStation Studios'un patronu Hermen Hulst bu açıklamayı ilginç bir şekilde mevcut PlayStation konsol sahiplerinin "içini rahatlatma" tonuyla yapsa da bu aynı zamanda şu demek oluyor: PlayStation için geliştirilen münhasır oyunlar en az 1 yıl sonra PC'ye de gelecek. Hults bu sürenin, yapısı gereği "live service" oyunlar için geçerli olmadığını sözlerine ekledi.
Hults'un açıklamalarına paralel olarak, SIE CEO'su Jim Ryan da 2025 yılına kadar PlayStation ürünlerinin yarısının PC ve mobile gelmesini planladıklarını açıklamıştı.
🔸Microsoft ve Sony, Ark'ı abonelik sistemlerine getirmek için milyon dolarlar ödedi.
Ortaya çıkan SEC belgelerine göre Sony, Ark Survival Evolved oyununu Mart 2022'nin PlayStation Plus oyunlarından biri yapmak için Snail Games'e 3,5 milyon dolar ödedi.
Microsoft'un ise hâlihazırda Ark'ın Xbox Game Pass'te yer alması için 3 yıllık bir lisans anlaşması vardı. Sonradan bu anlaşma, ilk Ark oyununun Game Pass'te kalması için Microsoft'un Snail Games'e 2,5 milyon dolar ödeme yapacağı şekilde güncellemiş.
Sony ve Microsoft, abonelik hizmetlerine oyunları dahil etmek için stüdyolara ne kadar para ödedikleri konusunda ketum davranıyorlar. Dolayısıyla bu rakamlar sektörün gidişatı hakkında önemli bir bakış açısı kazandırıyor.
Biraz radar altında kalsa da bu üzerine tartışılabilecek ilginç bir konu. Gündemi daha fazla uzatmamak adına şimdilik sizi konuyla ilgili bir okuma önerisiyle bırakıyorum: Abonelik servisleri oyun kalitesini düşürüyor mu?
📰 Geçtiğimiz haftanın diğer gündem maddelerine hızlı bir bakış.
- Uzun süredir beklenen Disco Elysium'un Türkçe sürümü 24 Ekim'de geliyor.
- John Carpenter bir Dead Space filmi yapmak istiyor.
- Electronic Arts Origin uygulamasını EA App olarak yeniledi.
- Hideo Kojima'nın yeni oyununun başrolü Elle Fanning olacak.
- Tartışmalı bir çıkış yapan Overwatch 2, 10 günde 25 milyon oyuncuya ulaştı.
- Take Two CEO'suna göre Microsoft'un Activision Blizzard satın alımı iyi bir şey.
- Marcin Iwinski CD Projekt'teki CEO'luk görevini bırakıyor.
☢️ 25. yılını kutlayan Fallout serisinin oyunları Steam'de indirime girdi. Seriyle yolunuz hiç kesişmediyse doğru zaman olabilir. Son gün 18 Ekim.
📦 Cyberpunk temalı bir teslimat oyunu olan Cloudpunk Steam'de 13 TL'ye inmiş durumda, fazlasıyla değer. Son gün 22 Ekim.
🆓 Epic Games'in 20 Ekim'e kadar sunduğu bedava oyunlar Darkwood ve ToeJam & Earl: Back in the Groove oldu. 20 Ekim sonrası ise Evoland Legendary Edition ve Fallout 3 bedava olarak verilecek.