HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI #1
HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI #2
HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI #3
İSTANBUL'DA BU HAFTA
OYUN BAHÇESİ
ŞEHİR GÜNDEMİ
ŞEHİR DIŞI
DİNLEMELİK
GALATA'DAN SEVGİLERLE

🌻 CI Bloom, İstanbul Müzik Festivali

Bu hafta şehrin ajandasında CI Bloom, 51. İstanbul Müzik Festivali, Salt Galata'nın yeni sergisi Başka Kayda Rastlanmadı ve daha nicesi var.

Fotoğraf: Deniz Sabuncu

Merhaba. Hayat gailemizin yanında iki turu birbirinden yorucu olan bir seçim sürecinin stresini sırtlandığımız günler geride kalsa da o stresin bir yere gittiğini pek sanmıyorum. Dilerim bir yerlerde senin derdinle dertlenen ve sen mutluyken mutlu olan, senin varlığını düşünerek umutlanan milyonlarca insanın olduğunu biliyor; iyiliğe ve dayanışmaya tutunabiliyorsundur. Bir aradalığın gücünü omuz omuzayken hissetmeye hazırsan birlikte ajandalarımızı doldurmaya başlayalım.

Yine çiçekteyiz işte yine meyvedeyiz,
Dilara

Aposto İstanbul

Aposto İstanbul

İstanbul'dan seçilmiş etkinlikler, kültür sanat ajandası, şehir gündemi, tematik rehberler ve şehrin sınırlarından taşmaya değecek davetler her hafta e-posta kutunda.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI #1

CI Bloom, ikinci edisyonuyla Rumeli Salonu'nda

İstanbul'un genç çağdaş sanat fuarı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda 23 çağdaş sanat galerisinin katılımıyla sanatseverlerle buluşuyor.

  • Nedir? Sanat fuarı. CI Bloom, İstanbul’daki sanat profesyonellerinden oluşan seçici kurulun belirlediği çağdaş sanat galerilerini, sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getiriyor. Kurulda Adnan Yerebakan (Sanatorium), Bahar Kızgut (Martch Art Project), Tankut Aykut (Öktem Aykut),  Moiz Zilberman (Zilberman Gallery), Oktay Duran (Art On Istanbul), Hazer Özil (Dirimart), Ulaş Parkan, (Ambidexter) ve Yeşim Turanlı (Pi Artworks) yer alıyor.
  • Nerede? Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu
  • Ne zaman? 1 - 4 Haziran
  • Neden gitmeli? Bölgenin yeni nesil sanatçıları ile sanat profesyonelleri bir araya gelirken sanatseverler de bu sürecin eşlikçileri oluyor.
  • Not almalı: CI Bloom’un katılımcı çağdaş sanat galerileri Ambidexter, İstanbul; Anna Laudel, İstanbul, Düsseldorf; Art On İstanbul, İstanbul; Bozlu Art Project, İstanbul; C.A.M. Gallery, İstanbul; den art, Antalya; Dirimart, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri/Miz, İstanbul; KAIROS, İstanbul; Krank Art Gallery, İstanbul; Martch Art Project, İstanbul; One Arc Gallery, İstanbul; Öktem Aykut, İstanbul; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Piramid Sanat, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Sevil Dolmacı Art Gallery, İstanbul; Simbart Projects, İstanbul; SODA, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul, x-ist, İstanbul ve Zilberman, İstanbul, Berlin oldu.

    Bu yıl ilk kez CI Bloom’a katılacak yeni galeriler den art, Antalya; Galeri Bosfor, İstanbul; KAIROS, İstanbul ve Simbart Projects, İstanbul olurken fuara katılan sanat inisiyatiflerine Darağaç Kolektif, İzmir; Ka, Ankara; KOLİ Art Space, İstanbul ve sub, Çanakkale eklendi.

    Fuar programında Contemporary Istanbul'un 18. edisyonunda yer alacak yeni fotoğraf Bölümü CI Photo’nun tanıtımı yapılıyor. Frank Thiel'in Viedma #01 eseri izleyiciyle buluşurken Rafael Yossef Herman’ın Felix Taeda II adlı eseri de CI Photo kapsamında sergileniyor.

    1, 2 ve 3 Haziran’da 11.00 - 20.00, 4 Haziran’da 11.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğin CI Bloom’un biletlerine buradan ulaşabilirsin.
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI #2

51. İstanbul Müzik Festivali başlıyor

Yazın habericisi İstanbul Müzik Festivali, 51. edisyonuyla 1 - 17 Haziran tarihleri arasında İstanbul'un çeşitli mekânlarında.

  • Nedir? Müzik festivali. Yarım asrı deviren İstanbul Müzik Festivali, 18 farklı mekânda ve 25 konserde 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak.
  • Nerede? Çeşitli mekânlarda
  • Ne zaman? 1 - 17 Haziran
  • Neden gitmeli? Festival, 2 haftalık dopdolu bir programa sahip.
  • Not almalı: Yerel ve yabancı orkestraların, yıldız adaylarının, saygın müzisyenlerin ve disiplinlerarası işbirliklerinin sahne alacağı festival, Cumhuriyet'in 100. yılına özel projelerin öne çıkacağı bir akışa sahip olacak. Açılış, Tekfen Filarmoni Orkestrası ile Jan Lisiecki’nin buluşacağı bir konserle yapılacak.

    Türkiye topraklarının engin medeniyetler tarihinin simge kadın isimleri Şahmeran, Kassia ve Suat Derviş'e adanan eserler; Yaşar Kemal'in Binboğalar Efsanesi kitabından uyarlanan müzikal tiyatro; Fazıl Say'ın Türk şairlerinin yapıtlarından esinlenerek bestelediği parçalar; Cumhuriyet tangoları ve dahası İstanbul Müzik Festivali'nin ikinci 50 yılına görkemli bir giriş vadediyor.

    Festivali iple çektirenler arasında Tekfen Filarmoni Orkestrası & Jan Lisiecki, Anne-Sophie Mutter & Mutter's Virtuosi, Brooklyn Rides & Avi Avital işbirlikleriyle disiplinlerarası Disko Klasik gecesi de var. Müzik Rotası, Hafta Sonu Klasikleri ve Müzikli Bir Hafta Sonu ise festivalin ilk hafta sonunda kulaklarımızı şenlendirecek. Program ve biletler için seni şöyle alalım.
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI #3

Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi

Yarım kaldığı yerden, G'den Z'ye İstanbul Ansiklopedisi.

  • Nedir? SergiBaşka Kayda Rastlanmadı, Reşad Ekrem Koçu’nun ömrünün büyük kısmını adadığı İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine ışık tutuyor.
  • Nerede? Salt Galata
  • Ne zaman? 29 Ekim’e kadar
  • Neden gitmeli? 19. ve 20. yüzyıl İstanbul’una farklı bir bakış açısı kazanacağımız bir arşiv çalışması sanatseverlerle buluşuyor.
  • Not almalı: Salt’ın İstanbul Ansiklopedisi üzerine Kadir Has Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü arşiv ve araştırma projesi, 2018 yılında Salt Araştırma ve Programlar Eski Direktörü Meriç Öner ile mimar-akademisyen Arzu Erdem tarafından başlatılmıştı. Projenin meyvelerinden biri olan sergi; mimarlık tarihçisi Bülent Tanju, araştırmacı Cansu Yapıcı, Salt’ın programlar sorumlusu Gülce Özkara ve arşiv uzmanı Masum Yıldız tarafından, Emirhan Altuner’in tasarım ve prodüksiyondaki emekleri ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle hazırlandı. Ayrıca sanatçı Cem Dinlenmiş, İstanbul Ansiklopedisi’nden yola çıkarak yaptığı illüstrasyonları ile projeye katkıda bulundu.

    Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu (1905-1975) hayattayken ancak G harfine basılabilmiş İstanbul Ansiklopedisi’nin Z harfine kadarki ciltlerinin tasarım aşamasında kalan maddelerini arşiv malzemeleri üzerinden takip eden sergi, adını ansiklopedideki kimi maddelerin sonunda yer alan “hakkında başka kayda rastlanmadı” ibaresinden alıyor. İstanbul’un “muazzam kütüğünü” çıkarma amacıyla yola çıkmış yazarın peşinden giden Başka Kayda Rastlanmadı, mekân ve muhteva uyumunu Salt Galata’nın katlarına yayılırken malzeme seçkisini Galata semti etrafında kurgulanan çerçevesiyle sağlıyor.

    Kadir Has Üniversitesi’nin yaklaşık 40 bin ögelik bir belge grubu hâlinde devraldığı arşivin dijital ortama aktarılarak çevrimiçi erişime açılacağını ve çeşitli disiplinlerden araştırmacıların katkılarıyla hazırlanan bir e-yayın ile sergi kapsamında gerçekleşecek çeşitli etkinliklerin bizi beklediğini de ekleyelim.
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
İSTANBUL'DA BU HAFTA

Nutcrusher | Fotoğraf: Sang Hoon Ok

Nutcrusher | Fotoğraf: Sang Hoon Ok

1. Istanbul Fringe Festival sunar: Nutcrusher İstanbul'da

  • Nedir? Performans. Cinsel nesneleştirilme ve güç dinamiklerini inceleyen Nutcrusher, özellikle Kore’deki #meetoo ve #timesup hareketlerinden yola çıkarken farklı kültürel arka planlardan gelen üç kadın sanatçının deneyimlerini dansla buluşturuyor. Koreograf Sung Im-Her; bir kadın, performansçı ve göçmen olarak bu üç kimliğin birbiriyle nasıl kesiştiğiyle ilgileniyor. Bedenlerimizle kurduğumuz ilişkiyi, bedenlerimizin nasıl sergilenip temsil edildiğini ve kültürel bağlamın buna etkilerini sorgulayan performansta dansçılar cinsiyetsiz bir evrene doğru ilerlerken tekno ve repetitif jestlerle yapımın dengesi ve enerjik doğası izleyiciye geçiyor.
  • Nerede? Alan Kadıköy
  • Ne zaman? 5 Haziran Pazartesi ve 6 Haziran Salı 20.30
  • Neden gitmeli? Kadın olma deneyimi, fiziksel sınırlar, cinsellik ve nesneleştirme üzerine sanatsal yaratıcılıktan hareketle farklı deneyimleri paylaşmayı ve kollektif bir güçlenme alanı açmayı hedefleyen enerjik ve çarpıcı bir performans bizi bekliyor.
  • Not almalı: Biletlere giden yol buradan geçiyor.

Kârlı Bir Takas | Kaynak: Pera Müzesi

Kârlı Bir Takas | Kaynak: Pera Müzesi

2. Annie Bos'lu iki film Sinematografik Hazlar'da: Kuzeyli Carmen ve Kârlı Bir Takas

  • Nedir? Film programı. Hollanda tarihinin en büyük yapım şirketi olan Filmfabriek Hollandia'dan çıkan en önemli film olarak kabul edilen Kuzeyli Carmen, Fransız besteci Georges Bizet’nin aynı adlı operasıyla bilinen ve Prosper Mérimée'nin kaleminden çıkan Carmen novellasının aslına sadık kalma gayesi gütmeyen bir uyarlaması. Annie Bos, Christine van Meeteren, Theo Frenkel Jr, Pierre Perin ve Alex Benno’yu izlediğimiz erken dönem komedisi Kârlı Bir Takas’ta ise Mijntje ve Trijntje’yi izliyoruz. Zandvoort sahiline Zelandalı iki kızın tramvay yolculuğu ve sahilden spontane anlarının bulunduğu film, yer yer belgesel hissi uyandırıyor.
  • Nerede? Pera Müzesi
  • Ne zaman? 4 Haziran Pazar 15.00
  • Neden gitmeli? Pera Film’in Avrupa’nın önde gelen film müzelerinden EYE Film Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ve küratörlüğünü Elif Rongen-Kaynakçı'nın üstlendiği programda sinemanın 128 yıllık tarihine ışık tutan bir yolculuğa çıkıyoruz.
  • Not almalı: Sinema tarihi, mirası ve hafızasına titiz arşiv çalışmaları üzerinden bakan Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi'nden Bir Seçki programına ve biletlere buradan ulaşabilirsin

İsimsiz, Ömer Pekin, 2021 | Kaynak: Versus Art Project

İsimsiz, Ömer Pekin, 2021 | Kaynak: Versus Art Project

3. Deneyimi sorgulamak: Infatuation

  • Nedir? Kişisel sergi. Ömer Pekin’in fiziksel nesnelerle kurguladığı algısal manipülasyonlarla deneyimin katı ve değişmez olduğu fikrini yeniden düşünüyor, hakikatin mutlaklığı ve değişmezliğine dair inancı sorguluyoruz.
  • Nerede? Versus Art Project
  • Ne zaman? 17 Haziran’a kadar
  • Neden gitmeli? Sanatçının Türkiye’de ilk defa gösterilecek metal işlerinin yani sıra bazalt taşlardan ürettiği yeni duvar heykelleri de bu sergide sanatseverlerle buluşuyor.
  • Not almalı: Ömer Pekin’in Versus Art Project’teki ikinci sergisi Infatuation’ı salıdan cumartesiye 10.00 - 18.00 saatleri arasında Hanif Han’da görebilirsin.

Fotoğraf: manowar.com

Fotoğraf: manowar.com

4. Üç yıl sonra yeniden: Manowar

  • Nedir? Konser. Metal tarihinin devlerinden Manowar, Crushing The Enemies Of Metal Anniversary turnesi kapsamıda üç yıl aradan sonra geldiği İstanbul’da büyük bir enerji patlaması vadediyor.
  • Nerede? KüçükÇiftlik Park
  • Ne zaman? 3 Haziran Cumartesi 20.00
  • Neden gitmeli? Battle Hymns, Into Glory Ride, Triumph Of Steel, Kings Of Metal ve Warriors Of The World’ün de aralarında bulunduğu sekiz ölümsüz albümden seçilen bir setlist bizleri bekliyor.
  • Not almalı: Başlangıç saati 20.00 olan konser için kapılar 17.00’de açılacak. Yerini ayırtmak isteyenler buraya.

Fotoğraf: Silva Bingaz

Fotoğraf: Silva Bingaz

5. Fotoğrafın Görsel Anlatısında Gezinmek İsteyen İzleyici için Bir Girizgâh

  • Nedir? Atölye. Umberto Eco’nun Harvard Üniversitesi’nde verdiği konferanslardan derlenen Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti adlı kitabından ilham alan Silva Bingaz, bu atölyede fotoğraf sanatının üretim süreçleri üzerinden fotoğraf pratiği ile izleyici ilişkisini irdeleyecek.
  • Nerede? Salt Galata
  • Ne zaman? 31 Mayıs Çarşamba 17.00 - 19.00
  • Neden gitmeli? Silva Bingaz’ın JH Engström, Antoine d’Agata, Nina Korhonen, Halil, Helena Påls ve Anders Petersen gibi sanatçıların yolculuğunu, onlarla tanışması ve kurduğu diyaloglar üzerinden hikâyeleştirdiği atölyeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.
  • Not almalı: Atölye IV’te ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyeye kaydolmak istersen [email protected] adresine adını ve soyadını iletebilirsin.
OYUN BAHÇESİ

Çantamı Tasarlıyorum | Görsel: Biletix

Çantamı Tasarlıyorum | Görsel: Biletix

Doğa dostu tasarımlar: Çantamı Tasarlıyorum

  • Nedir? Baskı atölyesi. Rahmi M. Koç Müzesi’nin müze eğitmenlerinin anlatımıyla gerçekleşen sanat-bilim atölyeleri devam ediyor. Bu atölyede önce birbirimizle tanışıp ardından müze ve atölye hakkında bilgi ediniyor, malzeme kontrolümüzü yapıp şahane çantalar tasarlamak için kolları sıvıyoruz.
  • Nerede? Rahmi M. Koç Müzesi
  • Ne zaman? 3 Haziran Cumartesi, 14.00
  • Neden gitmeli? Ahşap baskı bloklarıyla doğa dostu çanta tasarımları yapıyoruz.
  • Not almalı: Velilerin atölye süresince etkinliğe alınmadığını hatırlatalım, biletler şurada.
ŞEHİR GÜNDEMİ

Ateşi yaktık, denizi içtik | Fotoğraf: Cemil Batur Gökçeer

Ateşi yaktık, denizi içtik | Fotoğraf: Cemil Batur Gökçeer

📢 Burak Ata’nın Ateşi yaktık, denizi içtik başlıklı kişisel sergisi 4 Haziran’a kadar uzatıldı

Burak Ata’nın Ulya Soley küratörlüğünde gerçekleşen Ateşi yaktık, denizi içtik başlıklı solo sergisi, arşiv tuttuğu bilinen en eski uygarlıklardan biri olan Hititler’in dilinden çevrilen ilk cümleye referans verirken kişisel bir hikâyeden yola çıkan ve serginin merkezinde yer alan bir sahneyi de tasvir ediyor. Sanatçının gündelik yaşam manzaralarını ve üç yılda ürettiklerini 4 Haziran Pazar gününe kadar Martch Art Project Pera lokasyonunda ziyaret etmek mümkün.

ŞEHİR DIŞI

Kar ve Ayı (2022)

Kar ve Ayı (2022)

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başlıyor

  • Nedir? Film festivali. Bu yıl “Daha Fazlası, Daha Azı Değil” temasıyla düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, dokuz bölümde dünyanın çeşitli yerlerinden 64 filmi sinemaseverlerle buluşturacak.
  • Nerede? Büyülü Fener Kızılay Sineması, Ankara
  • Ne zaman?  31 Mayıs - 7 Haziran
  • Neden gitmeli? Kadın sinemacıların hikâyeleriyle buluşup emeklerine saygı duruşunda bulunacağımız enfes bir program bizi bekliyor.
  • Not almalı: Zengin festival programı ve biletler için seni şöyle alalım.
DİNLEMELİK

Bu haftanın öne çıkan etkinliklerine eşlik edecek iki dinleme önerimiz var.

  • İKSV'nin 51. İstanbul Müzik Festivali için hazırladığı çalma listesi:
  • Erdem Dilbaz'ın Reşad Ekrem Koçu’nun şaheseri İstanbul Ansiklopedisi'ni “kıra döke” okumaya giriştiği bir podcast serisi:

GALATA'DAN SEVGİLERLE

“Tüketilmiş, yaşanmamış, hediyelik hayatlar / Ah bu evler, pencereler, bu kapılar, sokaklar / Hüzün gibi, sevinç gibi / Eskitilmiş zamanlar / Yârim İstanbul, gel öpeyim gerdanından”
Fotoğraf: Deniz Sabuncu

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Aposto İstanbul

Aposto İstanbul

İstanbul'dan seçilmiş etkinlikler, kültür sanat ajandası, şehir gündemi, tematik rehberler ve şehrin sınırlarından taşmaya değecek davetler her hafta e-posta kutunda.

YAZARLAR

Aposto İstanbul

İstanbul'dan seçilmiş etkinlikler, kültür sanat ajandası, şehir gündemi, tematik rehberler ve şehrin sınırlarından taşmaya değecek davetler her hafta e-posta kutunda.

İLGİLİ BAŞLIKLAR

Sanat

İstanbul

Adnan Yerebakan

Sanatorium

Bahar Kızgut

Tankut Aykut

Moiz Zilberman

Oktay Duran

+95 more

İLGİLİ OKUMALAR

0%

;