aposto-logoCumartesi, 3 Haziran 2023
aposto-logo
Cumartesi, Haziran 3, 2023
Aposto Üyelik
🗞️ Gündem
⚡ SpeedRun
🎮 Demo
💰 Loot

🪦 Google'ın dijital mezarlığı büyüyor: Stadia'ya elveda

Stadia'nın umutsuz vedası, Suudi Arabistan'ın oyun sektörü atağı ve Cyberpunk'ın ikinci baharı.

Min Heo

Selamlar,

Bu haftanın en büyük haberi Stadia'nın kimseyi şaşırtmayan kapanışı, umarım Google'ın en büyük akıl tutulması olarak hafızalara kazınır. Elindeki bol kaynakla, bu kadar potansiyel vadeden bir dikeyde, böylesine akla ziyan bir stratejiyi ısrarla uygulamak kolay değil. GeForce Now ya da herhangi bulut tabanlı bir oyun oynama servisini ucundan da olsa deneyimleyenler katılacaktır ki Stadia'nın modeli ne oyuncuya ne de platforma yarıyordu. Dolayısıyla Stadia'nın kapanışı üzerinden bulut tabanlı oyun oynama hizmetlerinin geleceğine yönelik bir sonuca varmanın pek doğru olmayacağını düşünüyorum.

Geçtiğimiz haftayı meşgul eden diğer bir konu da Suudi Arabistan'ın oyun sektörüne yönelik yaptığı agresif atak oldu. Doğrudan hükümet tarafından finanse edilen Savvy Games Group'un yapacağı yatırımlar beraberinde çeşitli tartışmaları da getirdi.

Öte yandan Netflix'te yayımlanan Cyberpunk: Edgerunners animesinin de etkisiyle binlerce kişi yeniden Cyberpunk 2077 oynuyor. Son günlerde oyuncu sayısı hızla artsa da oyun 2 yılın ardından hâlâ ciddi bug'larla dolu. Bu arada, Assassin's Creed oynadığımı söylemiş miydim?

Bu hafta gündemimizde neler var?

👋 Stadia'nın vedası

💰 Suudi Arabistan'ın oyun yatırımı

🦾 Cyberpunk 2077'nin ikinci baharı

💼 Tencent'in yeni stratejisi


*Kapak görseli: Min Heo

Her zaman olduğu gibi daha iyi bir Ludens için geri dönüşlerinizi bekliyorum. Çekinmeyin, [email protected] adresine yazın. Ayrıca yayını beğendiyseniz tanıdıklarınızla paylaşmayı da unutmayın.

Keyifli okumalar,

Tahsin

Ludens'i ve diğer Aposto yayınlarını yenilenen Aposto mobil uygulamalarından takip edebilirsiniz.

Uygulamayı indir


🗞️ Gündem

🔸 Google Stadia kapanıyor.

Google'ın büyük umutlarla piyasaya sunduğu bulut tabanlı oyun oynama platformu Stadia'nın 18 Ocak 2023'te erişime kapatılacağı açıklandı.

Microsoft ve Sony dahil olmak üzere Amazon, Nvidia gibi şirketlerin bulut tabanlı oyun oynama teknolojilerine yaptığı yatırımlara kayıtsız kalmayan Google, 2019 yılında Stadia'yı piyasaya sürmüştü. Amazon'un Luna'sı ve Nvidia'nın GeForce Now'ı gibi, oyuncuları konsol ya da pahalı bir bilgisayar satın alma ihtiyacından kurtarmayı hedefleyen Stadia, arkasında Google gibi bir teknoloji devi olmasından dolayı oluşan beklentileri bir türlü karşılayamadı.

  • Ne yanlış gitti? Stadia'nın belki de en büyük hatalarından birisi kullanıcıları kendi platformu için oyun satın almaya zorlaması oldu. Haliyle, oyuncular halihazırda Steam ya da benzeri başka platformlardan sahip oldukları oyunları Stadia için bir daha satın almaya sıcak bakmadılar. Nitekim rakiplerinden biri olan GeForce Now, kullanıcıları böyle bir şeye zorlamıyor. Eğer Steam'de bir oyuna sahipseniz o oyunu, istediğiniz cihazdan GeForce Now sunucularına bağlanıp oynayabiliyorsunuz.

Çok daha zahmetsiz bir yol varken işleri karmaşıklaştırarak oyuncuları kendinden uzaklaştıran Stadia'dan her ne kadar beklentiler yüksek olsa da en başından beri Google'dan şüphe edenler de vardı. Google'ın, piyasaya sürdüğü dijital ürünlerin kısa ömürlü olması gibi kötü bir şöhreti var. Google Cemetery sitesinde şirketin çıkardığı ve öldürdüğü hizmetlerin bir listesini görebilirsiniz. Stadia ilk duyurulduğunda da Google'ın bu hizmeti ne zaman öldüreceğine dair geri sayımlar başlatılmıştı. Stadia, tahminlerden çok daha erken bir sürede Google mezarlığının yolunu tuttu.

Kusurlu bir çıkış stratejisiyle birlikte Red Dead Redemption 2 ve Assassin's Creed gibi büyük IP'leri Stadia'ya getirmek için harcadığı milyonlarca doları da göz önünde bulundurursak bulut tabanlı oyun hizmeti sunma macerası Google için tam bir fiyasko oldu. Stadia'dan sorumlu Genel Müdür Phil Harrison konuyla ilgili olarak: "Stadia'nın bulut teknolojileri üzerinden oyun oynama yaklaşımı güçlü bir teknoloji temeli üzerine inşa edilmiş olsa da kullanıcılardan beklediğimiz ilgiyi görmedi. Bu nedenle hizmetimizi sona erdirmek gibi zor bir karar aldık." ifadelerini kullandı.


🔸 Suudi Arabistan oyun sektörüne 37 milyar dolar yatırım yapacak.

Suudi Arabistan yönetimi tarafından finanse edilen Savvy Games Group (SGG), krallığın sektördeki rolünü büyütmek amacıyla oyun sektörüne 37,8 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı.

SGG birçok oyun şirketini satın almaya ya da kendilerininkini kurmaya hazır görünüyor. Krallığın basın ajansına göre SGG, önde gelen bir oyun yayıncısının satın alınması ve geliştirilmesi için 13 milyar dolardan fazla para ayırdı. Grubun ayrıca 250 civarında oyun şirketi kurması ve yaklaşık 39.000 istihdam yaratması bekleniyor. Yatırımlar bizzat Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed Bin Salman tarafından açıklandı.

  • Neyin nesi? Sektörde nispeten yeni bir oyuncu olan Savvy Gaming Group, bu yılın başlarında e-spor organizasyonları ESL ve Faceit'i 1,5 milyar dolara satın alarak oyun dünyasına agresif bir giriş yapmıştı. Mart ayında şirketin CEO'su Brian Ward, grubun Suudi hükümeti kamu yatırım fonu tarafından sağlanan en büyük girişim sermayesine sahip olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz haziran ayında ise şirket İsveç merkezli oyun holdingi Embracer Group'a 1 milyar dolar yatırım yaptığını açıklamıştı. Şirketin ayrıca EA, Take-Two, Activision ve Nintendo gibi oyun devlerine yönelik de büyük yatırımları bulunuyor. Prens Salman, Savvy Games Group'un Suudi Arabistan'ı 2030 yılına kadar oyun ve e-spor sektörü için küresel merkez hâline getirmeyi hedefleyen iddialı stratejinin bir parçası olduğunu söylüyor.
  • Tartışmalar. Savvy Games Group'un oyun sektörüne agresif bir şekilde dahil oluşu beraberinde birtakım tartışmaları da getirdi. Özellikle LGBTİ+ bireyler ve kadınlar üzerindeki baskıları dolayısıyla Suudi Arabistan hükümetinin insan hakları sicili oldukça kabarık. Bu yılın başlarında gerçekleştirdikleri satın alımdan sonra ESL ve Faceit'teki çalışanlar, SSG'nin doğrudan hükümet tarafından finanse edilmesi dolayısıyla endişelerini dile getirmişti. Hatta sektöre yapılan bu denli büyük bir yatırımı spor dünyasının tartışmalı konusu olan sportswashing'e benzetenler de var. Activision ve EA gibi şirketlerde yöneticilik yapan SGG CEO'su Brian Ward her ne kadar Savvy Games Group'un kitlenin kabul ettiği değerler ve kültürlere uygun çalışacaklarına dair ifadeler kullansa da Suudi Arabistan hükümeti tarafından finanse edilen bir şirketin satın alacağı ya da kuracağı oyun stüdyolarının ne derece özgür olacağı tartışılıyor.

🔸 Tencent oyun şirketlerinin çoğunluk hisselerini satın almaya odaklanacak.

Birleşme ve satın alma stratejisini gözden geçiren Çin merkezli şirket, Çin'de yavaşlayan büyümeyi dengelemek için küresel genişlemeyi değerlendiriyor. Tencent bu genişlemeyi denizaşırı oyun şirketlerinin çoğunluk hisselerini satın alarak yapmak istiyor.

Gelir bakımından dünyanın en büyük oyun şirketi olarak kabul edilen Tencent'in hâlihazırda 800'den fazla şirkete yatırımı bulunuyor. Epic Games'in yüzde 40'ına sahip olan şirketin Activision Blizzard ve Ubisoft gibi şirketlere de yatırımları bulunuyor. Buna karşın Tencent'in çok daha az sayıda tam satın alma yaptığını görüyoruz. Reuters'ın kaynaklarına göre teknoloji devi özellikle Avrupa'da olmak üzere denizaşırı oyun şirketlerine agresif bir şekilde yatırım yapma stratejisi uygulayacak.


🔸 Cyberpunk 2077, Edgerunners ile birlikte yükselişe geçti.

Video oyun tarihinin en büyük skandallarından birine imza atarak akıllara kazınan Cyberpunk 2077, Netflix'te yayımlanan Edgerunners animesinden sonra Steam'de 135.000'in üzerinde anlık oyuncuya ulaştı.

Felaket bir çıkış sürecinin ardından oyun mağazalarından kaldırılmasına kadar uzanan korkunç bir yolculuğun sonunda Cyberpunk 2077 ikinci baharını yaşıyor. Geçtiğimiz ayın başlarında yayımlanan 1.6 Edgerunners güncellemesiyle birlikte tekrar bir yükseliş yakalayan oyun, Netflix'te yayımlanan Cyberpunk: Edgerunners animesi sonrası Steam'in zirvesine yerleşti. Anlık oyuncu rekorunun yanı sıra geçtiğimiz hafta, her gün 1 milyon oyuncunun Cyberpunk 2077 oynadığı da açıklandı.

Yeni güncelleme, elbette önceki güncellemelerde olduğu gibi birçok hata düzeltmesi içeriyor. Bunun yanı sıra oyuna yeni içerik de getiren CD Projekt geçtiğimiz günlerde oyunun 20 milyon kopya sattığını açıkladı. Oyun çıkış yaptığı 2020'nin Aralık ayında 13 milyon kopya satmıştı.

⚡ SpeedRun

📰 Geçtiğimiz haftanın diğer gündem maddelerine hızlı bir bakış.

  • Sega ilk blockchain oyununu duyurdu.
  • Skull & Bones 9 Mart 2023'e ertelendi.
  • Netflix Finlandiya'da yeni bir oyun stüdyosu kuruyor.
  • GTA 6 sızıntısından sorumlu 17 yaşındaki genç yakalandı.
  • The Last of Us dizisinden yeni fragman yayımlandı.
  • CoD: Modern Warfare 2 betası yoğun ilgi görüyor.
  • Disco Elysium ekibinin kilit üyeleri şirketle yollarını ayırıyor.
  • Ubisoft, Stadia'da yapılan satın alımları PC'ye aktarmaya izin verecek.
  • E3 fuarı Haziran 2023'te geri dönecek.
  • Disney her yıl 2 tane Star Wars oyunu istiyor.
🎮 Demo

🎭 Assassin's Creed Odyssey

Önceki sayıda da bahsetmiştim, şu sıralar Assassin's Creed dönemindeyim. Origins'i bitirdikten sonra hemen serinin bir sonraki oyunu Odyssey'e başladım. Her ne kadar iki oyunun çıkış tarihleri arasında 1 yıl olsa da Odyssey sanki 4 yıl sonra çıkmış bir oyun gibi hissettiriyor. Origins'de var olan hemen hemen her şeyin daha estetiği ve daha zengin hâli olan Odyssey, selefinin büyük günahlarını işlememeye gayret etmiş.

En az Origins'deki Antik Mısır kadar etkileyici bir Antik Yunanistan deneyimi sunan Odyssey, ana karakteri (tabii ki Kassandra ile oynuyorum), yan görevleri, hikâyesi ve oynanışı açısından Origins'den çok daha keyifli. Mükemmel demiyorum, elbette Ubisoft'un olmazsa olmaz kabızlıkları yer yer hissediliyor, ancak Origins'le karşılaştırdığımızda Odyssey'in kesinlikle seviye atladığını görebiliyoruz. Özellikle zenginleşen dövüş mekanikleri ve yan görevlerin artan kalitesi Origins'deki sıkıcılığın en büyük nedenlerini ortadan kaldırıyor. Atmosfer için zaten hayıflanacak bir şey yok, mükemmel. Bir hayli büyük olan açık dünyada dolaşmak, tarihî mekanlarda gezmek, Antik Yunanistan ile yolları kesişmiş tarihî karakterlerle konuşmak, onlarla arkadaş olmak ve görevler yapmak gerçekten çok keyifli. Oyunun bir noktasında sıkı fıkı olduğumuz Heredot, evet tarihin babası olan Heredot, yanımda dolaşıp bana Thermopylae Savaşı'ndan sonra Leonidas'ın cansız bedenine ne olduğunu falan anlatıyor mesela. Müthiş.

Ayrıca Assassin's Creed'in bu serisindeki mitoloji unsurları, tarihî ve kültürel araştırmalara uygun anlatılar, tasarımlar ve mekanlardaki detaylara gösterdikleri özen gerçekten takdir edilesi. Bravo.

Eğer Assassin's Creed Origins'le birlikte serinin ilerlemeyi seçtiği yol yüzünden kalbi kırılanlardansanız ne yazık ki sizi teselli edebilecek cümlelerim yok. Origins'in de Odyssey'in de başında "Assassin's Creed" etiketi olmasa olurmuş. Yine de Odyssey'e bir şans verin. Size iyi gelecek, yaralarınızı saracak.

💰 Loot

🦇 Batman Arkham oyunlarından Lego serilerine, Mortal Kombat'tan Shadow Of Mordor'a kadar Warner Bros çatısı altındaki tüm oyunlar 6 Ekim'e kadar Steam'de büyük bir indirime girdi.

🚗 11 Ekim'e kadar Need For Speed Heat Deluxe Edition Steam'de %95 indirimde. Serinin meraklıları kaçırmasın.

🖥️ Amazonprime üyeleri için bu ay Fallout 76, Total War: Warhammer II ve Middle Earth: Shadow of War gibi kayda değer oyunlar dağıtıyor. 8 TL'ye değer.

🆓 Epic Games'in bu haftaki ücretsiz oyunları Runbow ve The Drone Racing Simulator oldu. Son gün 6 Ekim.

İlgili Başlıklar

Google

Stadia

google

Microsoft

Amazon

Nvidia

Luna

GeForce Now

+57 more

Bülteni beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Ludens Yayınını Takip Et

Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri, en fiyakalı item'lar ve amansız bölüm sonu canavarları...

0%

;