Merhaba. Bu haftaki müzik sayımızda bir konuğumuz var. Geçtiğimiz yılın Berlinale programında prömiyeri yapılan ve oradan Panaroma Belgesel-İzleyici ödülüyle ayrılan Aşk, Mark ve Ölüm belgeselinin yönetmeni Cem Kaya'yla filmi üzerine etraflı bir söyleşi gerçekleştirdim.
Aşk, Mark ve Ölüm, 1961'den günümüze uzanan; 60 yıllık sosyokültürel, ekonomik ve politik köklü bir tarihi arkasına alarak Almanya göçmeni Türkiyeli müzisyenlerin gölgelerde kalmış ses mirasına ışık tutan bir yapım. Bu anlamda film; müzisyenleri ve müziklerini odağına alsa da Türkiyeli göçmenlerin gurbet mefhumuyla ve yersiz-yurtsuzluk hissiyle sınavını, yabancı bir memleketi anavatan tanıdıklığına kavuşturan göçmen yaratıcılığını, hoşgörüsüzlük ve nefretin körüklediği ötekileştirici söz ve eylemlerin yol açtığı trajik sonuçları şeffafça aydınlatan bir izleğe de sahip. Aşk, Mark ve Ölüm'ü milyonlar için pek özel, kıymetli ve benzersiz kılan da bu.
Başrol Müzik | Across The Universe
🎟️ Başrol Müzik: Etkinlik serimiz Jam’s Session’ın desteğiyle 4 Mayıs’ta Across The Universe, 11 Mayıs’ta Cadillac Records ile devam ediyor. Üstelik bu sefer Başrol Müzik, filmlerin müzikal evrenini bant mag.'le BİNA'ya taşıyoruz. Kadıköy Sineması'ndaki gösterimin ardından rotayı BİNA’ya çeviriyoruz ve bant mag.’in DJ kabinindeki konuklarıyla filmlerin müzikal odağını gecenin teması hâline getiriyoruz. 4 Mayıs’ta BİNA’nın DJ kabininde The Beatles şarkılarından hazırladıkları özel setle Doruk Yurdesin & Deniz Bankal ikilisi olacak. 11 Mayıs’ta ise Cünort’la 1950’ler Chicago’sunda blues, soul, caz ve rock ‘n’ roll dokulu bir yolculuğa çıkacağız. Across The Universe’ün biletlerine buradan, Cadillac Records’ın biletlerine şuradan ulaşabilirsin.
Neler var bu sayıda?
🎙️ Gündem: Cem Kaya'yla Aşk, Mark ve Ölüm belgeseli üzerine
💿 Gurbetçi müzikleri: Derdiyoklar İkilisi'nden Derya Yıldırım & Grup Şimşek'e
Aydınlatılacak hikâyelere,
Koray
Fabrika’yı ve emeği hatırlamak: Kundura Hafıza
Türkiye Deri Mamülleri ve Sanayii İşçileri Sendikası’nın toplu fotoğrafı (©Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma)
Türkiye’nin en önemli kültür miraslarından Beykoz Kundura’nın arşiv ve araştırma merkezi Kundura Hafıza, Türkiye işçi hareketine ve emek tarihine yön vermiş Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın hafızasını tutmaya devam ediyor.
Neler yapıyor? 2015’te sözlü tarih çalışmalarıyla ilk adımlarını atan ve 2021 yılında dernek statüsüne kavuşan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma; araştırıyor, saklıyor, iz sürüyor, biriktiriyor, hatırlıyor ve hatırlatıyor. Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyeti kapsayan zengin geçmişiyle Fabrika’yı, emek tarihi, sözlü tarih ve yerel tarih araştırmaları için önemli bir bellek mekânına dönüştüren Kundura Hafıza, farklı disiplinleri buluşturduğu sanatçı programı Vardiya ile de sanat ve arşivin buluştuğu yeni düşünme ve karşılaşma alanları yaratıyor.
- Meraklısına: Grevler, direnişler ve sendikal mücadelelerin ayrılmaz bir parçası olduğu Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın işçi ve emek geçmişini merak edenleri bu bağlantıya davet etmek isteriz.
Dahası: Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine yakından tanık olmak isterseniz Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya sergisini, buradan randevu alarak cumadan pazara ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı nesnelerin yanı sıra 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de bir araya getiren sergi, 3 binden fazla işçi, memur ve ailesinin ‘birbirine bağlı olma’ hâlinden ilhâm alarak kolektif tarihi canlandırıyor.