Spektrum Pusula'dan herkese merhaba,
Bu sayıda İstanbul'un seçim bölgelerindeki 2018 genel seçim sonuçlarını ve partilerin öne çıkan adaylarını derledik.
Ankara ve İzmir'in seçim bölgelerine dair detaylara da bültenin sonundaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle,
Bartu Özden
İstanbul birinci bölge: 2018 sonuçları, öne çıkan adaylar
İstanbul Anadolu yakasını kapsayan bölgede hangi parti kimi aday gösterdi?

İstanbul’un Anadolu Yakası, yani Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ilçeleri birinci bölgeyi oluşturuyor. 3 milyon 820 bin 86 seçmenli bölgeden TBMM’ye 35 milletvekili seçiliyor. Yani 109 bin civarı seçmene bir milletvekili düşüyor.
2018 genel seçiminde İstanbul birinci bölgede oyların %41,39’u AK Parti’ye, %28,97’si CHP’ye, %11,23’ü HDP’ye, %8,19’u İYİ Parti’ye, %8,19’u MHP’ye, %1,56’sı ise Saadet Partisi’ne gitmişti.
Cumhur İttifakı oyların %49,58’ini alırken Millet İttifakı %38,73’ünü almıştı. Kadıköy, Maltepe ve Adalar’da CHP, diğer tüm ilçelerde AK Parti birinci parti olmuştu.
Bu sonuçlarla bölgede AK Parti 15, CHP 11, HDP 4, İYİ Parti 3 ve MHP 2 milletvekili çıkarmıştı.
Bölgede öne çıkan milletvekili adayları:
AK Parti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgede AK Parti listesinin başında yer alıyor. 2009 yılında Emlak Konut GYO A.Ş Genel Müdürü olan Kurum, 2018’de bakan olmuştu. Kurum’un 2024’teki yerel seçimde AK Parti’nin büyükşehir belediye başkan adayı olabileceği iddia ediliyor.
İkinci sırada Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir bulunuyor. Odatv, Bilal Erdoğan’ın da arkadaşı olan Kandemir’in AK Parti listelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte hazırlayan “kara kutu” kişi olduğunu iddia ediyor.
Bölgede listede en çok dikkat çeken isimlerden biri ise altıncı sıradaki Hulki Cevizoğlu. Ceviz Kabuğu programıyla, ulusalcı ve Kemalist duruşuyla ünlenen gazeteci Cevizoğlu, birkaç yıldır televizyon programlarında “AK Parti’nin gerçek Atatürkçü parti olduğunu” savunuyordu.
Listenin sekizinci sırasında eski Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem yer alıyor. Erdem, 2019’da Ataşehir’de AK Parti’nin adayı olmuş ve CHP adayına kaybetmişti.
On birinci sırada ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “Aya Sofya’yı kiliseye çevirmek için Yunanlılara söz mü verdiniz? Açıklayın, yoksa tüm belgeleriyle biz açıklayacağız.” diyen, suç örgütü lideri Sedat Peker’in gündeme getirdiği eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela gezisinde yer alan ve “maske götürdüklerini” söyleyen Serkan Bayram yer alıyor.
CHP
Ana muhalefet partisinin listesinin başında, Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı bulunuyor. Parti içinde sosyal demokrat çizgideki 10 Aralık Hareketine yakınlığıyla bilinen Salıcı’nın adı, Kılıçdaroğlu’ndan sonra CHP’nin lideri olabilecek kişiler arasında geçiyor.
Listede ikinci sırada Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, üçüncü sırada akademisyen Fethi Açıkel, dördüncü sırada televizyon programlarındaki performansı CHP’liler tarafından takdir edilen Gökhan Günaydın bulunuyor.
CHP, bu bölgede ittifak ortaklarına listesini açıyor. Beşinci sırada Saadet Partili Birol Aydın, altıncı sırada İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Ahmet Ersagun Yücel var.
Yedinci sırada daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın kurucusu olduğu KADEM’in yöneticiliğini de yapan DEVA Partili Elif Esen yer alıyor.
Sekizinci sırada da daha önce 2018’e kadar AK Parti milletvekili olan ve bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok yakın olduğu ifade edilen DEVA Partili Hasan Karal bulunuyor.
CHP listesinin dokuzuncu sırasında daha önce MHP Ordu milletvekili olan, 2020’de AK Parti’nin tarım politikalarına yönelik sert eleştirilerinin ardından MHP’den ihraç edilen ve aynı yıl Demokrat Parti’ye katılan Cemal Enginyurt yer alıyor. Onuncu sırada ise 2018’de AK Parti İstanbul İl Başkanlığı görevinden istifa eden Gelecek Partili Selim Temurci bulunuyor. Listenin devamı, çoğu ilk kez aday gösterilen CHP’lilerden oluşuyor.
MHP
MHP listesinin ilk sırasında, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’e yönelik suikastın ardından yaptığı açıklamalar sonrasında Ateş’in ailesi tarafından sert sözlerle eleştirilen Edip Semih Yalçın yer alıyor.
İkinci sırada ise Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz tarafından telefonda bir buçuk yaşındaki kız çocuğuna yönelik hakaret etmek ve tehditte bulunmakla itham edilen İzzet Ulvi Yönter bulunuyor. Yönter’in adı, Bahçeli’den sonra MHP’nin başına geçebilecek isimler arasında da sayılıyor.
İYİ Parti
İYİ Parti listesinin başında iş kadını Nimet Özdemir, ikinci sırasında da Genel İdare Kurulu üyesi Burak Akburak yer alıyor. Akburak, 2016 yılındaki "Uyuşturucu kaçakçısı PKK finansörü Savaş Buldan öldürüldü. Karısı HDP vekili Pervin Buldan Meclis Başkanvekili şimdi. Bu ayıp bize yeter." paylaşımıyla dikkat çekiyor.
Listenin üçüncü sırasında geçtiğimiz aylarda Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkan ve “Sokakta Kemal Bey’e itiraz görüyoruz. Bu itirazı görmezden gelemeyiz.” açıklamasından sonra CHP’nin tepkisi üzerine partinin Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa eden, daha sonra Genel Başkan Meral Akşener’in isteğiyle görevine dönen Mustafa Cihan Paçacı bulunuyor.
Listenin dördünü sırasında AK Partili Orhan Miroğlu’nun yeğeni Baver Miroğlu, altıncı sırasındaysa partinin en genç kurucusu ve Gençlik Politikaları Koordinatörü Orhun Ertürkmen yer alıyor.
Yeşil Sol Parti
Yeşil Sol Parti’nin bölgedeki listesinin ilk sırasında oyuncu ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder bulunuyor. Mizahi yönüyle de tanınan Önder, çözüm sürecinde terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmeler ve sık sık dile getirdiği “Öcalan’a özgürlük” talebiyle dikkat çekiyor.
Listenin ikinci sırasında Sosyalist Dayanışma Platformu Eş Sözcüsü Kezban Konukçu Kok, üçüncü sırasında Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Hakan Öztürk, dördüncü sırasında Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker yer alıyor. Beşinci sırada ise 2018’de Diyarbakır’dan HDP milletvekili seçilen 1996 doğumlu Dersim Dağ bulunuyor.
TİP
Türkiye İşçi Partisi, geçtiğimiz yasama döneminde CHP’den TİP’e geçen ve sık sık sert çıkışlarıyla gündem olan Sera Kadıgil’e bölgede listenin başında yer veriyor.
İkinci sırada İGDAŞ işçisi Anıl Denizci, üçüncü sıradaysa turizm işletmecisi şef Ali Ronay bulunuyor.
İstanbul ikinci bölge: 2018 sonuçları, öne çıkan adaylar
İstanbul 2. bölgede hangi parti kimi aday gösterdi, 2018'de hangi parti ne kadar oy aldı?

İstanbul 2'nci bölge Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu ilçelerinden oluşuyor.
2'nci bölgedeki toplam milletvekili sayısı 28 ve 2018 seçimlerindeki toplam seçmen sayısı yaklaşık 3 milyon 100 bin kişiydi.
2018'de İstanbul 2'nci bölgede partilerin ve ittifakların aldıkları oy oranları şu şekilde:
- Cumhur İttifakı'nın toplam oy oranı %53,29, ittifakın çıkardığı toplam milletvekili sayısı 15
- AK Parti, %45,17 oy oranıyla 13 milletvekili çıkardı.
- MHP, %8,11 oy oranıyla 2 milletvekili çıkardı.
- Millet İttifakı'nın toplam oy oranı %34,02, ittifakın çıkardığı toplam milletvekili sayısı 10
- CHP, %24,83 oy oranıyla 8 milletvekili çıkardı.
- İYİ Parti, %7,61 oy oranıyla 2 milletvekili çıkardı.
- Saadet Partisi, %1,57 oy oranıyla milletvekili çıkaramadı.
- İttifak dışındaki partilerin durumu
- HDP, %12,22 oy oranıyla 3 milletvekili çıkardı.
- HÜDA PAR, %0,20 oy oranıyla milletvekili çıkaramadı.
- Vatan Partisi, %0,20 oy oranıyla milletvekili çıkaramadı.
2'nci bölgede öne çıkan milletvekili adayları
AK Parti
- AK Parti’nin 2'nci bölge 1'inci sıra milletvekili adayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. 2008-2009 yıllarında Demokrat Parti Genel Başkanlığı yapan Soylu, AK Parti’ye katıldıktan sonra önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı. Soylu, 2016 yılından beri İçişleri Bakanı olarak görev yapıyor. Soylu, geçtiğimiz günlerde muhalefete yönelik konuşmasında "Biz gideceğiz, bu LGBT'ciler gelecek, aynı cinslerin evlenmesini isteyenler gelecek.” ifadelerini kullandı.
- AK Parti’nin 3'üncü sıra adayı Rabia Kalender İlhan İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürütüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, Kalender İlhan’ın İBB’nin AK Parti tarafından yönetildiği dönemde belediyeden 128 bin avro, 123 bin TL ve 9 bin dolar burs alarak yurtdışına eğitime gönderildiğini tespit etti. İBB, kamu zararının tahsil edilmesi için Rabia Kalender İlhan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
- AK Parti'nin 4'üncü sıra milletvekili adayı DSP Genel Başkanı Mehmet Önder Aksakal. Aksakal, bir süre Millet İttifakı’na katılmak için görüşmelerde bulunmuş ancak AK Parti listelerinden 4 milletvekilliği kadrosu alarak Cumhur İttifakı'na katılmıştı.
- AK Parti'nin 5'inci sıra milletvekili adayı Mustafa Demir hakkında 17 Aralık soruşturması kapsamında “örgüt kurmak, yolsuzluk, resmi belgede sahtecilik” suçlamalarıyla dava açılmıştı.
CHP
- CHP'nin 1'inci sıra milletvekili adayı Namık Tan, 2010-2014 yılları arasında Türkiye’nin Washington büyükelçisiydi. 1996-1997 yılları arasındaki Dışişleri Bakanları Emre Gönensay, Tansu Çiller ve İsmail Cem'in özel kalem müdürlüğü görevini yürüten Tan, Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde Bakanlık Sözcüsü olarak görev yaptı.
- CHP'nin 2'nci sıra milletvekili adayı Yunus Emre, CHP Parti Meclisi Üyesi ve 27'nci dönem İstanbul Milletvekili. Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayan Doç. Dr. Yunus Emre, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı.
- CHP'nin 4'üncü sıra milletvekili adayı Enis Berberoğlu eski gazeteci ve milletvekili. Uzun yıllar çeşitli medya kuruluşlarında gazetecilik yapan Berberoğlu, MİT TIR’ları davasında suçlu bulunarak 3 Haziran 2017’de 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve milletvekilliği 4 Haziran 2020’de düşürüldü. Berberoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor ve 25, 26 ve 27'nci dönemlerde İstanbul’dan milletvekili seçildi.
- CHP'nin 10. sıra milletvekili adayı Fuat Yıldırım, Gezi olayları sürecinde camide içki içildiği iddialarını “Din adamıyım, yalan söyleyemem” diyerek yalanlayan müezzin olarak biliniyor. Yıldırım, içki iddialarını yalanladıktan sonra sürgün edilmiş ve uzun bir süre böbrek yetmezliği tedavisi görmüştü. Fuat Yıldırım, İsmail Saymaz’a verdiği röportajda “Sen nasıl cumhurbaşkanımızı yalanlarsın?” diyen bir grup tarafından darp edildiğini açıkladı.
İYİ Parti
- İYİ Parti'nin 1'inci sıra milletvekili adayı Buğra Kavuncu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı görevini yürütüyordu. Kavuncu ardından, partide Genel Başkan Başdanışmanlığı görevini üstlendi.
- İYİ Parti'nin 2'nci sıra milletvekili adayı Salim Ensarioğlu, 19, 20 ve 21'inci dönemlerde Doğru Yol Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçilmiş ve 51, 52 ve 54'üncü hükümetlerde Devlet Bakanlığı yapmış. Ensarioğlu, 2018’de İYİ Parti’den Diyarbakır milletvekili adayı olmuştu. Salim Ensarioğlu’nun oğlu Vejdin Ensarioğlu, İYİ Parti’den Diyarbakır 1'inci sıra, kuzeni Galip Ensarioğlu ise AK Parti’den Diyarbakır milletvekili adayı oldu.
- İYİ Parti'nin 3'üncü sıra milletvekili adayı Bahadır Erdem, İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesinde akademisyen olarak görev yapıyor. Erdem aynı zamanda Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürütüyor.
MHP
- MHP'nin 1. sıra milletvekili adayı Celal Adan, 2018’den beri MHP Meclis Başkanvekili görevinde bulunuyor.
- MHP'nin 2. sıra milletvekili adayı Cemal Çetin’in, AK Parti’nin eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den hakimlik-savcılık mülakatları için torpil isterken yakalandığı iddia ediliyor.
Yeşil Sol Parti
- Yeşil Sol Parti'nin 1'inci sıra milletvekili adayı Cengiz Çiçek 2018 seçimlerinde HDP’den Van Milletvekili seçildi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Çiçek HDP İstanbul İl Başkanı olmuştu. Çiçek, KCK operasyonları kapsamında tutuklanmıştı.
- Yeşil Sol Parti'nin 3. sıra milletvekili adayı Hasan Cemal gazeteci ve yazar. 1969 yılında Devrim gazetesince meslek hayatına başlayan Cemal çeşitli basın kuruluşlarında gazetecilik yaptı ve en son T24’te köşe yazarlığı yapıyordu. 2015’te yazdığı “Akan kanın bir numaralı sorumlusu, Saray’daki Sultan’dır, nokta!”, "Heyy sen!" ve "Sen Cumhurbaşkanı ol, hem de…" başlıklı yazıları nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı.
TİP
- TİP'in ilk sıra milletvekili adayı Ahmet Şık, 2018’de HDP listelerinden İstanbul milletvekili seçildi ve ardından istifa ederek TİP’e katıldı. Uzun yıllar gazetecilik yapan Şık, Ergenekon soruşturması kapsamında 2011’de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla tutuklandı ve 2012’de tahliye edildi. Ahmet Şık 2016’da da “Tahir Elçi'yi tutuklamak yerine katletmeyi tercih ettiler. Katil sürüsü bir mafyasınız.”, “'Katil devlettir' deyince bozuluyorsunuz.”, “Suikastçinin Nusracı değil FETÖ'cü olduğunu kanıtlama gayretindeki iktidar ve yancıları katilin polis olduğu gerçeğini ne yapacaksınız?” tweetleri gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti ve kurumlarını alenen aşağılama’ suçlamalarıyla gözaltına alındı.
- TİP'in 2'nci sıra milletvekili adayı Mısra Öz, Çorlu tren kazasıda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel ve eşi Erkan Sel’i kaybetmişti. Mahkeme heyetine söylediği "Üç maymunu oynamayı tercih eden bir heyet" ifadeleri nedeniyle hakkında soruşturma açılan Öz’e mahkeme heyeti 8 bin 800 lira para cezası kesti.
- TİP'in 3. sıra milletvekili adayı Zeynep Esmeray Özadıktı tiyatrocu, köşe yazarı ve LGBTİ+ aktivisti. Trans sanatçı Esmeray, 2013’te HDP Parti Meclisi üyesi olmuştu.
İstanbul üçüncü bölge: 2018 sonuçları, öne çıkan adaylar
Bölgede hangi parti kimi aday gösterdi? 2018'de hangi parti ne kadar oy aldı?

İstanbul 3'üncü bölge, Avrupa Yakası'nda yer alan Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerini kapsıyor. 14 Mayıs seçimlerinde 36 milletvekili bu bölgeden seçilecek.
Bölgede 2018 genel seçiminde partilerin oy oranları şöyle olmuştu:
- AK Parti: %50.28
- CHP: %25.32
- HDP: %14.36
- MHP: %8.46
- İYİ Parti: %8.19
- Saadet Partisi: %1.37
Seçimde Cumhur İttifakı %50.28 Millet İttifakı ise %34.88 oranında oy almıştı. Bakırköy ve Silivri’de CHP, diğer ilçelerde AK Parti birinci parti olmuştu.
2018 seçiminde TBMM'ye AK Parti’den 15, CHP’den 9, HDP’den 5, MHP ve İYİ Parti’den 3’er milletvekili seçildi.
14 Mayıs seçimlerinde öne çıkan milletvekili adayları:
AK Parti
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, listenin ilk sırasında yer alıyor. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yardımcılığını yapmış olan Kurtulmuş, artan soğan fiyatlarına tepki gösteren halka “Biz TOGG diyoruz, adamlar soğan diyor.” demesiyle tepki toplamıştı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Şanlıurfa’ya yaptığı ziyarette, depremzedeler için kurulmuş AFAD çadırlarının önünde gülerken poz vermiş olması da tepkilere neden olmuştu.
Listenin ikinci sırasında yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin; 2012-2015 yıllarında AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanlığı, 2016-2018 yıllarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlığını yapmıştır. Kadın ve Demokrasi (KADEM)’in kurucu üyesi olan Zengin, Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan’ın 6284 kanununa itirazıyla başlayan tartışmalarda “6284 kırmızı çizgimizdir.” demişti.
31 Mart 2019 yerel seçiminde AK Parti Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı seçilen Cüneyt Yüksel, 14 Mayıs seçimlerinde 3'üncü sıradan aday gösterildi.
Cumhur İttifakı içinde yer alan HÜDA PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, listede 4'üncü sırada yer aldı. Yapıcıoğlu, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının 6 yaşında evlendirilmesini cinsel istismar olarak görmediğini ve “ailesinin onayı varsa daha erken yaşta evlenebileceğini” belirtmişti. Hizbullah’ın bir terör örgütü olmadığını düşünen Yapıcıoğlu, 6284 kanunu tartışmalarında Fatih Erbakan’a katıldıklarını vurgulamıştı.
Listenin 5'inci sırasında yer alan Halis Dalkılıç ise 2016 yılında “cinsel istismar” suçlarında mağdur ile failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini öngören önergeye imza atan 6 vekilden biri. Aynı zamanda, Dalkılıç Ensar Vakfı’nın davetiyelerine katılarak vakıfla yakınlığını göstermişti.
Listede yer alan bir başka önemli aday ise 6'ncı sırada yer alan Rümeysa Kadak. 1996 doğumlu olan Kadak, 2018'de 22 yaşındayken meclise girerek en genç milletvekili olmuştu.
CHP
Listenin ilk sırasında yer alan Engin Altay, 2002’den beri CHP milletvekili olarak görev yapıyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu üyelikleri bulunan Altay, Türkiye-Moğolistan Parlamentolar arası dostluk grup başkanlığını 4 yıl yürütmenin yanında CHP Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.
Listenin 2'nci sırasında yer alan Erdoğan Toprak; Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Üyeliği, Beşiktaş Genç İşadamları Derneği Kuruculuğu ve Yönetim Kurulu Üyeliği, 57. Hükümette Spordan Sorumlu Bakan olarak görev yaptı.
2015'te öldürülen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ise üçüncü sıradan milletvekili adayı oldu.
Millet İttifakı’nın bir parçası olarak CHP listesinden giren DEVA Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, listenin 6'ncı sırasında yer alıyor. 2015 ve 2018 Genel Seçiminde AK Parti İstanbul milletvekili olarak meclise giren Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi doğrultusunda partiden istifa etmişti.
CHP listesinden giren partilerden Saadet Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya listenin 7'nci sırasında, Gelecek Partisi Başkan Yardımcısı Doğan Demir 8'inci sırasında yer alıyor. 2009-2013 yılları arasında Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanlığı ve 2013 - 2019 yılları arasında da derneğin Genel Başkanlığını yapmış olan Demir, Gelecek Partisi’nin kurucularının arasında bulunuyor.
İYİ Parti
Listenin başında gelen Ersin Beyaz, İYİ Parti İstanbul Kurucu İl Başkanı olmasıyla biliniyor.
2'nci sırada yer alan Seyithan İzsiz ise AK Parti geçmişiyle bilinen bir isim. İzsiz, 2003 yılında AK Parti Gençlik Kollarıyla siyasete atılmış, AK Parti’den 2009’da Beylikdüzü ve 2019’da Esenyurt Belediye Başkan adayı olmuştu. İzsiz’in Fırat Çakıroğlu’nu öldürmekle suçlanan Nurullah Semo’ya burs verdiği iddia edilirken Genel Başkan Meral Akşener bunun "külliyen yalan" olduğunu söylüyor.
Listenin 3'üncü sırasında yer alan Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, 2017’de İYİ Parti’nin kurucularından olarak adını siyasette duyurmuştu. İşitme engellilere yönelik sosyal sorumluluk projeleriyle bilinen Yankıömeroğlu, “Ellerim Konuşuyor” projesinin başında bulunuyor.
4'üncü ü aday olarak listede yer alan Şükrü Kuleyin, 2021’de Trabzon’a gerçekleştirdiği ziyaretinde A Haber mikrofonuna konuşmayı reddetmişti. Aynı zamanda Kuleyin, "Atası Türk Atatürk", "Biçare Hamid" ve "Kapaklarda Atatürk" kitaplarının yazarı.
Listede dikkat çeken bir diğer aday, 6'ncı sırada yer alan İYİ Parti Gençlik Kolları İstanbul İl Başkanı Hamza Yurtsever. 2022’de çıkan kamera görüntülerine göre; Yurtsever ve 15 kişilik bir grup, İl Yönetimindeki Melek Güney’e saldırmış ve Güney bu olayla ilgili İYİ Parti İl Başkanlığı’na dilekçe vermişti.
MHP
Aday listesinin ilk sırasında MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinin öğrencilerinin gözaltına alınmalarını rektörlük binasına sırtlarını dönerek protesto etmesiyle ilgili Yıldız, "Yavuz Bey kod adlı bir darbeci generalin ruhuna gönderme yapıldığını” öne sürmüştü.
Listenin 2'nci sırasında yer alan İsmail Faruk Aksu, MHP Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Listenin üçüncü sırasında yer alan Hayati Araz ise 2018 seçimlerinde İYİ Parti milletvekili olarak seçilmesinden birkaç ay sonra MHP’ye geçmişti.
Yeşil Sol Parti
Emek ve Özgürlük İttifakı altında seçimlere giren Yeşil Sol Parti aday listesinin ilk sırasında partinin Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar yer alıyor. Listenin 2'nci sırasında ise ittifak üyelerinden Emek Partisi MYK Üyesi ve Gazeteci İskender Bayhan yer alıyor.
Listenin 3'üncü sırasında yer alan Çiçek Otlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) eski Genel Başkanı. Otlu, 2017’den 2019'a kadar "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklu kalmıştı.
Listede dikkat çeken bir diğer aday ise 4'üncü sırada yer alan Alevi Dernekleri Federasyonu eski Başkanı ve Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat. Listede 5'inci sırada yer alan Cemil Güngören ise ittifakın bir parçası olan Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) üyesi. 6'ncı sırada aday olarak gösterilen oyuncu Kerem Fırtına, Kurtlar Vadisi ile oyunculuk kariyerine başlamıştı.
TİP
Listenin ilk sırasında TİP Genel Başkanı Erkan Baş yer alıyor. 2009’da TKP ile siyasete atılan Baş, 2014’te siyasete HTKP ile devam etmesinin ardından 2017’de TİP’i kurdu. Baş, 2018’de HDP İstanbul Milletvekili olarak meclise girmişti.
Listenin 2'nci sırasında 1996’da polisler tarafından dövülerek öldürülen Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe Türkmen bulunuyor. 3'üncü sırada gazeteci ve yazar Umur Talu, 4'üncü sırada ise Bakırköy’ün en büyük nüfuslu Kartaltepe’nin ilk kadın muhtarı Yaprak Didem Koryürek Armutlu yer alıyor.
• Son Düzlük'ün 42'nci bölümünde TİP milletvekili adayı gazeteci Umur Talu ile Ekrem İmamoğlu’na yönelik provokasyonu, olası seçim senaryolarını ve TİP’in “ana muhalefet” söylemini konuştuk.
- Son Düzlük'ün 43'üncü bölümünde İYİ Parti milletvekili adayı Orhun Ertürkmen ile saha gözlemlerini, ittifakların kampanyalarını ve iktidarın devlet imkanlarını seçim kampanyasında kullanmasını konuştuk.
• Ankara ve İzmir'in seçim bölgelerine dair detaylara bağlantılardan ulaşabilirsiniz: