2 Haziran Cuma sabahından herkese günaydın. Haziran ayının gelişini soğuk kahvelerimizle kutladık. Ofiste bir yandan klima açarken bir yandan da mevsimlik montları bu yıl ne kadar az kullandığımızı konuştuk. Yine de parlayan güneşi yeniden görmek bir mutluluk yarattı. Hoşgeldin Haziran!
- Bugün bültende: TCMB rezervleri, Avro Bölgesi enflasyonu, Musk'ın milyarderler listesinde yeniden birinci sıraya yükselişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal bildirimi, Kılıçdaroğlu'nun istifa açıklaması, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun İsveç'ten mevkidaşı ile görüşmesini iptal etmesi yer alıyor.
- Günün çalma listesi
Mutlu günler!
Aposto Gündem
Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun yapıldığı 26 Mayıs haftasında 3,1 milyar dolar azalarak 98,46 milyar dolara geriledi ve 10 ay sonra ilk kez 100 milyar doların altına indi. Geçtiğimiz hafta 21 yıl sonra ilk kez negatif bölgeye geçen net uluslararası rezerv ise, 26 Mayıs haftasında -0,2 milyar dolardan -4,4 milyar dolara geriledi.
• AK Parti İstanbul milletvekili Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kentsel dönüşümde “Yarısı Bizden” kampanyası başvurularının sona erdiğini duyurdu. Kurum, 1 milyonun üzerinde bağımsız kurum için 269 bin başvuru yapıldığı, uzlaşı sağlanan 118 bin konutta projelendirmenin başlatıldığı bilgisini verdi.
• İstanbul’da perakende fiyatlar Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,66 artarken, yıllık enflasyon ise %56,05 oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul’da enflasyon serisi 47’nci aya taşındı. Nisan’da aylık enflasyon %4,57, yıllık enflasyon ise %62,46 olmuştu.
• İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs ayında değişim göstermeyerek 51,5 düzeyinde kaldı. İmalat PMI, üst üste beşinci ayda da eşik değer olan 50,0'nin üzerinde gerçekleşti. Söz konusu ılımlı iyileşme, Nisan ayındaki ile aynı olacak şekilde Aralık 2021’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.
- Üretim: Son anket kapsamında katılımcı firmalar yaygın bir şekilde talepte iyileşme olduğunu bildirdi. Yeni siparişler son 3 ay boyunca güçlü bir şekilde artarken, yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedildi. İmalatçılar üretim hacimlerini de son 3 ay boyunca genişletti. Bazı katılımcılar, Şubat ayındaki deprem sonrası faaliyetlerine henüz yeni dönebildiklerini belirtti.
- İstihdam: Yeni siparişlerdeki yükseliş, imalatçıların istihdam düzeylerini son 3 aydır ilk kez artırmasına imkan sağladı. Bununla birlikte firmalar, erken emekliliklerin istihdamı sınırladığını bildirmeye devam etti.
• Kızılay 2023 yılı kurban bağış bedelini 5.950 lira olarak belirledi, Mehmetçik Vakfı ise 5.400 lira olarak açıkladı. Böylece kurban bedelleri geçtiğimiz yıla göre %130 ila %141 oranında arttı. Bloomberg HT’de yer alan habere göre, Kızılay’ın Döviz cinsi kurbanlık bedelleri de zamlandı. Geçtiğimiz yıl 175 Dolar olan kurban bedeli bu yıl %69 artarak 295 dolara yükseldi. Avro bazında ise 2022 yılında 165 avro olan kurbanlık bedeli bu yıl %67 artarak 275 avroya çıktı.
• Avro Bölgesi’nde enflasyon, Mayıs’ta bir önceki ay ölçülen %7 seviyesinden %6,1’e geriledi ve piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan öncü verilere göre, tüketici fiyatları (TÜFE) aylık bazda ise değişim göstermedi. Çekirdek enflasyon ise beklentiyi aşan bir düşüşle %5,6’dan %5,3'e geriledi.
- Öte yandan: Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, çekirdek enflasyonun zirveyi gördüğüne ilişkin net bir kanıt olmadığını belirterek faiz artışlarının devam edeceğine işaret etti.
- Bununla birlikte: Avro Bölgesi’nde imalat PMI, bir önceki aydaki 45,8 seviyesinden 44,8’e düştü ve son 36 ayın en düşük değerine geriledi. S&P Global tarafından yayımlanan nihai veriler, daha önceki öncü verileri onayladı. Bölgedeki ülkeler arasından Almanya (43,2), İtalya (45,9), İrlanda (47,5) ve Hollanda (44,2) da 36 ayın en düşük seviyesine geriledi.
• ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla 0,2 puan düşüşle 46,9'a geriledi. Açıklanan veri, 47,0 olan beklentilerin gerisinde kalırken imalat sanayisinde daralma serisini 7’nci aya taşıdı.
• ABD Temsilciler Meclisi, ülkede borç tavanını yükseltecek bir tasarıyı kabul etti ve Washington'u tarihî bir temerrütten kurtarmaya yaklaştırdı. Temsilciler Meclisi, 165 Demokratın 149 Cumhuriyetçinin yanında yer almasıyla Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Kevin McCarthy'nin kendi partisinden bazı üyelerin itirazına rağmen 314'e karşı 17 oyla tasarıyı kabul etti.
- Bir adım sonrası: Tasarının, 5 Haziran'daki son tarihten önce yürürlüğe girmesi için hâlâ Senato'dan geçmesi ve Başkan Joe Biden tarafından imzalanması gerekse de Temsilciler Meclisi'ndeki oylama yasanın önündeki en büyük engel olarak görülüyordu.
• TCMB, bankalara gönderdiği yazıda "kur korumalı mevduatta önden ödemeli prim" uygulamasına son verilmesini istedi.
- Böylece: 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemesi vade sonunda yapılabilecek. Prim ödemeleri TL olarak yapılacak.
- Ek bilgi: Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun son verilerine göre KKM'de toplam büyüklük 125 milyar doların üzerinde.
• Elon Musk, Bloomberg’ün günlük olarak güncellediği milyarderler listesinde Bernard Arnault’u geçerek yeniden birinci sıraya yükseldi. Musk, büyük ölçüde Tesla sayesinde bu yıl 55,3 milyar dolardan fazla kazanç elde etti. Forbes verilerine göreyse Musk, hâlâ ikinci sırada bulunuyor.
- Detaylar: Arnault, Aralık ayında ilk defa Musk'ı geride bırakmıştı. Arnault'un kurduğu LVMH, Louis Vuitton, Fendi ve Hennessy gibi markaların sahibi. Özellikle kritik bir pazar olan Çin’de yavaşlayan ekonomik büyümeye dair işaretlerle birlikte, lüks sektörün canlılığına olan inanç azalmaya başladı.
• Toyota, Kuzey Karolina'da kuracağı yeni pil fabrikası için 2,1 milyar dolar ek yatırım kararı açıkladı. Söz konusu ek yatırım kararı ile fabrikanın toplam yatırım tutarı 5,9 milyar dolara çıktı. Otomobil üreticisi, 2025'ten itibaren Kentucky fabrikasında ilk ABD yapımı elektrikli SUV aracı üreteceğini duyurdu.
- Neden önemli? Bu karar, otomobil üreticisinin elektrikli araçlara geçişi benimseyen bir endüstriyi yakalamaya çalıştığının işareti.
• Nvidia, 2D videolardan nesnelerin 3D replikalarını oluşturabilen “Neuralangelo” adlı yeni yapay zekâ modelini tanıttı. 2D videodaki nesneleri farklı açılardan gösteren birkaç kare seçerek nesnenin derinliği ve şekli hakkında bilgi edinerek çalışan modelin, şirketin daha önceki Instant NeRF modelinin teknolojisi üzerine inşa edildiği belirtildi.
• Amazon'un video izleme cihazları üreticisi Ring'in, ABD'nin Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) şirket çalışanları ve taşeronlarının yıllarca müşterilerin videolarına erişime sahip olduğu iddiaları üzerine 5,8 milyon dolar ödeme kararı getirildi.
• Wattpad, yaratıcı programını yenileyerek yazarlar için daha "erişilebilir" hâle geldiğini duyurdu. Hikaye anlatma platformu, geçtiğimiz yıl başlatılan "Wattpad İçerik Üreticileri Programı"nın ölçek olarak sınırlı ve karmaşık olduğunu söylemişti.
• Dünyanın en büyük torrent siteleri arasında yer alan RARBG kapandı. Site yöneticileri, bu kararın arkasında Covid-19, Ukrayna'nın işgali, yüksek enflasyon ve masraflar gibi nedenlerin olduğunu ifade etti.
• YSK Başkanı Ahmet Yener, 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin kesin sonuçlarını açıkladı. Yener, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın %52,18; Kılıçdaroğlu'nun %47,82 oy oranına ulaştığını söyledi. Kesin sonuçlar dün Resmî Gazete'de yayımlandı.
• YSK'nın cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarına ilişkin Resmî Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan kararında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal bildirimine de yer verildi. Mal bildiriminde Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın kimlik bilgileri, taşınmaz ve taşınır mal bilgileri, banka ve menkul değerleri ile borç-alacak bilgileri de yer aldı.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumartesi günü saat 14:00'te Meclis'te yemin edeceği, saat 22:00'de ise yeni kabineyi açıklayacağı bildirildi.
• CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "YSK seçim sonucunu onayladı ama bu sonucun ahlaki meşruiyeti yoktur" dedi. Kılıçdaroğlu, istifa edip etmeyeceği konusunda, "MYK’da, Parti Meclisi’nde incelemeler, değerlendirmeler, tartışmalar yapılacak ve hep birlikte karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.
- İstifalar: CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), dün saat 13.00'te parti genel merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Dört buçuk saat süren toplantıda Kılıçdaroğlu tüm MYK üyelerinin istifasını kabul etti.
• Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın artıgercek.com'da söyleşisi yayımlandı. 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'ye cumhurbaşkanı adayı olabileceğini söylediğini belirten Demirtaş, "Benim adaylığım partimizin de oy oranını artırabilir dedim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini hâlen bilmiyorum" dedi.
- Cevap: HDP Sözcüsü Ebru Günay, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının hukuki durumu nedeniyle genel kurulda değerlendirilmediği ve Demirtaş'ın da kadın bir aday önerdiğini söyledi.
• İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, ikinci tur seçimlerinin ardından Millet İttifakı'na ilişkin, "Bu ittifakın adı seçim ittifakıdır, seçim bittiği zaman ittifak da ortadan kalkar. 28 Mayıs itibarıyla seçim ittifakı bitmiştir" dedi.
• Anayasa Mahkemesi (AYM), 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptaline karar verdi. Mahkeme çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışmasının 40 saati aşabileceği, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında elle kontrol yapabileceği hükümlerini iptal etti. İptal kararları 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
• MİT TIR'larının Adana ve Hatay'da durdurulmasını organize ettikleri gerekçesiyle yargılanan 27 sanıktan 22'sine mahkeme tarafından verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı, 5 sanık hakkındaki karar ise bozuldu.
Vodafone’da çalışmak güzel iş
Vodafone'da hibrit çalışmak güzel iş
Hızla değişen iş dünyası, farklı insan kaynakları çözümlerine ve çalışma düzenlerine ihtiyaç duyuyor. Çoğumuzun hayatına 2020 yılında giren evden çalışma pratiği ve onu takip eden hibrit çalışma sistemi de bu çözümlerden biri.
Neler oluyor? Çalışan deneyimini en üst seviyelerde tutmak için farklı politikalar izleyen Vodafone, hibrit çalışma düzenini 2021 yılından beri kalıcı olarak uyguluyor. Böylece uzaktan veya ofisten çalışacakları günleri önceden planlayabilen çalışanlar seyahat programlarını kolaylıkla öngörebiliyor.
Dahası: Çalışanlarının karşılaştığı farklı koşulları çeşitli çözümler aracılığıyla başarıyla yöneten Vodafone, çalışan babalara 4 aylık ücretli izin gibi uygulamalarla çalışanlarına en özel anlarını sevdikleriyle birlikte geçirme imkânı sunuyor.
Siz de “Vodafone’da çalışmak güzel iş” demek için Vodafone’a katılarak ayrıcalıklı bir iş hayatının parçası olabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
• Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveç'te düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları'nın gayriresmî toplantısına katılmadı. Çavuşoğlu'nun bu toplantıda İsveç'ten mevkidaşı Tobias Billstorm'la da görüşmesi bekleniyordu. Bu toplantının da iptal edildiği bildirildi.
- Bununla birlikte: Bakan Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda İsveç'e, "Üçlü Muhtıradan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirme" ve "terörizmle mücadelede somut adımlar atma" çağrısında bulundu.
• Reuters'ın haberine göre, Güney Afrika, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası tutuklanma emri hakkındaki endişeler nedeniyle ev sahipliği yapacağı BRICS zirvesini Çin veya Mozambik'e taşımayı düşünüyor.
• Çin ve Singapur, iki ülke arasında üst düzey iletişim kurmak için bir telefon hattı oluşturulması hakkında anlaşmaya vardı. Singapur tarafından yapılan açıklamada, "Savunma liderleri arasında üst düzey iletişim için" güvenli bir telefon bağlantısı kurulması yönünde çalışmak üzere bir mutabakat zaptı imzaladığı bildirildi.
10. yılında Gezi: “Karanlık gider, Gezi kalır”
Gezi Parkı'na inşaat makinalarının girmesini protesto etmek amacıyla başlayan ve Türkiye tarihinin en büyük kitlesel hareketlerinden biri hâline gelen Gezi Direnişi'nin üzerinden 10 yıl geçti.

İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'na inşaat makinalarının girmesini protesto etmek amacıyla başlayan ve Türkiye tarihinin en büyük kitlesel hareketlerinden biri hâline gelen Gezi Direnişi'nin üzerinden 10 yıl geçti.
Gezi Direnişi, 10. yılında Taksim’de anıldı. Farklı anma etkinlikleri düzenlenirken, polis toplam 59 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul Valiliği'nin gözaltılara ilişkin açıklamasında "Beyoğlu İlçemizin İstiklal Caddesi ve ara sokaklarında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olarak, izinsiz toplu yürüyüş yapmak isteyen ve tüm uyarılara rağmen dağılmayan 59 şahıs gözaltına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada, "Gezi Parkı’nı koruduğumuz için gurur duyuyoruz. 10 yıl geçmesine rağmen o günkü adaletsizlikler ve eşitsizlikler devam ediyor. Umudu büyüteceğiz, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz” denildi. Basın açıklamasına TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.
Hayatını kaybedenler adına: İpek Sokak'taki Taksim Dayanışması'nın eyleminde Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu, katılımcılar “Yaşıyor” diyerek karşılık verdi.
Tutuklular adına: Gezi Davası'nda tutuklanan isimlerin Bakırköy ve Silivri Cezaevlerinden yazdığı mesajlar, “Bu koşullarda onların mesajlarını okumak istemiyoruz ancak sözümüzü söyleyeceğiz” denilerek okunmadı.
Neler yaşandı?
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı'na "Taksim Yayalaştırma Projesi" kapsamında imar izni olmadan bir Topçu Kışlası inşa edilmesine yönelik kararı ve bu kararın ardından iş makinelerinin parka girmesi ile Gezi Parkı çevresinde eylemler başladı. 28 Mayıs 2013 tarihinde ağaçların ve doğanın tahribatını engellemek için başlayan eylemler, günler geçtikçe hükümet karşıtı kitlesel bir protestoya dönüştü ve Türkiye'nin neredeyse her ilinde protestolar düzenlendi.
Polisin tazyikli su, cop, biber gazı gibi maddelerle orantısız güç kullanarak müdahalede bulunduğu eylemlerde 2'si polis en az 10 kişi hayatını kaybetti, 10 bine yakın kişi de yaralandı.
30 Ağustos 2013 tarihinde son bulan eylemlerin ardından Gezi Parkı, birkaç hafta boyunca kapalı tutuldu. Bu süre içinde İBB peyzaj çalışması yaptı ve fıskiye gibi bazı noktaları onardı. Park daha sonra yeniden halkın kullanımına açıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü raporlarına göre, bu süre boyunca Gezi Parkı'ndaki eylemlere destek vermek için Bayburt hariç Türkiye'nin tüm kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlâ Gezi Parkı yerine Topçu Kışlası yapılacağı söylemini sürdürüyor. Temeli 2017 yılında atılan Taksim Camii de 28 Mayıs 2018'de ibadete açıldı. Taksim Meydanı bugün neredeyse tamamen betonla kaplı.
Yaşamını yitirenler
Üç haftaya yakın süren eylemlerde 12 kişi hayatını kaybetti, 10 bine yakın insan da yaralandı.
- 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş, 2 Haziran’da İstanbul’da Gezi Parkı’na destek için otoyol kapatıldığı sırada üzerine süren aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
- 22 Yaşındaki Abdullah Cömert, 22, 3 Haziran’da Antakya’da eylem sırasında başına aldığı darbe sonucu hayatını kaybetti.
- 27 yaşındaki polis komiseri Mustafa Sarı, 5 Haziran’da Adana’da eyleme müdahale ederken tedbir alınmamış bir alt geçit inşaatından geçerken düşerek hayatını kaybetti.
- 47 yaşındaki İrfan Tuna, 6 Haziran’da Ankara’da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Kalp krizinin sebebinin polisin kullandığı aşırı miktardaki biber gazı olduğu düşünülüyor.
- 88 yaşındaki Selim Önder, Taksim’den geçerken yoğun gaza maruz kalmasının ardından İzmir’e döndü ve birkaç gün sonra hayatını kaybetti. Yakınları gazın kalp yetmezliğini tetiklediğini düşünüyor.
- 50 yaşındaki Zeynep Eryaşar, 15 Haziran’da İstanbul Avcılar’da yapılan protesto sırasında polisin aşırı miktarda gaz kullanmasının ardından kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
- 18 yaşındaki Medeni Yıldırım, 28 Haziran’da Diyarbakır’da bir karakolun yenilenip kalekol yapılmasını protesto eden insanların üzerine askerler tarafından açılan ateşle öldürüldü.
- 22 yaşındaki Ahmet Atakan, Antakya, Armutlu’da yapılan eylemde polis tarafından kafasından gaz fişeğiyle vurulup, çatıdan düşerek öldü.
- 37 yaşındaki Serdar Kadakal, İstanbul Kadıköy’de emniyet güçleri tarafından yoğun biber gazına maruz kaldıktan sonra kalp krizi geçirerek öldü.
- 26 yaşındaki Ethem Sarısülük, 1 Haziran’da eylem sırasında polis tarafından kafasından vurularak ağır yaralandı. 12 Haziran’da ise beyin ölümü gerçekleşti.
- 15 yaşındaki Berkin Elvan, 15-16 Haziran gecesi İstanbul Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almak için çıktığında polisin gaz fişeğiyle başından vuruldu. 269 gün komada kaldı, 15. yaşına komada girdi. Elvan, 11 Mart 2014’te öldüğünde 16 kiloydu.
- 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, 10 Temmuz’da Eskişehir’de Gezi Parkı protestolarına destek için düzenlenen yürüyüşe polisin müdahale etmesi sonucu arka sokaklara kaçmıştı. Polis tarafından darp edilen Ali İsmail, eli sopalı gruplarca da dakikalarca dövüldü. Hastaneye kaldırıldıktan 20 saat sonra ilk tıbbi müdahalenin yapıldığı Ali İsmail’in beyin kanaması geçirdiği tespit edildi. 38 gün boyunca komada kaldı, 10 Temmuz’da hayatını kaybetti.
- Basit yaralama: 2013 yılındaki Gezi eylemleri sırasında Eskişehir'de Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesine ilişkin davada yargılanan polis memuru Hüseyin Engin'e "basit yaralama" suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Dava süreci
Gezi Parkı direnişinin üzerine açılan soruşturma kapsamında 16 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 657 sayfalık iddianamede Gezi Parkı protestoları "bir darbe kalkışması" olarak tanımlandı. Sanıklara, "protestoları örgütlemek ve finanse etmek” ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" gibi suçlamalar yöneltildi.
Tutuklular: Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ve Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ile Yiğit Ali Ekmekçi'ye verilen 18'er yıl hapis cezaları Aralık 2022'de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.
Osman Kavala: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 10 Aralık 2019'da Osman Kavala'nın tutuklanmasına olan itirazını öncelikli olarak görüştü ve Türkiye'nin Kavala'nın özgürlüğünü haksız yere kısıtladığını, esas amacın onu susturmak olduğunu ve Kavala'yı derhal serbest bırakamsı gerektiğine hükmetti. Türkiye bu kararı uygulamadı.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 Nisan tarihinde görülen duruşmada, mahkeme heyeti, Kavala için "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Can Atalay: Silivri Cezaevi'nde bulunan Can Atalay, TİP'ten milletvekili adayı oldu ve 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimde Hatay'dan Meclis'e girdi. Yakın zamanda tahliye edilmesi bekleniyor.
📬 Aposto’dan:
- Spektrum | Tosyalı Habertürk’e mi talip?
- Apéro | Levent Kömür’le: Toprakta, sofrada, yarında rakı
- Quando Bilim | NASA'nın UFO'lara ilişkin gerçekleştirdiği ilk toplantıdan öne çıkanlar
📨 Günün okumaları:
- İsmail Saymaz | ‘Ben Kemal, gitmiyorum’
- Murat Yetkin | AK Parti-CHP uzlaşması hayal mi? Yeni Meclis, yeni Anayasa ve AK Parti’yle CHP’ye düşen görev
🗣 Twitter’da neler konuşuldu?