Herkese selam,
Microsoft'un Activision Blizzard satın alımı yılan hikâyesine dönmüş durumda. Düzenleyici kurumların antitröst soruşturması pek de Microsoft'un istediği gibi gitmiyor. Şu aşamada ne olacağını kestirmek güç ama umarım Ludens bir "Microsoft & Activision Blizzard" yayınına dönüşmeden önce incelemelerden tüketici yararına bir sonuç çıkar.
CD Projekt RED'e Cyberpunk 2077 fiyaskosunu kaldırabilecek krediyi veren oyun The Witcher 3 için yeni nesil güncellemesi çok yaklaştı. Sanırım birçoğunuz için güncelleme bahane olacak, tekrar başlama vakti geldi.
Diğer taraftan Game Awards her zamanki dramasıyla birlikte yine arz-ı endam etti. Görünen o ki çiçeği burnunda God of War Ragnarök'ün adaylıkları domine etmesi Elden Ring ve From Software kampını rahatsız etmiş durumda.
Bu hafta gündemimizde neler var?
❌ Microsoft & Activision Blizzard birleşmesi tehlikede
🍂 Steam sonbahar indirimleri
🔻 Küresel oyun piyasasındaki düşüş
🎖️ Game Awards adaylıkları
*Kapak görseli: Alena Aenami
Her zaman olduğu gibi daha iyi bir Ludens için geri dönüşlerinizi bekliyorum. Çekinmeyin, [email protected] adresine yazın. Ayrıca yayını beğendiyseniz tanıdıklarınızla paylaşmayı da unutmayın.
Keyifli okumalar,
Tahsin
Ludens'i ve diğer Aposto yayınlarını Aposto mobil uygulamalarından takip edebilirsiniz.
❌ Microsoft Activision Blizzard birleşmesi suya düşebilir
Düzenleyici kurumların Microsoft üzerindeki baskısı artıyor.

Microsoft'un oyun ve teknoloji dünyasını sarsan Activision Blizzard satın alımını duyurmasının ardından Xbox ve PlayStation kampları arasında sular bir türlü durulmadı. 69 milyar dolar değerindeki dev anlaşmanın elbette rekabet kurumlarınca incelenmesi bekleniyordu, ancak bu inceleme süreci pek de Microsoft'un istediği gibi gitmiyor. Microsoft için sancılı, oyun dünyasını takip edenler içinse oldukça ilginç geçen bu süreç Ludens'in satırlarında da birçok kez yer aldı. Bu zamana kadar olanları hatırlamak ya da öğrenmek isterseniz sizi şöyle alalım: Xbox, PlayStation ve Call of Duty dramasında son durum.
16 ülkede incelemeye giren anlaşmaya şu an için sadece 3 ülkeden onay geldi; Brezilya, Suudi Arabistan ve Sırbistan. Microsoft için ABD, İngiltere ve Avrupa Komisyonu'ndan onay gelmediği sürece bu ülkelerin onayı pek de anlamlı olmayacak gibi görünüyor.
🔸Düzenleyici baskısı
Big Tech olarak da bildiğimiz Apple, Google, Meta, Amazon ve Microsoft gibi şirketler son zamanlarda ciddi bir düzenleyici baskısı altında. Birçok kez tekel olduklarına dair suçlamalarla karşı karşıya kalan bu şirketlerin bazı anlaşmalarının engellendiği de oldu. Örneğin, geçtiğimiz Temmuz ayında FTC (Federal Ticaret Komisyonu) Meta'nın, bir sanal gerçeklik girişimi olan Within'i satın almasını engellemek için dava açmıştı. Geçtiğimiz ay ise İngiltere, Meta'nın 2020'de 315 milyon dolara satın aldığı Giphy'yi satmaya zorladı. Tüm bunlar Microsoft'u biraz diken üstünde tutuyor.
Düzenleyicilerin Activision Blizzard anlaşmasıyla ilgili endişelerinin merkezinde Microsoft'un video oyun endüstrisinde antitröst yasalarını ihlal edip etmeyeceği yer alıyor. Genel olarak Microsoft'un Activision bünyesindeki oyunları, özellikle Call of Duty'yi, Sony gibi rakiplerinden uzaklaştırarak bir avantaj elde etmesinden endişe duyuyorlar.
Her ne kadar Microsoft tarafı Call of Duty'nin PlayStation'a gelmeye devam edeceğini ve antitröst endişelerini gidermek için ticari uygulamalarına sınırlamalar getirmeye açık olduklarını dile getirse de bunlar düzenleyici kurumları pek ikna etmişe benzemiyor. İngiltere'nin ardından Avrupa Birliği de konuyla ilgili araştırmasını derinleştirme kararı aldı. ABD'de ise FTC'nin anlaşmayı engelleyebileceği konuşuluyor.
🔸Microsoft orta yolu bulmak istiyor
Bu sürecin Microsoft'un istediği gibi gitmemesinin belki de en büyük nedeni, rakibi Sony'nin agresif bir şekilde anlaşmaya karşı çıkmasıydı. Özellikle Call of Duty'nin Microsoft'a eşsiz bir avantaj kazandıracağını ve serinin kendileri için vazgeçilemez olduğunu söyleyen Sony, şimdilik düzenleyici kurumları ikna etmişe benziyor.
Call of Duty Modern Warfare 2 / Activision
Microsoft bu argümanlara karşılık olarak düzenleyicilere, Sony'nin Call of Duty'nin önemini abarttığını, Xbox'ın piyasada PlayStation'ın gerisinde olduğunu ve hatta PlayStation tarafında çok daha kaliteli münhasır oyunlar olduğunu söyledi. Microsoft kendini daha iyi ifade etmek adına bu anlaşmanın oyuncular, geliştiriciler ve sektör için neden fayda sağladığına yönelik açıklamalarını içeren bir web sitesi de oluşturdu.
Mevcut anlaşmaları gereği Call of Duty'nin en az 3 oyun daha PlayStation'da kalacağını söyleyen Microsoft, bundan sonrası için de serinin PlayStation'da kalabileceğini yineledi. Son olarak New York Times'ın haberine göre Xbox tarafı Sony'ye, Call of Duty'nin 10 yıl boyunca PlayStation'da kalması için bir teklif götürdü. Sony bununla ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı.
Son olarak Reuters'ın haberine göre Microsoft, AB antitröst düzenleyicilerine yeni çözümler sunma hazırlığında. Şirket bu çözümlerin inceleme sürecini kısaltmasını umuyor. Microsoft sözcüsü konuyla ilgili olarak: "Sony, sektör lideri olarak Call of Duty için endişeli olduğunu söylüyor, ancak aynı oyunu hem Xbox hem de PlayStation'da aynı gün içinde kullanıma sunmayı taahhüt ettiğimizi söylemiştik. İnsanların oyunlara daha az değil, daha fazla erişmesini istiyoruz." ifadelerini kullanıyor.
🔸Anlaşma onaylanmazsa ne olur?
İngiltere, Avrupa ve ABD bu birleşmenin Microsoft'a gelecekte büyük bir avantaj sağlayabileceği konusunda endişe duyuyor. İngiltere ve Avrupa'da derinlemesine soruşturma devam ederken FTC henüz bir aksiyon almış değil, ancak kurumun anlaşmaya karşı bir dava açma ihtimali konuşuluyor.
Microsoft ve Activision Blizzard'ın yeniden müzakere etmeden anlaşmayı kapatmak için gelecek yılın Temmuz ayına kadar süreleri var. Bu yılın sonlarında ya da daha sonrasında açılacak bir idari davanın Temmuz ayına kadar sonuçlanması pek mümkün olmayacağı için tarafların anlaşmadan vazgeçme ihtimali de bulunuyor.
Xbox Game Pass Ultimate / Microsoft
Microsoft'a onay çıkmazsa şirketin Call of Duty başta olmak üzere Activision Blizzard kataloğunu Game Pass ve bulut servislerine getirme hayali suya düşecek. Bunun kısa vadede tüketiciye yaramayacağı açık, çünkü hâlihazırdaki anlaşmalar dolayısıyla Microsoft bir süre daha bu oyunları diğer platformlardan kaldıramayacak. Uzun vadede ise bir bilinmezlik söz konusu. Microsoft her ne kadar "münhasırlık" kavramına sıcak bakmadıklarını ve Call of Duty'nin PlayStation'da kalacağını defalarca söylese de somut bir anlaşma yapılmadığı sürece bu birleşmenin oyuncu dostu mu yoksa düşmanı mı olduğu kanısına kesin olarak varmak güç.
Anlaşmanın onaylanmaması, tüketiciler üzerindeki sonuçlarının yanı sıra büyük teknoloji şirketlerinin gelecekteki birleşme ve satın alımlarına yönelik de önemli bir referans noktası oluşturacak.
🔸 The Witcher 3 yeni nesil güncellemesi 14 Aralık'ta geliyor.
Xbox Series X/S, PS5 ve PC için gelecek olan güncelleme, ray-tracing desteği, konsolda daha hızlı yükleme süreleri gibi teknik geliştirmelerin yanı sıra görsel ve performans iyileştirmeleri de içerecek. Yeni nesil güncellemesi ayrıca Netflix dizisinden esinlenen yeni bir içeriğe de sahip olacak.
Witcher demişken, geçtiğimiz haftalarda duyurulan ilk Witcher oyununun remake sürümü açık dünya türünde bir oyun olacak. CD Projekt Red, lineer bir anlatıya sahip olan orijinal oyunun remake sürümü için tam teşekküllü bir Witcher deneyimi sunacağını söyledi.
🔸 God of War Ragnarök geldi, hoş geldi.
Serinin merakla beklenen devam oyunu 9 Kasım'da oyuncularla buluştu. Selefi gibi incelemelerden büyük beğeni toplayan oyun, çıkış haftasında 5,1 milyon adet satarak PlayStation tarihinin en hızlı satan birinci parti oyunu oldu.
🔸 Game Awards adayları açıklandı, draması gecikmedi.
Geoff Keighley tarafından düzenlenen ve her yıl beraberinde çeşitli tartışmaları getiren oyun ödülleri etkinliği Game Awards, 31 farklı daldaki adaylıkları açıkladı. 8 Aralık'ta düzenlenecek olan etkinlikte "Yılın Oyunu" kategorisine "A Plague Tale: Requiem", "Elden Ring", "God of War Ragnarök", "Horizon Forbidden West", "Stray ve Xenoblade Chronicles 3" aday gösterildi.
Çıkışından 1 hafta sonra 10 kategoride aday gösterilen God of War Ragnarök adaylıklarda zirveye yerleşirken hemen arkasından yedişer adaylıkla Elden Ring ve Horizon Forbidden West geldi.
Her adaylık açıklamalarında benzerini gördüğümüz üzere, Ragnarök'ün güçlü çıkışı da 2022'nin başlarında piyasaya sürülen ve o döneme damgasını vuran Elden Ring hayranları ile God of War kampını birbirine kattı. Elden Ring tarafı, yeni çıkmış ve henüz herkes tarafından oynanmamış bir oyunun adaylıklarını, Game Awards'un sponsorluk ilişkilerine dayandırarak kendilerince "şaibeli" bulurken God of War kampı serinin devam oyununun Elden Ring'e kıyasla çok daha üstün olduğu konusunda kendinden emin. Görünen o ki oyun dünyası 2018 yılında Red Dead Redemption 2 ile God of War arasında yaşanan ve tartışmaları hâlâ devam eden dramanın benzerine bu yıl da maruz kalacak.
🔸 Netflix büyük bütçeli bir PC oyunu geliştirme hazırlığında
Netflix'in Los Angeles'ta kurulan yeni oyun stüdyosu için yayımladığı iş ilanlarına göre şirket AAA bir PC oyunu geliştirmeyi planlıyor.
Oyun yönetmeni, teknik yönetmen, sanat yönetmeni ve baş mühendis arayan şirket, iş ilanlarında projeyi "Unreal Engine üzerine inşa edilmiş AAA PC oyunu" olarak tanımlıyor. Mühendis ilanında ise oyun türü olarak "üçüncü şahıs action-RPG" ifadesi geçiyor. Bunlar, mobil oyunlar dışında Netflix'in birinci taraf oyun geliştirme planı hakkında öğrendiğimiz ilk detaylar olma niteliğini taşıyor.
🔸 2022'de küresel oyun pazarında yüzde 4 düşüş bekleniyor.
Newzoo'nun verilerine göre küresel oyun piyasasının değeri 2022 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,3 oranında düşerek 184,4 milyar dolara gerileyecek. Bu tahmin oyun piyasalarını yakından takip eden Newzoo'nun tarihindeki ilk düşüş beklentisi oldu. Şirketin bu yılın başındaki tahmini, pazarın 196,8 milyar dolar değerine ulaşmasıydı.
Newzoo bu düşüşü konsollar için beklenenden daha yavaş bir yıl olmasına ve pandemi nedeniyle gerçekleşen büyümenin ardından piyasanın yatışmasına bağlıyor. Tahminlerinin hâlâ pandemi öncesinden yüksek olduğunu vurgulayan Newzoo, 2022'nin bir yatışma yılı olduğunu söylüyor.
Global Gaming Market 2022 / Newzoo
2025 yılına kadar küresel oyun piyasasının 211,5 milyar dolar değerine ulaşmasını bekleyen Newzoo, önümüzdeki yılların özellikle konsollar için umut verici olduğunu dile getirdi.
92,2 milyar dolarla pazarın yüzde 50'sini mobilin oluşturması raporda dikkat çeken noktalar arasındaydı. PC oyun pazarı ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 0,5 oranında artış göstererek 40,5 milyar dolar değerine ulaştı.
🔸 VR oyunlarının gelirleri 2022'de 1,8 milyar dolara ulaşacak.
Newzoo'nun araştırmasına göre bu değer 2023'te 2,5 milyar dolar, 2024'te ise 3,2 milyar dolara ulaşacak. Bu miktar 2021 yılında 1,4 milyar dolar seviyesindeydi.
Newzoo ayrıca VR kullananların sayısının da her zamankinden daha hızlı büyüdüğünü ortaya koydu. 2022'nin sonunda VR kullanıcı sayısının 27,7 milyona ulaşması beklenirken 2024 yılında 46 milyon kullanıcıya erişmesi tahmin ediliyor. Newzoo, Meta Quest gibi cihazların ek donanıma ihtiyaç duymadan kurulabilmesi ve kullanılabilmesi nedeniyle bağımsız VR başlıklarındaki artışı büyümenin ana nedenlerinden biri olarak gösteriyor.
🔸 Almanya, devlet destekli oyun fonunu 73 milyon dolara yükseltti.
Almanya Federal Meclisi oyun endüstrisine yönelik ulusal bütçesini 73 milyon dolara yükseltti. 2020 yılında başlatılan oyun fonu, geliştirici maliyetlerinin yüzde 50'sine kadar devlet desteği sunuyor.
Programın başlatılmasından bu yana ülkedeki oyun şirketi sayısı yüzde 26, sektördeki istihdam ise yüzde 12 oranında arttı. Sektörün büyümesini gören Almanya hükümeti 2023 yılı için desteği 21 milyon dolar yükseltmiş oldu. Önümüzdeki yıllarda bu desteğin 100 milyon doları aşması bekleniyor.
📰 Geçtiğimiz haftanın diğer gündem maddelerine hızlı bir bakış.
- Artık video oyunları için de Grammy ödülü verilecek, ilk adaylar belli oldu.
- Valve, Game Awards'ın her dakikasında 1 adet Steam Deck hediye edecek. Türkiye dahil değil.
- Xbox ve PlayStation'a gelen Monster Hunter Rise, geldiği gibi Game Pass'e eklenecek.
- Ubisoft, Assassin's Creed Valhalla ile birlikte Steam'e geri dönüyor.
- Callisto Protocol özellikle PC tarafında tartışmalı bir çıkış gerçekleştirdi. İncelemeler karışık.
- CoD: Warzone 2, 1 haftada 25 milyon oyuncuya ulaştı.
- Teknik sorunları nedeniyle eleştirilen Pokemon Scarlet ve Violet 3 günde 10 milyon kopya satarak rekor kırdı.
- Microsoft ilk Xbox Şeffaflık Raporu'nu yayımladı.
- İstanbul merkezli Ace Games, Playtika'dan 25 milyon dolar yatırım aldı.
- Steam 31.349.780 kullanıcıyla bir kez daha eş zamanlı oyuncu rekorunu kırdı.
- The Last of Us dizisinin fragmanı yayımlandı.
🧛 Vampire Survivors
Oldukça basit olan oynanışıyla ekrana bağlayan ve hipnotize edici bir çekiciliği olan Vampire Survivors, bullet hell ve roguelite türünü retro bir estetikle birleştiriyor.
Luca Peracci Galante tarafından geliştirilen oyunda zaman geçtikçe üzerinize daha fazla gelen yüzlerce tuhaf yaratığa karşı hayatta kalmaya çalışıyoruz. Esasında türün diğer oyunlarından çok da fazla ayrışmayan Vampire Survivors kolay tüketilebilirliği, basitliği, teması, karakter ve silah çeşitliliği gibi özellikleriyle nasıl olduğunu anlamadan sizi içine almayı başarıyor.
Vampire Survivors fazla düşünme gerektirmeyen kafa dağıtmalık basit oyunlardan. Satın almadan önce denemek isterseniz bizzat kendi geliştiricisi tarafından yayımlanan HTML5 sürümüne göz atabilirsiniz.
Sonbahar indirimleri taze bittiği için bu hafta oyunlarda çarpıcı bir indirim söz konusu değil. Ufukta yılbaşı indirimleri var, şimdilik bunlarla idare edelim.
🐈 İndirimde değil ama oyunun fiyatı zaten indirim kendisi gibi. Cultic Games tarafından geliştirilen Cats and the Other Lives şu anda 20 TL. Cultic Games kurucusu Can Oral daha önce Ludens'in konuğu olmuştu. Mutlaka bir göz atın.
🆓 Epic Games 8 Aralık'a kadar Fort Triumph ve RPG in a Box oyunlarını ücretsiz olarak veriyor. 8 Aralık sonrasında ise Saints Row IV: Re-Elected ve Wildcat Gun Machine ücretsiz olarak dağıtılacak.
💳 PlayStation tarafında yıl sonu indirimleri devam ediyor. Oynama fırsatınız olmadıysa God of War, Horizon Zero Dawn gibi geçtiğimiz yılların hit'leri ve Kena: Bridge of Spirits yüzde 50 indirimde.