aposto-logoPerşembe, 23 Mart 2023
aposto-logo
Perşembe, Mart 23, 2023
Premium'a Yüksel
Gündem
Sektörel
Epic vs Apple
İyi İçerik
Demo

🕹️ Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri #20

Epic vs Apple: Oyun dünyasının görünmeyen tarafında neler dönüyor?

Fortnite

Herkese selam!

Kısa bir aradan sonra tekrar buralardayım. Yoğun geçen bu ara sırasında tükenmişliğin ucundan döndüm ama neyse ki her şey yolunda. 

Oyun sektörü tuhaf bir dönemden geçiyor. Epic Games ve Apple arasındaki dava başladığından beri ortaya çıkan haberler hayli ilginç. Daha önce hiç duymadığımız şeyleri öğrenmemizin yanı sıra ulaşmanın pek de kolay olmadığı birçok veri ortaya dökülmüş durumda. Elbette 'ben oyunumu oynar geçerim' diyenler için bunlar çok da bir şey ifade etmiyor, ancak sektörde bir şekilde iş yapıyorsanız dava sırasında olup bitenleri kaçırmak istemezsiniz. Oyun sektörünün arka kapılarında neler döndüğünü merak edenler için şimdiye kadar ortaya çıkan ilginç başlıkları bu haftaki bültende derledim.

Bu haftaki gündemin nispeten daha eğlenceli kısmında ise Resident Evil Village vardı. Cosplay'lerle ve salyalarla karşılanan oyun, hayranları tarafından beğenilmişe benziyor. 

Öte yandan Ubisoft tarafından gelen F2P oyun açıklaması bir başka hayran kitlesini de endişelendirdi. Firmanın 'AAA' oyunlara odaklanmayacağız ifadesi biraz yanlış anlaşılmış olabilir.

Bu haftaki Demo bölümünde ise minnoş bir oyun var.


Her hafta olduğu gibi daha iyi bir Ludens için geri dönüşlerinizi bekliyorum. Çekinmeyin, [email protected] adresine yazın. Ayrıca bülteni beğendiyseniz tanıdıklarınızla paylaşmayı da unutmayın. 🤗

İyi bayramlar, keyifli okumalar

Tahsin

Gündem

- Ubisoft oyun geliştirme stratejisini değiştiriyor. Şirket bundan sonra her yıl 3-4 'AAA' oyun geliştirmeye odaklanmayacaklarını açıkladı. Bunun yerine en büyük franchise'ları için "üst düzey ve ücretsiz oynanabilen" oyunlar geliştirmeyi planlıyor

  • Her ne kadar F2P oyunlar gelir pastasındaki payını gitgide büyütse de Ubisoft, bunun Assassin's Creed benzeri daha daha az oyun çıkacağı anlamına gelmediğini de vurguluyor.

- Riot Games, toksiklikle mücadele için Valorant sesli sohbetini kaydedecek. Oyunu "herkes için güvenli ve kapsayıcı" hale getirmek adına böyle bir adım attıklarını söyleyen League of Legends geliştiricisi, son zamanlarda artan nefret söylemlerinin önüne geçmek amacıyla popüler FPS oyunu Valorant'taki oyun içi sesli sohbetleri kayıt altına alacak. Raporlanan oyuncuların kayıtları incelenecek ve buna göre bir aksiyon alınacak.

- Resident Evil Village çıkışını gerçekleştirdi. Popüler korku serisinin son oyunu çıktığı gün Steam'de eş zamanlı olarak 101.726 kişi tarafından oynanarak serinin rekorunu kırdı. Oyuna gelen ilk tepkiler genel anlamda olumlu gözüküyor, incelemelerine buradan göz atabilirsiniz.

RE: Village

- PlayStation Studios Başkanı Hermen Hults, Wired'a verdiği demeçte PS5 için 25'ten fazla exclusive oyun geliştirileceğini ve bunların yarısına yakınının yeni IP'ler olacağını söyledi. Peter Rubin'in yazısı, aradan geçen 6 ayda PlayStation 5 cephesinde neler olduğunu ve gelecekte neler olabileceğini irdeliyor.

- Hitman geliştiricisi IO Interactive, Xbox için yeni bir IP geliştiriyor. Windows Central'in iddiasına göre 'Project Dragon' kod adlı oyun, fantastik türde 'AAA' bir oyun olacak. Bu yılın başlarında Hitman 3'ü piyasaya süren şirketin yeni bir James Bond oyunu üzerinde çalıştığı biliniyor. Görünen o ki henüz erken aşamada olan Project Dragon, IO Interactive'in üçüncü 'AAA' IP'si olacak.

SpeedRun

  • Microsoft, Xbox'ın 20. yılını kutluyor.
  • Yeni DuelSense renkleri duyuruldu.
  • Gamescom 2021 hibrit planını iptal etti, tamamen dijital olarak gerçekleştirilecek.
  • Konami E3'e katılmayacağını açıkladı.
  • PlayStation, Discord ile ortaklığını duyurdu.
  • Nintendo oyun geliştirme oyunu Game Builder Garage'ı duyurdu.
  • Mass Effect Legandary Edition çıkışını gerçekleştirdi.
  • Judgment'ın devam oyunu Lost Judgment duyuruldu.
  • The Witcher 3 oyun yönetmeni CD Projekt'ten ayrılıyor.
  • Dota 2 e-spor turnuvası The International 40 milyon dolar ödül havuzuyla geri dönüyor.
Sektörel

- Küresel oyun pazarının 2021'de yaklaşık 175 milyar dolar gelir üretmesi bekleniyor. Newzoo'nun araştırmasına göre bu miktar bir önceki yıla kıyasla %1 oranında düşüş anlamına geliyor.

- Nintendo Switch bugüne kadar 84,5 milyon adet sattı. Yıl sonu mali sonuçlarını açıklayan şirket bir önceki yıla kıyasla da konsol satışlarının yüzde 37,1 arttığını söyledi. Nintendo 31 Mart 2022'ye kadar yaklaşık 26,5 milyon adet daha Nintendo Switch satılacağını öngörüyor.

  • Ayrıca geçtiğimiz yılki Nintendo Switch satışlarının yaklaşık yüzde 20'si halihazırda Nintendo Switch sahibi olanlardan geldi.

- Minecraft aylık 140 milyon kullanıcıya ulaştı. Microsoft'un açıkladığı rakamlara göre bugüne kadar oyun içi içeriklerden 350 milyon dolar kazandıran Minecraft, bir önceki yıla kıyasla kullanıcı tabanını yüzde 30 oranında büyüttü. Oyun ayrıca 2020 yılında YouTube'da 200 milyar saatin üzerinde izlenerek en fazla izlenen oyun oldu.

- Epic Games, ArtStation'ı satın adı. Oyun sektörüne yakın tasarımcılar arasında popüler olan ArtStation bir sanatçı portföy platformu. Epic Games platformun Unreal Engine kullanmayanlar dahil herkes tarafından erişebilir kalacağını belirtti.

- Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu. Gaming in Turkey tarafından yayımlanan rapor, pandeminin etkisi altında geçen 2020 yılında Türkiye'deki oyun sektörüne genel bir bakış sunuyor. Raporda öne çıkan bazı detaylar şöyle:

  • Rapora göre 2020'de Türkiye'de oyun oynayanların sayısı 36 milyon kişiyi aştı. Oyuncuların tahmini dağılımı ise 35 milyon mobil, 22 milyon PC, 17 milyon konsol olarak belirtilmiş.
  • Yüzde 33,4 ile Türkiye'de en fazla oyun oynayan yaş grubu 25-34 yaş arası. İkinci sırada ise yüzde 27,4 ile 33-44 yaş arası geliyor. Oyuncuların gelire göre dağılımı ise şu şekilde: %40,8 ile yüksek gelir, %29,8 ile düşük gelir ve %29,5 ile orta gelir.

  • Türk mobil oyuncular arasında en çok sevilen oyun türü yüzde 49,2 ile Aksiyon Macera. İkinci sırada ise yüzde 46,2 ile Puzzle türü geliyor. En fazla oynanan ücretsiz mobil oyun ise 15 milyondan fazla oyuncu ile PUBG Mobile. Ücretli mobil oyunlarda ise Minecraft Pocket Edition zirvede yer alıyor. Mobil dışındaki oyunlara yönelik bir veri paylaşılmamış. 

Raporda Türk oyun sektöründe faaliyet gösteren birçok uzmanın pazara yönelik yorumlarına da yer verilmiş. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Epic vs Apple

Epic Games ve Apple davasından neler öğrendik?

Epic Games ve Apple arasındaki antitröst davası oyun sektöründeki birçok ilginç detayı gün yüzüne çıkardı.

2020 yazının sonlarını doğruna Apple ve Epic Games arasında bir anlaşmazlık patlak vermişti. Kısaca hatırlayacak olursak; Epic Games, popüler oyunu Fortnite için kullanıcılarının V-Bucks adı verilen para birimiyle doğrudan Epic'e ödeme yapmasına imkân tanıyan bir özellik sunarak Apple'ın geliştiricilerden aldığı yüzde 30'luk komisyondan kaçmış, Apple da buna karşılık olarak geliştirici anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Fortnite'ı AppStore'dan kaldırmıştı.

Olayların devamında Epic Games tarafı Apple'ı tekelci bir tutum sergilemekle suçlayarak sosyal medya kampanyaları başlattı, Apple'ın meşhur 1984 reklamını kendilerine uyarlayarak dikkatleri üzerine çekti. Gerek Apple gerekse Epic Games bu süreçte kendilerince haklı argümanlarını kamuoyuyla paylaşsalar da neticede her iki taraf birden fazla ülkede birbirlerine davalar açarak beklendiği gibi olayı mahkemelere taşıdı.

Beklemediğimiz şey ise bu dava sürecinde ortaya çıkan veriler, ifadeler ve olaylar. 3 Mayıs 2021 günü başlayan dava her ne kadar Apple ve Epic Games arasında olsa da avukatların mahkemeye sunduğu dokümanlar oyun sektöründeki birçok tarafı ilgilendiren veriler içeriyor. Dava sürecinde olup biten her şeyi burada detaylı olarak ele almak pek mümkün değil, ama gelin şimdiye kadar oyun sektörünü yakından ilgilendiren ilginç başlıklara şöyle kısaca bir değinelim.

  • "Fortnite bir oyun değil, bir metaverse." Bu ifadeler davanın açılış konuşmalarından sonra çağırılan Epic Games CEO'su Tim Sweeney'e ait. Sweeney, Fortnite'ı bir video oyunundan ziyade metaverse olarak tanımlayıp oyun oynamanın ötesine geçen bir fenomen olduğunu belirtti. Sweeney Apple'ın yüzde 30'luk payının Epic'in ve diğer yaratıcıların var olmasını zorlaştırdığını savundu. 
  • Epic Games'in kârlılığı ve etrafında dönen paralar. Sweeney verdiği ifadesinde Epic Games mağazasının kârlı olmaktan uzak olduğunu ve 3-4 yıl içinde kârlı hale gelebileceğini doğruladı. Bununla birlikte mahkeme dokümanları, Epic Games'in 6 aylık Borderlands 3 exclusive anlaşması için 146 milyon dolar ödediğini ortaya çıkardı. 

Ayrıca Epic Games, 6 aylık dönemde verdiği 38 ücretsiz oyun için toplamda 11,6 milyon dolar ödeme yapmış. Firma bu kampanyası sonucunda yaklaşık 5 milyon kullanıcı kazanmış. Toplamda ise Epic Games haftalık olarak verdiği ücretsiz oyunlardan 18,5 milyon yeni kullanıcı kazanmış ve bunlar arasından yaklaşık 1,3 milyon kişi satın alımlar yapmaya devam etmiş.

EGS Free Games

Bir başka dokümana göre Epic Games 2 yılda (2018-2019) Fortnite'tan toplam 9 milyar dolar kazanmış. Oyunun 2020 yılında ise 5,1 milyar dolar kazandırdığı belirtiliyor.

  • Microsoft, Xbox konsollarından kâr etmiyor mu? Davada Microsoft cephesinden de ifadeye çağırılan isimler vardı. Oyunlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Lori Wright, Xbox konsollarının kârlılığı üzerine sorulan soruya ''Microsoft konsol satışlarından kâr etmiyor'' şeklinde cevap verdi. Bununla birlikte dijital satışlardan Apple gibi yüzde 30 komisyon aldıklarını belirten Wright, aboneliklerden gelir elde ettiklerini sözlerine ekledi. Microsoft'un PC tarafında bu komisyon oranını yüzde 12'ye indirdiğini belirtelim, ancak konsol tarafında henüz böyle bir durum söz konusu değil.
  • Epic Games, Microsoft'a F2P oyunlardaki Xbox Live Gold aboneliği zorunluluğunu kaldırması için baskı yapmış. Xbox bu zorunluluğu geçtiğimiz ay kaldırmıştı.
  • Epic Games gözünü PlayStation oyunlarına dikmiş. Yine mahkemeye sunulan dokümanlara göre Epic Games, kendi mağazasına PlayStation exclusive oyunlarını getirmek için Sony'ye 200 milyon dolar değerinde garanti ücret teklif etmiş. Belgede Phil Spencer'ın ara sıra Gabe Newell ile görüştüğüne dair ilginç bir not da yer alıyor.
  • Birçok şirket mahkemeden gizlilik talep etti. Davanın başından beri ortaya çıkan bilgiler sonrası aralarında Sony, Nintendo, Spotify, Roblox, Samsung ve PayPal'ın da bulunduğu birçok şirket bazı dokümanlardaki hassas bilgilerin gizlenmesini ya da düzeltilmesini talep etti.

Apple ve Epic Games arasındaki dava bir süre daha gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. Ortaya çıkan haberler oyun sektörünün arka kapılarında neler döndüğüne dair ilginç veriler sunuyor. Yukarıda bahsettiklerimiz de dava başlangıcından bu yanan oyun dünyasını ilgilendiren dikkat çekici noktalardan ibaret. Dava hakkında daha fazla detay merak edenler için aşağıya birkaç link bırakıyorum.


Epic Games v. Apple: the fight for the future of the App Store - The Verge

Apple takes its fight with Epic over the App Store to court - Washington Post

3 key discoverability takeaways from the Epic/Apple lawsuit - GamesIndustry

Analysis: Apple vs. Epic - the key monopoly takeaways - Gamasutra

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
İyi İçerik

🤔 Oyun nedir? Apple ve Epic Games kendi oyun tanımlarıyla mahkemenin kafasını karıştırmış gibi görünüyor. Games Industry, davanın kaderi için önemli olan bu soruyu geliştiricisinden yöneticisine, tasarımcısından akademisyenine kadar sektördeki birçok isme yönelterek güzel bir içerik çıkarmış.

🧑‍💻 Grafikler, geliştiriciler için ikinci planda mı olmalı? Bir reddit kullanıcısının ortaya attığı ''geliştiriciler grafiklerden ziyade fizik ve animasyona daha çok odaklanmalı'' argümanı akabinde güzel bir tartışmaya yol açmış. Yorumlarda bu argümana katılanlar hiç de az olmamakla birlikte zenginleştirenler ve ilginç tespitlerde bulunanlar da var.

🧪 Remake'lere Hitman formülü. Malum, bu aralar birçok oyunun remake ya da remastered versiyonlarının geliştirildiğini görüyoruz. Jeremy Peel, stüdyoların remake yerine Hitman tarzı bir modernizasyonu benimsemelerinin daha iyi olabileceğini düşünüyor.

Demo

Dragon Quest Builders 2


Tür: Açık Dünya İnşa / RPG

Platform: PC, Xbox One / Series S & X, PS4 & PS5, Nintendo Switch 

Dragon Quest serisine hiç aşina değilim. Hatta 30 yıllık bu koca külliyattan aklı başında bir şekilde oynadığım ilk oyun Dragon Quest Builders 2 oldu. Bugüne kadar neler kaçırdım pek bir fikrim yok, ama DQB 2'yi kaçırmadığım için hayli memnunum.

Bir oyunu anlatırken başka oyunlara benzeterek açıklamak her ne kadar kolaya kaçmak gibi olsa da aradaki benzerlik bu kadar kör göze parmak olunca bunu yapmaktan pek gocunmuyorum. Dragon Quest Builders 2, Dragon Quest evreninde geçen Minecraft ve Stardew Valley harmanı bir oyun. 

Serinin ilk oyununu oynamadım, açıkçası pek de merak etmiyorum. Zira bu oyunun bültene girme sebebi hikâyesi, devamlılığı ya da karakterizasyonu falan değil. Dragon Quest Builders 2 benim için oynanış, keşif/inşa mekanikleri ve minnoş atmosferiyle ön plana çıkan bir oyun. Oyunda bir builder'ı, yani yapı ustasını oynuyoruz. Eminim önceki oyunlarda ya da hikaye ilerledikçe detayları anlatılıyordur ama bu 'ustalar' oyunun evreninde öyle sıradan insanlar değil. Baya gittiğimiz her yerde mesleğimizden ötürü heyecan uyandıran hatta zaman zaman korkutan, saygı duyulan bir karakteriz. Ustalık yeteneklerimizle tanıştığımız karakterlerin isteklerini gerçekleştiriyor, çeşitli görevler yapıyor  ve yaşadığımız yeri inşa ediyoruz. Tüm bunları yaparken de çiçek böcek yetiştiriyor, yeni mekanlar keşfediyor ve zaman zaman kavgaya gidiyoruz. 

Evrene yabancı biri olarak oyuna başladığımda asla bu kadar kaptıracağımı düşünmüyordum. Oyunun başındaki basit görevleri ve sıkıcı diyalogları geçince her görev sonrası oyun daha çok açılmaya ve beni içine çekmeye başladı. Birçoğunuz Minecraft'tan ötürü oyunun temelde nasıl bir deneyim sunduğunu az çok tahmin edebilir, ancak Dragon Quest Builders'daki deneyimi süsleyen iki şey var: Kendi evreni ve aşırı doz minnoşluğu. Aradan geçen 5-6 saatin ardından bu minnoşluk seviyesinin beni oyunun içinde tutan önemli noktalardan biri olduğunu fark ettim. Tabii bunların yanı sıra mega yapılar inşa edeceğim zamanları da iple çekiyorum.

Tam arkada podcast falan açıp oynanacak türde bir oyun. Bu ay Game Pass'e de geldi, çiçek. 🌸

Open Critic: 84

İlgili Başlıklar

Ubisoft

Assassin's Creed

Riot Games

Valorant

League of Legends

Resident Evil Village

PlayStation Studios

Hermen Hults

+46 more

Bülteni beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Ludens Yayınını Takip Et

Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri, en fiyakalı item'lar ve amansız bölüm sonu canavarları...

0%

;