Selamlar,
Bu haftaki bültenin odağında ne olacağını herkes biliyor. Valve'ın yeni taşınabilir oyun konsolu Steam Deck gündemin en popüler konusuydu. Konsol diyoruz ama aslında baya bir PC işlevi de görebiliyor. Birçok ilginç özellikle birlikte gelen Steam Deck doğrudan Nintendo Switch ile rekabete girecek. Konsol, Aralık 2021'de piyasaya sürülecek ama Türkiye pazarına gelmesi pek mümkün gözükmüyor. Peki oyun dünyasında kartlar yeniden mi dağıtılacak? Sanmıyorum.
Steam Deck tanıtılmadan günler önce de OLED ekranlı Switch görücüye çıktı. Yeni konsolda ufak tefek iyileştirmeler yapılsa da beklentileri ne kadar karşıladığı tartışılır.
Havalar sıcak, bayram geldi, tatil planları yapılıyor. Bülteni okuyanlar arasında bu uzun tatilin tamamını Marmaris kıyılarında geçirmeyecek olanlar da var. Ben de bu hafta demo bölümüne tüm tatilinizi yiyebilecek tehlikeli bir oyun bırakayım dedim: Graveyard Keeper.
*Kapak görseli: Maxime Delcambre
Her hafta olduğu gibi daha iyi bir Ludens için geri dönüşlerinizi bekliyorum. Çekinmeyin, [email protected] adresine yazın. Ayrıca bülteni beğendiyseniz tanıdıklarınızla paylaşmayı da unutmayın. 🤗
İyi bayramlar!
Tahsin
Valve yeni oyun konsolunu duyurdu: Steam Deck
Bir süredir söylentilerini duyduğumuz Valve'ın yeni oyun konsolu sonunda görücüye çıktı. Steam Deck adı verilen el tipi oyun konsolu 2021 Aralık'ta piyasaya sürülecek.
- Fiziksel olarak Nintendo Switch benzeri bir yapıya sahip olan konsol 7 inçlik dokunmatik bir ekranla geliyor. Ekran çözünürlüğü ise yine Switch'te olduğu gibi 720p olarak karşımıza çıkıyor. 64, 256 ve 512GB depolama seçenekleriyle sunulacak olan konsolun depolama alanı yüksek hızlı microSD kartlar ile genişletilebilecek.
- Steam Deck, klasik kontrolcülerden alışık olduğumuz analog ve d-pad'in yanı sıra iki tarafa da konumlandırılmış bir trackpad ile birlikte geliyor.
- Valve'ın yeni konsoluyla oyuncular Steam kütüphanesindeki tüm oyunları oynanabilecek. Konsolda varsayılan olarak Steam OS yüklü ve Windows tabanlı oyunları Proton isimli bir uyumluluk yazılımı sayesinde çalıştabiliyor. Ayrıca konsola Windows işletim sistemi de yüklenebiliyor. Bu da konsol üzerinden Game Pass, Epic Games ya da GeForce Now gibi platformların kullanılabileceği anlamına geliyor.
- Yeni taşınabilir konsolun en merak edilen noktalarından birisi de pil ömrü. Bununla ilgili Valve tarafından yapılan resmi açıklama şöyle: ''Hafif kullanım durumları için 7-8 saat. Portal 2 gibi bir oyunu 4 saat boyunca oynayabilirsiniz.''
- Steam Deck, Switch'te olduğu gibi büyük ekrana bağlamak için ayrı olarak satılacak bir yuvaya da sahip olacak. Aralık 2021'de ABD'de piyasaya sürülmesi beklenen konsol için henüz Türkiye'den rezervasyon yapılamıyor. Cihazın fiyatı depolama alanının büyüklüğüne göre sırasıyla 399, 529 ve 649 dolar olarak belirlendi.
Nintendo Switch OLED tanıtıldı
Steam Deck'ten yaklaşık 1 hafta önce Nintendo, yeni Switch modelininin duyurusunu gerçekleştirdi. Nintendo Switch OLED, 8 Ekim 2021'de piyasaya sürülecek.
- Yeni Switch'teki en önemli değişiklik haliyle OLED ekran bir ekrana sahip olması. 7 inçlik ekran ilk Switch'te de olduğu gibi 720p çözünürlükle geliyor.
- OLED Switch, 64GB dahili depolama alanıyla birlikte geliyor. Konsolun yeni yuvasında artık bir ethernet girişi bulunuyor. 350 dolar fiyat etiketiyle satılacak olan konsol ses konusunda da daha iyi bir deneyim iddiası taşıyor.
GTA 6, 2025'ten önce gelmeyebilir.
Rockstar'ın popüler serisine yönelik çıkan söylentiler Bloomberg muhabiri Jason Schreier tarafından da dile getirildi, ancak elbette ki henüz resmi bir açıklama yok.
- İlk olarak Tom Henderson tarafından ortaya atılan söylentilere göre GTA 6, modern bir Vice City haritasına sahip olacak. Ayrıca serinin yeni oyununun bölüm bölüm çıkacağına yönelik iddialar da güçlenmeye başladı.
- 2013 yılında piyasaya sürülen GTA 5 hala büyük bir aktif oyuncu kitlesine sahip. Rockstar her ne kadar bu tür söylentilerle fazla anılan bir firma olmasa da Jason Schreier'ın da oyunun 2025'ten önce çıkmayacağını duyduğunu söylemesi ortaya atılan iddiaları güçlendiriyor.
Ubisoft, Assassin's Creed stratejisini değiştiriyor
GTA V ve Fortnite gibi 'live service' oyunlarının finansal başarısından etkilenen şirket, Assassin's Creed serisini de bu tür bir yapıya dönüştürmek istiyor.
- Jason Schreier'ın haberine göre kod adı Assassin's Creed Infinity olan oyun, sürekli gelişen, düzenli olarak yeni içeriğin eklendiği devasa bir oyun olacak.
- Önceki oyunlar belirli bir tarihi düzenekte (setting) geçerken Infinity birden fazla bölge ve düzenek yer alacak. Tüm oyunlar birbirlerine bağlı kalmaya devam edecek. Infinity projesi yakın bir tarihte çıkmayacak.
- Assassin's Creed serisi bugüne kadar toplamda 155 milyondan fazla satmış durumda. 2013 yılında çıkan GTA V ise tek başına 140 milyon sattı ve 8 yılın ardından hala yüksek talep gören oyunlar arasında yer alıyor. Düzenli olarak online içeriği güncellenen oyuna ilgi devam ediyor. Ubisoft da popüler serisi için benzer bir yapı kurmak istiyor.
⚡SpeedRun
- Blizzard veteranları yeni bir RTS oyunu geliştirmek istiyor.
- State of Play etkinliğinde yeni oyunlar ve fragmanları gösterildi.
- Netflix oyun sektörüne girmeye hazırlanıyor.
- Dota 2 The International turnuvası Bükreş'te düzenlenecek.
- Witcher'ın artırılmış gerçeklik oyunu 21 Temmuz'da çıkıyor.
- xCloud PC ve iOS cihazlara geldi, henüz Türkiye'den kullanılamıyor.
- Google, Android Oyun Geliştirme Kit'ini geliştiricilere sundu.
- Avustralya'dan loot box içeren oyunlara 'R18+' etiketi önerisi.
- Company of Heroes 3, 2022'de oyuncularla buluşacak.
- 2021'in ilk 6 ayında mobil oyun harcamaları 45 milyar dolara ulaştı. Sensor Tower'ın verilerine göre bu miktar 2020'nin ilk 6 ayına kıyasla %17,9 oranında artış anlamına geliyor.
- Bu dönemde yapılan toplam harcamaların 26 milyar doları App Store üzerinden geliyor. 18,7 milyar doları ise Google Play olarak kaydedildi. Oyunlar bu mağazalarda harcanan toplam paranın yüzde 68,9'unu oluşturuyor.
- Dream Games 155 milyon dolar yatırım alarak değerlemesini 1 milyar dolara çıkardı. İstanbul merkezli oyun stüdyosunun Seri B yatırım turu şirketin Mart 2021'de piyasaya sürdüğü Royal Match'ın yükselişiyle geldi. Royal Match, piyasaya sürülmesinden bu yana üç ay içinde ABD, İngiltere ve Almanya'da en çok hasılat yapan 20 oyun içine girdi.
- Pokemon Go'nun tüm zamanlar geliri 5 milyar dolara ulaştı. Niantic'in 2016 yılında piyasaya sürdüğü oyunun 5. yılında gelirleri 5 milyar doları aştı. 2020 yılı 1,3 milyar dolar gelirle Pokemon Go'nun en iyi yılı oldu.
- Oyun endüstrisinde bu yılın ilk yarısında gerçekleşen yatırımlar şimdiden 2020'nin toplamını neredeyse ikiye katladı. Drake Star Partners'ın verilerine göre 2021'in ilk 6 ayında oyun endüstrisindeki satın almalar, halka arzlar ve diğer yatırımlar 60 milyar dolara ulaştı. 2020'deki toplam oyun yatırımları 33,6 milyar dolar değerindeydi.
- Twitch bir kez daha izlenme rekoru kırdı. Stream Elements'in verilerine göre platform bu yılın ikinci çeyreğinde toplam 6,2 milyar saat izlendi. Bu da bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 büyüme anlamına geliyor. Facebook Gaming ise aynı dönemde 1,2 milyar saat izlendi. En çok izlenen oyun GTA V olurken onu League of Legends, Call of Duty: Warzone ve Valorant takip etti.
🇨🇳 Dünyanın en büyük video oyun pazarı olan Çin sektöre nasıl sansür uyguluyor? Uluslararası geliştiriciler Çin'deki pastadan pay almak istiyor, ancak kendilerini bekleyen sıkı kurallara hazırlar mı? Oliver Holmes, video oyunları için devasa bir pazar olan Çin'de geliştiricilerin nelerle uğraştığını örneklerle açıklıyor.
😿 Hangi video oyunları sizi gerçekten ağlattı? Bir Reddit kullanıcısının açtığı başlık ve altında dönen tartışmalar sizi video oyun dünyasında duygusal ve sulu gözlü bir yolculuğa çıkarıyor.
😡 Oyun sektörü ve etrafındaki can sıkan konulara sinirlenilen program Oyun Öfkesi tüm ateşiyle devam ediyor. Son bölümün öfkelenilen konuları arasında etik dışı pazarlama, kitleye söylenen yalanlar, boş hype sevdası ve minik şark kurnazlıkları yer alıyor.
🎨 Oyunlar sanat mıdır? Aslında yeni bir içerik değil, ancak son zamanlarda bazı çevrelerce video oyun dünyasının en popüler tartışmasının tekrar alevlendiğini görünce Orhun Nişli'nin hazırladığı bu derlemeyi paylaşmak gerekti. 40 gün 40 gece tartışılabilecek meşhur konuya dair bu zamana kadar söylenmiş hemen hemen her türlü argüman ve bakış açısı bu özel bölümde yer alıyor.
Graveyard Keeper
Sandbox / RPG türünde bir oyun olan Graveyard Keeper oynaması çok keyifli, ancak verdiği bu keyfi anlatması zor oyunlardan bir tanesi. Mesela burada oyunu anlatmak için "Cesetlerin kanını ve yağını temizleyerek onların kalitesini artırıyorum ve ondan sonra mezara gömüyorum." şeklinde bir cümle kursam bu tür oyunlara yabancı olanlar muhtemelen korkunç bir insan olduğumu düşünür.
Fazlasıyla Stardew Valley ile birlikte anılan bu oyun biraz daha 'dark' olmasıyla SV'den ayrılıyor. Adından da anlaşılacağı gibi oyunda bir mezar bekçisiyiz, ancak yapabileceklerimizin bir sınırı yok. İster gelen cesetlerin etlerini hancıya satarak para kazanın, taş toplayarak mezarlığınızın görünümünü iyileştirin, cadı yakma festivali düzenleyin, isterse zombileri ırgat gibi çalıştırıp rutin işlerinize yardım etmelerini sağlayın ya da tarlacılık yapıp havuç yetiştirin. Yani evet, böyle bir oyun Graveyard Keeper. Burada saydıklarım oyunda yapabileceklerinizin çok ama çok küçük bir kısmı.
Grinding ve crafting mekaniklerinin fazlasıyla yoğun olduğu "ırgat gaming" kategorisindeki bu oyun sizi fazlasıyla içine çeken ve zamanınızı sömüren bir oyun. Oyunda yapacak o kadar fazla şey var ki kimi zaman bunların içinde boğuluyor, anksiyete yapıyor ve saatlerinizi nasıl harcadığınızı anlayamıyorsunuz. Stardew Valley tarzı oyunlardan hoşlanıyorsunuz mutlaka bir göz atın.