aposto-logo
TR
TREN
neden?
nasıl?
son

özel bülten: çocuk merkezli afet yönetimi 2

Bu bültende Türkiye’nin ve Suriye’nin içinde bulunduğu durumun biraz da olsa kontrol altına alınmasının ardından faydası olması umuduyla kaynak paylaşımı yapacağız.

https://twitter.com/Hassan_aydinn/status/1623965447946223617?s=20&t=vzBMBIO7T21i4_5X9ax-vg

6 Şubat’ta başlayan ve günlerdir devam eden depremler sebebiyle hayatını kaybeden ve depremden etkilenen tüm insanlar, canlılar, zarar gören doğa ve yerleşim alanları için büyük bir üzüntü duyuyoruz. 

4 Ağustos 2021’de eğitim hâli olarak “çocuk merkezli afet yönetimi” üzerine ilk özel bültenimizi yayınlamıştık ve 12 Kasım 2021’de Öğretmen Ağı iş birliğiyle herkese açık bir etkinlik düzenlemiştik. Bu bültende yine ihtiyacı süren ve sürecek olan aynı konu üzerine, çocuk merkezli afet yönetimine, odaklanacak ve eklemeler yapacağız. Türkiye’nin ve Suriye’nin içinde bulunduğu durumun biraz da olsa kontrol altına alınmasının ardından faydası olması umuduyla kaynak paylaşımı yapacağız. 

Zeynep & Muhammed

neden?

Neden çocuk merkezli afet yönetiminden bahsediyoruz?

Türkiye’de uygulanan afet yönetim planları, yetişkinlerin ihtiyaçlarına maalesef yeterli seviyede cevap veremediği gibi çocukların ihtiyaçlarına da cevap veremiyor.

Türkiye, doğal ve yapay kaynaklı afetler yaşama ihtimali yüksek olan ülkelerden biri. Afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası süreçlerinde yapılması gerekenleri içeren afet yönetimi, zararın en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Türkiye’de uygulanan afet yönetim planları, yetişkinlerin ihtiyaçlarına maalesef yeterli seviyede cevap veremediği gibi çocukların ihtiyaçlarına da cevap veremiyor. Afetler bağlamında en kırılgan ve en çok etkilenen gruplar arasında ise çocuklar önde geliyor

Profesyonel bir çocuk merkezli afet yönetiminin olmamasının çocuklar ve çocuk koruma hizmetlerinin üzerinde pek çok olumsuz etkisi ve sonucu var. Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği’nin ortaya koyduğu Salgın ve Doğal Afetler Sırasında Çocukların Korunması Projesi'nde de belirtildiği gibi,

Çocuklar, 

  • Hayatlarını kaybediyorlar. Kalıcı beden ve ruh sağlığı sorunları yaşıyorlar.
  • Fiziksel, cinsel, duygusal veya dijital istismara maruz kalıyorlar.
  • Kaza, kaybolma, kaçırılma gibi güvenlik risklerine maruz kalıyorlar.
  • Çalıştırılıyor veya evlendiriliyorlar.
  • Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı gelişim sorunları yaşıyorlar.
  • Yeterli akademik ve psikososyal destek alamıyor, eğitimden kopuyor veya koparılıyorlar.
  • Yoksullukları artıyor.

Çocuk koruma hizmetlerinde,

  • Çocuklara sunulan teşhis ve tedavi süreci aksıyor.
  • Korunma ihtiyacı olan çocuklara sunulan bakım ve destek hizmetleri aksıyor.
  • Sağlık ve eğitim çalışanlarının risk altındaki çocukları fark etme, yönlendirme ve müdahele olanağı zayıflıyor.
  • Okullar kapanıyor, uzaktan eğitime geçiliyor.
  • Eğitim hizmetlerinin kalitesi düşüyor.
  • Çocukların eğitime erişimleri azalıyor.
  • Ebeveyn stresi artıyor, bakım ve gözetim kapasitesi azalıyor
  • Evde çocuklara destekleyici ve güvenli ortam sunulamıyor.

Yukarıdaki maddeler ve sayfalara sığdıramayacağımız tüm sebeplerden dolayı çocuklar için afet yönetim planı ayrıca konuşulmalı ve ele alınmalı. 

Hikâyeyi paylaşmak için:
nasıl?

Çocuk merkezli afet yönetimini nasıl sağlayabiliriz?

Çocuk koruma rolü olan bütün aktörleri güçlendirmek, işbirlikleri geliştirmek ve çocuğun hizmet aldığı bütün kurumların güvenli hale gelmesini sağlamak gerekiyor

Çocuk merkezli afet yönetiminin birçok boyutu var. Öyle ki, sağlık, eğitim, güvenlik, ekonomi, adalet politikalarının hepsi bu süreçte birbiriyle kesişiyor, bir zincir gibi birbirine bağlanıyor. Bir zincirin süreçte eksikliği veya yetersizliği diğerlerini de etkiliyor. Dolayısıyla, çocuk koruma rolü olan bütün aktörleri güçlendirmek, işbirlikleri geliştirmek ve çocuğun hizmet aldığı bütün kurumların güvenli hale gelmesini sağlamak gerekiyor. 

Avukat Seda Akço belirtiyor: “Öncelikle, acil servise gelen çocukların kabulü, sağlık koşullarının ivediliği sebebiyle, kanuni temsilci aranmaksızın yapılabilir, ancak taburcu edilmeleri yasal olarak mümkün değil. Kanuni temsilcisi yanında olmadan çocukların taburcu edilmesi, geçmişte oldukça büyük riskler doğurdu. Hastaneler kanuni temsilcisi olmayan çocukları sosyal hizmetlere teslim etmeli, mutlaka kanuni temsilci aranmalı. Dolayısıyla, hekimlere de hastane yönetimlerine de sağlık hizmeti uzmanlarına da bu süreçte yaşamsal bir rol düşüyor.”

Detaylı öneriler için 2017 yılında yayımlanan “Çocuk Merkezli Afet Yönetimi” makalesini ve 2021 yılında yayımlanan “Salgın ve Doğal Afetler Sırasında Çocukların Korunması” raporunu okuyabilirsiniz

Öğretmen Ağı Değişim Elçileri ve Ayraç bülteni yazarları Sinem Amaş ve Ceren Çalıcı’nın hazırladığı dijital deprem çantasında saha çalışmaları için materyallere, sınıfta kullanabileceğiniz sınıf materyallerine, oyun ve aktivitelere,  öğretmen ve bakım verenler için rehberlere ulaşabilirsiniz.

UNICEF Türkiye Ofisinin Acil Durumlarda Çocuk Koruma Sistemini güçlendirmek, sivil ve kamu kurumları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiye’de yürüttüğü çalışmalar kapsamında hazırladığı "Acil Durumlarda Çocuk Koruma Eğitimi Katılımcı El Kitabı"na buradan ulaşabilirsiniz. 

Psikolojik ilk yardımın temellerine değinen ve kısaca öneriler sunan “Okul Temelli Psikolojik İlk Yardım” afişine buradan ulaşabilirsiniz.

Hepimiz yaşanılanlar hakkında bilgi edinmek ve sesimizi duyurmak istiyoruz. Çocuklarla ilgili haber ve paylaşımlar da bu süreçte karşımıza çıkıyor. Çocukların bu haber ve paylaşımları gördüğünü, görebileceğini unutmamak gerekiyor. Bu süreçte çocukların güven duygusu zedelenebiliyor, kaygı ve korkularını tetiklenebiliyor. IChild - Uluslararası Çocuk Hakları Elçileri Derneği ve Teyit.org afet esnasında çocuklara yönelik paylaşım ve habercilik için öneriler sunuyor. Önerileri okuyucularımız için bir araya getirdik. 

  • Çocuklar hakkındaki haberlerin onların hayatında dijital ayak izi bırakacağını bilin.
  • Çocuğun haklarına kapsamında gerekli olmadığı sürece çocuklarla ilgili haber veya paylaşım yaparken isimlerini, yüzlerini ve görüntülerini paylaşmayın.
  • Kullandığınız dilin ve içeriklerin bariz kamu yararı olduğundan emin olun.
  • Paylaşım yapmadan önce haber ve içeriklerin doğruluğunu teyit edin.
  • Çocukları desteklemek için onları göstermeye gerek olmadığını unutmayın.

İhtiyaç Haritası ve Afet Platformu, destek vermek isteyen herkes için güncel ve doğru ihtiyaç listeleri, buluşturuculuğu ve veri takibi kapsamında önemli bir platform oluşturuyorlar. 

Hikâyeyi paylaşmak için:
son

Afetlere karşı güçlü politikalar ve çözümler üretebildiğimiz, önlemler alabildiğimiz, her türlü hakkı temele aldığımız, şeffaf ve sürdürülebilir bir zeminin sağlanmasını, süreç öncesinde ve sırasında güvenlik, iletişim ve eğitime dair alınan tüm yanlış kararlardan dönülmesini temenni ediyoruz.

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

YAZARLAR

İLGİLİ BAŞLIKLAR

afet yönetimi

Türkiye

Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği

UNICEF

Teyit.org

İLGİLİ OKUMALAR

0%

;