Hepimize geçmiş olsun...
Her şey yolunda gitseydi, bu sabah Kahramanmaraş'ta ya da Hatay'da bir sanatsever kahvesini yudumlarken, bültenin bu ayki konuğunu okuyor olacaktı. Olmadı. Çünkü inanılmaz gözükse de aslında bu ülkede yaşayan bizler için artık sıradanlaşan ihmaller, kayırmalar ve belki de sadece tembellikler yüzünden, tam korkulan şekilde bir felaket yaşandı. Binlerce insan hayatını kaybederken, bir o kadar insan hayatta kaldı ama "hayat"ını kaybetti... İşin mimarlık-mühendislikle, bilimle, siyasetle ilgili konuşulması gereken pek çok yönü var. Peki kültür-sanat?
Önümüzdeki ay bölgedeki kültür-sanat kurumları ve sanatçılarla durumu masaya yatırdığımız ve bundan sonra nasıl adımlar atılması gerektiğini tartışacağımız bir özel sayı hazırlayacağız. Katıkıda bulunmak isterseniz, lütfen iletişime geçin. Mail adresimiz [email protected]
Piksel. olarak, ana programa ve Masterclass eğitimlerine bu haftadan itibaren kaldığımız yerden devam ediyoruz. Piksel.Talks ise 3 Mart itibariyle, Burcu Tümer'in, "Sanatın Sürdürülebilirliği, Yeni Dünya Gereksinimleri ve Hukuk" başlıklı konuşmasıyla devam edecek. Sitemizdeki rezervasyon bölümünden kayıt olabilirsiniz.
Sevgiler,
Hande.
Piksel.Bülten
Piksel. ekibinin hazırladığı; her sayıda yaratıcı sektörlerden bir kişiyi odağına alan ve sanata yeni medya odağından baktığımız sanat bülteni.
Pek çok kültür-sanat kurumu deprem bölgelerine ve afetten etkilenen vatandaşlara yardım ulaştırabilmek için dayanışma faaliyetlerine başladılar ve yürütüyorlar.
Biz Piksel. olarak, mentorluk oturumlarına, konuşma ve Masterclass programımıza iki haftalık bir ara verdik. Bu iki haftalık arada ise depremden etkilenen bölgelerdeki insanlarımızın, özellikle sanat öğrencilerinin rutine dönebilmesi, yarıda kalan eğitim-öğretim hayatlarının bir şekilde telafi edilebilmesi ve komüniteyle iletişim kurabilmeleri amacıyla orta ve uzun vadeli projeler geliştirmeye başladık. İlk etapta, acil ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla mentorlarımız, katılımcılarımızdan ve deprem bölgesine destek vermek isteyen uluslararası sanat dünyasından isimlerden oluşan bir sanatçı grubuyla beraber, geliri bölgedeki acil ihtiyaçların karşılanmasına harcanmak üzere Ahbap Derneğine bağışlanmak üzere; SuperRare ve MoCDA iş birliğiyle bir NFT satışı organize ediyoruz. Detayları web sitemizdeki Artists for Turkey sayfasında bulabilirsiniz.
Daha uzun soluklu bir başka proje içinse iş birliği yaptığımız kurum ve kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda duyurusunu yapacağımız uzun vadeli bir program geliştiriyoruz.
Piksel. dışında da birçok sanat kurumu böyleyle dayanışma için harekete geçmiş durumda. Bu organizasyonlar üzerinden destek vererek, dayanışmaya sizler de katkıda bulunabilirsiniz.
Maumau, Amber Platform, Bağımsızlar, Omuz, Karşı Sanat, Mixer, Halka Sanat Projesi, Pasaj, Performistanbul, Barın Han, Latent Memories girişimiyle, sitede belirtilen yardım kuruluşlarına yaptığınız bağış karşılığı, sanatçılar tarafından dayanışmaya bağışlanan eserleri koleksiyonunuza katabileceğiniz bir platform Sanatla Dayanışma. Eserleri ve koşulları web sitelerinden inceleyebilirsiniz.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Contemporary İstanbul Vakfı (Ciacef), SergiKur, DasDas gibi kurumlar ilk günden itibaren bölgeye gidecek yardımların toplanması için kapılarını koordinasyon merkezi olarak açtılar. DasDas ayrıca 20 Şubat itibariyle ay sonuna kadar tüm oyun gelirlerini deprem bölgesine yardım için bağışlayacak.
Tosca Art Design, Fovart Sanat Galerisi, Gala Müzayede yaptıkları satışların gelirlerini yine yardım kuruluşlarına bağışlayacak kurumlar arasında. sosyal medya hesapları üzerinden bu satışların tarihleri takip edilebilir.
Refik Anadol, yüz sanat öğrencisi için 1 milyon liralık bir burs vereceğini açıkladı. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde, açtığı kripto cüzdanda 4 milyon 200 bin lira değerinden bağış toplayan Anadol, devam eden sergisinden elde ettiği geliri de depremzedelere bağışlayacağını açıkladı.
Piksel.Bülten, Brothers destekleriyle yayımlanmaktadır.