aposto-logoÇarşamba, 29 Mart 2023
aposto-logo
Çarşamba, Mart 29, 2023
Premium'a Yüksel
PlayStation Showcase
Apple vs Epic
Diablo II: Resurrected
⚡ SpeedRun
🔎 Radar

💤 PlayStation uyuyan devi uyandırdı

PlayStation'ın yeni müjdeleri, Apple vs Epic, Diablo II ve vicdan muhasebesi...

Ömer Tunç

Selamlar,

Kişisel mevzular ve iş yoğunluklarına bir de sağlık sorunları eklenince bir süre bültene ara vermek durumunda kaldım. Doktoruma göre kolumda yaşadığım bir problemden dolayı bu satırları tek elle yazmam gerekiyor, ben de mümkün olduğunca onu dinlemeye çalışıyorum. Bu haftaki gündem maddeleri keyifli, lafı fazla uzatmadan başlayalım.

Bu haftaki bültende neler var?

🔥 PlayStation Showcase

⚔️ Apple ve Epic Games Davası

🔴 Diablo II ve Vicdan Muhasebesi


*Kapak Görseli: Ömer Tunç

Her hafta olduğu gibi daha iyi bir Ludens için geri dönüşlerinizi bekliyorum. Çekinmeyin, [email protected] adresine yazın. Ayrıca bülteni beğendiyseniz tanıdıklarınızla paylaşmayı da unutmayın. 🤗

Keyifli okumalar,

Tahsin

PlayStation Showcase

🕸️ PlayStation'ın yeni nesil çıkarması

Sony, 1 yıl aradan sonra yeni nesil müjdelerini verdi

2020'nin sonbaharında PlayStation 5 tanıtıldığından beri Sony'nin gerçekleştirdiği State of Play etkinlikleri oyuncuları pek tatmin etmemişti. E3 şovunu da pas geçen Sony, 1 yıl sonra nihayet kitlesini heyecanlandıran duyurularla oyuncuların karşısına çıktı. Bu ayın ilk haftasında gerçekleştirilen PlayStation Showcase'de neler gösterildi ve hangi oyunlar ön plana çıktı kısaca bir göz atalım.

KOTOR: Remake

Daha önce bu bültenin satırlarında söylenti formunda yer almış Star Wars: Knights of the Old Republic'in remake sürümü resmi olarak duyuruldu. Oyun bir remake, yani sıfırdan geliştirilecek. Genellikle oyunların mobil ve Mac portlarını geliştirmesiyle tanınan Aspyr, remake sürümünü üstlenen stüdyo olacak.

Sunumda gösterilen fragmanda Darth Revan haricinde pek bir şey görmüyoruz. Projenin, Aspyr'in bugüne kadar üstlendiği en büyük proje olduğu ve hayranların sevdiği RPG oyunlarını geliştiren isimlerin projede yer aldığı belirtildi. PS 5 için geliştirilecek olan oyun PC'ye de çıkacak.

God of War: Ragnarok

2018 yapımını God of War'un devam oyunu olan GoW: Ragnarok için nihayet yeni bir fragman gösterildi. Fragmanda yeni karakterler ve yeni mekanlar görmek mümkün, ancak oynanışa, grafiklere ve animasyonlara dair ilk oyuna kıyasla pek bir farklılık göremiyoruz. Yeni nesil odaklı geliştirilmediği çok bariz olan oyun için kilit mekanikleri fragmanda göstermemiş olabileceklerini de unutmamakta fayda var.

Gof of War: Ragnarok'un İskandinav mitolojisinde geçecek son oyun olduğu da resmiyet kazandı. Oyun 2022'de PlayStation 5 ve 4 için çıkacak.

Spider-Man 2

Insomniac Games'in geliştirdiği 2018 yapımı Spider-Man kısa sürede PlayStation'ın elindeki önemli IP'lerden biri olmuştu. Aradan geçen süre zarfında Insomniac Games, son yılların en çalışkan PlayStation stüdyolarından biri haline dönüştü. Geçen yıl Spider-Man: Miles Morales'i piyasaya süren şirket, serinin devam oyunu içinde yeni bir fragman yayımladı. Bilin bakalım fragmanda kimler var.

Wolverine

Bir noktada Spider-Man'in devam oyunun çıkacağını biliyorduk elbet, ancak bu biraz sürpriz oldu. Sahnede yine Imsomniac Games var. Ürün ise son yıllarda eğlence sektörünü domine eden bir Marvel'ın bir ürünü. Evet, Wolverine oyunu gerçek oluyor. Hem de arkasında kendini kanıtlamış bir PlayStation stüdyosuyla birlikte çıkıyor.

Oyunun türü, hikayesi, geçtiği evren ya da zaman dilimi hakkında henüz bir bilgimiz yok. Fragmanda hafif bir "Old Man Logan" esintisi hissediliyor. Oyunun duygusal bir havaya ve son teknoloji ürünü bir oynanışa sahip olacağı belirtildi. Bunun dışında henüz geliştirilme aşamasının çok başında olan oyun hakkında pek bir şey bilmiyoruz.

Etkinlikte bu 4 büyük duyurunun haricinde gösterilen ilginç oyunlar da vardı. Özellikle yeni bir IP olan Forspoken dikkatleri üzerine topladı. Onun haricinde Gran Truismo 7, Ghostwire: Tokyo, Alan Wake: Remastered ve hatta GTA V'e dair bile şeyler gördük. Meraklıları detaylara buradan ulaşabilir.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
Apple vs Epic

⚔️ Apple ve Epic Games davası sonuçlandı: Kazanan yok

Meşhur davanın sonucundan her iki taraf da memnun değil

Uzun süredir teknoloji ve oyun dünyasını meşgul eden Apple ve Epic Games arasındaki antitröst davası sonuçlandı. Sonuca geçmeden önce davayı özetlemek gerekirse; Epic Games, App Store'da uygulanan yüzde 30'luk kesinti nedeniyle Apple'ı tekel olmakla suçluyordu. Apple da Epic Games'in, kullanıcılarını harici bir ödeme mekanizmasına yönlendirerek App Store kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Fortnite'ı uygulama mağazasından kaldırmıştı. Dava boyunca yaşanan ilginç gelişmelerin ve ortaya çıkan bilgilerin bir kısmını aylar önce yazmıştım. Gelelim sonuçlara.

🟢 App Store antitröst yasasını ihlal etmiyor

Davanın hakimi Yvonne Gonzalez Rogers, Apple'ın tekel olmadığını ve Epic Games'in, Apple'ın tekel olmaya yönelik davranışlarda bulunduğunu gösteremediği sonucuna vardı. "Başarı yasa dışı değildir" ifadesi kullanılan açıklamada Apple'ın hatırı sayılır bir pazar payı ve kâr marjı olduğunu ancak bunun tek başına bir antitröst davranışı göstermediği belirtildi. Sonuç olarak Apple, AppStore'da yer alan uygulamaların gelirlerinden yüzde 30 oranında pay almaya devam edecek.

🟢 Apple alternatif ödeme yöntemlerine izin verecek

Buna karşın dava tam anlamıyla Apple'ın lehine sonuçlandı diyemeyiz. Apple için en büyük sorunlardan bir tanesi, geliştiricilerin uygulamalara harici satın alma butonları ve bağlantıları koyarak müşterileri uygulama içi satın almalar yerine alternatif ödeme yöntemlerine yönlendirmesiydi. Fortnite'ın App Store'dan kaldırılması da tam olarak Epic Games'in bu ihlalinden sonra gerçekleşmişti. Davanın sonucuna göre geliştiriciler artık isterlerse uygulama içi satın alma yerine kullanıcıları alternatif ödeme mekanizmalarına yönlendirebilecek. Ancak Epic Games, Apple'ın mevcut kurallarını ihlal ettiği için daha önce bu yöntemle kazandığı paranın yüzde 30'unu Apple'a geri ödemek zorunda.

Dava sonucunun ardından Epic Games CEO'su Tim Sweeney, bu sonucun geliştiriciler ya da tüketiciler için bir kazanç olmadığını, sonuca itiraz edeceklerini ve savaşmaya devam edeceklerini belirtti. Apple ise App Store'un antitröst yasalarını ihlal etmediğini zaten herkesin bildiğini, App Store'u güvenli bir pazaryeri olarak tutma gayretini sürdüreceklerini söyledi. Ayrıca mahkemenin kullandığı "Başarı yasa dışı değildir" ifadesini de yineledi.


Sonuca bakacak olursak her iki taraf da tam olarak istediğini alabilmiş gibi gözükmüyor. Uzun vadede bu sonucun Apple'ın uygulama mağazasını nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek. Her ne kadar uygulama içi satın alımlar Apple için çok büyük bir gelir kalemi olsa da her geliştirici, kullanıcılarını alternatif bir ödeme mekanizmasına yönlendirmek istemeyebilir. Örnek vermek gerekirse, popüler kamera uygulaması Halide'nin geliştiricisi Sebastiaan de With, Apple'ın ödemelerde sunduğu pürüzsüz deneyimden oldukça memnun olduklarını söylüyor. Apple'ın tüm vergi mevzularıyla ve iadelerle ilgilenmesi ve kullanıcıların pratik bir şekilde ödemelerini tamamlayabilmesi uygulamanın işine geliyor. Özellikle küçük ve orta ölçekteki uygulamalar için böyle bir durumun geçerli olması söz konusu olabilir, ancak Netflix ve Spotify gibi büyük oyuncuların bu karardan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. 

Son olarak davanın sonuçlarına rağmen yakın zamanda Fortnite'ın App Store'a geri dönmesi beklenmiyor.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
Diablo II: Resurrected

Diablo II ve Vicdan Muhasebesi

Gönlümüz rahat bir şekilde Diablo oynayabilir miyiz?

Blizzard, bir süredir hayranları tarafından merakla beklenen Diablo II'nin yenilenmiş sürümü Resurrected'ı piyasaya sürdü. 21 senelik efsanenin yenilenmiş sürümü ilk incelemelere bakacak olursak beğenilmiş gibi gözüküyor. Oyun, yaklaşık 2 ay önce ortaya çıkan Activision Blizzard skandalından sonra piyasaya sürülen ilk Blizzard oyunu. Bu da doğal olarak bazı oyuncuları vicdan muhasebesi yapmaya itmiş durumda.

Blizzard hakkında şirket içindeki rahatsız edici kültürün ve çeşitli iddiaların ortaya çıkmasından sonra birçok oyuncunun Blizzard oyunlarından uzaklaştığını ya da gönülden bağlı olduğu oyunları tamamen bıraktığına şahit olmuştuk. Diablo II: Resurrected'ın çıkmasıylan birlikte bu mevzu bir kez daha gündeme geldi. Oyun camiasının bir tarafı, kendilerinde özel bir yeri olan ve heyecanla bekledikleri Diablo'yu oynamakta bir beis görmezken bir tarafı da Blizzard oyunlarının bir süre boykot edilmesi gerektiği görüşünde.

"Doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın"

Diablo II: Resurrected, Tony Hawk's Por Skater serisi başta olmak üzere içinde Blizzard'ın yer almadığı birçok farklı oyuna imza atmış Vicarious Visions tarafından geliştiriliyor. New York'ta yer alan stüdyonun adı dava dosyasında hiçbir şekilde geçmiyor. Buna rağmen stüdyonun tasarım direktörü Rob Gallerani, ortaya atılan iddialar sonrasında ekibin konu üzerine ciddi bir şekilde düşündüğünü söylüyor. Hatta tüm bu olaylardan sonra şirket yönetimi, çalışanlara neleri daha iyi yapabileceklerini sormuş. Ortaya atılan iddiaların rahatsız edici olduğunu dile getiren Gallerani, oyunu boykot etmek isteyenlerle ilgili olarak da "insanlar doğru olduğunu düşündükleri şeyi yapmalı" diyor.


Yaşanan olaylara Blizzard oyunlarını boykot ederek reaksiyon göstermek pek tabii anlaşılabilir. Şahsi olarak da ortaya atılan iddialardan ve yaşananlardan sonra bir Blizzard oyununa eskisi gibi yaklaşmam pek mümkün değil, 3-4 aydır da herhangi bir Blizzard oyununa elimi sürmedim. Diğer tartaftan tüm bu olaylar bize elbette ki oynadığımız oyunlarda emeği geçen her bir çalışanın tecavüzcü olduğunu göstermiyor. Diablo II: Resurrected'ı geliştiren Vicarious Visions muhtemelen tüm bu toksik kültürden uzak ve ortaya atılan iddialarla hiçbir ilgisi olmayan bir stüdyo. Burada çalışan geliştiricilerin aylar boyunca gecesini gündüzüne katarak ortaya çıkardıkları ürünü doğrudan cancel'lamak ve oyunu oynayanlara sanki tüm bu yaşananların destekçisiymiş gibi yaklaşmak ne kadar doğru tartışılır.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
⚡ SpeedRun

📰 Geçtiğimiz haftanın diğer gündem maddelerine hızlı bir bakış.

- Quantic Dreams yeni bir Star Wars oyunu geliştiriyor olabilir.

- Mobil oyun piyasasının değeri 2024'te 116 milyar dolara ulaşacak.

- Battlefield 2042, 19 Kasım tarihine ertelendi.

- Online oyunlardaki taciz vakaları artış eğiliminde.

- ABD hükümeti, Activision Blizzard hakkında inceleme başlattı.

- Geliştiricilere göre Steam Deck, oyunları kusursuz çalıştırıyor.

🔎 Radar

📚 Oyun ve edebiyat. Ahbab-ı Literatür'ün yeni bölümünde Berna Ece Gündüz, Andaç Üzel ve Can Sungur oyun kavramının edebiyat ile ilişkisi tartışıyor.


 ⚔️ Age of Empires IV için geçtiğimiz hafta sonu bir stres testi açıldı. Herkesin katılabildiği bu testte oyuncular 28 Ekim'de çıkacak olan efsanevi serinin yeni oyununu deneyimleme şansı buldu. Deneyimleme şansı bulamayanlar oyunun resmi YouTube kanalında Türkçe altyazılı olarak yayımlanan videodan oyun hakkındaki birçok yeni detayı öğrenebilir.


⏱️ Geçtiğimiz haftalarda bir süre gündemi meşgul eden, Annapurna Interactive yapımı ilginç oyun 12 Minutes üzerine Çağıl Ömerbaş'tan zaman yolculuğu, döngüsü ve oyunun yapısı üzerine güzel bir değerlendirme. Bu arada Çağıl Ömerbaş'ın diğer yazılarına da mutlaka bir göz atın. Muhtemelen kendisi yazdıkça bu satırlarda da yer almaya devam edecek.

İlgili Başlıklar

PlayStation 5

PlayStation

KOTOR: REMAKE

Star Wars: Knights of the Old Republic

Darth Revan

GOD OF WAR: RAGNAROK

God of War

GoW: Ragnarok

+38 more

Bülteni beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Ludens Yayınını Takip Et

Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri, en fiyakalı item'lar ve amansız bölüm sonu canavarları...

0%

;