15 Temmuz Cuma sabahından herkese günaydın. Geçtiğimiz günlerde yeniden Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınları, kısa sürede kontrol altına alındı. Ancak aldığımız her orman yangını haberi, yanan her bir ağaç içimizi acıtıyor. Türkiye'nin güzel doğasının tahribatını engellemek için tüm yetkililerin harekete geçmesini talep ediyoruz.
- Bugün: 15 Temmuz, 2016'da gerçekleşen darbe girişiminin ardından "Demokrasi ve Millî Birlik Günü" olarak kutlanıyor. Demokrasinin ülkemizde yaşatılması temennisiyle...
- Günün önerisi: Hafta sonuna girerken Netflix Türkiye'de geçtiğimiz haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri
- Günün çalma listesi: The Wilds
Mutlu günler!

Aposto Gündem
Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.
• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi üretim endeksi, mayıs ayında yıllık bazda %9,1 arttı. Nisan ayındaki yıllık artış %10,8 düzeyindeydi.
- Ciro endeksi: Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi mayıs ayında yıllık bazda %132,7 yükseldi.
- Perakende satış: Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi de aynı dönemde yıllık bazda %20,8 arttı.
• Dolar/TL, ABD’de enflasyonun beklentileri aşması ve faiz artışının daha yüksek olacağı endişeleriyle 17,51’i geçti. TL’nin değer kaybı son iki haftada %5’e yaklaşırken; sene başından bu yana %30,5’i aştı.
- Dolar/yen: Yen, dolar karşısında –138,78’e gerileyerek son 24 yılın en düşük seviyesini gördü.
- Libor: Libor (Londra bankalararası borç verme faizi) üç aylık dolar faiz oranı, 23 baz puan artışla 2,7403’e ulaşarak son 14 yıldaki en hızlı yükselişini kaydetti.
• Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, açıklanan reel sektör verilerini değerlendirdi. Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli sayesinde sanayi gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı bir sektörün ivme kazanarak güçlendiğini belirtti.
• Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, artan şekilde müdahaleci ve öngörülemez olarak nitelediği Türkiye’nin yeni ekonomi politikasının, makroekonomik ve mali istikrar riskleri düşürmeksizin kamu finansmanına ve kamu döviz pozisyonuna yönelik riskleri artırdığını belirtti.
- Bir adım geriden: Fitch, yüksek enflasyon, büyüyen cari açık ve müdahaleci politikaları neden göstererek Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye düşürmüştü.
- CDS: Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS), 900 baz puanı aşarak 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
• ABD’de üretici fiyatları, haziran ayında yıllık bazda %11,3 ile tahminlerin üzerinde arttı. Geçen ayki %10,8’lik artışın ardından verinin bu ay %10,7’ye gerileyeceği tahmin ediliyordu.
- Öte yandan: Ülkede işsizlik maaşı başvuruları, resesyon endişeleriyle artan işten çıkarmaların etkisiyle 244 bine yükseldi ve geçtiğimiz kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü.
- Bankaların kârları: JP Morgan ve Morgan Stanley’in yılın ikinci çeyrekteki net kârları sırasıyla %28 ve %29 azaldı. Konuyla ilgili olarak mevcut ekonomik durumun küresel likidite üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
• Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bölge ekonomisine negatif etkisini vurgulayarak, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %6,1’den %7,6’ya yükseltti. Büyüme tahminini ise %2,7’den %2,6’ya düşürdü.
• Almanya, Rusya’dan kömür alımını 1 Ağustos, petrol alımını ise 31 Aralık’tan itibaren durduracak.
- Perspektif: Almanya, kömür ve petrolünün %40’ını Rusya’dan tedarik ediyor. Gaz tedariğindeki açığı kapatmak için sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal terminalleri geliştirilise de hâlâ büyük bir boşluğun olduğu belirtiliyor.
• Brent petrol, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artışına devam edeceği beklentisiyle, %5’e varan düşüşle 94,5 dolara kadar geriledi ve haziran ayındaki zirvesinden bu yana %20 düşüş kaydetmiş oldu.
- Altın: Spot altın %2 düşüşle 1.700 doların altını gördü.
• Uber’e, şoförlerin cinsel istismarına uğradıkları gerekçesiyle 550 kadın tarafından dava açıldı. Farklı eyaletlerden kadınlar, "Uber şoförleri tarafından kaçırıldıklarını, cinsel saldırıya ve tecavüze uğradıklarını, özgürlüklerinden mahrum bırakıldıklarını, taciz edildiklerini veya fiziksel saldırıya uğradıklarını" söyledi.
• Celsius, "tüm hissedarlara fayda sağlayacak kapsamlı bir yeniden yapılandırma planı hayata geçirmek için" ABD İflas Yasası'nın 11. Maddesi kapsamında iflas başvurusunda bulundu. Şirket, sahip olduğu 167 milyon dolar ile yeniden yapılanma sürecindeki bazı operasyonları destekleyebileceğini söyledi.
- Bir adım geriden: Bir süredir likidite sorunları yaşadığı aktarılan Celsius'un, temmuz ayının başından bu yana merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolleri Maker'a 223, Aave'ye 235 ve Compound'a 258 milyon dolarlık borcunu ödediği aktarıldı.
• Bill Gates, dünyanın karşı karşıya olduğu "büyük küresel aksilikler” ile mücadele etmek için Bill & Melinda Gates Vakfı'na 20 milyar dolar bağışlayacağını duyurdu. Forbes'a göre dünyanın en zengin 5'inci insanı olan Gates, bir gün tüm varlığını vakfa bağışlayacağını ve dünyanın en zengin insanları listesinden çıkacağını belirtti.
• Çip üreticisi TSMC, 2’nci çeyreğinde yıllık %43,5 artışla 18,16 milyar dolar gelir elde ettiğini; net kazancının ise %76,4 arttığını açıkladı. Şirket, 3’üncü çeyrekteyse gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre artarak 19,8 milyar dolar ila 20,6 milyar dolar olacağını öngördü.
Fiyat artışı: Intel, yükselen maliyetler nedeniyle müşterilerini, birçok çip ürününün fiyatlarını artırabileceğine dair bilgilendirmeye başladığını söyledi. Nikkei’nin aktardığına göre artışlar sonbaharda uygulamaya konulacak ve tek haneli zamlara ek olarak bazı durumlarda %10 ve %20’nin üzerine çıkabilecek.
• General Motors, Pilot Travel Centers ve EVgo, Pilot’un ABD’deki yaklaşık 500 seyahat merkezinde toplam 2 bin elektrikli araç hızlı şarj istasyonu kuracağını duyurdu. İlk şarj cihazları, bu yaz başlayacak inşaat tamamlandığında 2023'te çalışmaya başlayacak.
- Yeni ortak girişim: Ford ve Güney Kore merkezli SK Innovation’ın, eylülde duyurdukları Blue Oval adındaki ortak girişimi kurmak üzere yaptıkları anlaşma tamamlandı. Ford’un anlaşma kapsamında 5 yılda yaklaşık 6,6 milyar dolar yatırım yapacağı tesislerin toplam maliyetinin 11 milyar doları bulacağı ve batarya üretiminin 2025’e doğru başlayacağı belirtildi.
• Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça'daki orman yangınının ikinci gününde kontrol altına alındığını açıkladı. Kirişçi yangının trafodan kaynaklandığını dile getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yangından 19 kişinin etkilendiğini duyurmuştu. Bakan Kirişci ise yangında 7 kişinin yaralandığını bildirdi.
Anadolu Ajansı
- Çeşme: İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Çeşme'deki yangına ilişkin ''Çeşme'nin Karaköy mevki ve Ovacık Mahallesi'ndeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürüyor." açıklamasında bulundu. Yangına ilişkin 2 kişi gözaltına alındı.
- Bergama ve Demirci: İzmir'in Bergama ilçesinde otluk alanda çıkan ve bir süt fabrikasının etrafını saran yangın kontrol altına alındı. Manisa'nın Demirci ilçesinde çıkan yangında 2 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Söndürülen yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
- OGM'den tepkili uyarı: Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yanan ormanlık alanlara ilişkin "heceli" paylaşımda bulundu. OGM, yanan arazilerin yeniden ormanlaştırıldığını vurguladı.
• İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da sağanağın ardından yaşanan taşkın olaylarına kentte olmadığı için müdahale edemediği eleştirilerine ilişkin konuştu. İmamoğlu, "O gece sabaha kadar, İBB'nin 3 bin 200 çalışanı, Başkan Vekilimizden Genel Sekreterimize, 3 Genel Sekreter Yardımcımızdan İSKİ Genel Müdürümüze ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerine kadar herkes sahadaydı. Şov yapmaya değil, sorun çözmeye odaklandık. İBB'de ‘kahraman', bir kişi değildir. Hiçbir zaman olmayacak. İBB'de kahraman, koca bir ekiptir." dedi.
• ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 satışını 'sınırlandıran' yasa tasarısını 244’e karşı 179 oyla kabul etti.
- Ne içeriyor? Yasa tasarısı ile Türkiye’ye yönelik F-16 satışlarına, ABD Başkanının söz konusu satışların ulusal çıkarlara uygun olduğunu onaylaması ve Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceğini dair garanti verilmesi şartı getiriliyor
• Rusya'nın, Ukrayna'nın batı sınırı yakınlarında bulunan Vinnıtsya kentine roketli saldırı düzenlediği aktarıldı. Saldırı sonucunda ilk belirlemelere göre en az 20 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı.
- Diplomatik kesinti: Ukrayna, Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin bağımsızlığını tanımaya karar verdiğini duyuran Kuzey Kore'yle diplomatik ilişkilerini kestiğini bildirdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) lideri Denis Puşilin, Kuzey Kore'nin kararını "diplomatik zafer" olarak tanımladı.
- Tahıl görüşmeleri değerlendirmeleri: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, geçtiğimiz günkü tahıl koridoru görüşmelerine ilişkin "Olası anlaşmaların bazı unsurları formüle edilebildi. Bu unsurlar, askeri kurumlar aracılığıyla Rusya, Ukrayna ve Türkiye'de görüşülüyor." dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek "BM Genel Sekreteri ile önümüzdeki günlerde ayrıntılar üzerinde görüşeceğiz" açıklamasında bulundu.
• Macaristan'da ekonomik sıkıntılar nedeniyle uygulanan vergi artışı protesto edildi. Başkent Budapeşte'de bir araya gelen binlerce kişi cadde ve köprüleri trafiğe kapadı, başbakanlık konutuna yürüdü.
- Neler oluyor? Macaristan'da büyük oranda bütçe açığı bulunurken para birimi de avro karşısında büyük değer kaybediyor. Yıllık enflasyonun %12 olduğu ülkede halk, hükümetin aldığı vergi artışı kararını eleştiriyor. Henüz geçtiğimiz günlerde Devlet Bakanı Gergely Gulyas, hükümetin, Avrupa genelinde artan enerji fiyatları nedeniyle "acil durum" ilan ettiğini bildirdi.
• ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu ziyaretinin ilk durağı olan İsrail'de Başbakan Yair Lapid'le "Kudüs Müşterek Stratejik Ortaklık Deklerasyonu'nu" imzaladı. Düzenlenen basın toplantısında Biden, ABD'nin İran yönetimine nükleer anlaşmaya geri dönmesi için bir yol sunduğunu ve hala bir yanıt beklediğini belirterek, "Bunun ne zaman geleceğinden emin değilim. Ama sonsuza kadar beklemeyeceğiz." dedi.
- Güç kullanma uyarısı: "İran'ın nükleer güç olmasına asla izin vermeyeceğiz." diyen Biden, gerekirse son çare olarak Tahran'a karşı güç kullanabileceğini söyledi.
• Ekonomik kriz nedeniyle ülke çapında eylemlerin devam ettiği Sri Lanka'dan kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifa etmeyi reddettiği bildirildi. Maldivler'e kaçan Rajapaksa'nın yine yer değiştirdiği ve Singapur'a ulaştığı aktarıldı.
- Ülkede neler oluyor? Rajapaksa çarşamba günü yürütme yetkilerinin tamamını geçici olarak Başbakan Ranil Wickremesinghe'ye devretmişti. Ancak Sri Lanka halkı başbakanın da istifasını talep ediyor. OHAL ilan edilen ülkede protestocular eylemlerini sürdürürken, barışın sağlanması amacıyla daha önce bastıkları Devlet Başkanlığı sarayı ve Başbakanlık konutunu teslim ettiklerini bildirdi.
Abhishek Chinnappa/Getty Images
• İtalya'da Mario Draghi başkanlığındaki hükümet, parlamentonun üst kanadında yapılan güven oylamasını kazandı. Ancak 5 Yıldız Hareketi (M5S) oylamaya katılmadı. Bunun üzerine Draghi istifa edeceğini açıkladı. Açıklamanın hemen ardından, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın Draghi'nin istifa teklifini reddettiği bildirildi.
- Neden önemli? Draghi hükümeti oylamayı kazansa da hükümetin devamı için 5 Yıldız Hareketi'nin desteğine ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Draghi, hafta başında hükümetinin 5 Yıldız Hareketi'nin desteği olmadan devam edemeyeceğini ve farklı bir parti ile koalisyon yapmayı da kabul etmeyeceğini söylemişti.
- Neler oldu? Ülkede Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle artan enerji fiyatlarıyla mücadele amacıyla düzenlenen ekonomik destek paketini yeterli bulmayan 5 Yıldız Hareketi, daha fazlasının yapılması gerektiğini vurgulayarak hükümete tepki göstermişti. Yıldız Hareketi lideri Conte, oylamaya katılmayacaklarını açıklamıştı.
• Estonya Başbakanı Kaja Kallas, ülkede yeni bir koalisyon hükümeti kurmak için istifa ettiğini açıkladı. Kallas açıklamasında "Parlamentoya yarın olağanüstü bir toplantı düzenlenmesi çağrısında bulundum. Yeni koalisyon hükümeti için yetki isteyeceğim" dedi. Ülkede mart ayında genel seçim yapılması planlanıyor.
Architecht’ten yeni nesil açık bankacılık ve API yönetim platformu: Airapi
Türkiye ve yurt dışında birçok banka ve finans kurumunun teknolojik altyapısını tasarlayan Architecht, PSD2 uyumlu açık bankacılık çözümü ve API yönetim platformunu bir arada sunan yeni bir fintek ürünü geliştirdi. Airapi ismiyle sunulan ürün yeni dönemde Servis Modeli Bankacılık süreçlerini de kapsayacak şekilde tasarlandı.
Neden önemli? Açık bankacılık çözümleri finans dünyasının en önemli gündem başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Avrupa’nın önde gelen ülkelerinde açık bankacılık hızla gelişiyor. İngiltere’de açık bankacılık kullanıcılarının sayısı son bir yılda 1 milyondan 4 milyona çıkmış durumda. Türkiye’de Servis Modeli Bankacılık ve yeni regülasyonlar ile 2023 yılında açık bankacılık ve API yönetim platformlarına duyulan ilginin daha da artacağı öngörülüyor.
Tüm bu gelişmeleri yakından takip eden Architecht, yeni nesil açık bankacılık ve API yönetim platformu Airapi’yi finans sektörünün kullanımına açtığını duyurdu. Architecht, açık bankacılık platformu ApiGo’dan elde ettiği tecrübeyi kurumların API ekonomisinden daha fazla yaralanabilmesi için kullanmak istiyor ve Airapi ile servis bankacılığı, açık sigortacılık ve açık finans hizmet modellerini de kapsıyor. Uçtan uca API yaşam döngüsü yönetimi ve entegrasyon süreçlerini bir sonraki seviyeye taşıyor.
Airapi’nin başlıca faydaları:
- Açık bankacılık regülasyonlarıyla yüzde yüz uyumlu altyapı
- SaaS lisans modeliyle paradan ve zamandan tasarruf
- Servis modeli bankacılığa geçiş imkânı
- Tek platformla güçlü ve güvenli API yaşam döngüsü yönetimi
- Kullanıcı dostu arayüzlerle kolayca API geliştirme
- Teknik yeterlilik ve entegrasyon gereksinimlerini azaltma
- Kurulum esnekliği ve operasyonel verimliliği artırma
Detaylı bilgi için Airapi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
• Birleşik Krallık hükümeti tarafından uzun bir süredir çevrimiçi ortamlara daha sıkı denetimler getirmek amacıyla hazırlanan ve önümüzdeki hafta oylamaya sunulması beklenen "Çevrimiçi Güvenlik Yasası"nın ertelendiği bildirildi. Ertelenin sebebi olarak, Boris Johnson’ın parti lideri görevinden istifa etmesinin ardından hükümetin yeni bir liderlik seçimi ile karşı karşıya olması gösterildi.
• İtalya’nın rekabet otoritesi AGCM, veri taşınabilirliği üzerindeki hakimiyetini kötüye kullandığı şüphesiyle Google’a soruşturma başlattığını açıkladı. Yapılan açıklamada Google’ın çatı şirketi Alphabet’in bu suçlamaları reddettiği belirtildi.
- Bununla birlikte: Güney Afrika Rekabet Komisyonu, Google’ın arama motoru uygulamalarının, rekabeti şirketin yararına olacak şekilde bozduğunu tespit etti. Yapılan açıklamada bir Google aramasının en üstündeki ücretli sonuçların açık bir şekilde “reklam” olarak etiketlenmesi ve sayfanın üstünde sadece alaka düzeyine dayalı sonuçlar bulunması gerektiği belirtildi.
• Amazon, AB tarafından 2019’da açılan soruşturmaları para cezası ödemeden sonlandırmak için düzenleyiciler tarafından rekabet karşıtı olarak görülen çevrimiçi satış ve pazarlama uygulamalarını durdurma teklifinde bulundu.
- Ne olmuştu? Avrupa Komisyonu, daha küçük satıcılardan topladığı verileri kendi yararına kullanarak haksız rekabet ortamı yarattığını söylediği Amazon’u, hem pazar yeri operatörü hem de perakendeci olarak ikili konumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı.
• Instagram, içerik oluşturucuların sadece ücretli abonelerin görebileceği gönderiler paylaşmasına olanak tanıyan yeni özelliğini kullanıma sundu.
🏐 FIVB Milletler Ligi çeyrek final karşılaşmasında A Millî Kadın Voleybol Takımı, rakibi Tayland'ı 3-1 mağlup ederek yarı finalde İtalya’nın rakibi oldu.
🎾 Berlin ev sahipliğindeki 32. Tekerlekli Sandalye Tenis Açık Turnuvası’nda Uğur Altınel-Marcus Laudan ikilisi, finalde Bryan Barten-Robert Shaw çiftine mağlup oldu ve gümüş madalya kazandı.
🚲 Tour de France'ın 12. etabını INEOS Grenadiers takımından Tom Pidcock kazanarak tarihte Alpe d'Huez zirve finişini kazanan en genç bisikletçi oldu.
🚨 Olimpiyat Oyunları ve dünya şampiyonu atlet “Sir” Mo Farah, “The Real Mo Farah” adlı BBC belgeselinde çocuk yaşta Somali’den İngiltere’ye yasadışı yollarla kaçırıldığını ve gerçek isminin “Hussein Abdi Kahin” olduğunu açıkladı.
- Peki ya şimdi? İngiltere Polis Teşkilatı, 39 yaşındaki Britanyalı sporcunun paylaştığı bilgiler hakkında soruşturma başlattı.
⚽ 2022 UEFA Avrupa Şampiyonası D Grubu ikinci maçında Belçika'yı 2-1 yenen Fransa çeyrek finale yükselirken, İtalya ile İzlanda 1-1 berabere kaldı.
🏃 2022 Dünya Atletizm Şampiyonası, bugün Oregon’da başlıyor. Mundo Duplantis’ten Yulimar Rojas’a dünyanın en önde gelen atletlerinin mücadele edeceği organizasyon, TRT Spor Yıldız’dan yayınlanacak. ABD’de Türkiye’den 7 sporcu boy gösterecek.
Türkiye’nin madalyalarla imtihanı
Türkiye'de olimpik sporlarda elde edilen başarılar birden bire mi ortaya çıktı?

Türkiye, spor alanında son zamanlarda uluslararası düzeyde önemli başarılar elde etti. 2020 Tokyo Olimpiyatları’yla yükselişe geçen bu başarıları, Akdeniz Oyunları'ndaki başarılı tablo takip etti. Peki, sporda yaşanan bu tarihî gelişmeler birden bire mi ortaya çıktı? Yoksa temelleri yıllar önce atılmış, organizasyonu tamamlanmış, hedefleri önceden belirlenmiş çalışmaların sonucunda beklenen gelişmeler miydi?
2020 Tokyo Olimpiyatları’ndan sonra
Uluslararası düzeydeki spor organizasyonları arasında başta olimpiyatlar olmak üzere, dünya ve Avrupa şampiyonaları en ön sıralarda yer alıyor. 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nı 13 madalyayla tamamlayan Türkiye, tarihinde en fazla branşta madalya kazandığı oyunları geride bırakalı 1 yıl olmak üzere. Millîler boksta birer altın ve gümüş, okçulukta 1 altın, karatede 1 gümüş, 3 bronz, güreşte 3 bronz, tekvandoda 2 bronz ve artistik jimnastikte 1 bronz madalya kazandı. Millî sporcular, 2020 Tokyo’da kazandıkları madalya sayısıyla 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’ndaki 12 madalyalık rekorunu kırdı.
Yakın zamanda ise Türkiye, 19. Akdeniz Oyunları’nı 45 altın, 26 gümüş, 37 bronz olmak üzere toplam 108 madalyayla tamamladı ve madalya sıralamasında 2. sırada yer aldı. Ayrıca yakın tarihteki diğer uluslararası spor organizasyonlarındaki başarılara bakacak olursak ilk kez gerçekleşen ya da sürdürülebilir olan örnekleri görmek mümkün.
- 2022 şubat ayında millî cimnastikçiler Sena Elçin Karakaş ve Sıla Karakuş, Trampolin Cimnastik Dünya Kupası'nda altın madalya kazandı.
- Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda Erkek Kılıç Millî Takımı bronz madalya kazanarak şampiyona tarihindeki en iyi büyükler Avrupa derecesini elde etmiş oldu.
- Golbol Kadın Millî Takımı, Uluslararası Golbol Turnuvası’nı şampiyon olarak tamamladı.
Türkiye Eskrim Federasyonu
Olimpiyatlarda veya uluslararası diğer müsabakalarda başarı, o sporun gelişmesi için yapılan yatırım kaynakları ve bu kaynakların ne kadar verimli kullanıldığı ile yakından ilişkili. Sporcuların yeterli fiziksel imkânlara, nitelikli antrenörlere ve profesyonel bir ekibe sahip olması çok değerli. Bunun yanı sıra federasyonların, branşlarına ve sporcularına özel stratejik yaklaşımlar geliştirerek branşların tanıtımını yapması ve daha görünür kılması oldukça önemli. Burada federasyonlara ek olarak medyaya da büyük sorumluluk düşüyor. Spor kültürünün oluşması için halkı bilinçlendirecek projelerin yapılması ve bu projelerde başarılı olmuş sporcuların söz sahibi olması, farkındalıkların artması için atılacak ilk adımlar arasında.
Başarıda sürdürülebilirlik nasıl sağlanacak?
Spor yazarı ve editörü Hatice Yücel ve Atletizm Dünyası Editörü ve gazeteci Şevket Furkan Erbay’a spordaki başarıların sürdürülebilir olmasına etkili faktörleri sorduk.
“Uygulamada daha da iyisi olur” fikrini de tartışmaya açarak Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) sisteminin büyük anlamda hareketlilik getirdiğini ifade eden Yücel; “Spordaki başarı kriterleri, her branşın kendi iç dinamikleri içinde değişkenlik gösteriyor. Ayrılan bütçe, sağlanan imkân, doğru tesisleşmenin artması, profesyonel anlamda sporcuya ve altyapıya verilen önem, sporcu havuzu, antrenör kalitesi, tecrübe, faaliyet programdaki turnuva seviyeleri ve katılım sayısı, federasyonun işleyiş biçimi hatta federasyon başkanı gibi birçok kriter sıralayabilir.” diyor.
Erbay ise; “Son 10 yıl içinde daha önce Türkiye'nin pek görülmediği branşlarda küresel başarılar kazanması, bir atılım olduğunu gösteriyor. Görebildiğim kadarıyla cimnastikteki başarı, sıfırdan inşa edilen bir yapı. Bununla birlikte zaten Türkiye'de eskiden beri belli bir temeli ve gücü olan, ancak son yıllarda eksik olan başarıları geç de olsa arka arkaya getiren, yani hasatı biraz gecikmeli toplayan branşlar var; okçuluk ve voleybol gibi. Kısmen boks da buna dâhil edilebilir. Ancak olimpik sporlara kümülatif olarak baktığımızda, bunun oluşturulmuş ve üzerine çalışılan bir spor politikasıyla olduğu söylemek yanlış olur. Sürdürülebilirlik için öncelikle sürekli insan kaynağı ve gelir yaratmak gerekiyor. Birincisi tamam, ama ikincisi ciddi anlamda sorun. Türkiye'de başarıların güdük kalmasının, devamlılığı olmamasının ana sebeplerinden biri bu. Devlet para aktardıkça yükselen, ama sıklıkla krize giren bir yapı. Ödül yönetmeliğine sırtını dayamış antrenörler ve kulüplerle bu işin sağlıklı gitmeyeceği açık.” diyerek spordaki gelişmelerin planlı veya tesadüfi demek için derinlemesine bakmak gerektiğini ekliyor.
Türkiye Boks Federasyonu
Diğer branşlara nasıl örnek olabilir?
Cimnastik, boks, okçuluk ve paralimpik sporlarda başarı sürdürülebilirliğini sağlarken, diğer branşlarda izlenebilecek örnek modellerin ne olduğuna dair Şevket Furkan Erbay voleybolu iyi bir model olarak gösterirken; “Görece başarı zaten vardı, ama bunu en üst düzey başarıya taşıdılar, düzenli bir gelir yarattılar. İyi bir kulüp sistemi ile bu sistemin taşıyıcısı milli takımlar beslendi. Karşılığında 2000'li yılların başından beri sürekli üzerine koyan ve makina gibi işleyen bir millî takım geldi. Sonuçta millî karşılaşmalar, ülke genelinde ilgiyi uyandırabilmek için eldeki en önemli malzeme. Voleybol da bunu iyi kullandı. Daha doğrusu kullanmıştı, bunu sürdürülebilir hâle getirdi. o açıdan iyi bir örnek.” ifadelerini kullanıyor.
Hatice Yücel ise cimnastikteki federasyon koordinasyonuna değinerek, “Yıllardır gözümüzün önündeki yetenekli isimleri Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak, Ahmet Önder, Ümit Şamiloğlu, iskelet kadroyu bir araya getiren, hedefte sınır tanımayan ve hayallerinin peşinden giden bir başkanın Suat Çelen bir spor branşını nasıl zirveye çıkarttığının en güzel örneğidir.” diyor ve “Yakın zamandaki Akdeniz Oyunları'yla birlikte şu dikkatimi çekti; sporcu havuzunu daha da büyüterek olimpik kafilenin dışında bu organizasyonlara özellikle de bazı branşlarda zirveye oynayacak sporcu gönderebilecek seviyeye gelmemiz gerektiğini düşünüyorum.” eklemesinde bulunuyor.
Editörün notu: Türkiye’nin uluslararası müsabakalardaki başarılarını spor dalları özelinde inceleyerek Aposto'nun spor yayını Punto'da yer vereceğiz. Dosya serisini 23 Temmuz'dan itibaren okuyabilirsiniz.