Merhaba!
Sevgililer Günü'nü ne kadar dramatize etsek de, fazlasıyla romatikleştirsek de veya hiç ama hiç umursamasak da; aslında sevdiklerimize onları sevdiğimizi söylemek ve göstermek için bir sebep, bir araç ve bir bahane. Bu bahaneyi çok da güzel kullanıp şarabı da işin içine katarak bu haftayı 14 Şubat’a armağan ediyorum. Önyargıları, “aman bırak bu romantizmi” gibi cümleleri hadi bir kenara bırak; yazıya bir bak. Sevgilinin yanına aşağıdaki fikirler ile gidersin belki, kalpler bir olur. Kim bilir?
Dikkat! Bu yayın alkollü içeceklerden fermente üzüm suyu olan şaraptan bahsediyor. 18 yaşından küçük okurlara fermente olmayan üzüm suyu daha uygun olabilir.
Kadehimizde bu hafta:
🎵Grapest Hits: Alev Alev
🥂Eşleşmeler: Romantik Şaraplar
Şerefe❤
Veraison
Kadehindeki şarabı keşfederken, sonraki yudumu hayal eden bir şarap yayını. Şarabın sadece beyaz örtülü masalarda içilmediğine inanıyor, her sofrada yer arıyor. Her hafta duyusal deneyim rotaları çizmek için e-posta kutunda!
Şarkı listemiz malum güne uygun, alev alev, aşk aşk. Üzümler karışık, duygular daha da karışık. Günün anlam ve önemini yansıtan bir Grapest Hits listemiz var. Arkadan ince ince çalmaya başladıysa yazıya başlayalım!
Aşk Kokan Şaraplar

Aşkı kutlamak, paylaşmak ve 14 Şubat ile gelen bu tatlı sebep, araç ve bahaneyi sonuna kadar kullanmak için romantik şaraplar paylaşıyorum. Biraz aşk, biraz şarap.
100% Self Love, 100% Grape Juice
Önce kendim, canım kendim. "Kendini sevmeyen başkasını sevemez." diyor; 14 Şubat’da önce kendimizi seviyor ve sadece kendimiz için bir şarap açıyoruz. Artık Japon felsefelerinden Kintsugi ile kusurlarını mı kucaklarsın; İkigai ile yaşamının anlamını mı bulursun bilemem. Ama özünde kendini seviyorsun, onu biliyorum. Kendi kendine yeten, güçlü yapıda, biraz da “Ben buradayım!” diyen bir şarap arayalım. Romantik randevularda, mum ışığındaki masalarda yerini çokça almış Cabernet Sauvignon’dan emin adımlar ile uzaklaşıyorum; ve Syrah diyorum. Neden? Malum, canım kendim. Güçlü, gövdeli ve aromatik yönden zengin bir şarap arıyorum; her şeyi ile kendine yeten cinsten. Öyle rahat içimli, su gibi giden türden bir şarap seçmiyorum.
İllüstrasyon: Ester Saba
- Syrah üzümü, Fransa’nın Rhône bölgesinden çıkıp dünyanın her yerine yayılıyor. Hatta Avustralya’da oranın şarap stiline göre yeni bir isim bile ediniyor: Shiraz. Ve evet, Syrah ve Shiraz aynı üzüm.
- Burunda siyah meyveler; böğürtlenler karadutlar. Biraz baharat; karabiber, belki karanfil, biraz tarçın. Biraz çikolata, belki tütün. Genelde fıçı gören örnekleri mevcut, bu yüzden de fıçıdan gelen aromalar üzümü yalnız bırakmıyor. Vanilya, hafif isli notlar, karanfiller.
- Genelde orta üzeri tanen ve asidite, güçlü bir gövde ile karşılıyor bizi. Bu yüzdendir ki yıllanma potansiyeli yüksek, güçlü şaraplar oluyor.
❤Editörden Not: Senin Syrah/Shiraz'ın ne olabilir? Pamukkale Nodus Shiraz diyorum, ve susuyorum. Sevdiğim bir şarap kendileri, canım kendim dedirtir.
Köpüren Aşklar
Cliché demek basmakalıp demek. Değişiklik göstermeyen, bilineni tekrarlayan. Malum, kutlama denildiğinde ilk akla gelen şaraplar köpüklüler. Bir de çilek-şampanya durumu var ki, aman diyorum. “Romantizmimi şampanyasız yaşayamam.” diyorsan, aşktan da köpürüyorsan bir şişe köpüklü açıyorsun. Aşkı on yüz bin milyon baloncuk ile yaşıyorsun.
İllüstrasyon: Ester Saba
“Her köpüklü şarap şampanya değildir.” diyorum ve “Her köpüklü şaraba da şampanya demeyelim.” diyerek bir girizgâh yapıyorum. Şampanyaya şampanya dememizin sebepleri Fransa'nın Champagne bölgesinden gelmesi ve geleneksel yöntem ile üretilmesi. Detaylar “Bol Köpüklü Hafta” sayısında. Şampanya ile en çok karıştırılan köpüklülerden biri Prosecco. Kısaca aralarındaki farklar aşağıda, seçim sende.
- Şampanya Fransız, Prosecco Italyan.
- Şampanya Champagne bölgesinden; Prosecco Veneto bölgesinden.
- Şampanya “Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier” üzümlerinden; Prosecco “Glera” üzümünden.
- Şampanya geleneksel metod ile yapılırken; Prosecco tank metodu ile yapılıyor.
- Şampanyada badem, kızarmış ekmek ön planda; Prosecco'da daha çok taze meyveler, çiçekler.
❤Editörden Not: Hangisini açarsın bilmiyorum, ama seninle geleneksel yöntem ile üretilen lokal bir örnek paylaşıyorum : Kavaklıdere Côtes d’Avanos Methode Traditionnelle Blanc de Blancs. Neredeyim ben, şampanya mı bu? dedirten cinsten.
Kırık Kalpler: Kalp kırık, ama hala atıyor.
Âşığınım yanında olamasam da
Âşığınım yanında olamasam da
Âşığınım sana dokunamasam da
Geri dönüş olmasa daSonsuza dek âşığınım
dediğin biri varsa..
Sen de break-up şarabı; ben diyeyim kırık kalp onarımı. Sen de hayal kırıklığı; ben diyeyim üzüntü. Belki rahatlama, belki mutluluk. Bu duygudurumuna 14 Şubat’da güzel bir film, ve o filmde fıçılardan taşan bir şarap gider. "Yalnız değilsin!" Ekranda “Bottle Shock” filmi, kadehinde Chardonnay. Ekranda Alan Rickman var, daha ne olsun?
İllüstrasyon: Ester Saba
- Chardonnay üzümü dünyanın en bilinen üzümlerinden. Fransa’nın Burgonya bölgesinden dünyanın her yerine yayılıyor. Fıçılı, fıçısız; köpüklü, köpüksüz farklı stillerde şişe bulmuş halini görebiliyoruz.
- Fıçı görmeden üretilen örneklerinde dipdiri asidite, pek canlı meyveler oluyor. Limonlar, elmalar ve armutlar burunda uçuşuyor. Arkadan da hafif çiçekler geliyor.
- Fıçı gören örneklerinde (fermantasyon ve olgunlaştırma sürecinde fıçı ile temas olabilir) bu canlı meyvelerin yanına biraz tereyağı, biraz meşe fıçıdan gelen notlar yerleşiyor. Damaktaki yapısı, dokusu biraz daha yağlı hale gelebiliyor.
❤Editörden Not: Filmdeki başrol Chateau Montelena Chardonnay. Onu burada bulmak zor, ben pek sevdiğim bir Chardonnay paylaşıyorum: Yedibilgeler Anaxagoras Chardonnay. 2. şişeyi açtıran cinsten, çok kalp.
Mevsim Bahar Olunca
Günlerden aşk günü olunca, pembe şarap içmek kaçınılmaz. Renk romantik, burunda çiçekler, kırmızı meyveler. İçimi rahat, bitişi tatlı. Bir de yemek ile eşleştirmenin en rahat olduğu şaraplar pembe şaraplar. Baharatlı bir yemeği dengeleyebilir veya taptaze bir salatayı yukarı taşıyabilir. Yanlış bir eşleşme yapma olasılığın da düşük.
İllüstrasyon: Ester Saba
Orhan Gencebay ne demiş?
Şimdi aşk zamanıdır aşk ömrün baharıdır
Bırak sarhoş olalım meyler aşk şarabıdır
Şimdi aşk zamanıdır aşk ömrün baharıdır
Bırak sarhoş olalım içtiğim aşk şarabıdır
Mevsim bahar olunca aşk gönüle dolunca
Sevenler kavuşunca yaşamak ne güzel
❤Editörden Not: Pembelerin pembesi, pek keyifli içmesi. Capcanlı burnu, uçuşan meyveleri ile lokal bir örnek Prodom Rose.
Yandım Yandım
Aşkı iliklerine kadar hissedenler, yanıp tutuşanlar. Romantik masaların vazgeçilmezi, menülerin sevgilisi, randevuda “Hangi şarabı seçeceğim ben şimdi bu menüden?” denilince ilk akla gelen: Cabernet Sauvignon.
Yandım, yandım
Yandım, yandım ah ki ne yandım!
İllüstrasyon: Ester Saba
- Cabernet Sauvignon üzümü dünyanın en bilinen üzümlerinden, en tüketilen şaraplarından. Adını duymayan yoktur herhalde. Fransa’nın Bordeaux bölgesinden aramıza katılıyor ve dünyanın her yerine yayılıyor.
- Burunda kirazlar, dolmalık biberler; kırmızı meyveler önde, hafif baharatlar arkada şölen gibi kokular ve lezzetler.
- Yıllara meydan okuyan, yıllanma potansiyeli yüksek şaraplar çıkıyor bu üzümden. Sebebi iyi asiditesi ve tanen yapısı, güçlü gövdesi. Aromatik ve yapısal özellikleri şaraptan şaraba çok değişiyor; geldiği bölge, üretim metodu gibi. Ama genel notlar bunlar, seviyorsak bir sebebi var.
❤Editörden Not: Benden gelen örnek Akın Gürbüz Cabernet Sauvignon olsun; yer gök kırmızı-siyah meyveler, çikolata ve meşe notları dolsun.
Romantik bir haftayı geride bırakıp, eşleşmelere de ara verip; haftaya şarap yapım teknikleri üzerine kafa yoracağız. Hataları keşfe çıkıp kadehi biraz daha yakından göreceğiz. O zamana kadar kadehinden şarap, kalbinden aşk eksik olmasın!
Şerefe 🍷