Merhaba. Bu defa lafı kısa tutacağım. Yoğun seçim gündeminin etkisini sürdürdüğü günler devam ederken başka herhangi bir şeye odaklanmak epey zor, biliyorum. Belki bu hafta ajandana bakasın bile yok. Belki de konserlerde, sahnelerde, sergilerde bulacağın birliktelik hissinin veya alacağın nefesin umuduyla başladın haftaya. Öyleyse şehri saran etkinlikler bir kez daha, bu umutla karşında.
Baharın hasretiyle,
Dilara
Aposto İstanbul
İstanbul'dan seçilmiş etkinlikler, kültür sanat ajandası, şehir gündemi, tematik rehberler ve şehrin sınırlarından taşmaya değecek davetler her hafta e-posta kutunda.
Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi'nden Bir Seçki
Pera Film'in Mayıs programı, izleyiciyi sinemanın 128 yıllık tarihine ışık tutan bir yolculuğa davet ediyor.

- Nedir? Film programı. Pera Film’in Avrupa’nın önde gelen film müzelerinden EYE Film Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ve küratörlüğünü Elif Rongen-Kaynakçı'nın üstlendiği programda 128 yıllık tarihine ışık tutan bir yolculuğa çıkıyoruz.
- Nerede? Pera Müzesi
- Ne zaman? 18 Mayıs – 4 Haziran
- Neden gitmeli? Uluslararası Müzeler Günü'ne paralel gerçekleşen etkinliklerde sinema tarihi, mirası ve hafızasına titiz arşiv çalışmaları üzerinden bakıyoruz.
- Not almalı: Hollanda film mirasını korumakla görevli olan EYE Film Müzesi, Hollanda'nın ulusal film arşivi olma özelliği taşıyor. Kolektif sinematik hafızanın peşine düşen müze, ilk yıllarında pek üretken olmayan Hollanda film endüstrisinin kayıp filmlerini korumak ve restore etmek için yola çıkıyor. Böylelikle o dönem Filmfabriek Hollandia'nın yaptığı filmlerin çoğunda başrol oynayan Annie Bos gibi öncülerin filmleri günümüz izleyicisiyle buluşabiliyor. Hollanda tarihinin en büyük yapım şirketi olan Filmfabriek Hollandia'dan çıkan en önemli film olarak kabul edilen Kuzeyli Carmen, Fransız besteci Georges Bizet’nin aynı adlı operasıyla bilinen ve Prosper Mérimée'nin kaleminden çıkan Carmen novellasının aslına sadık kalma gayesi gütmeyen bir uyarlaması.
Annie Bos, Christine van Meeteren, Theo Frenkel Jr, Pierre Perin ve Alex Benno’yu izlediğimiz erken dönem komedisi Kârlı Bir Takas’ta ise Mijntje ve Trijntje’yi izliyoruz. Zandvoort sahiline Zelandalı iki kızın tramvay yolculuğu ve sahilden spontane anlarının bulunduğu film, yer yer belgesel hissi uyandırıyor.
Programda 1897-1902 yılları arasında dünya çapında çekilmiş, halen 68 mm formatındaki yaklaşık 200 filmden oluşan Mutoscope ve Biyograf Koleksiyonu‘nun yanı sıra 2011 yılında Unesco tarafından dünya mirası olarak kabul edilen Desmet Koleksiyonu yer alıyor. 1906-1917 yılları arasında çekilmiş 900'ün üzerinde film ile sinema salonu sahibi ve film dağıtımcısı Jean Desmet'nin şirket arşivinin tamamı arşivde yerini alıyor.
1990’ların başında müzenin sanat yönetmeni olarak atanan ve görev süresi boyunca “buluntu filmlerle” çok sayıda filme imza atan yönetmen Peter Delpeut'un film arşivindeki kutup keşiflerinin kayda alındığı yüzlerce çekimi inceleyerek ortaya çıkardığı Yasak Arayış, programın incilerinden. Programa ve biletlere buradan ulaşabilirsin.
Salon İKSV’den +1 Hafta Sonu Konserleri
Konoba, Dry Cleaning, Hey! Douglas, The Away Days, Pitohui ve sürpriz isimlerin ağırlandığı konser serisi; 1 - 4 Haziran tarihleri arasında Salon İKSV'de olacak.

- Nedir? Konser serisi. Salon İKSV sahnesi; dört günlük konser serisinde Konoba, Dry Cleaning, Hey! Douglas, The Away Days, Pitohui ve sürpriz isimleri ağırlayacak.
- Nerede? Salon İKSV
- Ne zaman? 1 - 4 Haziran
- Neden gitmeli? 70’lerin ve 80’lerin müziği ile elektronik müziği başarıyla harmanlayan Hey! Douglas; ülkemizin bilinen ilk dream-pop, shoegaze grubu The Away Days; electropop ve downtempo müziği ile dinleyicilere rüya ile gerçeklik arasında kaybolma fırsatı veren Konoba; doğaçlama üzerinden çok katmanlı bir müzik üreten Pitohui; alışılmadık şarkı sözleriyle tanınan İngiliz post punk grubu Dry Cleaning’in yanı sıra sürpriz isimler Salon sahnesinde olacak.
- Not almalı: 1 Haziran akşamı Belçikalı Raphaël Esterhazy’nin elektronik solo projesi Konoba; son turnesinin İstanbul durağında estetize, karanlık, melodik ve güçlü müziğiyle karşımızda olacak. Konoba’dan önce sahneye indie rock ve dream pop türünün dünyaya açılan yerli ismi The Away Days çıkacak. Ertesi gün Güney Londra’dan üç arkadaşın bir karaoke partisinden sonra kurmaya karar verdiği post-punk, indie grubu Dry Cleaning’i dinleyeceğiz. Vokal Florence Shaw’un arkasında, davulda Nick Buxton, gitarda Tom Dowse, basta Lewis Maynard’ı bir araya getiren gruptan önce de çok katmanlı müzik evrenini elektronik dokunuşlarla genişleten Pitohui sahnede olacak. Cumartesi akşamının sürpriz konserinin ardından hafta sonunu Hey! Douglas’la kapatacağız. Türkçe hip-hop’ın efsane gruplarından Mode XL ile Ankara sound’unun yaratıcılarından VEYasin’in solo projesi, pazar akşamı Salon’da olacak. Programa ve biletlere buradan ulaşabilirsin.
Depremin yaralarını sarmak için: Urban Fundraising Festival
Urban Festival, depremzedelerle dayanışmak için geri dönüyor.

- Nedir? Festival. 2009’da KüçükÇiftlik Park’ta “Şehrin Festivali” mottosuyla yola çıkan ve Röyksopp, Trentemøller gibi dünyaca ünlü sanatçıları aynı çatı altında ağırlayan Urban Festival; kapılarını bir kez daha açıyor.
- Nerede? Volkswagen Arena, KüçükÇiftlik Park ve Parkorman
- Ne zaman? 20 Mayıs, 18 ve 28 Haziran, 16 Temmuz
- Neden gitmeli? Bu yıl “Urban Fundraising Festival” adıyla düzenlenecek festivalin gelirleri 11 ili doğrudan etkileyen 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için TEV bünyesinde açılan “Geleceği İnşa Et” fonuna aktarılacak ve Adıyaman Besni’de inşa edilecek “Ekolojik Model Okul” projesinin yapımına bağışlanacak.
- Not almalı: Urban Fundraising Festival serisi; 20 Mayıs’ta DJ ve prodüktör BeeGee’nin Volkswagen Arena’da sergileyeceği This is BeeGee performansı ile başlayacak. Aynı zamanda festivalin küratörlüğünü de üstlenen BeeGee’nin müzikal performansına Tasarımcı Mümün Keser “Untold” ve Dijital Artist Hakan Yılmaz “Absolute Zero” görsel sanat çalışmaları ile katkıda bulunacak.
Festival 18 Haziran’da progresif house janrının Avrupa sahnesinde öne çıkan isimlerinden Miss Monique ile Küçükçiftlik Park’ta devam edecek. Miss Monique’e Gaia Ekho ve Zoe Dona eşlik edecek. 28 Haziran’da rotayı tekrar Volkswagen Arena’ya çevirip İtalyan melodik-teknonun heyecan verici ikilisi Mathame’ı ve Lyke’ı dinleyeceğiz.
Festival 16 Temmuz’da Parkorman’da devam ederken sahnede Daniele Aprile ve Mario Roberti'nin ortak projesi Fideles, müzik teorisi eğitimininden yola çıkarak birçok performansında etkileyici ve geniş bakış açısını performansları üzerinden sergilemeyi başaran Brinna Knauss, Berlin odaklı prodüksiyon ve canlı performans ikilisi Gheist, derin ve bas odaklı house müzik tarzıyla tanınan Rebūke, setlerinde deep tech ve melodik techno janrlarına yer veren Alan Cutt yer alacak.
Biletlere giden yol buradan geçiyor.
Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması için başvurular devam ediyor
Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması için son başvuru tarihi 2 Haziran
Nedir? İBB Kültür AŞ ilk defa düzenlediği Gençlere Alan Açık yarışmasında “Bellek ve An” temasıyla resim alanında üretim yapan gençlere sesleniyor. Genç yeteneklerin özgün çalışmalarıyla katılması arzulanan yarışmada, hayalini kurdukları ve kendilerini özgür hissettikleri bir ortamda hünerlerini göstermeleri ve hikâyelerini sanat pratikleriyle anlatmaları teşvik ediliyor.
Kimler başvurabilir? Başvuruların 2 Haziran’a kadar devam edeceği yarışmaya Türkiye’deki üniversitelerin 35 yaş altı lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve/veya mezunları birer eserle katılabiliyor.
Peki ya ödül? Çelenk Bafra, Eda Kehale Argün, İnci Eviner, Osman Erden ve Oya Delahaye’den oluşan seçici kurul ilk üç kazananı belirleyecek. Kurul tarafından seçilen 20 eser 11 - 30 Temmuz tarihlerinde Taksim Sanat’ta sergilenerek aynı tarihlerde Radar İstanbul mobil uygulaması üzerinden oylamaya sunulacak. Oylamanın kazananı 10 bin liralık Halk Ödülü’ne layık görülürken yarışmanın birincisi 50 bin lira, ikincisi 25 bin lira ve üçüncüsü 10 bin liranın sahibi olacak.
Sevgili gençler, Gençlere Alan Açık: Resim Yarışması hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilir, 2 Haziran’a kadar başvuruları şuradan yapabilirsiniz.
Şahları da Vururlar | Kaynak: Ortaoyuncular
1. “Failatün faşizma, failatün çok saçma”: Şahları da Vururlar
- Nedir? Müzikal. Ferhan Şensoy’un 1980 yılında yazıp sahnelediği başyapıtında Şah Rıza Pehlevi yönetimindeki İran’da geçim sıkıntısıyla bunalan halkın yükselen seslerine ve Şah’ın çalkantılı özel hayatının yankılarına kulak kabartırken bir taraftan da isim benzerliği nedeniyle hapse atılan vatandaş Ömer Hayyam’ın hikâyesine eşlik ediyoruz.
- Nerede? Ses Tiyatrosu
- Ne zaman? 19 Mayıs Cuma ve 20 Mayıs Cumartesi, 20.00
- Neden gitmeli? Şahları da Vururlar, 42 yıl sonra yepyeni bir tiyatrosever kuşakla buluşurken “Batılılaşma nedir, ne değildir?” sorularını bir kez daha soruyor.
- Not almalı: Ses Tiyatrosu gişesinden veya buradan bilet alabilirsin.
Aga B | Fotoğraf: Satuk Buğrahan
2. Yeni teklisi Adalet’in hemen ardından: Aga B
- Nedir? Konser. Yerli hip-hop sahnesinin en özgün ve eklektik MC’lerinden Aga B, Blind sahnesinde.
- Nerede? Blind
- Ne zaman? 20 Mayıs Cumartesi, 21.30
- Neden gitmeli? Yeni teklisi Adalet ile müzikseverleri selamlayan Aga B ile sahnede buluşma fırsatı.
- Not almalı: Biletler için seni şöyle alalım.
Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki | Kaynak: Galerist
3. Varoluşun kırılgan ve efsunlu alanlarında: Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki
- Nedir? Kişisel sergi. Lara Ögel’in Galerist’teki ilk kişisel sergisi karşımızda. Küratörlüğünü Naz Cuguoğlu’nun üstlendiği sergide sanatçının akışkan anlatımların peşinden gittiği eserleri görüyoruz.
- Nerede? Galerist
- Ne zaman? 20 Mayıs’a kadar
- Neden gitmeli? Immanuel Kant’ın mezar taşından ilham alan ismiyle dikkatimizi çeken sergide eserler dairesel bir anlatıyla bütünleşiyor. Kitap kapakları, ses ve video enstalasyonu ile seramik ve mermer heykeller; kozmosa, simyaya, mantarlara ve efsunlu anlatılara kapı açıyor.
- Not almalı: Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki sergisinin ardından sanatçının eserleri, 1 - 10 Haziran tarihleri arasında Bilsart’ta sanatseverlerle buluşacak.
Gomidas | Kaynak: Yolcu Tiyatro
4. “Sesinin duyulduğu yer deniz kıyısı”: Gomidas
- Nedir? Tek kişilik oyun. Ermeni, Osmanlı ve dünya kültürünün büyük müzisyenlerinden Gomidas Vartabed’in hikâyesi, Fehmi Karaarslan’ın performansı ve Lusavoriç Korosu’nun müzikleriyle sahnede.
- Nerede? Surp Vortvots Vorodman Kilisesi
- Ne zaman? 20 Mayıs Cumartesi, 20.30
- Neden gitmeli? Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü, Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde Tek Kişilik Prodüksiyon, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde En İyi Yapım ödüllerine uzanan bu oyunu merak etmemek elde değil.
- Not almalı: 90 dakika ve tek perdelik oyunu görmeyi aklına koyduysan sıra bilet satın almakta.
Agnes Denes. Yaşayan Piramit | Kaynak: SSM
5. Bir yaşam döngüsü: Agnes Denes. Yaşayan Piramit
- Nedir? Enstalasyon. Ekolojik sanatın öncülerinden Agnes Denes’in Yaşayan Piramit isimli mekâna özgü eseri, sanatçının 1969'da kaleme aldığı Manifesto’yla birlikte izleyicilerini bekliyor.
- Nerede? Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)
- Ne zaman? 28 Mayıs’a kadar
- Neden gitmeli? Katılımcıların bitki ekim sürecine dâhil olduğu piramit, binlerce tohum çimlere ve çiçeklere dönüşürken büyüyecek ve biçim değiştirecek. Piramitin yaşam döngüsüne davetlisin.
- Not almalı: Yaşayan Piramit'in sergilenme süresi 28 Mayıs'a kadar uzatılmıştı. Agnes Denes'in mekâna özgü eserini görebileceğin günlerdeyiz.
Fonikler Köyü | Kaynak: Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Çocuklar ve büyükler için senfonik masal: Fonikler Köyü
- Nedir? Konser. Aklına gelen bütün enstrümanların olduğu, sadece çalgı çalanların yaşadığı ve herkesin vaktini müzik yaparak geçirdiği şirin bir köye davetlisin.
- Nerede? CRR Konser Salonu
- Ne zaman? 21 Mayıs Pazar, 11.30
- Neden gitmeli? Saygı, empati ve nezaket hakkında düşünmek için.
- Not almalı: Fonikler Köyü’ne giden otobüs buradan kalkıyor.
📷︎ Zamane İstanbulları sergisi 17 Eylül'e kadar uzatıldı
Nedir? İstanbul’da yaşayan, şehirle farklı ilişkiler kurup farklı tarzlarda üretim yapan 11 sanatçının yakın tarihli çalışmaları; Zamane İstanbulları’nda çeşitli temalarda bütünleşerek karşımıza çıkıyor. Silva Bingaz, Osman Bozkurt, Ci Demi, Kıvılcım S. Güngörün, Ekin Özbiçer, Emin Özmen, Ahmet Sel, Ali Taptık, Kerem Uzel, Erdem Varol, Cansu Yıldıran’ın fotoğrafları 11 farklı sergiymiş gibi ayrı ayrı parlarken birleştiklerinde bir takımyıldıza dönüşüyor âdeta.
Yaşar Adnan Adanalı, Fırat Genç, Şebnem İşigüzel, Melisa Kesmez, Biray Kolluoğlu, Gamze Toksoy ve Sibel Yardımcı’nın kaleme aldığı metinlerle bir boyut daha kazanan Zamane İstanbulları; şehre bakarken heybemize ekleyeceğimiz zengin perspektifler ve soru işaretleri sunuyor.
Zamane İstanbulları’nın küratörlüğünü üstlenen Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’le serginin güçlendirdiği bağları, çoğulcu ve çok boyutlu yapısını, sanatçılarla birlikte üretme sürecini ve sergiye paralel etkinlikleri konuştuğumuz röportajımızı şuraya iliştirelim.
İçinde bulunduğumuz döneme dair kritik ve yaratıcı bir görsel okuma denemesi niteliğinde olan Zamane İstanbulları sergisini 17 Eylül'e kadar pazartesi hariç her gün Pera Müzesi’nin 3. kat sergi salonunda görebilirsin.
📢 Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı II’ye başvurmak için son günler
Epigrafi üzerine yapılan çalışmalarda göz ardı edilen ağırlık ve ölçü konularını disiplinler arası bir bakış açısıyla ele alan Ağırlıkların Epigrafisi Çalıştayı, Eskiçağ tarihi ve arkeolojisi üzerine çalışan genç araştırmacılara teorik ve pratik alt yapı sağlamayı amaçlıyor.
İki gün sürecek programın ilk gününde epigrafi bilimi hakkında seminerler verilirken ikinci günde ise pratik çalışmalara odaklanılacak; Anadolu ağırlıklarının epigrafisi, vaka çalışmaları ve atölyelerle incelenecek. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü “Arka Oda”da yüz yüze gerçekleşecek çalıştaya başvurmak için son tarih 22 Mayıs. Başvuru ve program detayları burada seni bekliyor.
🫶
Fotoğraf: Deniz Sabuncu