Çekilen zorluklar ve ardından gelen hakedişlerle inşa edilen yeni memleketler. Küçük topluluklar içinde sürdürülen geleneksel yemek yapma ve yeme alışkanlıklarının ve ritüellerinin parçası olunan toplumlara sirayeti. Kapsamı genişleyen “biz” kavramı ve edinilen ortak dil yemek.
Ocak ayı boyunca kozmopolitliği en büyük zenginliği olan İstanbul’un şehir lezzetleriyle başlayıp konuk olduğumuz sofralarda Levon (Bağış)’un babasının can yemeğinde dağıtılan pastırmanın, Lian (Penso Benbasat)’ın ailesinin bayram sofralarındaki hamotzi ritüelinin, Kaan (Bergsen)’ın New York’tan İstanbul’a Şabat sofrasına taşıdığı challah’nın ve Orta Doğu mutfağının İstanbul’daki temsilcisi falafelin politik konumlandırılmasının hikâyesini yemek ve kültür ilişkisi altında inceledik.
Bu hafta apéro’da “bana sofrandakini söyle sana nereden geldiğini söyleyeyim” diyerek başladığımız “Göç Mutfakları” serisinin son sayısında bizden gidenlere odaklanıyor ve Türkiye mutfağının Londra’daki yansımalarını Berkok Yüksel’den dinliyoruz: Memleketten uzakta memleket mutfağının temsilinde “kebab”tan ötesi mümkün mü? Avucunda kavradığın asma yaprağıyla tutarak yediğin bat sıla özlemini dindirmeye yeter mi?
Sofra-i işarda:
- Sofrayı Kuranlar: Melek Erdal’la Londra’da memleket mutfağı
- Reçete: Sivas kısırı (Bat)
- İştah Açanlar: Londra Turkish mutfağı rehberi
Afiyetler,
apéro
Bir Dem’lik sohbet her anı Dem’ler
İnce belli bardakta çay keyfi, üzerinde dumanı tüten demli çayın yakut rengi ve damakta bıraktığı unutulmaz tadı... Öyle ki bu kadim tat Dem’in Türk çaylarında daha da lezzetli.
Dem: 2013’te Karaköy’de başladığı serüveninde yanına çayın zengin kültürünü alan Dem, Temmuz 2019’dan bu yana macerasına Moda’da devam ederek Türkiye’nin ilk modern çay evi olma özelliği taşıyor. El işçiliğiyle üretilen çay serileriyle ayrıcalıklı ve kaliteli bir çay deneyimi vadeden Dem dünyanın önde gelen çay ülkelerinde üretilen çaylarıyla geniş bir tat yelpazesi sunuyor.
Türk çayları: Geleneksel siyah çay yalnızca kültürün değil, günlük yaşantımızın da ayrılmaz bir parçası. Toplandığı yörenin en kaliteli çay yapraklarından elde edilen Türk çayları Dem için özel olarak üretiliyor.
- Diyarbakır: Güneydoğu’dan gelen ve hafif bergamot aromasıyla lezzetlenen Dem’in Diyarbakır çayı, koyu dem rengi ve damakta bıraktığı buruk tatla sert içim sevenlerin favorisi.
- Tirebolu: Yağmurlardan sonra açan ilk çay filizlerinin elle toplanarak özenle işlendiği Tirebolu’nun bu özel siyah çayı, kendine has aroması ve kokusuyla yumuşak içim arayanların bardaklarını şenlendiriyor.
- Hemşin: Karadeniz yağmurlarının kokusunu barındıran çay yaprakları Türkiye’nin en kıymetli çaylarından. Havzaya yağan karlar altında yetişen ilk filizler elle toplanır ve Rize’nin yumuşak içimli, burgulu çayı elde edilir.
Dem’in çay evini ziyaret edebilir, eşsiz lezzetleri evine taşımak istersen dem.istanbul adresine uğrayabilirsin.