aposto-logoPazartesi, 5 Haziran 2023
aposto-logo
Pazartesi, Haziran 5, 2023
Aposto Üyelik
ORTAK
SOLİ COMMUNITY
Bugünkü Destekçimiz
SIRADAKİ İSTİKAMET

💌 SOLİ Community'den mektup var

1 yıl boyunca hep birlikte çoğaldıklarımız, anılarımız ve fark ettiklerimiz; SOLİ Community ile paylaşacaklarımızın heyecanı ve biz, buradayız. 2023'te de yolumuz aynı, takıl peşimize birlikte kaybolalım.
Sneaks Up ile birlikte

Campus’teyiz: Sneaks Up Şehrin enerjisinden, basketboldan ve sokak kültüründen aldığı ilhamı yenilikçi bir anlayışla buluşturan Sneaks Up , Akasya AVM içinde açılan yeni mağazasında deneyim odaklı Campus konseptini hayata geçiriyor. Sneaks Up Campus: Deneyim alanları oluşturarak ilham kaynağı yaratmayı amaçlayan Campus konseptli mağazalar, inovatif ürün lansmanları, DJ performansları, kişiselleştirilmiş ürünler, dans ve basketbol atölyeleri gibi farklı etkinliklerle bütünsel bir alışveriş tecrübesi sunuyor. Neler var? PlayStation alanı, basketbol sahası, kaykay alanı ve ürünlerin nakışla kişiselleştirilebildiği Custom Studio gibi deneyim mekânları bulunduran iki katlı mağaza, aynı zamanda Ala Nail Bar ve Petra Roasting Company şubelerine de ev sahipliği yapıyor. Sneaks Up ’ın hareketli dünyasıyla tanışmak için bu bağlantıya uğrayabilir, Campus’te buluşmak için Akasya AVM mağazasını ziyaret edebilirsin.

Daha fazlasını öğren

Fotoğraf: Deniz Sabuncu

SOLİ’yi, daha ortada olmayan bir seyahat kültürü dergisini, hayal ederken gitmek ve kalmak arasındaki diye tanımladık seyahat hâlinde olmayı. Ve gezgini, giden ya da kalan değil; yaşadığı yere dahi her gün meraklı gözlerle bakan, hayatı ve kendini tanımak üzere yola çıkan, yolda anlamlandırdıkça ve anladıkça yeni dünyalara doğru genişleyen, genişlediği yerle bir olmayı öğrenen olarak ekledik lügatımıza.

Bu hayali kurmaya, yaşadığımız şehirle yeniden ilişkilenme ihtiyacı duyduğumuzda başladık. Gitmek ve kalmak eylemlerinin hissî anlamlarının da değiştiği o yılda: 2021’de. Hâl böyle olunca önce en yakına baktık: evimize, yaşadığımız yere, mahallemize, mahallelimize, komşu olanlara ve İstanbul’a. Tanışmak kadar egzotik ve aynı zamanda aşina bir eylem yoktu. Devam ettik tanışmaya. Birbirimize evimizi açmayı, birbirimizi bilinmedikle tanıştırmayı, birlikte aynı hikâye içinde yola çıkmayı denedik; yeni öykülenmeler içine girmek, eski kahramanlarla tanışmak üzere. Yeldeğirmeni’nde iki apartman arasından görünen deniz kadarken gördüğümüz ufuk çizgisi, Rumelifeneri’nden Marmara ve Karadeniz’e bakarken genişledi.

Sonra geldik buraya: yattık çimenlere uçsuz bucaksız gökyüzü. Bu defa ufuk çizgisi yok. Gökyüzündeki bulutlar gibi peşi sıra sorular vardı zihnimizde: Bir şehri nasıl ev belleriz? Gitmek ve kalmak arasında bizi bırakan o şey ne? Yaşamayı seçtiğimiz yerde her gün kimle, neyle, nasıl ilişkileniriz? Peki ya “oralı” hissettiğimiz yerde? Orada birbirimizden nasıl öğrenebiliriz? Bir arada yaşamayı nasıl becerebiliriz? Bir arada yaşamak bizi bir topluluk yapar mı? Bizi ne “bir arada” kılar?

Tiflis’te Bassiani’yi kim, neden ve nasıl bir spor salonundan underground bir gece kulübüne çevirmişti? Lizbon’daki; içinde açık hava derslik, halk kütüphanesi, taş odun fırını, mutfak ve bisiklet tamircisi bulunan Casa do Vapor’u kim, neden ve nasıl inşa etmişti? Berlin’de SS birliklerinin merkez ofisi Tacheles’i kim, neden ve nasıl işgal etmişti ve Tacheles, duvar yıkıldıktan sonra nasıl Mitte’de işgal edilen herhangi bir binadan fazlası olabilmişti? Beyrut’ta 5 dilin aynı anda konuşulduğu Mar Mikhael’de 1 dilin konuşulduğu yerde yaratılamayan ahengi kim, neden ve nasıl yaratmıştı? Londra’da Bermondsey’de, bir zamanlar kraliçenin olan şehrin göbeğinde kim, neden ve nasıl botların içinde, yan yana yaşamaya başlamıştı? Şimdi Madrid’te Lavapiés’te aynı meydanda, aynı anda kim, neden ve nasıl hip-hop, rock ve flamenko yapıyor? İstanbul’da Asmalı Mescit’te,” buradan gidin” diyenlere inat kim, neden ve nasıl bir araya geliyor?

Şimdi buradayız. Bu soruların peşinde, önünde ve arkasında. Bir şehrin birbirine komşu; yan yana ve arka arkaya, “bir” ve “birbirinden ayrı” mahallelerinde SOLİ Community ile başlattığımız yolculuğumuza İstanbul’da ve müdavimi olmak istediğimiz şehirlerde devam ediyoruz. Sen de sınırların ufuk çizgisi olduğu yerde bize katılmak istersen bu yıl, takılalım peşine.

Leyleği havada gördüğümüz bir yıla. Mutlu yıllar!

SOLİ ekibi

ORTAK

Bu yıl dünyayı beraber keşfettiğimiz proje ortaklarımız

2022'de birlikte çoğaldıklarımız

1 yıl boyunca SOLİ'de bazen telefon kameralarımızın arkasından mahalleyi gördük, keşfettik bazen sanatın uğradığı yerlerden kendimize haritalar çizdik bazen de hep birlikte upuzun sofralar kurduk, denize açıldık, tanıdık, tanıştık. Ara sokaklarda kaybolduk, sonra tekrar yolumuzu bulduk. Mahalleleri mahallelilerinden dinlemeye devam ediyoruz, takıl peşimize.

Samsung Galaxy ile mahalleliler mahalleyi fotoğraflıyor


Samsung Galaxy ile yaşadığımız şehre, mahalleye ve sokaklara başka perspektiflerden bakmak için İstanbul'da başka rotalar yarattık. Yağmur (Çoban) ile Çukurcuma Caddesi’nde antikacıların ve vitrinlerin; Roksan (Sarfati) ile Kiremit Caddesi’nde zanaatkarların; Ümit (Savaş) ile Asmalı Mescit’te somonlu, sosisli sandviçlerin; Fikret (Kuşadalı) ile Erenköy’de nerede ne yiyeceğimizin; Yeraz (Gökbaş) ile Ahmet Fetgari Sokak’ta apartmanların, fontların ve mimarinin; Barkın (Özdemir) ile Galata’da terasların, İstanbul’a tepeden baktığımız manzaraların peşine düştük.


17. İstanbul Bienal'i Çemberlitaş haritası


Koç Holding sponsorluğunda 17. İstanbul Bienali’nin yayıldığı 6 mahallede biz de vardık. Bazen duvarlarda posterlerlerde bazen defterin arasına koyulan kartpostallarda. Çemberlitaş’ta Emir (Barın) Barın Han’ın hikâyesini ve mahallenin eskimeyen geleneklerini anlattı. Yeldeğirmeni’nde Ahu (Toksöz) şehrin tüm kaotik yapısına rağmen insana kendisini gerçekleştirme potansiyelini hatırlatabilme; acelesiz, bilinçli ve empati içinde yaşayan bir topluluk kurma gücünü gösterdi. Sıraselviler’de Saha’nın yaratım sürecine tanıklık ettik, Çelenk (Bafra) ile dolaştık. Eskiyi yad ettik, yeniyi kucakladık. Balat’ta bir arada yaşamanın mümkünatı üzerine konuştuk. Zeytinburnu şifalanmak için buluşma noktasıydı. Tophane mihmandarımız Luca (Orlandi) "Soyut ya da somut, Tophane var mı?" sorusuyla kurcaladı aklımızı.


Cansu Şimşek


Casa Sunsets ile hayalleri olan, onları kovalayan insanlarla ortak olduk. Cansu (Şimşek) ile Fenerbahçe’de Little Studio’da başladık tura, marinaya götürdü bizi yol, bir yelkenliden baktık İstanbul’a. Ege (Özyuvacı) Göktürk’te karşıladı, komşuluğun çocukluk arkadaşın, orman, ağaç, köpekle ve kediyle olduğu mahallede. Deniz (Orbay) iç sesini duyabileceğin Emirgan’daydı, kendi içindeki ve dünya üzerindeki yolculuklarını konuşmak için. Sonra hep birlikte Kandilli’de bir yalıda buluştuk, güneşi batırmaya, sohbeti uzatmaya.


Vitruta ile buluşmamızdan


Vitruta ile Pera’da Peralılarla buluştuk “Pera’da bir Suare”de Anlam 6-7 Eylül olaylarında zarar görmesine rağmen İstiklal’in değişmeyen yegâne dükkânlarından Diamanştayn’dan aldığı broşu takmıştı, Selçuk ile kapı önünde derin bir sohbetteyken. Salman Bilsart’tan, Deniz Salon’dan Öykü ve İdil Cihangir’den, Emirhan ve Serra Çukurcuma’dan çıkıp varmıştı Pera’ya. Aheste’deydik, her beraber.


Sinem pazarda


Koçtaş Fix Bomonti’de çıktı yolumuza. Emre (Erbirer)'le bomontiada Avlu'dan başlamıştık gezmeye. Dilek’le Kozmos’ta buluşacak, Bomonti ahalisi kimdir birkaç soru da ona soracaktık. Sinem’le pazarda karşılaşacak, gözleme yiyecektik. Eda anlatacaktı bize Bomonti Bira Fabrikası’nın tarihini ve mahalle için önemini.


The Stay Warehouse


Otellerde ve ortak yaşam alanlarında konaklamamız süresince tutuğumuz seyahat güncelerinden ve keşfettiklerimizi derledğimiz rehberlerden oluşan "Oda No" serisinde 25hours Hotel Bikini'den sonra bu yıl The Stay Warehouse'taydık. Alaçatı’yı asırlık zeytin ağaçlarının altında, eski bira deposunun ihtişamlı sadeliğine ve yeşile karşı uyanarak keşfettik.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
SOLİ COMMUNITY

Topluluk sohbetleri

Bugüne kadar SOLİ'ye katkı sağlamış yaratıcı isimler, ortaklarımız ve mahallelilerimiz; online buluşmalar, üretimler ve çok daha fazlası bizi bekliyor.

SOLİ Community, bugüne kadar SOLİ'ye katkı sağlamış yaratıcı isimler, ortaklar ve mahallelilerden oluşan; bağ ve iletişim kurma, keşfetme, öğrenme, üretme ve dönüştürme temellerine dayanan şekilde bir araya gelen gezgin bir topluluk. Bu yıl bir arada olmak, düşlemek, düşünmek ve birlikte yaratmak üzere sen de SOLİ Community’nin bir parçası olmak için bize yaşadığın yeri sözlü ve yazılı veya görsel olarak anlatmak istersen bağlantıdaki formu doldur. Takılalım peşine.

SOLİ Community'den ilk haberler: Cemre (Çebi), Sarp (Dakni), ve Beril (Oymak)'in "Bir de kışın görün" dedikleri Ayvalık'ı özleyince Cemre'yi aramak üzere telefona sarıldık geçenlerde. Cemre, kışın Macaron'da (Macaron diye okunur) kış nasıl geçer, anlattı bize. Cemre 2023'te muhtarlığa adaylığını koyar mı yoksa Ayvalık'ta yeni bir mekânla bizi umutlandırır mı bilinmez ama onunla Macaron'da patlıcanlı börek yiyip Paleo'da kahve içmek üzere buluşacağımız kesin.

Ayvalık'ı Beril'den dinlemek istersen seni buraya, Sarp'tan dinlemek istersen buraya alalım. 

Macaron'da kış nasıl geçiyor?

Kış yaz kalabalığının aksine oldukça sakin. Macaron’da kış, sıradaki yaza hazırlanmak anlamına gelir, tamirat işlerine yoğunlaşılır. Akşamları da tüm bu yorgunluğun üstüne komşular soba etrafında toplanıp uzun kış gecelerini geçirir.

Mahallede gözüne çarpan yeni neler var?

Yıllardır açık Müjdat Bakkal’ın artık tamamen kapanmış olması. Bir diğeriyse yeni açılan Edi’s Coffee.

Paleo'da yazken


Karşılaşınca tebessüm ettiren esnafı kim?

Manavımız Hasan Abi. 

Seni her gün kimin masasında ne yerken görebiliriz?

Beni her gün Paleo’da kahve içip tatlımı yerken, 1816 Ayvalık’ta hindi slider ısmarlarken görebilirsiniz. Ayvalık dışından gelen misafir varsa da genellikle akşamları Cafe’s Ayvalık’ta karidesli börek, ciğer tava ve Meltem Abla'nın harika mezelerinin başındayız.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.
Bugünkü Destekçimiz

Campus’teyiz: Sneaks Up


Şehrin enerjisinden, basketboldan ve sokak kültüründen aldığı ilhamı yenilikçi bir anlayışla buluşturan Sneaks Up, Akasya AVM içinde açılan yeni mağazasında deneyim odaklı Campus konseptini hayata geçiriyor.

Sneaks Up Campus: Deneyim alanları oluşturarak ilham kaynağı yaratmayı amaçlayan Campus konseptli mağazalar, inovatif ürün lansmanları, DJ performansları, kişiselleştirilmiş ürünler, dans ve basketbol atölyeleri gibi farklı etkinliklerle bütünsel bir alışveriş tecrübesi sunuyor.

Neler var? PlayStation alanı, basketbol sahası, kaykay alanı ve ürünlerin nakışla kişiselleştirilebildiği Custom Studio gibi deneyim mekânları bulunduran iki katlı mağaza, aynı zamanda Ala Nail Bar ve Petra Roasting Company şubelerine de ev sahipliği yapıyor.

Sneaks Up’ın hareketli dünyasıyla tanışmak için bu bağlantıya uğrayabilir, Campus’te buluşmak için Akasya AVM mağazasını ziyaret edebilirsin.

SIRADAKİ İSTİKAMET

SOLİ artık İngilizce de!

Londra'da, Broadway Market

Fotoğraf: Hazal Yılmaz


Yola İstanbul’da, ait olduğumuz şehirde, şehre bakış açımızı değiştirme ihtiyacıyla başladık. Sonra başka şehirlere gittik. Tanışmak üzere. Seyahat etmek için uzağa gitmeli miydik? Yan mahalleye yürürsek, yukarılara bakarsak, o hiç girmediğimiz sokağa dalarsak görüş, bilgi ve bakış açımızı genişletebilir miydik? Belki komşuyla kısacık bir muhabbet algımızı değiştirebilirdi. Ve değiştirdi. 2023’te 2 dilde, İngilizce ve Türkçe olarak, semtler arasında yürüyecek, seyyah kimdir sorusunun cevabını arayacak ve yeni durağımıza doğru adım atacağız.

Heyecan ve merakla.

İlgili Başlıklar

SOLİ

Samsung Galaxy

Samsung

İstanbul

Asmalı Mescit

İstanbul Bienal

Koç Holding

17.

+12 more

Bülteni beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Soli Yayınını Takip Et

Her hafta bir mahalle, bir mahalleli! Seyahat ve kültür yayını Soli, her hafta bir mahallenin esnaflarının, binalarının, sokaklarının, insanlarının hikâyesini anlatıyor.

0%

;