MAHALLE MAHALLE
UĞRAK
MÜDAVİMİYİM
Bugünkü Destekçimiz
KARTPOSTAL

🏭 Söyleyecek sözü olan semt: Bomonti

Emre'nin peşine takılıyoruz; bomontiada'yla devam eden soylulaştırmayı konuşup Bomonti'de müdavimi oldukları yerleri not alıyoruz.
20 Mart - Koçtaş - Soli
Koçtaş ile birlikte

Koçtaş Fix mahallenizde, yanı başınızda Yaşamın olduğu her yeri iyileştirmek ve güzelleştirmek üzere yola çıkan Koçtaş Fix mahallerde, yanı başımızda. Nedir? Soli okurunun müdavimi olduğu mahallelere “olmazsa olmaz” olmaya gelen Koçtaş Fix , mahallelinin evine dair duyduğu her ihtiyaçta yanında olmak üzere 44 ilde 206 mağazasıyla hizmet veriyor. Neler var? Koçtaş Fix’lerde en çok satan 5 bin ürününe uygun fiyatlarla ulaşabiliyoruz. Üstelik mağazalarda yer alan hızlı sipariş ekranlarında; yürüme bandından oto lastiğe, mobilyadan elektrikli el aletlerine kadar 70 bini aşkın ürüne anında evimize sipariş verilebiliyor ya da ücretsiz nakliye imkânıyla en yakın Koçtaş mağazasından teslim alabiliyoruz. Koçtaş’ın bir mesajı var: Sevgili Bomontililer, sizi Şişli'de bulunan en yakın mağazalarımız Koçtaş Fix Profilo Cadde ve Koçtaş Fix Kağıthane ’ye bekliyoruz.

Daha fazlasını öğren

Fotoğraf: Deniz Sabuncu

Bomonti’yi nasıl biliriz? Birası (aslen fabrikanın mahalleye isim verdiği bir tarih), Asmalı Mescit’i terk ettikten sonra müziğin sesinin yükseldiği salonları (evet, tahminler doğru, Babylon’dan bahsediyoruz), cumartesi günleri patatesli maydanozlu, "İçine biraz da ıspanak ve kırmızı biber koysak mı?" dediğimiz gözleme sıraları, pazarları da Feriköy Antika Pazarı'nda "Şu kaç lira? Bu ne kadar? Peki ya öteki?" diye devam eden soruları, ATÖLYE’de uğradığımız söyleşileri; süreli, geçici, yalnızca bir gecelik planlarıyla. Biraz biz de öyleyiz çünkü mahallede. Müdavim değil, misafiriz genelde.

Bu hafta hikâyenin başına değil, şimdisine sarıyor, Emre (Erbirer)'le bomontiada Avlu'dan başlıyoruz gezmeye. Perşembe Dilek’le Kozmos’ta buluşacak, Bomonti ahalisi kimdir birkaç soru da ona soracağız. Yağmur’la Bomonti sokaklarında, Sinem’le pazarlarda devam edecek yol. Eda anlatacak bize Bomonti Bira Fabrikası’nın tarihini ve mahalle için önemini. Bakalım daha kimler ve ne hikâyeler çıkacak karşımıza.

Bomonti apartmanları


İÇİNDEKİLER

MAHALLE MAHALLE: Emre Erbirer’le Bomonti’nin soylulaşmasının merkezindeki bomontiada’dan başladık mahallede gezmeye.

UĞRAK: Topluluğundan güç alarak yaratıcı servisler geliştiren bir organizasyon: ATÖLYE.

MÜDAVİMİYİM: Montag'da bir kahveyle başlayan sabahların, Feriköy Antika Pazarı'ndaki tezgâhların.

Hazal & Elif

SOLİ

SOLİ

Seyahat ve kültür yayını SOLİ, şehirleri ve içindeki farklı kültürel toplulukları araştırmak üzere mahallelere ve mahallelilerin hikâyelerine odaklanıyor.

MAHALLE MAHALLE

Söyleyecek sözü, anlatacak derdi, paylaşacak masası olan semt: Bomonti

Mahalle: Bomonti. Mahalleli & Yazı: Emre Erbirer. Fotoğraflar: Deniz Sabuncu.

Bomonti, adını bir bira markasına da veren, kimliği, tarihsel arka planı, kendine has ritmi, söyleyecek sözü, anlatacak derdi, paylaşacak masası olan bir semt. 2016 yılında Bomonti’de ATÖLYE’de çalışmaya başladım. Bu vesileyle 2016 yılından 2020 Mart ayında pandemi başlayana kadar her gün Bomonti’ye geldim. Şimdilerde daha seyrek uğrasam da kendimi bir tutam “mahalleli” sayabilirim.

Emre


Değişimin ayak sesleri: konut ve otel projeleri

Bomontiada öncesinde dönüşümün ilk tetikleyicisi mahalledeki rezidans ve lüks yaşam alanlarıydı. Ne yazık ki bu da dönüşüm hikâyesinin nitelikli bir başlangıcı olmamasının sonuçlarına temel atmış oluyor. Organik pazar ve sonrasında antika pazarı mahallenin sosyal ve kültürel bir rotanın bir parçasına dönüşmesine alan açtı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kampüsü de mahalleyi farklı bir yönde etkiledi. Buraya gelen öğrencilerin ihtiyaçlarına göre mahalle ve mahalleli değişti. Ancak bomontiada’nın (ve onun içinde yer alan Babylon ve ATÖLYE’nin) 2015 yılında açılması mahalledeki kültürel dönüşümün hızlanmasının nedeni oldu.

Bugün Bomonti tüm İstanbul’da olduğu gibi çarpık ve yanlış kentleşmeden muzdarip. Kocaman binaların arasına sıkışan parklar ve yürümeye elverişsiz kaldırımlarla dolu; yeme-içme meskenleriyle dönüşen, hafta sonları “turist” çeken ve kalabalıklaşan bir mahalledeyiz. Bomonti’de hafta içi özellikle çocuklar, öğrenciler, esnaf ve beyaz yaka çalışanlarla dolu bir insan trafiği varken hafta sonu daha çok mahalleli ve mahalleye genellikle sosyalleşmeye gelen bir güruh göze çarpıyor. Son birkaç yılda açılan üçüncü dalga kahveciler, burgerciler, Uzak Doğu’dan İtalya’ya dünya mutfağı sunan restoranlar, tatlıcılar, biracılar derken Bomonti’nin ziyaretçisi genelde yeme-içmeye, sosyalleşmeye ve tüketmeye odaklanıyor.

Bomonti manzarası


Dönüşümün tetikçisi: bomontiada

Soylulaştırma dediğimiz kavram sosyolojik, ekonomik, çevresel, psikolojik ve kültürel faktörlerin hepsi birlikte ele alındığında en doğru şekilde incelenebiliyor. Kişisel olarak hepsini aynı kefeye koyarak bir yorum yapamam. Ancak son altı yıldaki Bomonti deneyimime — ve 34 yıllık İstanbul deneyimime — dayanarak Bomonti’nin yine Türkiye’de es geçilen önemli bir konu olan kentsel plânlama(sızlık) nedeniyle yanlış dönüştüğünü düşünüyorum. Bomonti Bira Fabrikası’nın mirasını, Kurtuluş’un tarihini, Fransız Fakirhanesi’nin geçmişini, Şişli’nin genişlemesini, Nişantaşı’nın geldiği noktayı birlikte ele almadan bir semtin dönüşümü üzerine bir müdahale gerçekleştirmek doğru olmaz.

bomontiada da ne yazık ki hem kütlesi hem çektiği insan grubu hem de programlarıyla bunu kaçırıyor. Alanın ilk yıllarında Bomonti tarihini ve fabrika mirasını keşfetmeye yönelik mahalleyle ilişki kuran program ve içerikler mevcuttu. Bağımsız araştırmacı ve küratör Eda Yiğit’in Bomonti Bira Fabrikası’yla ilgili doktora tezi; 2016 yılında Şehrine Ses Ver, bomontiada ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından yürütülen keşif ve infografik atölyesi; Bomonti Bira Fabrikası ve Bira Bahçeleri’ni ele alan Kendine Has Sergi, ilk etapta aklıma gelen işler.

bomontiada'da


Ayrıca bomontiada da 2015-2017 yılları arasında Bomonti Bira Fabrikası ve Bomonti semti üzerine çeşitli paydaşlarla nitelikli içerik ve programlar üretti. Ancak sonrasında yapılan strateji değişikliği, Yapı Kredi’nin sponsorluğu gibi etmenlerle bunlar kaldırıldı. Dolayısıyla geldiğimiz noktada bomontiada, yeme-içme ve tüketim odaklı bir mekâna dönüştü. ATÖLYE, adanın yeni sakini Craft ve ara ara düzenlenen sergi ve konserler haricinde bomontiada’nın, yeni küçük kardeşi Galataport'la çok da farklı bir stratejisi olmadığını ve mahallesini tüketim odaklı bir soylulaştırmaya çabaladığını söylemek mümkün.

Bomonti sanat aksında mı?

Kitapçı, sanat atölyesi, galeri, eğitim alanı gibi yerler ya hiç yok ya da çok az. Bütün bunların üstüne bomontiada da güvenlikli girişi, belirli bir sosyoekonomik gruptan değilseniz satın alma gücünüzün yetmeyeceği restoran ve kafeleri, bir izleyici geliştirme ve programlama stratejisine sahip olmaması gibi etmenlerden ötürü ne yazık ki kamusal alan olmak için kaçırılmış bir fırsat. 

bomontiada Alt’ın kürasyonunun A Corner in the World ekibinin üstlendiği yıllarda mahallede özellikle görsel sanatlar, gösteri sanatları, film ve edebiyat gibi birçok alandan üretken insanın bir araya geldiği, birlikte ürettiği, deneyimlediği, paylaştığı bir dönem vardı ancak bugün gelinen noktada Bomonti’nin “sanat aksında” olduğunu ifade etmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Birbirimizden öğrenmemiz için birbirimizle kesişmemiz, bir araya gelmemiz gerek. Bunun için de mahalledeki herkesin bir araya gelebileceği alanlar, programlar ve deneyimler gerekiyor. Feriköy Pazarı, Fransız Fakirhanesi’ndeki Bomonti Kermesi ve bir zamanlar bomontiada tarafından düzenlenen Panayır için bunu mümkün kılan etkinlikler diyebilirim. Bu etkinliklere eklenebilecek doğru müdahale ve programlama yaklaşımıyla birbirimizi dinlemeye ve birbirimizden öğrenmeye alan açabiliriz.

Feriköy Pazarı


Etrafımda Bomonti’de yaşayan sanatçı, küratör, sanat eleştirmeni ve kültür yöneticileri olsa da kültür profesyonellerinin hâlâ ağırlıklı olarak Beyoğlu ve Beşiktaş’ta — ve şimdilerde Kadıköy’de — daha yoğunlukta olduğunu söylemek mümkün. Bomonti sadece yaşamak açısından değil, üretim ve tüketim açısından da henüz bir sanat aksına dâhil değil. Semtin bomontiada dışında kültür tüketimi için başka bir uğrak noktası yok diyebiliriz.

bomontiada’nın görsel sanatlar, müzik ve film gibi alanlardaki geçici program odaklı yaklaşımı kültür sektörünü de bu bölgeye “geçici” müdaheleler yapmaya itti. bomontiada’da yıl boyu gerçekleşen geçici sergiler, fuarlar, performanslar, etkinlikler mevcutken Bomonti’ye açılan bir galeri, sinema, atölye, canlı performans mekânı göremiyoruz. Bu da semtin sanat aksında olması için henüz çok yolu olduğunu gösteriyor.

Hikâyeyi paylaşmak için:
UĞRAK

ATÖLYE

Topluluğundan güç alarak yaratıcı servisler geliştiren bir organizasyon.

ATÖLYE'yle tanışalım önce, hayalleri bir olan insanların buluşma noktası mı burası yoksa amaçları ortak bir komün mü?

ATÖLYE, topluluğundan (komünite) güç alarak yaratıcı servisler geliştiren bir organizasyon. Farklı kurumlarla iş birliği yaparak sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel bir etki yaratmayı amaçlıyor.

ATÖLYE'de gerçekleşen Expat Spotlight etkinliği


ATÖLYE neden kendine Bomonti mahallesini mesken olarak seçti?

ATÖLYE, 2014 yılında ilk olarak Çukurcuma’da (Beyoğlu) bir beta mekânla açıldı. Sonrasında Babylon’un da arkasındaki Pozitif ekibinin bomontiada için hayal ettikleri misyonun bir parçası olmak üzere 2015 yılında bomontiada’nın sakinlerinden biri oldu. 

O yıllarda bomontiada için hayal edilen şey buranın kentle entegre, mahalle ölçeğinde dönüşüm yaratabilecek bir yaratıcı kampüs olmasıydı. Geldiğimiz noktada bunun ne kadar ve nasıl gerçekleştiği — veya gerçekleşmediği — bir tartışma konusu.

CreativeMornings Istanbul: Bülent Somay


Bomonti mahallesinden esinlenen bir proje üretildi mi bu süreçte?

ATÖLYE olarak hayata geçirdiğimiz çeşitli proje ve programlarımızda Bomonti mahallesini, mahalle sakinlerini ve mahalledeki farklı alanları işledik. 

Abdullah Gül Üniversitesi için düzenlediğimiz Kentsel Sürdürülebilirlik Yaz Okulu programı Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma için belirlenen Küresel Hedefler’inden “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” maddesine odaklanıyordu. Bu program kapsamında öğrenciler Bomonti mahallesini inceleyip bu mahallenin problemleri için çözümler ürettiler. Ayrıca 2017 yılından beri her yıl düzenlediğimiz Global Service Jam ve Global Goals Jam programlarımızda yine araştırma sürecinde mahallelilerle görüşüyoruz.

Hikâyeyi paylaşmak için:
MÜDAVİMİYİM

Bomonti'de Müdavimiyim!

Emre'nin peşine takılıyoruz; Bomonti'de müdavimi oldukları yerleri not alıyoruz.

  • Kazım Orbay Caddesi’nden geçerken Gürcü Katolik Kilisesi’ne uğramanın,
  • Yürüyüş yapmak isteyince Kurtuluş Caddesi'nde ilerlemenin, kafayı kaldırıp eski apartmanlara, o pencerelerden sarkan poşetlere, sepetlere bakmanın,
  • Montag'da bir kahveyle başlayan sabahların, kapı önünde otururken köpeğini gezdiren arkadaşımla selamlaşmanın,

Montag'da kahve


  • Öğlenleri tüm mahalleye yetişmeye çalışan Badem’de her gün taze ev yemekleri yemenin,
  • Tek başınaysan arkadaş edindiğin, arkadaşlarınla gidersen mutluluk veren Blok’un; canım pis bir şeyler yemek istediğinde enfes sokak yemeklerinin, sağlıklı beslendiğim dönem kocaman kaselerinin, akşamüstü bir iş çıkışı kokteylinin,

Blok'ta


  • Alışverişi Feriköy Antika Pazarı'ndan yapmanın — çünkü her zaman keşfedecek yeni şeyler var,
  • Güneşli ılık bir havada, bomontiada Avlu’da kitap açıp bütün günü geçirmenin; onu takiben The Populist'te oturup Kölsch içmenin; iş çıkışı biraz kulakların pasını silmek için Babylon’un.

The Populist

Hikâyeyi paylaşmak için:
Bugünkü Destekçimiz

Koçtaş Fix mahallenizde, yanı başınızda

Yaşamın olduğu her yeri iyileştirmek ve güzelleştirmek üzere yola çıkan Koçtaş Fix mahallerde, yanı başımızda.

Nedir? Soli okurunun müdavimi olduğu mahallelere “olmazsa olmaz” olmaya gelen Koçtaş Fix, mahallelinin evine dair duyduğu her ihtiyaçta yanında olmak üzere 44 ilde 206 mağazasıyla hizmet veriyor.

Neler var? Koçtaş Fix’lerde en çok satan 5 bin ürününe uygun fiyatlarla ulaşabiliyoruz. Üstelik mağazalarda yer alan hızlı sipariş ekranlarında; yürüme bandından oto lastiğe, mobilyadan elektrikli el aletlerine kadar 70 bini aşkın ürüne anında evimize sipariş verilebiliyor ya da ücretsiz nakliye imkânıyla en yakın Koçtaş mağazasından teslim alabiliyoruz. 

Koçtaş’ın bir mesajı var: Sevgili Bomontililer, sizi Şişli'de bulunan en yakın mağazalarımız Koçtaş Fix Profilo Cadde ve Koçtaş Fix Kağıthane’ye bekliyoruz.

KARTPOSTAL


Haftalık seyahat ve kültür yayını Soli’de sınırların duvarlarla değil umutlarla çizildiği yerlerde geziniyor, daha önce gitmediğimiz mahallelerde oralı oluyoruz. Her hafta bir mahallede, bir mahallelinin peşine düşüyoruz — müdavimi olduğu yerlerin, uğramadan geçmediği dükkânların, gün batımı seyir noktasının, hoşsohbet esnafın, sürprizli sokakların hikâyelerini dinliyoruz.

Bu hafta Emre Erbirer'le Bomonti’nin dönüşümünün mihenk taşı sayılabilecek bomontiada’da başladık gezinmeye, ATÖLYE’ye uğradık, neler yaptıklarını sorduk, öğle yemeği için Badem’deydik. 

Perşembe günü Dilek’le Kozmos’ta buluşacak, Bomonti ahalisi kimdir ona soracağız. Sonra Yağmur’la Bomonti sokaklarında, Sinem’le pazarlarda yola devam. Eda anlatacak bize Bomonti Bira Fabrikası’nın tarihi ve mahalle için önemini. Bakalım daha kimler ve ne hikâyeler çıkacak karşımıza.

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

SOLİ

SOLİ

Seyahat ve kültür yayını SOLİ, şehirleri ve içindeki farklı kültürel toplulukları araştırmak üzere mahallelere ve mahallelilerin hikâyelerine odaklanıyor.

YAZARLAR

SOLİ

Seyahat ve kültür yayını SOLİ, şehirleri ve içindeki farklı kültürel toplulukları araştırmak üzere mahallelere ve mahallelilerin hikâyelerine odaklanıyor.

İLGİLİ BAŞLIKLAR

pandemi

Bomonti

onti

Bomontiada

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

İstanbul

komünite

Çukurcuma

+13 more

İLGİLİ OKUMALAR

0%

;