Merhaba. Bu ayın öne çıkan, gözden kaçırılmayacak oyunlarına ve sergilerine baktığımız rehberimizin haziran sayısıyla karşındayız. Geçtiğimiz haftalarda tiyatro ve sergi rehberlerimizi iyice genişlettik ve kütüphanemize iki yeni bülten ekledik. Sahnelerden taşan ve şehrin dört bir yanına yayılan oyunları, performansları, tiyatroda öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz İstanbul Tiyatro Rehberi'nin ilk sayısının ardından; şehri saran yepyeni sergiler, performanslar, kültür-sanat projeleri, atölyeler ve sanat dünyasından gelişmeleri derlediğimiz İstanbul Sergi Rehberi de ilk sayısıyla okurları selamladı.
Bu taptaze iki rehberi iki haftada bir, pazar günleri e-posta kutunda ve Aposto uygulamalarında bulabilirsin. Abone olmayı unutma ve beklemede kal diyoruz.
Daima yeninin peşinden koşmaya,
Dilara
Aposto İstanbul
İstanbul'dan seçilmiş etkinlikler, kültür sanat ajandası, şehir gündemi, tematik rehberler ve şehrin sınırlarından taşmaya değecek davetler her hafta e-posta kutunda.
Nutcrusher İstanbul'da
Istanbul Fringe Festival, Nutcrusher’ı İstanbul’da ağırlıyor.

- Nedir? Performans. Kadın olma deneyimi, fiziksel sınırlar, cinsellik ve nesneleştirme üzerine sanatsal yaratıcılıktan hareketle farklı deneyimleri paylaşmayı ve kollektif bir güçlenme alanı açmayı hedefleyen enerjik ve çarpıcı bir performans bizi bekliyor.
- Nerede? Alan Kadıköy
- Ne zaman? 5 Haziran Pazartesi ve 6 Haziran Salı 20.30
- Neden gitmeli? Nutcrusher’ın tanıtım videosunu izlemek heyecanımızın tavan yapmasına yetti desek yeridir.
- Not almalı: Cinsel nesneleştirilme ve güç dinamiklerini inceleyen Nutcrusher, özellikle Kore’deki #meetoo ve #timesup hareketlerinden yola çıkarken farklı kültürel arka planlardan gelen üç kadın sanatçının deneyimlerini dansla buluşturuyor. Koreograf Sung Im-Her; bir kadın, performansçı ve göçmen olarak bu üç kimliğin birbiriyle nasıl kesiştiğiyle ilgileniyor. Bedenlerimizle kurduğumuz ilişkiyi, bedenlerimizin nasıl sergilenip temsil edildiğini ve kültürel bağlamın buna etkilerini sorgulayan performansta dansçılar cinsiyetsiz bir evrene doğru ilerlerken tekno ve repetitif jestlerle yapımın dengesi ve enerjik doğası izleyiciye geçiyor.
Nutcrusher’ın koreografi ve konsept boyutlarına attığı imzanın yanı sıra dansçılardan biri olan Sung-Im Her’e Hye Jin Lee ve Martha Pasapokoulou eşlik ediyor. Yaratım ekibinde Yen ching Lee ve Martha Pasapokoulou’yu görüyor, ışık tasarımında Petricia Rolan Polo ve ışık uygulamasında Julien Bernard’ın maharetlerini izliyoruz. Dramaturjiden Philip Stanier, müziklerden de Jamie Hamilton sorumlu. Performansın biletleri için seni şöyle alırken bir de hatırlatma yapalım: Istanbul Fringe Festival - British Council işbirliğiyle izleyeceğimiz bu performansın yanı sıra fiziksel bir atölye ve online bir buluşma için de beklemedeyiz.
CI Bloom, ikinci edisyonuyla Rumeli Salonu'nda
İstanbul'un genç çağdaş sanat fuarı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda 23 çağdaş sanat galerisinin katılımıyla sanatseverlerle buluşuyor.

- Nedir? Sanat fuarı. CI Bloom, İstanbul’daki sanat profesyonellerinden oluşan seçici kurulun belirlediği çağdaş sanat galerilerini, sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getiriyor. Kurulda Adnan Yerebakan (Sanatorium), Bahar Kızgut (Martch Art Project), Tankut Aykut (Öktem Aykut), Moiz Zilberman (Zilberman Gallery), Oktay Duran (Art On Istanbul), Hazer Özil (Dirimart), Ulaş Parkan, (Ambidexter) ve Yeşim Turanlı (Pi Artworks) yer alıyor.
- Nerede? Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu
- Ne zaman? 1 - 4 Haziran
- Neden gitmeli? Bölgenin yeni nesil sanatçıları ile sanat profesyonelleri bir araya gelirken sanatseverler de bu sürecin eşlikçileri oluyor.
- Not almalı: CI Bloom’un katılımcı çağdaş sanat galerileri Ambidexter, İstanbul; Anna Laudel, İstanbul, Düsseldorf; Art On İstanbul, İstanbul; Bozlu Art Project, İstanbul; C.A.M. Gallery, İstanbul; den art, Antalya; Dirimart, İstanbul; Galeri 77, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri/Miz, İstanbul; KAIROS, İstanbul; Krank Art Gallery, İstanbul; Martch Art Project, İstanbul; One Arc Gallery, İstanbul; Öktem Aykut, İstanbul; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, İstanbul, Londra; Piramid Sanat, İstanbul; Sanatorium, İstanbul; Sevil Dolmacı Art Gallery, İstanbul; Simbart Projects, İstanbul; SODA, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul, x-ist, İstanbul ve Zilberman, İstanbul, Berlin oldu.
Bu yıl ilk kez CI Bloom’a katılacak yeni galeriler den art, Antalya; Galeri Bosfor, İstanbul; KAIROS, İstanbul ve Simbart Projects, İstanbul olurken fuara katılan sanat inisiyatiflerine Darağaç Kolektif, İzmir; Ka, Ankara; KOLİ Art Space, İstanbul ve sub, Çanakkale eklendi.
Fuar programında Contemporary Istanbul'un 18. edisyonunda yer alacak yeni fotoğraf Bölümü CI Photo’nun tanıtımı yapılıyor. Frank Thiel'in Viedma #01 eseri izleyiciyle buluşurken Rafael Yossef Herman’ın Felix Taeda II adlı eseri de CI Photo kapsamında sergileniyor.
1, 2 ve 3 Haziran’da 11.00 - 20.00, 4 Haziran’da 11.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edebileceğin CI Bloom’un biletlerine buradan ulaşabilirsin.
Canavar | Kaynak: Oyun Atölyesi
1. İki Tiyatro’nun ilk oyunu: Canavar
- Nedir? Oyun. Beyazperde ve dijital platformlarda yer alan İnsanlar İkiye Ayrılır, 7 Yüz, Karışık Kaset gibi işleriyle tanıdığımız Tunç Şahin’in tiyatro için kaleme aldığı ve rejisini üstlendiği Canavar; izleyici karşısında. Yıllardır karşılaşmamış üç kuzenin yüzleşme gecesine şahit olacağımız oyunun kadrosunda Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin ve Hakan Emre Ünal yer alıyor.
- Nerede? Zorlu PSM %100 Studio ve Fişekhane
- Ne zaman? 7 Haziran Çarşamba ve 9 Haziran Cuma, 20.30
- Neden gitmeli? Ortak bir travmaya farklı tepkiler vermiş üç kuzenden Kemal’i Hakan Emre Ünal, Aslı’yı Tülin Özen, Derya’yı ise Gülçin Kültür Şahin canlandırıyor. Aslı ve Derya, küçük bir Anadolu şehrine imza günü için gelmiş bir roman yazarı olan kuzenleri Kemal Sönmez’in habersiz ziyaretine hazırlıksız yakalanıyor. Bunun üzerine iki kız kardeş Kemal’in önerisiyle tarifini unuttukları ve yıllardır yemedikleri bir aile yemeği yapmayı kafaya koyuyorlar. Onlar yapması hatırladıklarından kolay, yemesi tahmin ettiklerinden zor olan “kapama”yı hazırlarken kuzenleri Kemal’in ziyaretinin altındaki gerçek sebep ortaya çıkıveriyor. Sonrasını sen de bizim kadar merak ediyorsan tek perde ve 80 dakikalık Canavar’da görüşmek üzere.
- Not almalı: Oyunun bugünkü temsilinin biletleri çoktan tükendi. 7 Haziran Zorlu PSM %100 Studio ve 9 Haziran Fişekhane gösterimleri için elini çabuk tut deriz.
Bkz., Cem Dinlenmiş, 2023 | Fotoğraf: Mustafa Hazneci / Salt
2. Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi
- Nedir? Sergi. Başka Kayda Rastlanmadı, Reşad Ekrem Koçu’nun ömrünün büyük kısmını adadığı İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine ışık tutuyor.
- Nerede? Salt Galata
- Ne zaman? 29 Ekim’e kadar
- Neden gitmeli? 19. ve 20. yüzyıl İstanbul’una farklı bir bakış açısı kazanacağımız bir arşiv çalışması sanatseverlerle buluşuyor.
- Not almalı: Sergiye paralel olarak Kadir Has Üniversitesi’nin yaklaşık 40 bin ögelik bir belge grubu hâlinde devraldığı arşivin dijital ortama aktarılarak çevrimiçi erişime açılacağını ve çeşitli disiplinlerden araştırmacıların katkılarıyla hazırlanan bir e-yayın ile sergi kapsamında gerçekleşecek çeşitli etkinliklerin bizi beklediğini de ekleyelim.
Pınar Güntürkün | Kaynak: Kadıköy Emek Tiyatrosu
3. Tuvaletin buzlu camı gibi kırılan bir öfke: Herkes Kocama Benziyor
- Nedir? Oyun. Bir pavyonda tuvaletçilik yapan Ayten’in oraya nasıl düştüğü, onu terk eden kocası ve üzerinde bir yük gibi taşıdığı öfkesinin her anında kendini gösteren öyküsünü seyretmekle kalmayacak; onun kederine oracıkta ortak olacaksın.
- Nerede? Şişli Tiyatrosu, Moda Sahnesi ve Kadıköy Emek Tiyatrosu
- Ne zaman? 12, 15, 17 ve 22 Haziran 20.30
- Neden gitmeli? Pınar Güntürkün’ün sahneyi dolduran oyunculuğu Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu, Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde de Tek Kişilik Performans ödülüne layık görüldü.
- Not almalı: Farklı sahnelerde yakalayabileceğin 70 dakikalık oyunun biletleri için doğru adres şurası.
Taş Kabuk Sessiz, Ateş Alpar, 2021
4. Açılışa günler kala: Taş Kabuk Sessiz
- Nedir? Kişisel sergi. Ateş Alpar’ın ilk kişisel sergisi, Ekmel Ertan küratörlüğünde hayata geçiyor. Hasankeyf’in sular altında kalışını ve bölgedeki eko-yıkıcılığı gözler önüne seren Taş Kabuk Sessiz; ekolojik, toplumsal ve kültürel yıkıma fotoğrafların yanı sıra yerleştirmeler ve videolarla ele alıyor.
- Nerede? Merdiven Art Space
- Ne zaman? 6 - 30 Haziran
- Neden gitmeli? Her açıdan tahribata eko-sanat perspektifinden bakmak için.
- Not almalı: Yolunu Merdiven Art Space’e düşürecekler için adres: Fındıklı, Murat Han, Meclis-i Mebusan Caddesi 31/1, Beyoğlu/İstanbul
Babamın Doğum Günü Partisi | Fotoğraf: Meltem Satıloğlu
5. Gitmek kaçmak mıdır? Babamın Doğum Günü Partisi
- Nedir? Oyun. Birbirinden kopuk aile hayatlarına dokunan oyunda sen de gidenle kalan arasında bir yer edinecek ve gündelik dertlerde kaybolanlar pastasından kendine bir dilim ayıracaksın.
- Nerede? Kadıköy Boa Sahne
- Ne zaman? 13 Haziran Salı 20.30
- Neden gitmeli? Metniyle, yönetimiyle, oyunculuklarıyla hiç bıkmadan; boğazından lıkır lıkır akacak bir oyun seni bekliyor.
- Not almalı: Senin arınmayı bulacağın veya onun seni bulacağı oyunun biletleri şurada.
Zeynep Dadak + Çiçek Kahraman | Kaynak: Akbank Sanat
6. Prizma Expanded: Algının Poetikası
- Nedir? Sergi. Lara Kamhi küratörlüğünde izleyiciyle buluşacak olan Prizma Expanded: Algının Poetikası (Prizma Expanded: Poetics of Perception), Türkiye sinemasının üç farklı jenerasyonundan öne çıkan üç yönetmen ve üç film profesyonelinin çalışmalarından oluşuyor.
- Nerede? Akbank Sanat
- Ne zaman? 11 Mayıs - 29 Temmuz
- Neden gitmeli? Sergide Reha Erdem - Florent Herry, Zeynep Dadak - Çiçek Kahraman ve Deniz Tortum - Alican Çamcı ikililerinin ortak üretimleri olan, mekâna özgü ve deneyim tabanlı sinematik eserler yer alıyor. Lara Kamhi’nin genişletilmiş sinema (expanded cinema) kavramını bütünüyle irdelemek adına kurduğu bağımsız sanat inisiyatifi Prizma’nın Prizma Expanded olarak ortaya koyduğu ilk proje. Prizma Expanded; genişletilmiş sinematik sanat formlarını araştırırken sosyal medya, kapsayıcı deneyimler sunan teknolojiler ve interaktif hikâye anlatıcılığı gibi iletişim ağlarının önerdiği yeni düşünme biçimlerinin farkındalığıyla yola çıkıyor.
- Not almalı: Sergi programında Zeynep Dadak’ın Ah Gözel İstanbul, Deniz Tortum’un Maddenin Halleri, Reha Erdem’in Koca Dünya filmleri ve Lara Kamhi’nin İçine Çeken Cehalet: Deneyimlenebilir Sanrılar başlıklı video essay’leri bizi karşılıyor. Program detaylarına buradan ulaşabilirsin. Akbank Sanat’ı salıdan cumartesiye 11.00 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edip sergiyi ücretsiz olarak gezebileceğini de ekleyelim.
Aşk Hikâyen Düşmüş | Fotoğraf: Emre Mollaoğlu
7. Büyükler iyi uyusun diye yazılmış bir masal: Aşk Hikâyen Düşmüş
- Nedir? Oyun. “Düşlediğiniz aşk hikâyeniz bir yerlerde düşmüş olabilir” diyen Tiyatro Hayali’nin ilk oyunu; geçmişte kalan, bir ara yol üstünde kaybettiğin aşkları kontrol etme vaktinin geldiğine işaret ediyor ve seni parmak boyunda insanlar, kanatlı müzisyenler, hayaletler ve ışıklı yollarda bir masala davet ediyor.
- Nerede? Muhtelif sahnelerde
- Ne zaman? 3, 4, 5, 10, 16 ve 21 Haziran
- Neden gitmeli? Sonunun mutlu bitip bitmediği, ruh eşlerinin kavuşup kavuşmadığı veyahut sonu kavuşmaya varmayan sonların mutluluk ihtimalini yok edip etmediği gibi soruların cevabı sadece sende saklı.
- Not almalı: Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Emrah Eren’in yönettiği, Ayça ve Fatih Koyunoğlu’nun oynadığı oyunun biletlerine buradan ulaşabilirsin.
İsimsiz, Ömer Pekin, 2021 | Kaynak: Versus Art Project
8. Deneyimi sorgulamak: Infatuation
- Nedir? Kişisel sergi. Ömer Pekin’in fiziksel nesnelerle kurguladığı algısal manipülasyonlarla deneyimin katı ve değişmez olduğu fikrini yeniden düşünüyor, hakikatin mutlaklığı ve değişmezliğine dair inancı sorguluyoruz.
- Nerede? Versus Art Project
- Ne zaman? 17 Haziran’a kadar
- Neden gitmeli? Sanatçının Türkiye’de ilk defa gösterilecek metal işlerinin yani sıra bazalt taşlardan ürettiği yeni duvar heykelleri de bu sergide sanatseverlerle buluşuyor.
- Not almalı: Ömer Pekin’in Versus Art Project’teki ikinci sergisi Infatuation’ı salıdan cumartesiye 10.00 - 18.00 saatleri arasında Hanif Han’da görebilirsin.
Haziran ayı boyunca Yerebatan Sarnıcı’nda: Derinden Gelen Sesler konserleri
Derinden Gelen Sesler konserleri
Tarihî Yarımada’nın gözdesi Yerebatan Sarnıcı, rüyalı atmosferinde müzikle büyüleneceğimiz etkinliklerden Derinden Gelen Sesler konser serisiyle ay boyunca ziyaretçilerini bekliyor.
Neler var?
- Derinden Gelen Sesler | Bach’tan Itrî’ye: 5 ve 19 Haziran Pazartesi günleri 22.00’de gerçekleşecek konserlerde Batı ve Doğu medeniyetlerinin temsilcileri olan iki büyük müzik insanının eserleriyle mest olurken müziğin sınır tanımayan manevi gücüne ve farklılıkları birleştiren yegâne diline tanıklık edeceğiz.
- Derinden Gelen Sesler | Handel’den Tanbûrî Mustafa Çavuş’a: 12 Haziran Pazartesi günü 22.00’de kulakları, zihinleri ve gönülleri hem Doğu’ya hem Batı’ya çevireceğiz. Handel’in Barok dönemdeki opera eserlerinden seçilmiş aryalarıyla çalgısal yapıtlarını ve Mustafa Çavuş’un zamanın ötesinden seslenen klasikleşmiş şarkılarını mistik bir ambiyansta deneyimleyeceğiz.
Kimler var? Ensemble Orient - Occident İstanbul orkestrasının yürütücülüğünde; Hakan Dedeler (Tanbur), Eyüpcan Açıkpazu (Ney), Nurullah Ejder (Kanun), Ayşenur Ayyıldız Haksoy (Soprano), Gülşah Erol (Viyolonsel), Hande Önder (Piyano) ve Serhan Bali’nin (Anlatıcı, Bariton) performanslarıyla tarihin derinliklerinden gelen sese kulak vereceğiz.
İBB Kültür AŞ'nin gerçekleştirdiği Derinden Gelen Sesler konserleri için biletlere buradan ulaşabilirsin.
Fotoğraf: Beykoz Kundura
1. Kundura Hafıza Çocuk Atölyeleri
- Nedir? Atölye. 6 - 9 yaş arası çocuklar; eğlenceli, ilham verici ve zihinlerde tarih bilincini filizlendiren içeriklere sahip atölyelere davetli.
- Nerede? Beykoz Kundura
- Ne zaman? 4, 11 ve 18 Haziran Pazar 14.00
- Neden gitmeli? Robotlar Fabrika’da atölyesinde makineleri tanıyıp geri dönüşümlü malzemelerle robot tasarlayacak, Filler Fabrika’da atölyesinde Sümerbank Fabrikası’ndaki çalışanların anılarında minik bir hafıza turuna çıktıktan sonra sergi alanında saklanmış filleri bulacak ve kendi hafızamızı temsil eden filler tasarlayacağız. Neşeli Ayakkabılar’da ise bir ayakkabının nasıl üretildiğine ve fabrika içindeki yolculuğuna bakıp kendi ayakkabılarımızı tasarlayacağız.
- Not almalı: Aradığın biletler işte burada.
Üç Boyutlu Çini Motifleri | Fotoğraf: Pera Müzesi
Tasarımlarımıza boyut kazandırıyoruz: Üç Boyutlu Çini Motifleri
- Nedir? Atölye. Kahve Molası ve Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergilerini gezip çini ve seramiklerin tekrarlayan, simetrik ve süslü motifleriyle, kurşun ağırlık ve kil tabletlerin üzerindeki sembolleri keşfediyoruz.
- Nerede? Pera Müzesi
- Ne zaman? 10 Haziran Pazar 10.30
- Neden gitmeli? Seramik hamuru, desen oklavaları, şönil ve boncuklarla birbirinden harika tasarımlar yapma zamanı.
- Not almalı: Biletler için seni şöyle alalım.
🚗💨
Fotoğraf: Deniz Sabuncu