Ayvalık, Mor Salkım’da ikinci porsiyon patlıcanlı börek sipariş etmişken Burçin ve Erdi, namıdiğer @trailofus, Cunda’da gün batımından fotoğraf atıyorlar. Tesadüf? Değil bu. Yolda olanları birleştiren yerlere bir isim vermeli. Ayvalık onlardan biri.
Bir dönüm arazimiz yok ama her öğle yemeğinde kantin gibi kullandığımız lokanta, kapı önünde Alper Canıgüz kitabını açtığımız kahve var. Kâğıt üzerinde ikametin olarak görülmese de ruhunun ikamet ettiği yerlere ne denir? Buna da bir isim vermeli.
"İnsan ilk defa gittiği yerde ilk kez gezdiği sokaklarda 'ev'ini bulabilir mi?" diyerek başlıyoruz sohbete “Bize göre insan, gittiği yerlerde kendine, çocukluğuna, hayatın bilincimizde bıraktığı izlere dair bir şeyler arıyor. Geçmişe dair tanıdık parçalar bulunca da kendini evinde hissediyor. Hayatımızda hiç gitmediğimiz İtalya'nın bir köyünde Ege’deki aynı zeytin ağaçlarını, üzüm bağlarını görünce ve öğle yemeğinde zeytinyağına ekmek banınca biz kendimizi evde hissediyoruz. Bir de çok farklı bir şeymiş gibi buna bir isim taktık, çok tanıdık ve bizi evde hissettiren bir şey olunca kendi aramızda familiarity rule diyoruz,” diyerek anlatmaya devam ediyorlar.
Hepimiz başka yerlerden gelmiş, evimizde hissettiren bir yerde, Ayvalık’tan bir köprü sonra, Cunda köyünde kavuşmuşuz o anda. Onlar karavanlarına atlayıp seçtikleri evlerine, Urla’ya dönecekler, biz kuzeye. Ortasından başlıyoruz muhabbete. Ve derininden. Yol ve bir duygu birleştiriyor bizi — evini yolda bulanların sahip olduğu.
Urla'da yaşam
İÇİNDEKİLER:
MAHALLE MAHALLE: Burçin ve Erdi'yle ev olarak seçtikleri Urla’dayız.
SOLİTAN: Biraz da seyahat kültürü üzerine konuşalım dedik.
MÜDAVİMİYİM: Leone’de kruvasan sandviç ve kahveyle başlayan sabahların; Demircili Koyu’nda manzaraya karşı oturmanın.
YOLDA: Karavanın bir hayat şekli olduğunu gösteren ve imrendiren Trail of Us’la yolda, karavanda, evde olmak üzerine.
Hazal & Elif

SOLİ
Seyahat ve kültür yayını SOLİ, şehirleri ve içindeki farklı kültürel toplulukları araştırmak üzere mahallelere ve mahallelilerin hikâyelerine odaklanıyor.
Gelecek Turizmde: Sürdürülebilir turizm nedir?
Gelecek Turizmde: Sürdürülebilir turizm nedir?
Sürdürülebilir turizm, insanın etkileşim içinde bulunduğu ya da bulunmadığı çevrenin bozulmadan veya değiştirilmeden korunarak, kültürel bütünlüğün, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamı sürdüren sistemlerin idame ettirildiği ve aynı zamanda tüm kaynakların ziyaret edilen bölgedeki insanların ve turistlerin ekonomik, sosyal ve estetik gereksinimlerini karşılayacak şekilde ve gelecek kuşakların da aynı gereksinmelerini karşılayabilecekleri biçimde yönetildiği bir yaklaşım olarak tanımlanıyor.
Sürdürülebilir turizm ile turizmin toplum ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkı ile ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Sürdürülebilir turizm kavramı esas itibariyle bir turizm türünü değil, farklı turizm türlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülürken benimsenmesi gereken ilkeleri tanımlıyor.
Bu kapsamda farklı turizm türlerinin ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde geliştirilmesi ve toplum temelli bir anlayış ile turizmin yerel ekonomik kalkınma boyutuna odaklanılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.