aposto-logoSalı, 6 Haziran 2023
aposto-logo
Salı, Haziran 6, 2023
Aposto Üyelik
Birikenler
Satır Araları
Defter Kaydı
Takipte Kalalım

Üretim Kaydı iki yaşında 🎂

🎉 Üretim Kaydı ikinci yaşını kocaman bir masada kutluyor.

illüstrasyon: Pınar Öcel

Herkese merhaba,

Yazın son demleri. Eylül kapıda, yeni sezon için “sete çıktık,” “kaba kurgu bitti,” “şarkı mix sürecine giriyor,” ”senaryomun taslağı bitti” gibi güzel haberler alıyorum ahaliden. Bunlarla günümü güzelleştirirken kötü haberler de peşimi bırakmıyor tabii, ancak...

İnadım sürüyor, sürecek! Çünkü "Hem ağrım var hem yarınlar."

Üretmenin zor olduğu günlerden geçip daha da zorlaştığı günlere gittiğimizin de farkındayım. Sene boyunca iptal edilen festival haberlerine bir yenisi eklenirken, amacı “fikir aşamasından üretim aşamasına kadar sinemanın farklı alanlarında öğrencilerin yürütecekleri çalışmalara destek olmak” olan Mithat Alam Film Merkezi’nde görev alan Zeynep Ünal ve Elif Ergezen’in görevlerine son verildiğinin haberini aldık. Yanlarındayız! Bugünlerin bu "saçma" kararlarını dayanışma ile aşmak ümidi içimde. 🌞

📽 Üretmek filmlerdeki gibi mi değil mi? sorusunu soran varsa. İçinde üretmenin halleri geçen filmlerden oluşan bir seçkiyi buraya bırakıyorum. Zihni için taze besin ve motivasyon arayanlara şifa olsun. 🌞

🎂 Üretim Kaydı'nın ikinci yaşını nasıl kutluyoruz.👇🏻

🍃 Birikenler: Sezon boyunca biriken anıları kayda geçiriyorum.

🗒️ Satır Araları: Sezon boyunca kayıtlara geçenlere, öğrendiklerime bir de satır aralarından bakıyorum.👀 Gamze Hakverdi'nin Vulnus'undaki şu cümlesi kulaklarımda; "Başkalarının hikâyelerine saygıyla yaklaşmak gerekir."

💌 Defter Kaydı: Söz, Üretim Kaydı'nın dinleyenleri, okuyanları, üreten komşuları ve konuklarında. Üretim Kaydı deneyimlerini, anılarını ve yorumlarını iletti.

🎆 Takipte Kalalım: Biz Eylül ayında tekrar burada buluşana kadar takipte kalmanız gerekenleri derledim.

Üretenlerin, hayal ettikleriyle hayatına devam etmesinin daha kolay olacağı günler umarım en yakın zamanda gelir.

Başlangıç dolu olan eylül günlerine merakla,

Ece

İllüstrasyon: Pınar Öcel

Birikenler

Bu sezon müzikli kayıtlar biraz az sayıda ama sebebi güzel, konser ve festivallerle dolu yoğun günler geçirdik. Ben İstanbul'da bu deneyimi yaşarken ülkenin dört bir yanından festival iptal haberleri geliyordu, evet. 😡

Bu sene Ankara'ya doğru güzel bir tren yolculuğu yapıp Ankara'da Uçan Süpürge Film Festivali'ne katıldım. Dönüş yolunda kulağımda mor ve ötesi, ayağımın tozuyla kendimi İnönü'ye attım. Setlistin kendisi başlı başlı başına o geceyi anlattığı için ne yazsam bilemiyorum hâlen, pek çok ilkin içinde olduğu bir gece olması bir yana, müziğin gücünü tekrar, tekrar ve tekrar hatırladım.

Eve kapandığımız dönemlerdi, mor ve ötesi'nin konser kayıtlarını dinliyor, izliyordum. Söz vermiştim kendime bu yıl ne olursa olsun delirmeden evvel "deli"yi bağıra bağıra söylemeliydim. Konserdeyken sanki TV içinden deli'yi TV karşında söyleyen Ece'ye bakar gibi oldum. BÜYÜDÜK!

İnandığımız şeyler uğruna değişmemeyi göze aldık. Ne zaman "Ben bu işte yalnız mıyım?" diye düşünsem bu kalabalığı hatırlayacağım. Kendime söz.
Elime ne zaman elektronik gitar alsam istemsiz zihnimde belirir grubun el hareketleri. HAYIR elektronik gitar çalamıyorum ama neden o gitarı çalmayı öğrenmek istediğimi yine bu gece hatırladım. Kahve içtiğim sabahlarda daha da mutlu olma sebebim "daha mutlu olamam," güneşi hep birlikte bekleyeceğiz.

Bu sezon Islandman'ı çokça canlı dinledim ama yetmedi! Simge Pınar'ın yeni albümü Sevgideğer'i canlı kanlı dinleme şansı elde ettim. 🥰 Müze Gazhane'de sayısız güzel gece ve güne şahit oldum. fugamundi terasında gün batımını izledim, Salon'da şahane isimleri dinledim, güzel topluluk buluşmalarımız oldu. Argonotlar sayesinde güncel sanatın nabzını tutabildim😇 Nekropsi'yi iki kere dinleyip kendimi davul vuruşlarına bıraktım. Yıllar sonra dolu salonlarda film izledim, iki film arasında yeni fikirleri dinledim.

Bu sezon Üretim Kaydı ilk etkinlerini de gerçekleştirdi.

📌 Bu yıl Öğretmen Ağı'nın düzenlediği Yaratıcı Özgüven Festivali'nde Üretim Kaydı da paydaştı. Alanda çok tatlı insanlarla tanıştığım ve üretmekle özgüvenin yan yana kelimeler olduğunu kavradığım gündü.📌

📌 Online meyhane deneyimi sunan gather-in ile "Kayıtsız Bir Gece" yaşadık. Kayıtlara geçmedi. 👀

📌 Üretim Kaydı okyanus ötesini aştı. 💌 Dinleyicilerden Nesli, New York'a bir minik anı bıraktı.



Satır Araları

Bu sezonda kayda geçenleri, Aposto'nun iOS uygulamasından alanlarına göre ayrılmış koleksiyonlardan da okuyabilirsiniz.

Uygulamayı indir



Neler öğrendim? Satır aralarına birlikte bakalım👀

Sinemanın Kaydı'nda, Tunç Şahin'den üretenlerin maddi yükümlülüklerin yüküne rağmen nasıl üretme enerjisinde kalabileceğini, Ece Ger'den hiçbir fikrin kış uykusunu hak etmediğini ve deneyip görmenin önemini, Uçan Süpürge ekibinden yalnız olmadığımı, Nisan Dağ'dan bir Greta Gerwig alıntısı olan, "Bir şeyi yapmamanın korkusunun onu yapma korkusundan daha büyük bir hâle geldiği zaman, benim için erteleme bitiyor" cümlesinin önemini, Documentarist ekibinden, on beş yıl emekle bir topluluğu büyütmeyi, Cem Kaya'dan bir tutkunun peşinden gitmeyi, Berkay Şatır'dan on dört yaşında çektiklerini bugüne taşımayı, son olarak da Ali Kemal Güven'den belirsiz de olsa yola çıkmanın hiç yola çıkmamaktan iyi olduğunu öğrendim.

Müziğin Kaydı'nda, Can Oflaz'dan kendini yeniden tanımayı ve keşfetmeyi, Gökçe Çoşkun'dan kendini bulmanın yaşı ve zamanı olmadığını, Atahan Çiftçi'den odağını ve hedefini koruyarak müziğe odaklanmayı öğrendim.

Can Oflaz ile podcast kaydındayız. Dagobah Studios



Tiyatronun Kaydı'nda, Nagihan Gürkan'dan oyundayken kendini keşfetmeyi, Ebru Nihan Celkan ve Barış Gönenler'den umut ve ihtimalin her zaman olduğunu, Alper Baytekin'den oyunun her zaman içimizde olduğunu, Nisan Ceren Özerten'den sahne tozunu stüdyolara taşımayı, İlksen Başarır'dan öfkeyi üretime dönüştürmeyi, Ahsen Eroğlu'dan ise sahnede korkmadan bir ağacın tepesinde nasıl "oyunda" kalınılır, onu öğrendim.

🎭Bu sezon 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü fırsat bilip, oyuncu Pelin Ermiş, Ümit Erlim, Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Talha Kaya ile bir kulis buluşması hayal ettik, sahneye çıkmadan evvel ilk heyecanlara ve bugünlerde yuttukları sahne tozlarına dair hisleri kayıtlara geçirdik.

Ahsen Eroğlu ve İlksen Başarır ile podcast kaydındayız.



"Bu meret tek başına içilmiyor." Vallahi tek içemedim. apéro, 20'lik ve İstanbul'da Nasıl Eğleniyorduk? bülteni bir masadayız. Yanı başımızda da Tan Morgül var. Herkesin ona soracağı en az bir soru var. 👀🥂 Tan Morgül'ün konuk olduğu İçkili tarihi, üretim konuşulan masaları, İstanbul ve Londra semalarını konuştuğumuz özel sayını buradan okuyabilirsiniz.

Pınar Öcel'in çizimiyle üretim konuşulan bir masa menüsü.



Edebiyatın Kaydı'nda, Mehmet Fatih Özbey'den perdenin arkasından yazıp yavaşça okuyucuyla buluşmayı, Ekin Deniz Kuzu'dan kaşıntı veren duyguları yazmayı, Şebnem Soral Tamer'den editörlükle yazarlık arasında denge kurma beceresini, Seçil Epik ve Umami Kitap'tan tam zamanlı bir işin olsa da hayallerin peşinde tam gaz koşmayı, Dılşa Ritsa Eşli'den bir kitabın nasıl sevileceğini Şafak Şule Kemancı'dan ise lavantanın en güzel tonunu öğrendim.

• Dinlemenin eylem hâli üstüne düşünmek, pazar kahvaltıları ve kulak misafirleri yani kısaca dünyadan kaçış: fugamundi'de. fugamundi'den Yeşim Özşen ve Doğukan Şayan ile fugamundi evinde buluşmuştuk.

fugamundi'de kayıttan hemen önce



 Mert Terliksiz ile analog fotoğrafla üretim yapmayı, setlerdeki eğlenceli anları ve Mert'in dokuz yaşında çektiği ilk fotoğrafını konuştuğumuz bu sayıya sizleri alayım.

• "20'li Yaşlar" ve Üretmek üzerine, 20'li Yaşlar podcast'in sunucucu Batuhan Akkuş ile konuştuğumuz bölümden öğrendiğim ise üretmek için bazen konfor alanından çıkmamız gerektiği.

Defter Kaydı

İllüstrasyon: Pınar Öcel


Dinlemenin eylem hâli üstüne çok düşünüyorum. Bu yol da insanları dinleme ihtiyacımla başladı. Burada hikâyeleri dinlerken, merak ettiklerimi "Niye?" diye değil "Neden?" diye sordum. Çünkü, iki kelimenin de soru yüklemiyle anlamı bence çok farklı.

Üretim Kaydı, ikinci yaşına girerken ahaliye buradaki hikâyelerin onlarda bıraktığı etki/his/üretime dair öğrendiklerini benimle paylaşmalarını istedim. Daveti geri çevirmeyen, zaman ayırıp yazanlara çok teşekkürler. Bu davet hepinize! Siz de istediğiniz kanaldan benimle ya da herkesle cümlelerinizi buluşturabilirsiniz.

Üretim Kaydı’yla ilk defa Merve Ünsal ve Selim Süme’nin konuk olduğu bölümde tanıştım. Sanat medyası olarak çoğunlukla sonuç ürünle ilgileniyoruz. Belki sanatçıyla söyleşi yaparken “Projeniz nasıl gelişti?” diyerek tek soruyla geçiştiriyoruz. Halbuki bazen yıllar süren bir üretim süreci var. Fikrin ilk ortaya çıkışından gelişmesine, bütçe bulmaktan kurumlarla anlaşmaya kadar uzun ve sancılı bir süreç. Üretim Kaydı böyle niş ancak önemli konuya odaklanarak önemli bir boşluğu dolduruyor.

Kültigin Kağan Akbulut


Kültigin'in bahsettiği sayıyı buradan okuyabilirsiniz. Kültigin'in kurucu editörü olduğu Argonotlar ile tanışmak için tık tık.

Üretim Kaydı’nın benim için en özel sayılarından biri, 6 Haziran 2021 tarihli Birikenler: Konu Mühim. Nasıl ki Ece bu sayıyı “beklenmedik” olarak tanımlıyor, benim için de durum aynı olmuştu. Pandeminin getirdiği bilinmezliği, evde olmanın getirdiği üretme zorunluluğu hissini ve zaten üretmiş-tüketmiş olduklarımızın artıklarını evin uzun süredir bakmadığımız köşelerinde yeniden keşfetme hissimizi çok güzel anlatıyordu.

Serkan Çellik


Serkan'ın bahsettiği sayıyı buradan okuyabilir, Serkan'ın hazırladığı Bu Hafta Ne İzlesem? yayınına ise buradan üye olabilirsiniz. 

Üretim Kaydı'nın benim için en değerli bölümü benim de konuklar arasında yer aldığım bölüm. Özellikle en başta üretime, özellikle de bağımsız üretime bu kadar pozitif yaklaşarak konu edinen bir podcast ve bültenin varlığı dahi beni çok mutlu ediyor. Üretim Kaydı'nın en keyif aldığım bir diğer bölümü "Saz" filmi hakkında olan bölüm. Özellikle bu kadar uzun süre ve çok fazla emek harcayarak bir şey üreten insanların motivasyonunu gördükten sonra, hele ki bu müzik ögeleri  de barındıran bir iş olduktan sonra, etkilenmemek ve ilham ve motivasyon almamak imkansız.

Muzaffer Uyar  

Üreten bir insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey kuşkusuz motivasyondur. Ürettiği şeyin yorumlanması ise en kıymetlisi olabilir. Biz de Primat Atölye olarak, Üretim Kaydı ile bir duyguyu paylaşmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Dayanışma ile 🙂✌

Alper Baytekin

Alper ile 23 Nisan'ı bahane edip çocuk oyunlarına dair konuştuğumuz bölümü buradan dinleyebilir ve okuyabilirsiniz.

İyi bir podcast dinlemekten daha güzeli tanıdığınız ve sevdiğiniz bir kişi tarafından hazırlanıp sunulan yani adı gibi üretilen bir podcast kanalını takip etmek olsa gerek. Sevgili Esra Ece Kuleci’nin edebiyat başta olmak üzere sinemadan tiyatroya, müzikten fotoğrafa sanatsal birçok üretimin arka planına ışık tuttuğu, sayesinde keşfederek merak duyduğum konulardaki yayınlarını her dinlediğimde ne kadar az şey bildiğimi fark ediyorum. Her konuğunun kendi dünyasını tüm samimiyetiyle açtığı, üretim motivasyonunu paylaştığı o anlarda Ece’nin sesindeki heyecanına ortak olmamak elde değil. Her birinde ayrı dünyaların kapılarını açan yayınlarından birini seçmem gerekirse bu, ilk yayınlarından biri olan “Normal İnsanlar” olurdu. Dizinin karakterleri ile ilgili gerçek benlik, ideal benlik ve gölge benlik üzerine düşündüğüm bir zamanda psikolojik yapının yanında edebi anlamda yaptığı yorumlarıyla bu yayın, eser hakkında daha fazla düşünmemi, eseri bütüncül algılamamı ve bendeki değerinin artmasını sağlamıştı. İki yıldır bakış açımızı zenginleştirdiği için Ece’ye ve Üretim Kaydı’na teşekkür ediyorum. Üretim dolu yıllar diliyorum.

 Mine Karakaya 🌟

Üretim Kaydı'nın Nisan Dağ bölümü çok ilham verici ve keyifliydi. Nisan'ın hikayesini dinleyince, filminin kendisinin de bir üretim sürecine tanıklık ediyor olması (rap müziği ile) tatlı bir paralellik yaratıyor mesleğimize dair. Filmi izlerken yönetmenin üretim yolculuğunun bu denli farkında olmamıştım. Üretim Kaydı'nın podcastindeki harika düşünülmüş sorular sayesinde daha da kavramış oldum 😌

Çağıl Bocut

Çağıl'ın konuk olduğu bölümü buradan, Nisan'ın bölümünü ise şuradan dinleyebilirsiniz.

Üretim Kaydı ile Ka’da Açık Atölye sürecinde, bir fotoğraf projesi geliştirirken tanıştım. Fotoğrafla ilgili dinlenebilecek podcastler aradığım sırada Selim Süme ve Merve Ünsal’ı konuk ettiğin bölüm çıktı karşıma. Daha sonra Üretim Kaydı’nın pek çok bölümünü dinlesem de bu bölümde genel olarak üretim, üretimde birliktelikler, üretirken diğer üretenlerle dayanışma üzerine anlatılanlar belleğime kazındı. Örnek vermek gerekirse; Merve Ünsal’ın anlattığı, daha sonra da bizim seninle tanışmamıza vesile olacak olan Ali Taptık ile nasıl bir üretim ekonomisi çerçevesi oluşturduklarından bahsedebilirim. Merve Ünsal ve Ali Taptık birbirlerinin projelerine destek olmak amacıyla yardım ederken, bu desteklerin eşitlikçi bir şekilde ilerlemesi için birbirlerine zaman borçlanıyorlar. Merve  Ünsal’ın deyimiyle aralarında bir Zaman Bankası var. Emeğin değerini zamanla ölçmek ve bunun üzerinden bir ekonomi kurmak. Bu düşünceyi oldukça yaratıcı ve faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Aynı bölümde Selim Süme, İsveç'te Halil Koyutürk'ten görüp kendi kolektifi için uyarladığı, foto kitap basmak gibi işlerde kullanılan ortak bir fona sahip olduklarını anlatıyor. Bunun da ilgililerince kaçırılmaması gereken bir üretim pratiği deneyimi olduğunu düşünüyorum.

Bu gibi değerli fikirlerin, düşüncelerin dinleyiciyle buluşması çok kıymetli. Bu yüzden çok değerli bir iş yapıyorsun, Üretim Kaydı’nın doğum günü kutlu olsun ve daha nice yıllara…

Burak Apaydın

“Nasıl Yapılır” hayranı, meraklı bir insan olarak üretim süreçlerini takip etmen ve bizlere ulaştırman başlı başına şahane. Son dönemde ise beni en çok heyecanlandıran bölüm, Cem Kaya ile konuştuğunuz Aşk, Mark ve Ölüm sohbeti oldu. Bölümü dinlemeden önce senin önerdiğin bir belgesel olduğu için zaten deneyimlemeye oldukça istekliydim, bir de üzerine filmin nasıl bir arşivi kapsadığını ve teknolojinin kullanılma şeklini sizden dinledikten sonra izlemeye baya heveslendim, Almanya’da gösterimi var diye imkan olsa da izlemeye gitsem diye bile düşündüm.

Genel olarak yayınların, yapılan işleri takdir etmemi sağlamanın yanı sıra tüketmeye inanılmaz iştahlandırıyor. Severek takipteyiz, emeklerinden öperim.

Merve Sarıhan


Merve'nin Radyo Modyan'daki yayını Fikir Teatisi ile tanışmanız için sizi buraya alayım.

Sevgili Üretim Kaydı'nın Ecesi, ikinci yaşınız kutlu olsun. 🎈

Üretim Kaydı'nın bir sayısı ya da podcastinin bizde bıraktığı iz hakkında yorumumuzu merak etmişsin. Her bölümde yeni bir şey öğrenen, bazen okumayı bazen dinlemeyi daha keyifli bulan bir takipçin olarak iki sene içerisinde yayımlanan her bölümde genç ruhları duyumsadım, ilk defa dinlediğim/ izlediğim sanatçıları senin sayende tanıdım, güncel sanat olaylarının ucundan kıyısından sayende haberdar oldum. Hepsi bir yana beni en çok etkileyen bana en çok keyif veren şey ise her yeni sayıda iğne oyası gibi işlediğin, kurduğun bağdaştırmalar. Üretici/ eser hakkındaki şahsi deneyimlerin ve bununla bağlantı kurduğun diğer şeyler. Daha uzun yazarım ama Yaratma Cesareti'nin çevirmeni Alper Oysal sunuş yazısında çok güzel ifade etmiş; ben de size ithaf ediyorum onun cümlelerini. 

"Yaratıcılık hiçlikten sonra geliyorsa —ve ben biliyorum ki

yaşamım bana bir hiçlik hazırlıyor— o halde bu ölüm anından sonra yeniden

yaşayabilirim. Burada bahsettiğim hiçlik ne mi? Kendi nevrozumu aşmam

tabii, tamamlanmamış bir bireyleşmeyi; karşılaşması, yüzleşmesi eksik

kalmış bir yaratıcılığı; ilerleme ve gerilemenin orta noktasını, ölmemek için

yaşamamayı; usdışına karşı (toplumsal) usumu, usuma karşı usdışımı,

gerçekleşmemiş bir mücadeleyi, biçimlenmemiş bir kaosu, sevilemeyen bir

kaderi, kabullenilemeyen bir farklılığı aşmam."

Dilara Sever


💌 Sen de Üretim Kaydı'na dair hislerini, anılarını, her sayı sonunda benim kendime not düştüğüm gibi öğrendiklerini benimle paylaşmak istersen, buraya bekleniyorsun. 🌟 Bir minik hatırlatma, mailden okuyanlar maili cevaplayarak, app'ten okuyanlar ise "yayıncıya geri bildirim ver" butonundan bana ulaşabilirler. 🎂

Takipte Kalalım

• Yıllardır birlikte çalışan bir ekibin üçüncü kısa filmi olan Fırtına, post-prodüksiyon sürecini tamamlayabilmek için burada desteğinizi bekliyor.

📌 Yönetmenliğini Esme Madra’nın üstlendiği film, çekimlerini haziran ayının son haftasında tamamlandı.

  • DasDas yeni sezonunda günümüzde sahne sanatlarında bağımsız işler üreten ve yeni biçim arayışlarında olan ekiplerle kurduğu işbirliğiyle açık sahneyi başlatıyor. İçinde yaşadığımız zamanı anlamlandıran, yorumlayan ve bugüne dair bir söz söyleyen oyunların buluştuğu bir sahne olarak kurgulanan DasDas Açık Sahne’de bu sene bağımsız tiyatroların yeni metinlerine, arayışlarına ve çağdaş sahneleme yorumlarına yer verilecek. Bu anlamda program dahilinde oyun öncesi ve sonrası söyleşilerin yanı sıra DasDas ve GalataPerform işbirliğinde ‘GalataPerform Yeni Metin Festivali on birinci senesinde yeni bir konseptle DasDas Açık Sahne’de gerçekleştirilecek.

 

•Birinci yaş günümüzü de nasıl kutladığımızı hatırlayalım, tık tık.

Bu sayıyı Üretim Kaydı'nı sevdiklerinizle tanıştırabileceğiniz bir sayı olarak da düşünebilirsiniz, bağlantıyı onlarla paylaşabilir ve Eylül'de burada buluşana kadar sosyal medya hesaplarımızda buluşabiliriz.👇🏻

Twitter ve Instagram

İlgili Başlıklar

İstanbul

Ankara

Uçan Süpürge Film Festivali

mor ve ötesi

Islandman

Simge Pınar

Sevgideğer

fugamundi

+71 more

Bülteni beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Üretim Kaydı Yayınını Takip Et

Kültür ve sanat alanında üreten insanlarla buluşarak “üretim süreçlerini” kayıt altına alan ve bu buluşmalardan kendine kalanların da kaydını tutmayı dileyen yayın.

0%

;