aposto-logo
TR
TREN
YURT İÇİ PİYASALAR
YURT DIŞI PİYASALAR
GÜNÜN HİKAYESİ

☀️ Yeni bir hafta

Bayram nedeniyle nispeten sakin bir haftayı geride bırakmamızın ardından, ekonomi gündeminde yine dopdolu bir hafta bizleri bekliyor.

Unsplash

3 Temmuz Pazartesi sabahından herkese merhaba.

Yurt içinde gündem, geride bıraktığımız bayram haftası nedeniyle nispeten sakin devam ederken, yurt dışında ise genellikle ABD tarafından gelen mesajlar ön plandaydı. Özellikle Cuma günü açıklanan çekirdek PCE verileri, Fed beklentilerinin şekillenmesi açısından gündemin en önemli maddesi olarak öne çıktı.

Günlük ruh gıdası dozunuz: Succession Vibes

– Keyifli okumalar.

YURT İÇİ PİYASALAR

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar Haziran'da bir önceki aya göre %3,46, toptan fiyatlar ise %4,32 arttı. Yıllık enflasyon perakendede %55,19 olurken; toptan fiyatlarda ise %64,27 olarak gerçekleşti.

  • Detaylar: Perakendede bir önceki aya göre fiyat değişiminin en çok olduğu grup %6,99 ile kültür, eğitim ve eğlence ve %5,11 ile ulaştırma ve haberleşme olurken toptan fiyatlarda en yüksek artış %8,36 ile yakacak ve enerji maddeleri ve %5,71 ile inşaat malzemeleri gruplarında yaşandı.

• İstanbul Ticaret Odası (İTO), Haziran'da fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Buna göre, İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 121'inin perakende fiyatı artarken, 23 ürünün fiyatı düştü, 98 ürünün fiyatı ise değişmedi.

  • Detaylar: Fiyatı bir önceki aya göre en çok artan ürün %62,56 ile kıvırcık salata olurken; şehirlerarası otobüs bileti ücretlerindeki artış %32,01, çaydaki artış %22,50, maç giriş bileti ücretlerindeki artış ise %21,26 oldu. Fiyatı en fazla azalan ürün %20,82 ile kuru soğan olurken; taze soğanın fiyatı ise %23,02 artış gösterdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik için gerekli prim gün sayısının yüksek olması nedeniyle emekli olamayan esnaf ve sanatkarların, prim gün sayısının SSK'lılarla eşitlenerek 7 bin 200 güne inmesi talebinin olumlu karşılandığını belirtti. Palandöken, bu konudaki çalışmaların Meclis açıldığında kısa sürede görüşülerek kabul edilmesini beklediğini bildirdi.

BOTAŞ, Temmuz itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında, sanayi kuruluşlarında ve mesken abonelerinin tarifesinde değişiklik yapılmadığını bildirdi.

TPAO'nun, Adana'da 60 bin 374 hektarlık alanı kapsayan ruhsatı ile İstanbul ve Tekirdağ illerinde 27 bin 611 hektarlık alanı kapsayan petrol arama ruhsatlarının süreleri ikişer yıl uzatıldı. Konuya ilişkin karar, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Boğazlardan geçiş ücreti 1 Temmuz'dan itibaren net ton başına 4,42 USD olarak uygulanmaya başlandı. Bakan Uraloğlu değerlendirmesinde, “Net ton başına alınan 4,08 dolar ücret, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olacak. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile boğaz geçiş ücretleri her yıl yeniden güncellenecek. Boğazlardan sağladığımız gelir artacak” dedi.

Apple, dolar kurundaki artışın ardından Türkiye’deki ürünlerine bir kez daha zam yaptı. 18 Mayıs'tan bu yana 4’üncü kez fiyatlarını yükselten Apple'ın en pahalı telefonu iPhone 14 Pro Max'in 1 TB hafızalı modeli 85 bin 999 lira olurken en düşük iPhone 14 modeli ise 47 bin 499 lira seviyesine geldi. Telefonların dışında bilgisayar, tablet ve kulaklık gibi ürünler de zamlandı.

YURT DIŞI PİYASALAR

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkede kişisel gelirler Mayıs'ta bir önceki aya kıyasla %0,4 artarken; kişisel tüketim harcamaları ise %0,1 ile beklentilerin altında artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamalarında yıllık bazdaki artış %3,8 olarak kaydedildi.

  • Dahası: ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı ve gıda ile enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde (PCE) ise aynı dönemde aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %4,6 artış kaydedildi. Beklenti, çekirdek PCE'nin yıllık bazda %4,7 artması yönündeydi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin birçok kişinin düşündüğünden daha dirençli olduğunu kanıtladığını belirterek, “Sağlıklı bir iş gücü piyasasını korurken, enflasyonu düşürmenin bir yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum” dedi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Haziran'da geçen aya göre 0,2 puan artışla 49'a çıkan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), daralma serisini üçüncü ayına taşıdı. İmalat dışı PMI ise 50 puanlık büyüme eşiğinin üzerinde kalsa da 1,3 puan düşüşle 53,2'ye geriledi.

  • Detaylar: İmalat sanayinde yeni siparişler alt endeksi 48,3'ten yüzde 48,6'ya yükselirken yeni ihracat siparişleri alt endeksi 47,2'den 46,4'e geriledi. İmalat dışı sektörlerde ise hizmetler alt endeksi 53,8'den 52,8'e gerilerken; inşaat alt endeksi 58,2'den 55,7'ye düştü.

Çin Merkez Bankası (PBOC), yaptığı açıklamada ülkenin para birimini istikrara kavuşturma çabalarını hızlandırma sözü verdi. “Kapsamlı önlemler alacağını ve beklentileri dengeleyeceğini” açıklayan PBOC, üç aylık para politikası raporunda da “büyük dalgalanma risklerini kararlılıkla önleyeceğini” duyurdu.

  • Neden önemli? İmalat sanayindeki daralma neticesinde dolar karşısında yedi ayın en düşük seviyesine gerileyen Çin yuanının bu çeyrekteki düşüşü %5'in üzerine çıkmıştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC), BlackRock ve Fidelity'nin son borsa yatırım fonu (ETF) başvurularının yetersiz olduğunu söylemesinin ardından Bitcoin'in değeri Cuma günü %5'e kadar düşerek 30.000 USD'nin altına geriledi. Açıklama öncesi 31.000 USD'nin üzerinde bulunan Bitcoin, Pazar akşamı itibarıyla 30.500 USD seviyelerinde seyrediyor.

  • Detaylar: The Wall Street Journal'ın Cuma günü yayımladığı raporda, SEC'nin 2 kat kaldıraçlı bitcoin vadeli işlem ETF'sini onayladıktan sonra bile spot Bitcoin ETF'sinin hâlâ bazı engellerle karşı karşıya olduğu ileri sürüldü.

Dünyanın en değerli şirketi Apple, ilk kez bir işlem gününü 3 trilyon doların üzerinde piyasa değeri ile kapattı. Yılbaşından bu yana hisseleri %50'nin üzerinde değer kazanan şirketin değeri ilk olarak Ocak 2022'de kısa bir süre 3 trilyon doların üzerine çıkmıştı.

  • Yorumlar: Analistler, Apple'ın ikinci çeyrekte beklentilerin üzerindeki iPhone satışlarının ve Haziran ayında tanıttığı Vision Pro başlığı dahil piyasaya sürmeyi planladığı yeni ürünlerinin şirketin ekonomik belirsizliğin olduğu bir dönemde bile dayanıklılığını gösterdiğini belirtti.
GÜNÜN HİKAYESİ

Yeni haftanın gündemi

Yeni haftanın gündemi: 03-09 Temmuz

Yurt içi piyasalar

Yurt içi piyasalarda 5 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak olan Haziran ayı manşet enflasyon verisi gündemin en önemli maddesi olarak öne çıkıyor. Reuters tarafından 11 ekonomistin katılımıyla düzenlenen ankete göre manşet enflasyonun Haziran ayında aylık bazda %4,84 artışla yıllık bazda %39,47’ye gerilemesi bekleniyor. Döviz kurlarındaki hızlı artışlar, asgari ücrete yapılan ara zam ve enflasyon hesabındaki birtakım değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda, Haziran ayında aylık enflasyonun önceki aylara göre daha hızlı artması bir sürpriz olmaz.

Bunun yanı sıra Pazartesi günü yayımlanacak İstanbul Sanayi Odası (İSO) imalat PMI, TCMB Para Politikası Kurulu toplantısının özet metni ve öncü Dış Ticaret Dengesi verileri, Çarşamba günü yayımlanacak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Perşembe günü yayımlanacak TCMB Haftalık Para-Banka istatistikleri ve Cuma günü yayımlanacak olan Hazine Nakit Dengesi verileri yurt içinde gündemin diğer önemli maddeleri olarak sıralanabilir. 

Yurt dışı piyasalar

Yurt dışı piyasalarda bu hafta gözler Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yayımlanacak olan Haziran ayı FOMC tutanaklarına ve Cuma günü yayımlanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verilerine çevrili olacak. Tutanaklarda yer alan ifadeler ve istihdam piyasasının durumu, Fed’in faiz patikasını nasıl sürdüreceğine dair bir yol gösterici niteliğinde olacak. Konuya ilişkin genel beklenti Fed’in Haziran ayı toplantısında verdiği aranın ardından Temmuz ayı toplantısında 25 baz puanlık bir artış daha yaparak politika faizini %5-25-5,50 aralığına çıkarması yönünde.

Hafta boyunca açıklanacak olan Haziran ayı nihai PMI verileri, Salı günü açıklanacak Almanya Dış Ticaret Dengesi, Çarşamba günü açıklanacak Avro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi, Perşembe günü açıklanacak olan Almanya Fabrika Siparişleri, Avro Bölgesi Perakende Satış verileri ve ABD Dış Ticaret Dengesi verileri de yurt dışında gündemin diğer önemli maddeleri olarak öne çıkıyor.

Hikâyeyi paylaşmak için:

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

YAZARLAR

EXANTE

Finans dünyasındaki tüm önemli gelişmeler ve makro-iktisadi meseleler, derinlemesine bir perspektif ve sebep-sonuç ilişkileriyle hafta içi her gün sabah 08.00'de gelen kutunda!

İLGİLİ BAŞLIKLAR

enflasyon

İstanbul Ticaret Odası

İstanbul

İstanbul Üc

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu

Bendevi Palandöken

BOTAŞ

petrol

+21 more

İLGİLİ OKUMALAR

0%

;