Merhaba!
Gün geçmiyor ki internet üzerinden para kazanmanın yeni yöntemlerini konuşmayalım, yazmayalım. Heyecanlıyız yine. Çünkü geleceğin ekonomisinin bireyselleşebileceğine olan inancımız güçleniyor. Birçok platform sahibi teknoloji firması, içerik üreticilerine para kazandırabilmenin en iyi yöntemini sunabilmek için yarışıyor.
Ve içerik üreticileri için aylık maaşın yeni adı dijital bahşiş oluyor.
Bu bültende tam da bu konuyla ilgili:
- 🔍 Problemi
- 💡 Çözüm önerisini
- ☁️ Fırsatları
- 🔑 Önemli çıkarımlarımızı ve
- 🔮 Kehanetlerimizi bulacaksınız.
Fikirlerinizi merak ediyoruz.
Sevgiler,
Handegül

Quando
Türkiye’den ve dünyadan en önemli teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve bilim haberleri.
Mars’ta oksijen üretimi
Kaynak: NASA
Dünya'nın havasının artık size iyi gelmediğini düşünüyorsanız alternatif olarak Mars'ı düşünmeye başlayabilirsiniz çünkü NASA'dan gelecekte yaşam kolonileri kurulması beklenen Mars'la ilgili yeni bir müjde geldi. Perseverance keşif aracıyla yapılan bir deneyle Mars'ın %96 oranında karbondioksitten oluşan havası, ilk kez solunabilen oksijene dönüştürüldü. Bilim insanları, bir astronotu 10 dakika kadar hayatta tutmaya yetecek kadar, yaklaşık 5 gram oksijeni üretmeyi başardı.
Keşfedilen bu oksijen üretme teknolojisi, yalnızca Mars’taki insan yaşam desteği için değil, gezegenden dönüş yolunu hızlandırmak için roket iticilerinin ihtiyaç duyduğu yüksek oksijen miktarı için de umut verici.
Ingenuity'nin kısa uçuşları, keşfedilen yeni oksijen üretme yöntemi, SpaceX ve Blue Origin gibi şirketlerin uzay teknolojileriyle ilgili çalışmalarıyla uzay çağı artık o kadar da uzak görünmüyor. Bu çalışmalar, şimdilik daha "bebek adımları" olsa da ileride yapılacak insanlı keşifler için önemli adımların yolunu açıyor.
Her ev kendi enerjisini üretecek
Kaynak: Tesla
Dünyadaki büyük sorunlara sıra dışı çözümlerle yaklaşan Elon Musk, Tesla'nın güneş enerjisini depolayan ve kesintiler yaşandığında enerji sağlayan Powerwall bataryalarıyla her evi kendi enerjisini üreten, depolayan hatta enerjiyi elektrik şebekesine geri aktaran bir enerji dağıtım tesisine dönüştürmeyi amaçlıyor.
Tesla, geçtiğimiz hafta internet sitesinde, Powerwall olmadan güneş enerjisi veya güneş panellerinin satın alınması yerine enerji üretimini sağlayan paneller ve enerjiyi depolayan Powerwall'un bütün bir sistem olarak satın alınmasını zorunlu kıldı. Elon Musk, her evde kurulmasını istediği enerji üretim sistemiyle sıfır karbonlu bir güç hattına ulaşmayı hedefliyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi'nin ABD iletim kapasitesi artırıldığında 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşılabileceğini söyleyen araştırmaları da, Musk'ın iddiasını destekliyor.
Bazı uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynaklarının arazi kullanım talepleri, depolama gereksinimleri ve kesinti sorunlarının bu şekilde bir enerji üretim sistemine engel olabileceğini düşünse de Elon Musk yenilenebilir enerji üretim ve depolama sistemleri sayesinde karbonsuz bir hava sahasına ulaşma konusunda iddialı ve çalışmaya devam ediyor.
Tema parklarda Disney robotları
Kaynak: Techcrunch
Walt Disney'in araştırma ve geliştirme ekibi Imagineering, yaklaşık üç yıllık çalışmadan sonra kendi başına yürüyebilen, el sallayabilen ve hareket edebilen animatronik bir robot geliştirdi. Galaksinin Koruyucuları filminin Groot karakterini adeta “canlandıran” ekip, "Project Kiwi" kapsamında tema parklar için otonom robot aktörler geliştirmeyi uzun süredir planlıyordu. Oldukça gerçekçi bir dokuya ve "anlamlı" denilebilecek bakışlara sahip olan Groot, henüz Walt Disney World'de insanlarla buluşmaya hazır değil. Ancak, Kiwi gibi projelerle yılda 100 milyondan fazla insan ağırlayan Disney tema parklarında robotik karakterlerle etkileşim kurma fikri çok da uzak görünmüyor. Tabii, çocukların kocaman Disney kostümleri giymiş animatörlerden türlü şirinlikler yapmalarına rağmen korktuğu düşünülünce en çok onların bu robotlarla etkileşimleri nasıl olacak, merak etmekteyiz.
Güvenilir kripto borsası: Bitpanda
Son dönemde Türkiye'de kripto para platformlarıyla ilgili yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan mağduriyetler; güvenilirliği bağımsız kurumlarca belirlenmiş, otoritelerin regülasyonlarına uyumlu, şeffaf ve kurumsal kripto para platformlarıyla çalışmanın önemini ortaya koydu.
Güvenlik endişeleri yalnızca Türkiye'ye has değil. Blok zinciri teknolojisinin olanaklarının suistimaline dair örneklere küresel arenada da rastlanıyor. Merkez bankaları ve finans otoritelerinin de vurguladığı kara para aklama gibi yasal olmayan aktiviteler, yine de, blok zinciri teknolojisinin ve kripto paraların geleceğin finansı için önemli olduğunu değiştirmiyor. Durum böyleyken doğru platformu seçmek önem kazanıyor.
Avrupa'nın en hızlı büyüyen kripto para platformu olan ve unicorn statüsüne ulaşan Bitpanda; kurumsal, şeffaf, regüle ve bağımsız kurumlarca denetlenen yapısıyla kullanıcıların ihtiyaç duyduğu güveni sunuyor.
2 milyondan fazla kullanıcı, Bitpanda’ya aşağıdaki sebeplerle güveniyor.
Avrupa'da regüle
Avusturya Finansal Piyasalar Otoritesi (FMA) ve PACTE yasası uyarınca Fransız Autorité des marchés financiers (AMF) ile kayıtlı bir dijital varlık hizmeti sağlayıcısı olan güvenilir kripto borsası Bitpanda, aynı zamanda PSD2 lisansıyla Avrupa Birliği Ödeme Hizmetleri Yönergesi 2’ye de tabi olarak faaliyet gösteriyor.
KPMG prosedürleri
Bağımsız denetleyici KPMG, Bitpanda Kullanıcılarının BTC, ETH ve XRP fonlarının Bitpanda'nın soğuk cüzdanlarında ilgili kripto paralar tarafından karşılanabildiğini doğruluyor. Yani Bitpanda, soğuk cüzdanlarında, kullanıcılarının Bitpanda hesaplarında bulunan toplam miktardan daha fazla miktarda kripto varlık barındırıyor.
Bitpanda Türkiye
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na uygun olarak kurulmuş olan Bitpanda Türkiye'nın tüm mali tabloları bağımsız denetimden geçiyor. Ayrıca Türkiye'deki operasyonlar kapsamında aktarılan Türk lirası fonlar, yurt dışına aktarılmıyor.
AML5 ve Fon Kanıtı
Bitpanda; kara para aklamanın önlenmesi amacıyla Avrupa Birliği'nde uygulanan AML5 uyarınca kötü niyetli kişilerin hukuka aykırı faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri meşru yollardan elde etmiş gibi gösterme girişimlerine karşı önlem alıyor.
KYC ile Kimlik Doğrulaması
Finansal hizmet sağlayıcıları ve bankaların dijitalden müşteri edinimi için kullandığı Müşterinizi Tanıyın (Know Your Customer) yöntemiyle, işlem yapan tüm kullanıcılarının yasa dışı faaliyetlerde bulunmadığından emin oluyor.
Güvenilir kripto borsası Bitpanda’da saniyeler içinde hesap açarak 50’nin üzerinde kripto para birimiyle işlem yapmaya başlamak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
İnternetin yeni ödeme biçimi "dijital bahşiş"
İçerik oluşturucuların para kazanma yöntemi dijital bahşiş interneti ele geçirmek üzere

🔍 Problem
Özgür çalışma saatlerine sahip olmak istiyorsunuz. Ya da pandemi etkisiyle tek tek kaybolan işler sebebiyle şu anda bir işiniz yok ve kendi şartlarınızla belirlediğiniz hayallerinizi inşa etmek istiyorsunuz. Ama bu bireysellikten nasıl para kazanacağınızı bilmiyorsunuz.
💡 Çözüm
Kendi dijital ürününüzü ortaya koymak, kendi markanızı oluşturmak ve önerdiğiniz değer karşılığında kullanıcılarınız sayesinde internet üzerinden para kazanabilmek.
Kim gibi?
- Tim Ferris - Tim Ferris Show, podcast sunucusu, yatırımcı
- Emma Chamberlain - YouTuber, kahve şirketi kurucusu
- Pat Flynn - Power-Up Podcasting, podcast sunucusu, iş insanı
- Mr. Beast - YouTuber, iş insanı
- Heather Cox Richardson - Substack yazarı, tarih profesörü
Bunun için kullanabileceğiniz ürün ve platformlar:
- Bir kere yapıp birden çok kanalda paylaşmak için e-posta, podcast, blog
- Abonelik yöntemiyle para kazanabilmek için Patreon, OnlyFans, Substack
- Sosyal ağlarla kullanıcı çekebilmek için Twitter, YouTube, Instagram
- Derin teknik bilgi gerektirmeden kullanılabilecek platformlar: Shopify, Wordpress, Mailchimp
- Ürünlerinizi satmak için dijital pazar yerleri: Amazon, Etsy, GumRoad
☁️ Fırsatlar: Yeni maaş, internet üzerinden abonelik yöntemi
Güvenilir bir kullanıcı kitlesine bağlı olarak abonelikle ödeme alma yöntemi interneti ele geçirmek üzere olan en önemli yöntemlerden.
- Jane Manchun Wong'un keşfine göre Twitter, kullanıcıların ana profillerine bir "Bahşiş Kavanozu" özelliği eklemeye çalışıyor. Bahşiş vermek istediğiniz Twitter kullanıcısının profilindeki para işaretli ikona tıkladığınızda profil sahibinin ödemenizi kabul edebileceği platformları görebiliyor olacaksınız:
- Bu yeni özellik içerik üreten Twitter kullanıcılarına takipçilerinin ücret ödeyebilmesini sağlayan yeni "Süper Takip" özelliğine ilave olarak geliştiriliyor gibi görünüyor.
- Daha önce de yazdığımız gibi, Clubhouse, içerik üreticilerden ödeme almayı sağlayan abonelik yöntemini Stripe'la kurduğu iş birliğiyle sağlamaya başladı.
- Geçtiğimiz mart ayında Facebook, içerik üreticilerinin hayranlarından para kazanmasını sağlayacak yöntem olan "Yıldızlar" uygulamasını açıklamıştı.
- Facebook Yıldızlar, yayından para kazanamaya olanak tanıyan bir özellik. İzleyicileriniz yıldız satın alabilir ve yayın yaptığınız sırada bu yıldızları size gönderebilir. Hayranlarınız, yayınınızda görünecek olan farklı tutardaki yıldızlara eklenmiş animasyonlu sanal hediyeler de gönderebilir. Aldığınız her Yıldız içinse Facebook 0,01 dolar ödeyeceğini taahhüt ediyor.
- Geçtiğimiz yıl Instagram, canlı yayınlarda kullanılmak üzere Rozetler isimli ödeme yöntemini açıklamıştı. Desteklediğiniz Instagram canlı yayını yapan içerik oluşturucuya yayın esnasında gönderebilmek için ücretleri 0,99, 1,99 ve 4,99 dolar olan rozetlerden satın alabiliyorsunuz.
- Henüz Türkiye'de olmasa da YouTube içerik üreticilerini hayranlarının destekleyebileceği Alkışlar uygulamasını bazı ülkelerde yayına aldı bile. Uygulamaya göre izlediğiniz YouTube videosunun altındaki Alkışlar sekmesine tıklayarak video yayıncısına belirtilen miktardaki ödemeyi yaparak alkış satın alabiliyorsunuz.
Kaynak: New York Magazine
- Yine YouTube'un yıllardır denediği Super Chat özelliği ise canlı yayın esnasında canlı yapılan chat'te diğer hayranlar arasından sıyrılabilmek ve 5 saate kadar en üstte kalabilmek için ödeme yapılabilmesine olanak sağlıyor. Bu şekilde sevdiğiniz YouTuber'ın dikkatini çekmek oldukça kolaylaşıyor.
- 🔥 En sıcak haber, Spotify ve Apple da podcastyayını yapan kullanıcılarına hayranlarından ödeme alabilmeyi mümkün kılan uygulamalarını geçtiğimiz hafta açıkladı.
- Bir minik tarihçe:
"Podcast" kelimesi, "iPod" ve "yayın" kelimelerinden oluşuyor ve ilk kelimeden tahmin edebileceğiniz üzere podcast dünyasını kullanıcılarla buluşturan küçük şirketin adı Apple. Ancak Apple, 2005'te podcast ürününü piyasaya sürdüğünden beri bu alanda bir yenilik yapmadı. Ta ki geçtiğimiz haftaya kadar... - Apple, The Wall Street Journal'a göre yeni donanımlarından oldukça ilgi çekici olan AirTag'i de sergilediği "Spring Loaded" adlı daha büyük etkinliğinde ücretli podcast aboneliklersunduğunu duyurdu:
- İçerik oluşturucular, bu seçeneği etkinleştirmek için Apple'a yılda 19,99 dolar ödeyecek.
- Apple, içerik oluşturuculardan ilk yılda abonelik gelirinin %30'unu ve daha sonraki yıllarda ise %15'ini alacak. %30'luk kesinti oldukça büyük gibi görünse ve Apple için bir başka antitröst endişesi kaynağı olsa da, ücretli podcast'ler özellikle bir milyarın üzerinde iPhone kullanıcısı olan Apple için oyun değiştirici potansiyele sahip olabilir.
- Spotify da Apple'ın bu oyununu gördü ve hemen artırarak kendi abonelik hizmetinden kesinti almayacağını duyurdu. The Wall Street Journal'a göre Spotify, içerik oluşturucularının hayranlarından elde ettiği gelir için ücret talep etmeyecek. Bu, podcastpazarına sahip olmak için bugüne kadar oldukça çabalayan Spotify'ın son hamlesi.
- Bu arada analiz şirketi eMarketer, Spotify'ın ABD'deki podcast pazarında Apple'ı geçmek üzere olduğunu söylüyor. Şirkete göre Apple'ın 2018'de %34 olan pazar payı günümüzde %24'e düştü.
- Bir minik tarihçe:
🔑 Önemli çıkarımlar
- Yaptığınız şey video çekmek, podcast yayınlamak, blog yazmak, e-posta bülteni göndermek (eğer niyetliyseniz Aposto ailesine bekleriz), çevrim içi dükkan sahibi olmak ya da benzeri bir girişimse güçlü bir hayran kitlesine sahip olabilmek avantaj sağlar.
- Hayran kitleniz size para kazanabilme fırsatları sunar; abonelik yöntemi, fiziksel ürün satabilme, belli bir iş için başkasını işe alabilmenin yanı sıra iş sahibi de olabilirsiniz.
🔮 Kehanetlerimiz
- Dijital bahşiş kavramıyla, barmenlik veya taksi şoförlüğü gibi gerçek dünya hizmetlerini çevrim içi dünyaya taşımak mümkün ama bildiğimiz bahşişten temelde farklı olacak gibi. Çünkü dijital bahşiş çevrim içi içerik oluşturucuların tüm geçim kaynağını oluşturabilir.
- İçerik oluşturucular için hayranlarından doğrudan para almak oldukça önemli, çünkü kullanılan platformların iş modelleri çoğu içerik oluşturucuya doğrudan ödeme yapmak için kurgulanmamıştı en başta.
- Teknoloji şirketlerinin büyük çoğunluğu geçtiğimiz birkaç ay içinde içerik oluşturucu fonları başlatmış olsa da, bu fırsatlar hâlâ daha küçük çapta hayran kitlesine sahip veya niş içerik oluşturan oluşturucularla değil, en viral performans gösterenlerle sınırlı. Yani tüm bu haberler oldukça heyecan verici olsa da başarılı olabilmek oldukça zor olacak gibi görünüyor.