20'lik Wrapped: Neler Var, Neler...

Bu sene neler yapmışız? Nelerden bahsetmişiz? Neleri sevmiş, nelere sinirlenmişiz? Neleri, kimleri dinlemişiz? Bakalım.

20'lik

20'lik

20’lik, kafada oluşan saçma soruların, açılmayı bekleyen ve bazen suratımıza çarpılan kapıların, gündem ile üzerimize çökebilecek fenalığın paylaşıldığı bir bülten.

Geldik bir senenin daha sonuna. 2021'in son sayısında şu cümleleri yazmıştım: 

"Bu sene için kararım, karar almamak. Aşırı klişe duyuldu, 'korktuğum tek şey korkunun kendisidir' edasında bir söylem oldu ama ciddiyim. Hayat çok belirsiz, özellikle şu son birkaç senedir, kararlara gerek yok. İyi insan ol, empati kur, sev, sarıl, maskeni tak, aşını ol, arada biraz sebze ye, birkaç kol bacak hareketi yap, yürü, her şeyin ayrı yazıldığını artık Google'a sormadan hatırla. Tamamdır abicim. Hayat güzel, keyfini çıkar."

Keyfini çıkarttım mı? Bence evet. Bazen tam gaz, ful vites olmasa bile, çıkarttım. Her şeyin ayrı yazıldığını da içselleştirdim. Çok şükür. En büyük kazanımlarımdan biri bu oldu diyebilirim. Şaka şaka. Peki 2022'de 20'likte neler olmuş? Kafamızda ne gibi sorular oluşmuş? Nelere odaklanmış, nelere sinirlenmişiz? 'Ben n'apıyorum ya?' dedirten şeyler neler olmuş? Tüm sayıları takip etmeyenlere/edemeyenlere, efsane, sınav özeti gibi bir yazı hazırladım. Keşke sınavlara hazırlanırken de böyle ayrıntılı ve özenli işler çıkarsam. Sağlık olsun... 

45 sayı çıkarmışız. 41 (+4) kere maşallah. Ağustos ayında bir tatil dışında her perşembe saat 21.00'de sizlerle buluşmuşuz. Şimdi benim ne Spotify gibi havalı algoritma sistemlerim, ne de öyle bir kodlama/veri toplama kabiliyetim var. Bu Wrapped o nedenle fazlasıyla analog mu desem? Ne desem? Neyse bir şey demeyeceğim. 

20'lik Olmayan 4 tane 20'lik aramıza katılmış: Rober Koptaş, Zerrin Demirel, Alara Civelek ve benim için kişisel bir başarı ve fangirl anı yaşamama neden olan Vedat Milor.

Yeni kanallarımız

  • Dün Gece: Zeynep'in editörlüğünü yaptığı bu kanalda dar köşeler ve geniş caddelerde vücut bulan date anılarınızı ve deneyimlerinizi topluyor, anonim olarak hikâyelerinizi paylaşıyoruz. Buradan paylaşabilirsiniz. 
  • Keyfim Bilir: Ece Tugay tarafından tasarlanan çiçek dostumuz Keyfim, ocak ayından itibaren bize tavsiyelerle geliyor. Kimi zaman benden, kimi zaman başka yazarlardan. Ne okuduk, neyi sevdik, neyi keşfettik. Paylaşıyoruz. Eee tabii en önemlisi de 'Keyfim bilir!' diyor, içsel bir göbek atıyoruz.
  • Yorgan altı: Konuşulması gereken, istenen ama konuşulmayanlar, tabular, yasaklar, utanılanlar üzerine bir kanal. 
  • Devr-i Alem: Türkiye'nin dışına çıkıyoruz. Bakalım ülke sınırının dışında neler oluyor? Neler dönüyor? 

İşbirliklerimiz

Özel Sayılar

Bu sene 6 özel konsept sayı çıkarttık. Caner ile beraber yaptığımız Notes App sayısı beraberinde, şöyle konular vardı: 

Konularımız neymiş?

Bir 20'lik geleneğidir, soframıza her sene harika insanlar katılır. Koca bir restoranı dolduracak kadar Alıp Başını Gidenimiz var. Umuyorum bir gün hepimiz bir araya gelir, gerçekten bir sofrada buluşur, rakılar tokuştururuz. Peki 2022 senesinde sofralarımıza kimler eklendi? 13 yeni sandalye çektik. Misafirlerimiz arasında tasarımcılar, arkeologlar, gezginler, yemek severler, bilim insanları, çizerler, barmenler var. Aramıza nerelerden katılıyorlar? İstanbul, Avustralya, Bali, Paris, Ankara, Çorum, Konya listeye dahil. 

O zaman bir bakalım kimler var: 


Renk, Baskı ve Akış: Laris Alara Kilimci

Laris Alara Kilimci, 1993 doğumlu bir girişimci ve tasarımcı. Long Island’da, Seinfeld’in çekildiği stüdyolara yakın bir hastanede doğmuş ama New York'ta değil, İstanbul’da büyümüş. Desen projeleri yapan, çocukken patates baskıdan çok hoşlanan ve kendini iyi tanıyan biri Laris. 5 yıldır da kurucusu olduğu LAR Studio ile çoğumuzun aklında olan kendi işini başlatıp başarılı olma hayalini gerçekleştirmiş, yaratıcı biri.  

Renk Cümbüşü: Aylin Soley İşeri

Aylin Soley İşeri, “30’una bir kalmış” bir 20’lik. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü mezunu. Kocaeli’de büyümüş, üniversiteden sonra İstanbul’a taşınmış. Renkli, iç açıcı, bizi daha çocuksu ve saf bir dünyaya ışınlayan çizimler yapan ve güzel ses tonu olan biri. Ayrıca inanılmaz derecede mütevazı.

Çorba Hâli: Gizem Öğüt

Gizem hayatını deneyimlerin, renk cümbüşlerinin, duyguların ve birikimlerin kesişiminde yaşayan biri. Bu dünyasını çorba hâli olarak açıklıyor — tam benlik bir tanımlama olduğu için o saniye Gizem’le harika bir sohbet gerçekleştireceğimizi anlıyorum. Çok da haklı çıkıyorum. Işıl ışıl, yüksek enerjili ama aynı zamanda sakin biri Gizem. 26 yaşında ve doğma büyüme İstanbullu. 

Yol Senin, Rota Senin: Selin Uzun

Selin Uzun, 27 yaşında Turgutlu doğumlu bir freelancer, gezgin ve bende 3 yıllık bir backpacking gezisi yapma isteği uyandıran ilham verici ve enerji dolu bir insan. Üniversite için ODTÜ’ye Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okumaya gidene kadar hafta sonlarını İzmir’de, haftalarını ise Turgutlu’da geçirmiş; büyük şehirde büyümediğini ekledi. Üniversite tercihini yaparken uzakta okumak istediğine karar vermiş; “E o dönemde en uzak ne olabilir? İstanbul, Ankara,” dediğinde gülüyorum — yıllarını Avustralya, Yeni Zelanda, Güneydoğu Asya’yı gezerek geçirmiş biri duruyor karşımda. 

Deneme, Yanılma: Debech Kaya

Debech Kaya, 1997, Kabardino-Balkarya doğumlu bir içerik üreticisi. Dört yaşında Ankara'ya taşınmış. Başkent Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunu. Bu arada soran çok olmuş buradan da söyleyelim: MasterChef’e katılmayı düşünmüyormuş. “Yemek yapmak sadece hobim,” diyerek de altını çizdi.

Sıkılabilmenin Hafifliği: Hatice Karakaş

Hatice Karakaş, Alıp Başını Gidenler grubumuzun genç 20’liklerinden. 2000 doğumlu, doğma büyüme de İstanbullu. Bilgi Üniversitesi’nde reklamcılık okuyor, üçüncü sınıfta. Ben ise onunla Instagram algoritmalarının bana bir güzellik yapması ve boyamakitabı adlı hesabını karşıma çıkarması ile tanıştım. İyi ki de tanıştım. 

Geçmişin Kalıntıları: Özge Birol

Özge Birol, 29 yaşında İstanbul doğumlu bir arkeolog ve anne. Kadıköy’de doğup büyümüş, çocukluğu Acıbadem’de geçmiş, lise hayatı ise Beşiktaş'ta. Şu an ise Hitit Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi olan eşi Ozan ile Çorum’da yaşıyorlar. Bu değişim ilk başta biraz gözünde büyümüş olsa da, şehrin sakinliğini sevdiğini söyledi. Özge’nin uzmanlık alanı taş aletler ve taş teknolojisi. Haziran ayında bir yaşını dolduran kızı Defne ve eşi ile beraber kazıya gidiyorlar. 

Kağıt, Kalem, Tablet: Mehmet Ali Akyüz

Mehmet Ali Akyüz, ya da Mali, 1998 Konya doğumlu bir çizer. Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarımı mezunu. Stajlarını Konya’da tamamlamış, şimdi iş arayışında. İstanbul’un sanatçı topluluğunu renkli ve heyecan verici bulduğu için orada iş bulmak istiyormuş. Tarzı arada değişse de, uzun bir süredir çizimlerinde, Tadanori Yokoo ve Yoshikazu Ebisu gibi Japon grafik tasarımcı ve illüstratörlerden ilham alıyor. Günlerini çizerek, farklı Japon sanatçıların arşivlerini inceleyerek, onları çalışarak, pratik yapıp tarzlarını içselleştirerek geçiyormuş.

Bulutların arasından: Yeraz Gökbaş

 Yeraz Gökbaş, İstanbullu bir grafik tasarımcı ve sanat yönetmeni. Yolumuz, 20’likte çoğu zaman olduğu gibi başka Alıp Başını Gidenler sayesinde kesişti. ACT Istanbul’un kurucusu Elif ile yaptığım röportaj sırasında Yeraz tarafından tasarlanan logodan bahsetmiştik. O günden beri Yeraz’la konuşmak, onun hikâyesinin bir kısmını dinlemek çok istemiştim. Bir araya gelmeyi başardık. Çok da güzel oldu.

Keyfi Tadında: Emre Bilgin

Emre Bilgin, Temmuz 1997 doğumlu bir İstanbul yerlisi, Beyoğlu ve Beşiktaş mahallelisi. 5 yıldır Cihangir’in ‘müdavim barı’ olarak adlandırdığı Geyik Coffee Roastery & Cocktail Bar’da çalışıyor. Bu seneki World Class Turkey barmenlik yarışmasını kazanarak, Türkiye’nin en iyi barmeni seçildi ve Eylül’de Sydney’de gerçekleşecek World Class Global finalinde yarışacak. Küçükken pilot olmak istiyormuş ama gözleri bozuk olduğu için hayalini masa başında oturmayacağı başka bir işle değiştirmiş. Zaten hiç yerinde duramazmış. İlk içkisi 14 yaşında çok acı bulduğu için bitiremediği teneke Efes biraymış. Mevsime göre değişse de yapmaktan ve içmekten en zevk aldığı içkilerden biri Daiquiri’ymiş. 18 yaşında kendi parasını kazanıp, ekonomik özgürlük ilan etmek için Beşiktaş’ta bir bistroda çalışmaya başlamış. 

Olgun Serseri: Eymen Aktel

Sanatçı ve iklim aktivisti Eymen Aktel ile Bodrum Bodrum Evleri’nde gerçekleşen Açık Labirent adlı sergisi için durmaksızın ürettiği iki yoğun haftanın sonunda buluşuyoruz. Karşımda rahatlamış, zihnini boşaltan, tatil modunda ve tatilin keyfine varan bir Eymen oturuyor. Yaptığı işleri üç boyutlu görebilmek istediğini ve daha yaratıcı işlere kaymak istediğini fark ettiğinde geriye bir daha bakmamış. Adobe programlarını öğrenmiş ve portfolyosunu geliştirerek Marmara Üniversitesi’nde heykel, grafik ve resim bölümlerine girmiş. Heykeli seçmiş. 

20’lik Oyun Parkında Sanat: Sena Pınar Civan

Pınar 1998, İstanbul doğumlu. Mimar Sinan’a bölüm birincisi olarak girip tarih okumaya başlayana kadar hayatı doğup büyüdüğü Bakırköy’de geçmiş. 

“Doğduğum hastaneyi görerek büyüdüm. İlkokul, ortaokul, lise, hepsi evime 5 dakikaydı,” dedi.

Basketbolcu bir baba ve Mimar Sinan mezunu bir anne sayesinde hem spor, hem sanat ile büyümüş. Çocukluğunun “müzelerin içinde” geçtiğini söyleyen Pınar aynı zamanda tenis, voleybol, basketbol takımlarında oynamış ve yoga eğitmenliği yapmış. Bu çok yönlülüğün onu duramayan bir insan hâline getirdiğini paylaştı.

Okyanusların Indiana Jones’u: Arzucan Aşkın

Arzucan, Berlin doğumlu bir bilim insanı (conservation scientist), teknik dalgıç, okyanus kaşifi ve denizci. Onunla 2021 Avrupa Rolex bursunun sonunda buluşuyoruz. Her yıl üç dalgıça verilen bu burs, bir sene boyunca dalış eğitimlerini ve deniz araştırmalarını karşılamakla kalmıyor, National Geographic ve Manta Trust gibi büyük organizasyonlarla işbirlikleri yapmalarını sağlıyor — hatta önümüzdeki sene bir National Geographic Explorer olarak üç ay köpek balıkları ile çalışacak.


Kısaca, dolu dolu bir yıl geçirmişiz. Bu yayında emeği geçen tüm yazarlar, çizerler, röportaj verenler, edit-edenlere buradan bol bol bol öpücük ve kucak yolluyorum. Seneye de böyle tam gaz devam. Heyecanlıyız! Umarım siz de heyecanlısınızdır. 

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

20'lik

20'lik

20’lik, kafada oluşan saçma soruların, açılmayı bekleyen ve bazen suratımıza çarpılan kapıların, gündem ile üzerimize çökebilecek fenalığın paylaşıldığı bir bülten.

İLGİLİ BAŞLIKLAR

fangirl

Spotify

Rober Koptaş

Zerrin Demirel

Alara Civelek

Vedat Milor

Keyfim Bilir

Ece Tugay

NEREDE YAYIMLANDI?

20'lik20'lik

HİKAYE

·

ÜYELERE ÖZEL

🎉Görüşürüz 2022🎊

Yılı kapatıyoruz! İyisi ile, kötüsü ile, teşekkürler 2022.

29 Ara 2022

Bea Vaquero

YAZARLAR

Yasmin Güleç

Anthony Bourdain'in #1 numaralı hayranı olmak dışında zamanımı genelde yazarak, yürüyerek, kahve içerek ve derin politik tartışmalara girerek harcıyorum.

20'lik

20’lik, kafada oluşan saçma soruların, açılmayı bekleyen ve bazen suratımıza çarpılan kapıların, gündem ile üzerimize çökebilecek fenalığın paylaşıldığı bir bülten.

İLGİLİ OKUMALAR

;