ABD'de nasıl şirket kurulur?


Globalleşmek için Company Global Bu kadar basit. Küreselleşen dünyanın avantajlarından yararlanarak uluslararası pazarlarda şirket kurmak ve sınırların ötesinde şirketinizi büyütmek isterseniz doğru adres: Company Global . Nedir? Yurt dışında şirket kurmak isteyen müşterilerine danışmanlık hizmeti sunan Company Global ; Amerika, İngiltere, Estonya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi uluslararası pazarlarda var olmak veya işlerini büyütmek isteyen yatırımcılara vergi optimizasyonundan online ödeme ve tahsilata kadar birçok konuda hizmet sunuyor. Neler var? Türkiye’deki en önemli danışmanlık firmalarından biri olan Company Global ; Farklı coğrafyalarda yatırım ve iş ortaklıkları yapmayı düşünen müşterileri için en uygun fırsatları araştırıyor. Müşterilerine yerel pazarlarla en iyi ve verimli ilişkileri kurabilmeleri için gerekli tüm analiz ve ipuçlarını bir araya getirerek sunuyor. Farklı sektörler üzerinde araştırma yaparak işinizle ilgili risk ve durum analizi gibi veri ve raporları hazırlıyor. Uluslararası Stratejik Vergi İncelemesi (USVİ) konusunda uzman çözümler geliştiriyor. Müşterileri için yatırım yapılacak yabancı pazarlardaki vergiler ve vergi sistemlerini en ince ayrıntılarına kadar analiz ederek sunuyor. Atacağınız her adımda ne gibi sonuçlarla karşılaşacağınızı size önceden sunan Company Global’le şimdi bu bağlantı üzerinden tanışarak işinizi büyütmek için gerekli ilk adımı atabilirsiniz.
Daha fazlasını öğren →

Pareto
İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri her pazartesi ve cuma e-posta kutunuzda.
Fikrini şirket aşamasına getirmiş her girişimcinin ideali, işini uluslararası çapta yapmaktır dersek yanlış olmaz. Bunun ilk adımı yurtdışında, daha çok ABD'de şirket kurmak olur. Girişimcilerin hatta yatırımcıların popüler ülkesi olan ABD, son yıllarda gerek verdiği girişimci teşvikleriyle gerekse hukuksal ve vergisel kolaylıklarla oldukça revaçta. Öte yandan, pazarın büyüklüğü, 425 milyonluk Güney Amerika pazarına yakınlığı ve sektör liderlerinin ABD’de bulunması burayı daha da gözde yapıyor. Fakat girişimcilerin finansal kaynağı tedbirli kullanması gerektiği malum. Dolayısıyla yurtdışında ve özellikle ABD’de şirket kurmaya girişmeden evvel bürokratik süreçleri ve gereklilikleri dikkatlice incelemekte fayda var.
Şirket kurulumu ve vergi kimlik numaraları
Girişimcilerin ABD’de şirket kurmadan evvel hakkında karar vermesi gerektiği iki husus var: Şirketin kurulacağı eyalet ve şirket türü.
ABD'de kurulacak şirket eğer aktif olarak ABD’de işletilecekse, yani orada fiziki bir varlık olacaksa, çalışmaların yürütüleceği eyalet şirketi kurmak için en doğru yer olur. Delaware ve Wyoming iş yapabilme anlamında diğer eyaletlere göre daha avantajlı. Bu iki eyalet de vergi açısından girişimcilere büyük fırsatlar sunuyor. Delaware, vergi konusunda Wyoming’e nazaran bir miktar daha pahalı olsa da eyaletin deneyimi ve işveren yanlısı yasaları sebebiyle daha tercih edilebilir. Social Enterprises, Delaware eyaletinde Türkçe hizmet vermeye yetkilendirilmiş tek kurum. Ayrıca, talep doğrultusunda bizzat eyaleti ziyaret ederek işlemlerin süresini 1 saate kadar indirebiliyoruz.
Şirket türü ise karar verilmesi gereken ikinci konu. Eğer şirket kurma amaçları arasında şirkete yatırım almak ve uzun vadede borsaya açmak gibi planlar varsa “corporation” türü şirket kurmak en doğrusu olur. Zira bu şirket türünde hisse alım satımı gibi imkanlar mevcut. “LLC” şirket türü ise direkt ticaret yapacak kişiler için daha uygun.
Öte yandan, EIN (şirket vergi kimlik numarası) ve ITIN (bireysel vergi kimlik numarası) vergi kimlik numaralarını da almak oldukça mühim. Süreçlerin uzun olması ve bu iki numara olmadan ticarete başlanılamaması bunların önemini arttırıyor. IRS nezdindeki bu numaraları bir yetkili acentayla almak zaruri.
Muhasebe ve vergi
“Nothing is certain except death and taxes.” 18'inci yüzyılda yaşayan Benjamin Franklin’e atfedilen bu sözün üzerinden takribi 250 yıl geçse de değişen pek bir şey yok aslında. ABD, vergiler konusunda hala çok hassas ve oldukça amansız. Zira vergi beyanlarını zamanında vermeyen, eksik yahut hatalı veren şirketler ve şirket sahipleri 500 bin dolara kadar vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor.
Aslında konuyu şöyle netleştirebiliriz. ABD’de gelir vergisi, satış vergisi ve eyalet vergileri olarak üç ana vergi türü var. Bu vergilerin dışında bazı ürünler özel ek vergilere de tabi olabilir. Gelir vergisi direkt IRS’e ödenen bir vergi ve şirket türüne ve ortak sayısına göre doldurulacak formlar farklılık gösteriyor ve yine vergi beyan tarihi şirket türüne ve ortak sayısına göre farklılık gösteriyor. Satış vergisi ve eyalet vergileri ise eyalete ödenen vergiler. Eyalet vergileri "franchise tax" yada "annual report" olarak adlandırılıyor.
Satış vergisini şöyle açıklayabilirim. Örneğin New York’ta bir elektronik mağazasına sahipsiniz diyelim ve bir müşteri gelip mağazanızdan ürün satın alıyor. Bu durumda ürünün fiyatına %8.875 satış vergisi oranı da eklemeniz gerekecektir. Akabinde de, New York eyaletine satış vergisi bildiriminde bulunmalısınız.
Yatırımcı vizesi
İşiniz belli bir hacme geldikten sonra E2 yatırımcı vizesine başvurarak kendi işinizde çalışma ve ABD’de yaşama hakkı elde edebiliyorsunuz. İlk aşamada genelde beş yıllık bir süre için verilen bu vize; vergilerin ödenmesi, işin gelişmesi ve finansal raporların yukarı ivmeli hareketleri neticesinde ikinci periyotta yenilenebiliyor. Tabii ki bu konuda da detaylandırılması gereken çok husus var. Zira yatırım miktarından şirketteki hisse oranına, vergilendirmeden çalışan sayısına kadar vize durumunu etkileyen birçok etken var.
Şirket kurulumuyla başlayan bu macera; aylık muhasebe, yıllık vergi beyanlarının yapılması, Silikon Vadisi'nde yatırım alma, sonrasında yatırımcı vizesi gibi aşamalarla uzun vakit alan bir süreç. Özellikle vergi süreçlerinin dikkatli takip edilmemesi ciddi cezalara sebep olabiliyor. Bu süreçlerde sadece işe-projeye odaklanabilmek, geri kalanını danışmanlık firmasına bırakmak büyük rahatlık olacaktır.
Mustafa Emre Selek, haftalık ekonomi dergisi PARA'da eğitim, İK ve teknoloji muhabirliği yaptı. Ardından, Delaware / ABD'de Social Enterprises LLC'de yatırımcı vize danışmanı ve şirket kurma uzmanı olarak çalıştı. 2 yıldır Social Enterprises LLC'de Operasyon Direktörü / COO olarak çalışıyor.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş

Pareto
İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri her pazartesi ve cuma e-posta kutunuzda.
İLGİLİ BAŞLIKLAR
Güney Amerika
Delaware
Wyoming
Benjamin Franklin
NEREDE YAYIMLANDI?
SC Danışmanlık kurucusu Dr. Soner Canko, yeni yazısında "dijital müşteri" kavramını açıklıyor. Social Enterprises LLC'ın COO'su Mustafa Emre Selek, yurt dışında şirket kurma süreçlerini anlatıyor.
15 Nis 2022

YAZARLAR

Mustafa Emre Selek
Mustafa Emre Selek graduated from Middle East Technical University, from the department of history. After his graduation, he started at Istanbul University in the department of the history of the Republic of Turkey as a master's degree and currently writing his master thesis on the topic of “Köy Enstitülerinin Zihinsel Temelleri”. He started his internship at Sabah newspaper and continued at ATV, and worked as an education, HR, and technology correspondent for the weekly best-selling economy magazine PARA within the Turkuvaz Media Group. He was working at Social Enterprises LLC in Delaware / USA as an investor visa consultant and company formation specialist and he is now working at Social Enterprises LLC as a Chief Operating Officer.

Pareto
İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri her pazartesi ve cuma e-posta kutunuzda.
İLGİLİ OKUMALAR