2022 sinemasında yolun yarısı


B2Press’ten kitap tanıtımı yapmak isteyenlere 3 ipucu Diyelim ki uzun yıllardır kurduğunuz bir hayali gerçekleştirdiniz ve öykülerinizi, şiirlerinizi ya da denemelerinizi bastırıp kitapçılara ulaştırdınız. Peki, kitabınızın okurlar, kültür sanat gazetecileri ve eleştirmenler tarafından fark edilmesi için ne yapabilirsiniz? Online PR Servisi B2Press , bu sorunun yanıtını sizin için üç başlıkta derledi: Etkili bir basın bülteni hazırlamak: Kitaba dair merak uyandırabilen bir basın bülteni, güçlü bir dağıtım kanalıyla medyaya ulaştırıldığında gazetecilerin ve okurların dikkatini çekmeyi başarıyor. Hedef gazeteci ve medya kuruluşlarını belirlemek: Türkiye’nin en çok ziyaret edilen kültür sanat sitelerine ve bu sitelere düzenli yazan eleştirmenlere gönderilecek bir bülten büyük fark yaratabiliyor. İki adımda da B2Press desteği almak: İlk etapta kitabınızın tanıtım bültenini merak unsurunu en üst seviyede tutarak hazırlayan B2Press , ulaşmak istediğiniz kitleye odaklanarak size özel medya listeleri hazırlıyor. 30 ülkede, 23 dilde dağıtım yapan B2Press , basın bültenlerini kültür sanat içeriklerini takip eden okurların sıkça ziyaret ettiği haber sitelerinde yayımlıyor. Yeni kitabınızın okurlar tarafından fark edilmesini ve kültür sanat gazetecilerine ulaşmasını istiyorsanız, B2Press ’le bu bağlantıdan iletişime geçebilirsiniz.
Daha fazlasını öğren →

Duende
Her hafta sinema ve müzik evreninden söyleşiler, incelemeler, öneriler, podcast’ler ve keşif notları e-posta kutunda.
Her yılın sonu geldiğinde geride kalan on iki ayın en iyi albümlerini, filmlerini, dizilerini, kitaplarını listelemek bir gelenektir. Söz konusu film listeleri olduğundaysa durum başkadır. Ödül sezonunun iddialı yapımları, stüdyoların büyük kozları ve geniş hayran kitlesine sahip yönetmenlerin en yeni filmleri genellikle sonbahar aylarında izleyici karşısına çıkar ve bu listelerde yılın ilk yarısından filmler görmek bir nebze daha zor olur. Özellikle bağımsız ve düşük bütçeli filmler ya da farklı teknik özellikleriyle öne çıkan gişe filmleri “yılın en iyileri” arasında kendilerine yer bulmakta zorlanır.
Hazır yılı yarılamışken hem yılın ilk yarısında neler olmuş bir göz atmak hem de yılın ilk yarısında izlediğimiz iyi filmler gözden kaçmasın diye onlara alan açmak istedik. İşte Duende’nin birinci geleneksel yarı yıl sinema değerlendirmesi ve yılın ilk yarısından film önerileri…
Festivaller: Avrupa’nın üç büyük film festivalinden ikisi yılın ilk yarısında düzenlendi. 71. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Carla Simón imzalı Alcarrás, 75. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ruben Östlund imzalı Triangle of Sadness filmlerinin oldu. 41. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma’sında Gaspar Noé’nin Vortex, Ulusal Yarışma’sında ise Maryna Er Gorbach imzalı Klondike filmleri Altın Lale’ye uzandı.
Gişe: Box Office Türkiye’nin verilerine göre yılın ilk yarısında en çok izlenen yerli film 5.4 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşan biyografik yapım Bergen, en çok izlenen yabancı film 1.5 milyonun üzerinde kişinin izlediği MARVEL Sinema Evreni filmi Doctor Strange in the Multiverse of Madness oldu. Box Office Mojo’nun verilerine göre ABD’de Top Gun: Maverick filmi 530 milyon dolar hasılatı aşarak yılın ilk yarısının en çok izlenen filmi oldu.
Hollywood Film Eleştirmenleri Birliği’nden Yarı Yıl Ödülleri: Hollywood Film Eleştirmenleri Birliği, bu yıl beşinci kez dağıtacağı yarı yıl ödüllerinin yarı yıl izleme listesi niteliğindeki adaylarını açıkladı. En İyi Film dâhil 8 adaylıkla öne çıkan yapım Everything Everywhere All at Once olurken, diğer En İyi Film adayları şunlar: The Batman, Cha Cha Real Smooth, Elvis, Marcel the Shell with Shoes On, The Northman, RRR, The Unbearable Weight of Massive Talent, Top Gun: Maverick ve Turning Red.
Film Önerileri:
After Yang
Kaynak: İKSV
After Yang (Yön: Kogonada)
Neden izleyelim? Görsel efektlerin neredeyse kullanılmadığı bu minimal bilim kurgu filmi adını bir yapay zekâdan alıyor. Her şey Çin’den çocuk evlat edinmiş bir çiftin, çocuklarına kardeşlik etmesi ve köklerini öğretmesi için aldıkları yapay zekâ Yang’in bozulmasıyla başlıyor. Colin Farrell’in canlandırdığı Jake, Yang'i yeniden çalıştırmak için çırpınırken onun hafızasının derinliklerinde buluyor kendini. İşte o an kendisi ve filmi izleyenler de hafızayla, sonlar ve başlangıçlarla, geride kalanlar ve hatırlananlarla, kayıt altına alınan ve alınamayanlarla ilgili düşüncelere dalıyor. Duygusal bir senaryoya, sakin ve duru bir anlatıma sahip; yılın en iyi bağımsız yapımlarından biri.
Nerede izleyebilirsin? After Yang, 41. İstanbul Film Festivali’ndeki gala gösteriminin ardından bugün Başka Sinema salonlarında gösterime girdi.
Everything Everywhere All at Once
Kaynak: IMDb
Everything Everywhere All at Once (Yön: Daniel Kwan ve Daniel Scheinert)
Neden izleyelim? Her şey. Her yerde. Aynı anda. Bu filmi anlatmanın tıpkı filmin konu aldığı çoklu evren ve sonsuz ihtimal kavramları gibi birden çok yolu var. Kontrol delisi bir anne ve yabancılaşmış kızı arasındaki sorunların çözüme ulaştığı, anne sorunları üzerine duygusal bir film bu. Yıllara yenik düşmüş bir ilişkinin aslında pişmanlıklardan ne kadar uzak, her koşulda yeniden birlikte olmaya nasıl da yakın olduğunu kanıtlayan bir aşk filmi Everything Everywhere All at Once. Çoklu evrenler, çılgın teoriler ve akılalmaz olasılıkları gerçek kılan sahneleri üzerinden ilerleyen bir bilim kurgu filmi aynı zamanda. Michelle Yeoh’un performansıyla göz kamaştırdığı bir aksiyon yapıtı, ince ve farklı mizahıyla da bir komedi. Hepsi. Her sahnede. Aynı anda.
Nerede izleyebilirsin? Uzun süredir vizyon takvimindeki yerini koruyan Everything Everywhere All at Once’ı hâlen birkaç salonda yakalayabilirsin.
RRR
Kaynak: IMDb
RRR (Yön: S.S. Rajamouli)
Neden izleyelim? Günümüz Bollywood’unun süresi üç saati aşan, inandırıcılıktan uzak sahneleriyle ağızları açık bırakan, olur olmaz anlarda çıkıveren şarkılar ve danslarla dönüşüm geçiren, Hindistan tarihi ve mitlerinden beslenerek epik hikâyeler anlatan filmlerinin çok iyi bir örneği RRR. Film, uluslararası başarısıyla yılın en iyi aksiyon filmlerinden biri olarak anılacağını da şimdiden kanıtladı. Dostluk ve düşmanlığı iç içe geçiren, İngiliz sömürgeciliğini karikatürize bir şeytanlığa büründürürek eleştiren film, “güçlü” erkek oyuncu performansları ve aksiyon sahnelerindeki başarısıyla üç saatini ayırmana değecek.
Nerede izleyebilirsin? RRR’ı Netflix kataloğunda bulabilirsin.
Top Gun: Maverick
Kaynak: IMDb
Top Gun: Maverick (Yön: Joseph Kosinski)
Neden izleyelim? ABD’de rekor izleyici sayısı ve hasılata ulaşarak sinema salonlarına pandemi sonrası rahat bir nefes aldıran Top Gun: Maverick, bundan ta 36 yıl önce gösterime girmiş öncülü Top Gun'ın ve Tom Cruise’un canlandırdığı Maverick karakterinin mirasını yaşatıyor. Görsel efektler ve ses tasarımının 36 yıl öncesine kıyasla muazzam ölçüde gelişmiş olduğunu tahmin etmek güç değil. Fakat filmin asıl şaşırtıcı yanı ve başarısı teknik yanlarının çok ötesinde. Öncülünü neredeyse aynı malzemeyi kullanarak, üstelik birçok sahnesini tekrarlayarak takip ve taklit eden film, bunu nostaljiden öylesine verimli şekilde beslenerek yapıyor ki on yıllar öncesindeki filmin tüm kötü yanlarını, eksiklerini ve eğretiliklerini unutacak, karşında zamana ayak uydurmuş, duygu kaynağını milliyetçilikten çok birlikteliğe dayamış bir film bulacaksın.
Nerede izleyebilirsin? Top Gun: Maverick, hâlen sinema salonlarında gösterimde.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş

Duende
Her hafta sinema ve müzik evreninden söyleşiler, incelemeler, öneriler, podcast’ler ve keşif notları e-posta kutunda.
İLGİLİ BAŞLIKLAR
Berlin Film Festivali
Carla Simón
Alcarrás
Cannes Film Festivali
Ruben Östlund
Triangle of Sadness
İstanbul Film Festivali
Gaspar Noé
Vortex
Maryna Er Gorbach
Klondike
Box Office Türkiye
Bergen
MARVEL Sinema Evreni
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Box Office Mojo
Top Gun: Maverick
Hollywood
The Batman
Elvis
NEREDE YAYIMLANDI?
Salonlarımıza konuk olacak 56. Montreux Jazz Festivali, 2022 sinemasının ilk yarısının öne çıkanları, Sinead O Brien'ın şiirle dansa çağıran ilk albümü Time Bend and Break the Bower.
01 Tem 2022

YAZARLAR

Emre Eminoğlu
1987’de İstanbul’da doğdu. Sabancı Üniversitesi Üretim Sistemleri Mühendisliği lisans ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi yüksek lisans programlarından mezun oldu. Sinema, kültür ve sanat yazarı ve editör olarak çalışıyor.

Duende
Her hafta sinema ve müzik evreninden söyleşiler, incelemeler, öneriler, podcast’ler ve keşif notları e-posta kutunda.
İLGİLİ OKUMALAR