
USA Today’in haberine göre Twitter, Elon Musk’ın firmayı satın almasını takip eden günlerde yaklaşık 3.1 milyon kullanıcı kaybetti. Kimileri Twitter tarafından silindi, kimileri uzaklaştırma aldı kimileri de kendi rızaları ile artık bu sosyal medya ağının bir parçası olmak istemedikleri için ayrıldılar.
‘Ne oluyor?’
Elon Musk, 26 Mart’ta kendi sosyal medyasını kurmayı düşündüğünü paylaştıktan sonra, Twitter’ın yönetim kuruluna dahil olmak için Twitter’ın kurucularından Jack Dorsey ile görüşmeye başladı. Sonra Musk bir süreliğine yönetim kuruluna dahil oldu, sonra Twitter CEO’su Parag Agrawal, Musk’ın yönetim kurulunda olmayacağını ama firmanın en büyük hissedarı olduğunu açıkladı.
25 Nisan'da ise Twitter, Elon Musk’ın 44 milyar dolarlık teklifini kabul ettiğini ve firmayı ona sattığını duyurdu. Sonra yine bazı gitgeller yaşandı. Elon Temmuz’da aslında Twitter’ı almayacağını duyurdu. Sonra Twitter Musk’a dava açtı. Ardından 4 Ekim’de Musk Twitter’ı almayı kabul etti.
Twitter ofisine giriş yapan Elon Musk
Peki ama neden?
Evet… Bu soruyu ben de kendime çok sordum. Sonra arkadaşlarıma sordum. Musk neden Twitter’ı satın aldı? Twitter neden Musk’a Twitter’ı sattı? Bu harika platform nasıl bir kabusa dönüşecek?
Bu soruların cevabını tam olarak bilmiyorum ama büyük ihtimalle Twitter bu kadar büyük bir parayı geri çeviremedi. Musk’a gelirsek, Twitter’ı daha özgür ve güzel bir yere dönüştürerek dünyaya yardımcı olacağını öne sürdü:
“Twitter’ı satın almamın sebebi, farklı inançların şiddete başvurmadan, sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği ortak bir dijital meydana sahip olmanın uygarlığın geleceği için önemli olmasıdır.”
Tabii bu tamamen boş bir söylem. Çünkü herkesin kendi rızası ile üye olduğu bir platformda farklı inançların tartışılması ve nefret söylemlerine yer vermek arasında kocaman bir fark var. Konuşma özgürlüğünü, nefret kusma hakkı ile aynı tutanların çoğu da zaten bu yüzden Musk’ın Twitter’da yaptığı değişiklikleri büyük bir heyecan ile destekliyor — evet, mesela Trump.
E-News’un paylaştığı habere göre, Network Contagion Research Institute, Musk’ın Twitter’ın yeni sahibi olduğunu açıklamasından sadece 12 saat sonra n-kelimesinin kullanımı yaklaşık %500 artmış.
Musk aynı zamanda, Twitter’da mavi tiklerin parayla satın alınabileceğini ve mavi tike sahip olanların da bu ödemeyi yapması gerektiğini belirtti. Uygulamayı tamamen paralı yapmak da konuşulanlar arasında diye bir dedikodu dönüyor, ancak Twitter’dan daha tık yok.
Korku yazarı Stephen King, mavi tik ödemesine tepki gösteriyor.
Tabii kaos sadece platformda değil, Twitter merkezinde de devam etti. Ofise adım attığında Twitter CEO’su Parag Agrawal’ı, CFO Ned Segal’ı ve CLO Vijaya Gadde’yi işten çıkardı. 31 Ekim’de ise Musk’ın tüm yönetim kurulunu işten çıkardığı öğrenildi.
Yeni Twitter
Sanatçılar, bilim insanları, politikacılar ile beraber gazeteciler, yurttaş gazeteciler, yazarlar için önemli olan bu platformun geleceği karanlık görünüyor. Bazı ünlüler hesaplarını kapatmaya başladılar bile. Bilgi akışının en yoğun olduğu, her anda yanımızda olan bu platformun değişimi kalp kırıcı. Tabii gelecek ne gösterir bilmiyoruz — umarım mavi kuşumuzu kurtarabiliriz. Peki size bir soru, Twitter hesabınızı sildiniz mi?
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
İLGİLİ BAŞLIKLAR
sosyal medya
USA Today
Elon Musk
usatoday
elon
Jack Dorsey
Parag Agrawal
amazon
YAZARLAR

Yasmin Güleç
Anthony Bourdain'in #1 numaralı hayranı olmak dışında zamanımı genelde yazarak, yürüyerek, kahve içerek ve derin politik tartışmalara girerek harcıyorum.

20'lik
20’lik, kafada oluşan saçma soruların, açılmayı bekleyen ve bazen suratımıza çarpılan kapıların, gündem ile üzerimize çökebilecek fenalığın paylaşıldığı bir bülten.
İLGİLİ OKUMALAR