aposto-logoPerşembe, 30 Mart 2023
aposto-logo
Perşembe, Mart 30, 2023
Premium'a Yüksel

⚓ 🔴 Ahmet Atalay

İstanbul'un dövme sanatçılarıyla buluşmaya devam ediyoruz.

Portre’nin bu haftaki konuğu: Ahmet Atalay. Çarpıcı renkler, çarpıcı çizgiler ve old school bir dokunuşla tenin üstüne yerleşen gösterişli tasarımlar desek bizce Atalay’ı kısaca tanıtabilmiş oluruz. Büyük tasarımlara bulaşan katmanlı siyahlar, kırmızılar, sarılar, maviler ve yeşiller onun imzasını taşıyan dövmelerin baş kahramanları. Uzun yıllardır büyük heyecanları ten üstüne taşıyan İstanbul’un old school dövme elçilerinden Ahmet Atalay’la sohbetimize hoş geldin. 

1. Biz söze girdik ve sana dair bir şeyler paylaşmaya çalıştık ama elbette tasarımlarındaki bakış açını senden dinlemek isteriz. 

Çalıştığım tarza traditional veya old school deniyor. Keskin çizgiler, canlı bir renk paleti ve solid gölgelerle çalışmayı seviyorum. 1900 ve 1950'ler arasında Amerikalı askerlerin, denizcilerin ve sirk çalışanlarının yaptırdığı tasarımlar traditional tarzın temelini oluşturuyor. Uzak Doğu'ya yaptıkları seferlerden aldıkları ürünler, etkilendikleri resimler, sirk afişleri ve o dönem yapılan grafik tasarım işleri dövmecilere ilham kaynağı olmuş. Ben de tasarımlarımda genellikle bu dili kullanmayı seviyorum. 

Geleneksel dövme benim için senden çok önce gelen bir geleneği besleyerek senden sonra da devam etmesini sağlamak. Bir yandan eski bir kültürün sürdürülebilmesi için çaba gösterirken bir yandan da bu tarzı güncel tutabilmek için eski ve yeniyi aynı anda takip ederek bir araya getirmeye çalışıyorum.


Ahmet iş üzerinde
Fotoğraf: Deniz Sabuncu


2. İstanbul’da bir dövme tasarımcısı olmak nasıl gidiyor? Bu şehrin sana ve işine kattığı motivasyonlar var mı? 

İstanbul'da dövmeci olmak havalı bir meslek. Şehir güçlü dinamik ve yeniliklere aç. Burada yaşadığım ve doğduğum için mutlu ve şanslı hissediyorum. Hatta İstanbul ile ilgili bir dövmem bile var. 

Şehir her zaman aktif; her daim insanları besleyen, buluşturan bir şehir. Kalabalık olması çeşitliliği beraberinde getiriyor. Bir sergide, bir gece kulübünde, hatta kahvaltı yaptığınız bir mekânda bile yeni birileriyle tanışıp çok farklı karakterlerle karşılaşabilirsiniz. Dövme yaptığım insanlar çoğunlukla İstanbul’da yaşıyorlar ve gerçekten her meslek grubundan insanla tanışma şansım oluyor. Potansiyelin ve çeşitliğin bol olması beni motive ediyor.

3. Bizce yıllar içerisinde insanların dövme sanatına karşı — ücretlerden verilen emeğe yaklaşımlarına kadar bakış açılarında bizce bir değişiklik söz konusu oldu, sence de öyle mi?

Mesleğimin ilk yıllarında dövme şimdiye göre çok daha underground bir kitleye hitap ediyordu. Yeni medyanın da etkisiyle Türkiye’de dövme sektörü son 10 senede çok hızlı ve iyi yol katetti. Toplumun neredeyse her kesmine ulaştı. Bu genişleme vasat işlerin üretilmesine sebep olurken aynı zamanda rekabetin artmasına, kaliteli işlerin çoğalmasına ve kalite işlerin fark edilmesine de yol açtı. 

Dövme stüdyoları arttı. Eskiden dövmeli insanlar işe bile zor alınıyorken şimdi daha risksiz denilebilecek kurumsal işlerden ayrılıp bu mesleği yapmak isteyen insanlar dâhi var. 

Ekipman teknolojisinin gelişmesi de işin hızlanmasında büyük rol oynadı. Kısacası arz ve talep arttı diyebilirim. Arz ve talep arterken görünürlüğü de arttı. Gittiğiniz doktorda, ensafta, her kesimden insanda dövme görebilirsiniz. Dövme eskisine göre artık daha görünür hâlde. İnsanlar dövmeye karşı daha tutkulu daha bilinçli. Bu gelişim ve değişim dövmeye verilen ücrete ve emeğe olan değeri artırdı.

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

İlgili Başlıklar

dövme

Portre

Ahmet Atalay

İstanbul

Deniz Sabuncu

Hikâyeyi beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Nerede Yayımlandı?

💪 Onur Ayı kutlamaları, Tom Odell şehirde

Yayın & Yazar

Aposto İstanbul

İstanbul'dan seçilmiş etkinlikler, kültür sanat ajandası, şehir gündemi, tematik rehberler ve şehrin sınırlarından taşmaya değecek davetler her hafta e-posta kutunda.

Naz Eraslan

i'm not even supposed to be here today

;