

Geleceğe ve Tabiata +1 2021 senesine dönüp bakarken dünyada yaşananlar canımızı yakıyor ancak yeni yıldan beklentimiz daha umut dolu; yeşil ve sağlıklı bir gelecek. Bu yıl hem Türkiye hem dünya genelinde karşılaştığımız yanan ormanlar, yok olan verimli topraklar, sel felaketi yaşayan şehirler iklim kriziyle mücadelede durumun önemini gözler önüne seriyor. Çevreye dokunan tek bir adımın dahi tüm ekolojik düzeni etkilediğinin farkında olmak zorunda olduğumuz bu dönemde, çevreyi ilgilendiren tüm sistemlerin dengede tutulabilmesi için sürdürülebilir yaşamın iyileştirici gücüne başvurmaktan başka bir şansımız kalmadığı açıkça ortada. Elimizdeki tek yuvamızı, dünyamızı, önemsemeli; çevremizi korumak ve yeşillendirmek üzere bilinç sahibi olmalıyız. Ne yapmalı? Belirli bir zaman diliminde gerçekleşen insan faaliyetleri sonucunda üretilen toplam sera gazı miktarını niteleyen karbon ayak izi; gezegenimizin ısınmasının, iklim krizinin başlıca sorumlusu olarak gösteriliyor. Ağaçlandırma çalışmaları ise emisyonların azaltılması için atılan önemli bir adım. Dikilen ağaçlar, atmosfere salınan karbondioksitin emilmesine olanak sağlayarak yaşamları boyunca atmosferden CO2’i uzaklaştırıyor. Tüm bu gerçeklerin farkındalığıyla hareket eden Anadolu Efes , bir ağacın geleceğinin tüm tabiatın geleceği olduğuna dikkat çeken adımlarıyla çevreye artı değer katarken #tabiatımızözel diyerek doğanın sesine kulak vermeye çağırıyor. Anadolu Efes x Ecording ağaçlandırma projesi: Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında çevre teknolojileri geliştiren sosyal girişim Ecording’le iş birliği yapan Anadolu Efes, ağaçlandırma projesinde ürettiği yeşil şişeli ürünler vesilesiyle 3 milyon tohum topunu sarp bölgelerdeki topraklarla buluşturmaya devam ediyor. Tohum topu nedir? İklim kriziyle mücadele kapsamında tohumların ağaca dönüşme oranını artırmak için özel olarak hazırlanan formüle verilen ad olan "tohum topları" sayesinde tohumların; rüzgar, aşırı sıcaklık, nem gibi dış ortam koşullarından korunarak çimlenmesi için uygun ortam oluşturuluyor. ecoDrone’lar sayesinde toprağa bırakılan tohumların ormana dönüşmesini umutla beklerken, hız kesmeden çalışmalarını sürdüren Anadolu Efes’in çevreye artı değer katan projeleri için takipte kalmaya devam edin .
Daha fazlasını öğren →

Aposto Gündem
Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.
Kıbrıs’ın durumu
Kıbrıs meselesinde, 2021 ilkbaharında Cenevre'de gerçekleşen gayriresmî görüşmelerin sonucunda "yeterli ortak zemin bulunamadığı" açıklaması paylaşıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyaretinde Kıbrıs'taki kapalı Maraş bölgesinin %3,5'ine denk gelen alanın pilot bölge olarak açılacağına ilişkin açıklamaları tepki çekti. Konu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşındı. Dışişleri Bakanlığı, kararların uluslararası hukukla tamamen uyumlu olduğunu söyledi.
Amirallerin bildirisi
104 emekli amiral "Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasına" ve "sarıklı amiralin namaz kıldığı görüntülere" ilişkin bir bildiri yayımladı. Bildirinin darbe çağrıştırdığını düşünen hükümet üyeleri açıklamaya sert tepki gösterdi. Muhalefetten bazı isimler bildiriyi onayladı, bazıları eleştirdi. Emekli amirallerin ilk duruşmasının 21 Mart 2022’de gerçekleştirileceği aktarıldı.
İstanbul Sözleşmesi
Türkiye, Resmî Gazete'de yayımlanan kararla İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi. Karar birçok şehirde protesto edildi, karardan vazgeçilmesi için 1 milyona yakın imza toplandı. Danıştay, Haziran 2021'de kararın yürütmesinin durdurulması yönündeki talebi reddetti.
Boğaziçi Üniversitesi protestoları
Çiğdem Kafesçioğlu
Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu'nun rektör olarak atanması önce kampüste, sonra İstanbul'un farklı noktalarında ve sonra da çeşitli illerde ve yurt dışında protesto edildi. Protestolarda çok sayıda gözaltı oldu.
Protestoların altı ayda biteceğini öngören Melih Bulu, göreve gelişinin altıncı ayında istifa etti. Rektörlük görevine üniversite bileşenlerinin güven oyu vermediği iki isimden biri olan Naci İnci atandı.
Akademisyenlerin rektörlük binasına karşı gerçekleştirdikleri protesto, 11 ayı aşkın süredir devam ediyor.
İstifalar, görev değişiklikleri
İstifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine Nureddin Nebati, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yerine Mahmut Özer, Ticaret Bakanlığı'na kendi şirketinden dezenfektan sattığı iddia edilen ve sonra görevine son verildiği belirtilen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yerine Mehmet Muş atandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı, bakanlık ikiye ayrıldı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Ekim 2021'de de TCMB'de iki başkan yardımcısı, bir para politikası kurulu üyesi değiştirildi.
Muharrem İnce CHP'den istifa ederek Memleket Partisi'ni, Ümit Özdağ İYİ Parti'den istifa ederek Zafer Partisi'ni kurdu.
Covid-19
Mart 2021 sonunda Türkiye'de artan vakalar sebebiyle sokağa çıkma yasağı gibi tedbirlere geri dönüldü. Nisan 2021 ortasında iki haftalık kısmi kapanma dönemine geçildi. Sonrasında, 29 Nisan'dan 17 Mayıs'a kadar tam kapanma açıklandı. Yıl sonunda tespit edilen yeni varyant Omicron, Türkiye’de de görüldü. 2021'in son günlerinde vaka sayıları 39 binin üzerine çıktı.
Doğal afetler, çevre
Yangınlar: Türkiye yaz aylarını 28 Temmuz'da Manavgat'ta başlayan, 15 gün süren ve 49 ilde görülen yaklaşık 300 yangın gündemiyle geçirdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 12 Ağustos'ta tüm yangınların kontrol altına alındığını duyurdu. Sekiz vatandaş hayatını kaybetti. Bu süreçte hükümet ve muhalefet, yerel yönetimler ve merkezî yönetim arasında yangın söndürme uçakları ve müdahale koordinasyonu gibi başlıklarda tartışmalar yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyada başlatılan "helpturkey" kampanyasına tepki gösterdi.
Seller: Yangınları takiben Kastamonu, Sinop ve Bartın başta olmak üzere Batı Karadeniz'de sel felaketleri görüldü. AFAD açıklamalarına göre sellerde 80’i aşkın vatandaş hayatını kaybetti.
Müsilaj: Marmara Denizi kıyıları, deniz salyası olarak da adlandırılan müsilajla kaplandı.
10 büyükelçi, Kavala, Demirtaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına yönelik ortak bir çağrı yayımlayan on büyükelçinin "istenmeyen adam (persona non grata) ilan edilmeleri" için talimat verdiğini duyurdu. Büyükelçilikler "Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit ettiklerini" belirten bir açıklama paylaşarak bildirideki amacın "Türkiye'nin iç işlerine karışmak olmadığını" kaydetti. Olay dış basında "Erdoğan geri adım attı" başlıklarıyla yer aldı.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki kararını uygulamayan Türkiye için "ihlal prosedürü" başlattı ve Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş iletmesini istedi. Ayrıca komite, son toplantıda Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundu.
İkizdere, Akbelen, Validebağ
Rize'nin İkizdere ilçesinde halkın İşkencedere Vadisi'ne Cengiz İnşaat tarafından yapılacak taş ocağına direnişi, sekiz aydır sürüyor.
2021 bahar aylarında tekrar gündeme gelen orman kesimleri sebebiyle Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de yer alan Akbelen Ormanı'nda başlayan orman nöbeti devam ediyor.
Üsküdar Belediyesi'nin Validebağ Korusu'na müdahalesi, Eylül 2021'de protestolara neden oldu. Koru için mahallelilerin nöbeti sürüyor.
HDP’ye kapatma davası, Gergerlioğlu’na tutuklama
Sosyal medyada yaptığı bir haber paylaşımı sebebiyle "terör örgütü propagandası" yapmakla suçlanan HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü, Nisan 2021’in başında da tutuklandı. Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi ve serbest bırakılan Gergerlioğlu’nun vekilliği 16 Temmuz’da iade edildi. Diğer yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması için dava açtı. Davaya ilişkin karar, Anayasa Mahkemesince 2022 içinde verilecek.
Ekonomi
2021'in ikinci yarısında Türkiye'de ekonomi sıkça konuşuldu. Eylül 2021’den itibaren politika faizi %19’dan %14’e düşürüldü. 2021’in başında 7,43 düzeylerinde olan dolar/TL Aralık 2021’de 18 üzerini test etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cari açığı kapatarak büyümeyi hedefleyen "ekonomik kurtuluş savaşını" duyursa da ekonomistler, ortada bir model olmadığı görüşünü savundu.
Kur artışları enflasyona yansıdı. TÜİK’in Kasım 2021’de %21,3 olarak açıkladığı 12 aylık tüketici enflasyonu, bağımsız araştırma grubu ENAGrup tarafından %58,6 olarak ölçüldü. Yılın son günlerinde Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat isimli bir bankacılık ürünü duyuruldu. Dolar/TL 11 düzeylerine, avro/TL 14’e çekilse de yılın son günlerinde dolar/TL 13 seviyesini test etti; Bakan Nebati "her şey kontrol altında" dedi.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş

Aposto Gündem
Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.
İLGİLİ BAŞLIKLAR
dezenfektan
KIBRIS
Kıbrıs
kapalı Maraş
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi
Dışişleri Bakanlığı
Montrö Sözleşmesi
İSTANBUL SÖZLEŞMESI
Türkiye
İstanbul Sözleşmesi
Danıştay
BOĞAZIÇI ÜNIVERSITESI
Çiğdem Kafesçioğlu
Boğaziçi Üniversitesi
Melih Bulu
İstanbul
Lütfi Elvan
Nureddin Nebati
Ziya Selçuk
Mahmut Özer
Ruhsar Pekcan
Zehra Zümrüt Selçuk
NEREDE YAYIMLANDI?
Herkese günaydın. 2021'in son Aposto! Gündem'i. Editör notları, Türkiye'den ve dünyadan yıl özetleri, teşekkürler, sevgiler, kutlamalar.
31 Ara 2021

YAZARLAR

Mehmet Şimşek
ODTÜ Felsefe'yi bitirdi. İçinde Bulunduğum Durum isimli bir oyun yazdı, besteledi, sahneledi. Şarkıları da var.

Aposto Gündem
Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.
İLGİLİ OKUMALAR