
Armada Otel’in kurucusu Kasım Zoto ile birlikte, tekrar Cankurtaranlı yaptığı tenezzüh vapuru, namıdiğer centilmen teknesindeyiz. Bu defa mahalleyi denizden seyrediyoruz. Kıyıya yanaşıp hıdırellez ateşini yakmadan: Cankurtaran neresidir?
Cankurtaran benim için maalesef şu an kapalı olan Erol Taş Kahvesi’nden başlıyor. Burası ağırlıkla 1945 sonrası kuzey Yunanistan’dan göçen Romanların mukim olduğu bir bölge. Zaman içinde turizmle birlikte emlak fiyatları artmış dolayısıyla insanlar mahalledeki mülklerini satıp mahalleden ayrılmış. Günümüzdeyse mahallede artan pansiyon ve oteller yüzünden turizm ile kentin dengesi iyice değişti. Mahallelisinin yerleşse de çok kalamadığı bir yapıya büründü.
Mahalleli için kurulan otel, yakılan ateş
Burada olmamız şu anda bulunduğumuz binanın hikâyesiyle şekillendi aslında. Ahırkapı Sokak’ta, Barbaros Hayrettin Paşa’nın Leventleri için yaptığı binaların restorasyonu ile başladı her şey. Olduğun yerin kültürünü devam ettirmek komşuları tanımak ve birlikteliği sağlamaktan geçiyor bence.
Mahallede düzenlediğimiz Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri de bu bağın en güzel örneği. Cankurtaran’ı İstanbullulara tekrar hatırlatmak istedik, bunu yaparken de mahallemizde ikamet eden Romanlar ve Ahırkapı Roman Orkestrası en büyük destekçimiz oldu. İlk zamanlar şenlik 600 kişiydi. 10 sene içinde 100.000 kişiye ulaştı fakat başta güvenlik olmak üzere çeşitli nedenlerle 2010’da şenliği sonlandırdık. Gönlümden geçen hıdırellezin sonraki rotasının Sultanahmet olması. Paylaşım için ortam yaratan etkinlikler mahallelerin birbirine bağlanması açısından çok kıymetli.
İlgili Başlıklar
Barbaros Hayrettin Paşa
İstanbul
Roman
Sultanahmet
Hikâyeyi beğendiniz mi?
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
Nerede Yayımlandı?

📍 Cankurtaran, Ayşe Şensılay
Yayın & Yazar

Soli
Her hafta bir mahalle, bir mahalleli! Seyahat ve kültür yayını Soli, her hafta bir mahallenin esnaflarının, binalarının, sokaklarının, insanlarının hikâyesini anlatıyor.