Aşırı sıcak hava olaylarından en çok etkilenecek bölgeler

Akademisyenler, en savunmasız ülkeyi Afganistan olarak belirledi.

Together with Zorlu Holding

Zorlu Holding için işin geleceği sürdürülebilirlik Zorlu Grubu tüm faaliyetlerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) rehber alan Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda eşit, kapsayıcı, adil ve akıllı bir gelecek için benimsediği “sorumlu yatırım holdingi” anlayışıyla yürütüyor. Bu kapsamda, insan odaklı ekosistemler yaklaşımıyla paydaş önceliklerini gözetiyor; çalışan memnuniyeti, işin geleceği, kapsayıcı değer zinciri ve toplumsal yatırım alanlarında ortak değer yaratıyor. Yenileyici iş modelleriyle toplumsal ihtiyaçları doğayla uyum içinde sürdürülebilir sistemler kurarak karşılamak için çalışıyor; iklim krizi ve döngüsel ekonomi alanlarında ekosistemi dönüştürmeyi hedefliyor. Çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanlarındaki performansını her geçen gün daha da iyileştirmek için çalışıyor. Zorlu Grubu daha yaşanabilir bir dünya için belirlediği Akıllı Hayat 2030 hedefleri kapsamında hayata geçirdiği sürdürülebilirlik odaklı projelerden örnekleri bir video serisi haline getirdi. Paylaştıkları hikayelerin, şirket paydaşları, toplum ve çevre için daha fazla değer yaratmanın yolunu açarak her canlı için daha iyi bir gelecek ve daha yaşanabilir bir dünya hayaline katkı sağlayacağına inanıyor. Zorlu Grubu ’nun sürdürülebilirlik yolculuğunda hayata geçirdiği iyi uygulamaları görmek için Akıllı Hayat Blog ’da yer alan Bizden Hikayeleri bu bağlantıdan ziyaret edebilirsiniz.

Learn more

Angst

Angst

Her cuma 12.00’de, çevre ve iklim gelişmelerine türler arası eşitlik ilkesini benimseyerek gelişmeleri aktarıyoruz.

Aşırı sıcak hava olaylarına maruz kalacak bölgeler üzerine çalışma yapan Bristol, Edinburgh, Exeter ve Oxford üniversitelerinin akademisyenleri, 1959-2021 yılları arasında küresel sıcaklık verilerini, iklim modellemelerini ve en yüksek sıcak hava göstergelerinin tekrarlama sürelerini dünyanın 136 farklı bölgesi üzerinde analiz etti. Bu göstergelerin ülkelerin aşırı hava olaylarına karşı direnç gösterebilme yeteneklerini belirleyeceği vurgulandı.

  • Parametreler: Çalışma, incelenen bölgelerin yüzey sıcaklıkları, karbon emisyonları, sosyo-ekonomik durumları, nüfus yoğunlukları ve gelecek nüfus artış öngörüleri gibi faktörleri dikkate aldı.
  • En savunmasız ülke: Araştırmanın sonuçlarına göre, Afganistan en az gelişmiş ülkelerden biri olması, sıcaklık tekrarlama süresinin yaklaşık 80 yıl olarak belirlenmesi ve hızla artan nüfusu nedeniyle en savunmasız ülke olduğu vurgulandı.

13 Mayıs 2017’deki sıcaklık dalgası sırasında Afganistan’a gitmek üzere yüklenmiş tavuklar serinletiliyor
Fotoğraf: Abdul Majeed, AFP


  • En fazla etkilenebilecek bölgeler: Orta Amerika ülkelerinin nüfus artış hızlarının diğer birçok bölgeye kıyasla daha düşük olmasına rağmen, mevcut yüksek nüfus yoğunlukları nedeniyle tehlike altında oldukları belirtildi. 
    • Sıcak hava dalgalarının nadiren görüldüğü, ancak nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Çin’in Pekin, Hebei ve Tianjin bölgeleriyle Almanya, Hollanda ve Belçika’nın riskli bölgeler arasında olduğu ancak sıcak hava dalgalarının etkisini hafifletebilecek kaynaklara sahip olduklarından bu durumu yönetebilecekleri ifade edildi.
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Angst

Angst

Her cuma 12.00’de, çevre ve iklim gelişmelerine türler arası eşitlik ilkesini benimseyerek gelişmeleri aktarıyoruz.

İLGİLİ BAŞLIKLAR

Afganistan

Orta Amerika

Almanya

Hollanda

Belçika

NEREDE YAYIMLANDI?

AngstAngst

HİKAYE

🍴 Sömürgeleştirilmemiş bir mutfak: Beslenme alışkanlıkları nasıl bağımsızlaşır?

Gastronomi antropoloğu Claudia Serrato, “Yeme alışkanlıklarımızı sömürgeciliğin mirasından nasıl uzaklaştırabiliriz?” sorusuna odaklanıyor.

02 Haz 2023

Zorlu Holding ile birlikte
Kaynak: Pictures From History/Universal Images Group, Getty Images

YAZARLAR

Angst

Her cuma 12.00’de, çevre ve iklim gelişmelerine türler arası eşitlik ilkesini benimseyerek gelişmeleri aktarıyoruz.

İLGİLİ OKUMALAR

;