Batı ekonomilerinden büyüme görünümleri


Yatırım Finansman 'da YF Yüzyüze ile görüntülü görüşme yaparak kolayca hesabınızı açabilir ve sermaye piyasalarında anında işlem yapmaya başlayabilirsiniz.
Daha fazlasını öğren →
ABD Ticaret Bakanlığı, öncü verilerle yıllıklandırılmış bazda %1,1 olarak açıklanan ABD birinci çeyrek büyüme verisini %1,3’e çıkararak yukarı yönlü revize etti. Verideki yukarı yönlü değişim, ağırlıklı olarak stok yatırımları ve tüketim harcamaları kalemlerindeki pozitif yönlü güncellemelerin katkılarıyla gerçekleşti.
Yeni veri setinde ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları kalemi %3,7 artıştan %3,8 artışa revize edilirken, stok yatırımları tarafında 6,9 milyar USD’lik artış tespit edildi. 27 Nisan’da yayımlanan bir önceki veri setinde stok yatırımlarının ilk çeyrekte 1,6 milyar USD azalışla 2021’den bu yana ilk kez azalış gösterdiği bilgisi yer almıştı.
Fed’in yakından izlemekte olduğu gıda ve enerji hariç çekirdek PCE verisi ise bir önceki veriye kıyasla 0,1 puan artırılarak %5 seviyesine yükseltildi. Beklenti, bu verinin %4,9 seviyesinde sabit kalması yönündeydi.
💾 Cep bilgisi: Beklentilerin üzerinde gerçekleşen tüketici harcamaları ve PCE verisi, ABD’de her şeye rağmen güçlü seyretmekte olan istihdam piyasasının ve %7,28 ile manşet enflasyonun üzerinde gerçekleşen yıllık ücret artışlarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor. İstihdam piyasası yavaşladıkça muhtemelen bu kalemde de gerilemeler gözlemlenmeye başlanacaktır.
Bütün bunların yanı sıra birinci çeyrekte finans dışı firmaların vergi öncesi kâr marjı %14,6 seviyesinde gerçekleşti. Veri tarihi ortalamaların üstünde olmakla birlikte 2021’in dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor. Marjlarda 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana gerileme trendi ise sürüyor.
👉 Öte yandan: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve Cumhuriyetçi kanadın temsilcisi Kevin McCarthy, federal hükümetin borç tavanının artırılması ile ilgili olarak Başkan Biden ile görüştü. Görüşmenin ardından bir televizyon kanalına konuşan McCarthy, “bir anlaşmaya varıp varmadıklarını bilmediğini” söyledi. Borç tavanının artırılamaması halinde ABD hükümetinin haziran ayında temerrüde düşmesi bekleniyor.
Almanya resesyona girdi
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) ülke ekonomisinin ilk çeyrek büyüme verisini aşağı yönlü revize ederek eksi %0,3’e düşürdü. Böylece Alman ekonomisi, 2022 yılının dördüncü çeyreğindeki %0,5’lik daralma ile birlikte iki çeyrek üst üste daralarak teknik resesyona girmiş oldu.
Ülke ekonomisindeki daralmada özellikle tüketim tarafında kaydedilen azalışlar etkili oldu. Destatis verilerine göre ilk çeyrekte özel tüketim kalemi %1,2, kamu tüketimi kalemi ise %4,9 daraldı. Konuya ilişkin yorum yapan DekaBank ekonomisti Andreas Scheuerle, “Enflasyonun muazzam ağırlığı altında Almanya'da tüketim dizlerinin üzerine çöktü ve tüm ekonomiyi de kendisiyle birlikte aşağı çekti" ifadelerini kullandı.
💉 Hatırlatma dozu: Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), mart ayında yayımladığı raporunda ülkede inatçılığına devam ederek düşmeyen enflasyonun tüketim tarafına baskı yapacağı ve bunun da ülke ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına neden olacağı tahmininde bulunmuştu.
Tüketim tarafındaki azalışın yanı sıra yatırımlar kalemi, inşaat yatırımlarındaki artışların etkisiyle ilk çeyrekte %3,9 büyüyerek tüketim tarafındaki azalışı bir nebze de olsa dengelemeyi başardı. Fakat Avrupa’da gün geçtikte artan borçlanma maliyetleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını daha da sıkılaştıma yönündeki eğilimini göz önünde bulundurursak, bu trendin kalıcı olmayacağını söyleyebiliriz.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
NEREDE YAYIMLANDI?
Para Politikası Kurulu, politika faizini beklentiler dahilinde %8,5’te sabit tuttu. Karar metninde de kayda değer bir değişim söz konusu değil.
26 May 2023

YAZARLAR

Emircan Yaman
Piyasalar ve Finans Editörü

EXANTE
Finans dünyasındaki tüm önemli gelişmeler ve makro-iktisadi meseleler, derinlemesine bir perspektif ve sebep-sonuç ilişkileriyle hafta içi her gün sabah 08.00'de gelen kutunda!
İLGİLİ OKUMALAR