Belediye ne diyor?

Zanaat Atelye'nin sahibi Cemal Cinbiz ile görüşmemin ardından Beyoğlu Belediyesi'ne ulaştık. Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ulutaş, olaya ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Together with Vestel

Elektrikli araç şarj istasyonunuz Vestel ’de Elektrikli araç şarj istasyonunuz Vestel’de Elektrikli araç kullanımının artmasıyla şarj noktalarının ulaşılabilirliği ve yaygınlaşması da önem kazanıyor. Üstün tasarımlı ve yeşil enerjiye katkı sağlayan elektrikli araç şarj istasyonlarıyla yurt içindeki müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan Vestel , aynı zamanda İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Neler var? Elektrikli araç sahipleri, evlerine veya iş yerlerine ergonomik tasarımı sayesinde konforlu bir kullanım deneyimi sunan elektrikli şarj istasyonları satın alabiliyor. Kurulum sonrası herhangi bir ayarlamaya ihtiyaç duymayan istasyonlar “tak-çalıştır” özelliğiyle kolay bir kullanım sunuyor. Müşteriler kendi araçlarının enerji ihtiyacına göre 7.4kW, 11kW veya 22kW güç seçeneklerine sahip şarj istasyonları arasından en uygun olanı tercih edebiliyor. Vestel, montaj ve servis ihtiyacı doğrultusunda Türkiye’nin her yerinde eksiksiz bir satış sonrası hizmeti sağlıyor. Size en uygun elektrikli araç şarj istasyonuna ulaşmak için Vestel ’i buradan ziyaret edebilirsiniz.

Learn more

Aposto Gündem

Aposto Gündem

Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.

Zanaat Atelye'nin sahibi Cemal Cinbiz ile görüşmemin ardından Beyoğlu Belediyesi'ne ulaştık. Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ulutaş, konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı. Ulutaş, 6 dönüme yakın 5275 metrekarelik alanın 1866'da öğrenci yetiştirmek üzere kullanılmak üzere tahsis edildiğini, 1936'da ise yapılan kadastro çalışmalarında mülkiyet durumundan emin olunamadığını anlatıyor. 

Bir mülkiyet hakkı olmadığını söyleyen Ulutaş "Yani hakları ya da mülkiyet hakkınız yoksa kiraya veremezsiniz. Ülkenize ait olmayan yere kiraya vermezsiniz.  Celal Bey'in söylediğine göre o Fransız başkonsolosluğuna ödeme yapıyor. Kira ödemesi yapıyor ve nasıl kira ödemesi yapıyor?" sorularını soruyor. Binanın kamuya ait olduğunu söyleyen Ulutaş, Cinbiz ailesinin bu yasal boşluktan faydalandığını düşündüklerini söylüyor. 

Sürecin 2014'e kadar bu şekilde ilerlediğini, 2014'te ise bir dava açıldığını anlatan Ulutaş, "2014'te bir mülkiyet davası var. Millî Emlak 'burası bize ait' diyor, Vakıflar Genel Müdürlüğü de davaya dâhil oluyor. Bu sırada Fransa devleti de giriyor davaya. Bu dava hâlâ devam ediyor. Bu davada 'aslında burası Fransa'ya ait mi, değil mi?' bu tartışılmıyor. Kadastroyla ilgili birtakım usuller söz konusu davada. Yani Fransa hükümeti, devleti adına tescil edilmeyecek burası. Bu 1936'da bitmiş." diyor. 

"Biz bu yeri gördüğümüzde, 2014'teki davayı da görünce, yani Fransa'ya ait olan bir yer değil, kanun ne diyor buna baktık. Kanuna göre, devlete ait olan, hazineye ait olan ya da hanesi buradaki gibi açık olan bir yerle ilgili mülkiyet davası devam ediyorsa hangi ildeyse o ilin defterdarı buraya kayyum atar diyor." ifadelerini kullanan Yusuf Ulutaş, defterdarın mahkemeye müracaat ettiğini, binaya böylece kayyum atandığını, kayyumun da binayı belediyeye kiraya verdiğini anlatıyor. 

Cemal Cinbiz'in binada gayri hukuki şekilde bulunduğunu ifade eden Ulutaş, Fransa'nın ise "geçmişle bir bağlantı kurmak istediğini, irtibatlarının devam etmesini istediğini"söylüyor. Ulutaş "Burası aslında millete ait, hepimize ait, kendileri istifade ediyorlar." diyor. Bunun üzerine de bunu fark ettiklerinde konuya müdahil olduklarını, "resmî olarak sizin yükümlülüğünüz yok" dediklerini ifade ediyor. 

Belediye Başkan Yardımcısı Ulutaş, "Biz iki şey yapabilirdik. Bir herkesi boşaltabilirdik. Hiç kimseye kiraya vermeyebilirdik. İki, bir müddet önce yaptığımız gibi bir uygun gördüklerimize belli kiraya verebilirdik. Ve biz aslında Cemal Bey'in de içinde bulunduğu birçok kişiye çıkmasını söyledik, bir kısmı çıktı, bir kısmı kaldı." diye konuşuyor. Cemal Cinbiz'in Sözcü Gazetesi'ndeki haberini söyleyen Ulutaş, "Bizi tanımadığını, muhattabının Fransa devleti olduğunu söylüyor" diyor. 

Ulutaş binadaki diğer kiracıların son derece cüzi miktarda kira ödediğini ve kiralarını Cemal Cinbiz'e verdiğini ifade ederek "Hiç inandırıcı bir şey değil. Velev ki hakikat bile olsa böyle bir yetkileri yok. O ayrı bir şey." ifadelerini kullanıyor. Kendisine binayı boşaltmasını söylediklerini belirten Ulutaş, "Çeşitli şeyler denedi, televizyonda konuştu, ardından dava açtı. Bunun üzerine de mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ardından baktılar herhangi bir şey yok, bu karar kaldırıldı. O zaman Cemal Bey kiracı olmak istedi. Nisan 2022 zamanlarıydı." diye konuşuyor. 

Belediye Başkan Yardımcısı Ulutaş, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 15 Aralık 2022'de aldığı kararı göstererek "Normalde bu yazıyı alır almaz binanın etrafına şerit çekip hemen herkesi çıkarmamız gerek. O bina çökse bizim mesuliyetimizde" diyor.

Söz konusu karar, konuya ilişkin bir eyleme karşılık belediye tarafından bildiri olarak dağıtıldı. 

Ulutaş, Cemal Cinbiz gibi bir marangozun da binada kiracı olduğunu, kendisinin uygun bir yer bulduktan sonra mayıs sonunda eşyalarını alarak binayı tahliye ettiğini anlattıktan sonra "Aynısını Cemal Bey'e de dedik. Bu eşyalara git uygun bir yer bul. Biz sana taşınman konusunda yardımcı olalım. O ise bunu tercih etmedi. Binanın önüne oturdu, basınla konuştu." ifadelerini kullanıyor. 

Binaya ilişkin planlarını sorduğumda ise Ulutaş herhangi bir tadilat yapılmayacağını çünkü tarihî eser olduğunu söyleyerek "Bizim o binayla bir işimiz yok zaten. Derdimiz bu millete ait olan bir yer aslında burası ve kamuya kazandırmak. Binayı değil, bahçeyi düzenliyoruz. Arkadaşlar düzenleme yapıyor. O düzenleme bittiğinde yakın zaman içinde herkes gelecek nasıl oturmak istiyorsa oturacak" diyor. Ulutaş'a "Millet bahçesi mi olacak?" diye sorduğumda ise "Hayır. Millet bahçesi farklı bir şey" diyor. 

Cemal Cinbiz'in 3 bine ait malzemesinin bir eser niteliği taşıdığını hatırlatıp bu konuda bir aksiyon alıp almayacaklarını sorduğumda ise Yusuf Ulutaş "Bunların müze değeri varsa ve sergilenecekse bunun uzmanlık alanı bizim değil, bizim karar verebileceğimiz bir şey değil. Bizim onay verebileceğimiz bir şey de değil. Burada yetkili kurum bellidir: Kültür ve Turizm Bakanlığı. Bakanlıkla görüşmesini de söyledik hatta ayarlamaları yapalım da dedik; ancak adım atmadı" cevabını veriyor. Ulutaş şunları söylüyor: 

"Şahsi olarak da böyle düşünüyorum. Burası benim belediyenin ya da herhangi birinizin bir malı ya da bize ekstra bir şey sağlayacak bir şey değil. Tam aksine belediyenin bütçesinden ihbar ediyoruz. 5 bin 600 metrekarelik bir alanı bütün İstanbulluların ya da ilgi duyan herkesin efendim kullanımını açabilecek imkanları sunmanın mutluluğuyla yaşıyorum." 

Ulutaş, kazı çalışmaları sırasında herhangi bir kalıntı bulunduğunu, bulunan kalıntıların üstünün kapatıldığını reddediyor. 

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Aposto Gündem

Aposto Gündem

Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.

İLGİLİ BAŞLIKLAR

Beyoğlu

Millî Emlak

Vakıflar Genel Müdürlüğü

Fransa

NEREDE YAYIMLANDI?

Aposto GündemAposto Gündem

HİKAYE

🕍 Odak | Kent Hafızası: Bir Beyoğlu Binası

Bu hafta tarihin ilk günlerinden bu yana farklı dinlerin, mezheplerin ve milletlerin binlerce yıl barındığı İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beyoğlu'ndaki bir binanın bugün, nasıl bir tartışmanın merkezi olduğunu anlatacağız.

04 Haz 2023

Vestel ile birlikte
Fotoğraf: Ferhat Yaşar/Gazete Duvar

YAZARLAR

Aposto Gündem

Her sabah 06.30'da 5 dakikalık gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, politika, teknoloji ve hafta sonu ekleri; kısa, yalın, öz bir şekilde.

İLGİLİ OKUMALAR

;