aposto-logoPerşembe, 23 Mart 2023
aposto-logo
Perşembe, Mart 23, 2023
Premium'a Yüksel

E-ticaret sektörünü neler bekliyor?

Araştırmalar e-ticaret sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte küresel ölçekte büyüdüğünü ortaya koyuyor. Peki Türkiye'de durum nasıl?

E-ticaret, hem Türkiye'de hem dünyada hızla büyüyen sektörlerden biri. Yıldan yıla alanlarının genişlediği bu sektörün önümüzdeki dönemlerde de hacminin büyümesi bekleniyor. E-ticaret, teknolojide yaşanan gelişmelerin de etkisiyle sürekli değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. 2022 yılında küresel e-ticaret pazarının toplam 5,7 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

CarrefourSA CEO'su Kutay Kartallıoğlu "Pandemi ve sonrasında değişen dinamikleri göz önüne aldığımızda, e-ticaretin günümüzde, geçmişte hiç olmadığı kadar kritik ve önemli bir konumda olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

Neler oldu? 

WORLDEF'e konuşan fiCommerce CEO’su Ozan Mert Karaağaç, e-ticaret sektörünün pandemi etkisiyle 2020 ve 2021 yıllarında üst üste %70'lere varan oranlarda büyüdüğünü hatırlatarak pandemi öncesinde 70 binlerde olan kayıtlı satıcı sayısının 2022 yılında 500 binleri geçtiğini ifade ediyor.

Fast Company Türkiye'den Mehtap Demir'in makalesine göre; 2021 yılı sonu itibarıyla 7.91 milyar olan küresel nüfusun 3.78 milyarı internetten alışveriş yapıyor. Makalede 5 yıl önce %10 olan e-ticaretin küresel perakende satışlarındaki yerinin 2022 yılının sonunda %20,4'e ulaşacağı ifade ediliyor. Dünyada e-ticaretteki büyümeyi ortaya koyan araştırmalardan öne çıkan bazı veriler ise şu şekilde sıralanıyor: 

  • Dünyada: Statista'yagöre 2021'de dünyada perakende satışlarının yaklaşık %20'si e-ticaret yoluyla gerçekleşti. 
  • Statista'nın bir araştırmasına göreyse; global e-ticaret satışları 2014'te 1.4, 2020'de 4.2, 2021'de ise 4.9 trilyon dolar seviyesine ulaştı.
  • Morgan Stanley'nin Küresel E-Ticaret Büyüme Tahminleri raporuna göre; e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı 2022 yılı sonunda %22'ye ulaşacak. E-ticaret hacmi, bugünkü 3,3 trilyon dolardan 2026’da 5,4 trilyon doları yakalayacak.
  • İlk 5: Çin, 2022'de 2,8 trilyon dolardan fazla satışla dünya çapındaki tüm perakende e-ticaret satışlarının %46,3'ünü oluşturarak küresel olarak liderliğini korudu. Çin'i ABD, ABD'yi ise %4,8'lik payla Birleşik Krallık takip etti. Sıralamada %3 ile Japonya dördüncü ve %2,5 ile Güney Kore beşinci oldu.
  • Türkiye'de: Makalede Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) yayımladığı "Ekonominin dönüştürücü gücü: E-ticaret etki analizi" rapora yer veriliyor. Raporda Covid-19 salgınının etkisiyle 2020'de dünyada internet kullanan her 5 kişiden 4'ünün e-ticareti deneyimlediği belirtiliyor. 
  • ETİD'in "2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu" isimli araştırmasına göre ise 2020'den 2021'e geçişte e-ticaret %69 büyüdü ve hacim 381,5 milyar liraya yükseldi. 2021 sonunda işlem sayısı, bir önceki yıla göre %46 oranında arttı ve 3,4 milyar oldu.
  • TÜSİAD ve Deloitte Digital işbirliğiyle hazırlanan E-Ticaret Raporu'na göre de 2021 yılının ilk yarısında e-ticaret hacmi 161 milyar TL olarak gerçekleşti.
  • Ipsos'unE-Ticaret Paneli de büyüme trendini destekliyor. Araştırma, Nisan-Haziran 2022'de yapılan online süper market harcamalarının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 kattan fazla artış gösterdiğini ortaya koyuyor.
  • Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Bilgi Sistemi'nin (ETBİS) 6 aylık resmî verilerine göre; yılın ilk 6 ayında sipariş adetleri %38, sepet tutarı %57 arttı. Yılın ilk yarısı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %116’lık artışla 348 milyar lira oldu. 
  • Öte yandan, 2020 yılında e-ticaret'in Türkiye'deki payı %4,1'ken 2021'de bu oran %5,1 yükselmiş durumda. Ayrıca Türkiye'de kişi başına düşen e-ticaret harcaması 2020'de 2.808 lirayken 2021'de 4.749 lira olmuş. Bu da ciddi oranda özellikle genç nesil arasında e-ticaretin arttığını gösteriyor. E-ticaret hacmine göre grupların, en çok satış yapılan günün, alışveriş sepeti tutarı gibi birçok verinin yer aldığı ankete buradan ulaşabilirsiniz. 

Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik konuya ilişkin açıklamasında "Mart 2020'de internet kullanan bireylerin %54'ü internetten alışveriş yapıyordu, 2022 yılında bu oran 1.5 kat arttı. Artık her 10 internet kullanıcısından 8'i online alışveriş yapıyor" ifadelerini kullanıyor.                 

Neler bekleniyor? 

Statista'da yer alan raporda; perakende e-ticaret satışlarının önümüzdeki yıllarda artarak 2025 itibarıyla 7,1 trilyon dolara, 2026 yılına kadar yaklaşık 8,1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Shopify'ın bir raporu ise e-ticaret pazarının 2021-2025 arasında 11 trilyon dolar büyüyeceğini öngörüyor.

Ekonomim.com'dan Selenay Yağcı'nın haberine göre; e-ticarette pandeminin etkisiyle başlayan büyüme trendi devam etti. Sektör temsilcileri, e-ticaretin büyümesini devam ettireceğini ve tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla 2023 sonunda %120 artış ile 1.2 trilyon liralık işlem hacmine ulaşılacağını öngörüyor.

E-ticaret hacminin parekendede %15, genel ihracat pastası içinde %2 yükseleceğini öngören IdeaSoft CEO'su ve TOBB E-Ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, "2023 yılında 50 bin işletmenin e-ticarete adım atmasını ve kendi e-ticaret sitesini açabilmesini hedefliyoruz" diyor.

Peki 2023'ün e-ticaret trendleri neler? 

Forbes'ta Serenity Gibson kaleme aldığı, "2023'te izlenecek 3 e-ticaret trendi" başlıklı haberinde şunları sıralıyor: 

  • Makine öğrenimi için veri etiketlemek: Bir müşterinin çevrimiçi alışveriş deneyimini kişiselleştirmek, çevrimiçi satışları artırmak ve e-ticaret başarısını desteklemek için oldukça önemli. Makine öğrenimi, gelişmiş arama, özel öneriler ve daha fazlası aracılığıyla müşteri deneyimini geliştirmek için kullanılıyor; ancak makine öğrenimini doğru ve gelişmiş şekilde kullanmak içni satışa sunduğunuz ürünleri doğru şekilde etiketlemek gerekiyor. 
  • Sosyal medyadan ticaretin yükselişi: Sosyal medya platformları özellikle müşterilere ulaşmak için son derece önemli hâle geliyor. Şirketlerin tüketicilere ulaşmak ve etkileşim kurmak için sosyal medyayı e-ticaret stratejilerine dahil etmeleri gerekiyor. Özelikle TikTok'un e-ticarette son derece önemli yeri olduğu ve olmaya devam edeceği vurgulanıyor. 
  • "Omnichannel" olmak: "Çok kanallı olmak" olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz bu trend; aslında işletmelerin birden fazla kanal aracılığıyla müşterilerine satış yapması ve iletişim kurması anlamına geliyor. Örneğin; hem bir internet sitesine sahip olup hem üçüncü taraf bir sitede satış yapmak hem de Instagram'da sayfaya sahip olmak buna bir örnek olarak gösterilebilir. 

Shopify'da Michael Keenan ise 2023'te e-ticaret sektöründe gündeme gelecek olan trendleri ve dikkat edilmesi gereken unsurları 6 altbaşlık ile sıralıyor: 

  • Küresel enflasyon baskılarını izleyin: Dünya geneline satış yapmayı düşünen firmalar için bu uyarıda bulunan Keenan, "farklı ülkelerdeki enflasyonun etkisini göz önünde bulundurun" diyor. Keenan özellikle enflasyonun fiyatlandırma stratejilerinde kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. 
  • Akıllı telefondan alışveriş artacak: Keenan, özellikle pandemiyle birlikte başlayan bu davranışın artık bir alışkanlığa dönüştüğünü; bu nedenle şirketlerin mobil platformlarda bulunması gerektiğini vurguluyor. 
  • Yeni reklam kanallarını deneyin: Keenan, Instagram, Facebook gibi sosyal medyada yapılan reklamların ardından geleceğin yeni reklam alanları getirdiğini ifade ediyor. TikTok'u bir örnek olarak gösteren Keenan Hulu, Roku ve YouTube gibi platformlarda reklam vermenin de trendlerden biri olduğunu ifade ediyor.
  • Küresel tedarik zinciri sorunları devam ediyor: Michael Keenan, Covid-19 nedeniyle başlayan küresel tedarik zinciri sorunlarının azalmasına rağmen devam ettiğini hatırlatıyor. Ve özellikle tedarik süreçleri için daima tetikte olunması gerektiğini belirtiyor. 
  • Çin ve Asya Pasifik'te artan satışlar: Bir dizi özel sektör insiyatifi, teknolojik gelişmeler ve bölgedeki orta sınıfın yükselişi nedeniyle Keenan özellikle Çin ve Asya Pasifik'te satışların daha fazla olacağının öngörüldüğünü ifade ediyor. 
  • Tüketiciler için yerel dillerde içerik oluşturmak: Flow.io'dan yapılan bir araştırmaya katılan anadili İngilizce olan müşterilerin üçte ikisi  İngilizce'ye çevrilmemiş bir siteden alışveriş yapmayacaklarını söyledi. Araştırmaya atıfta bulunan Keenan, yine uluslararası e-ticaret yapmayı hedefleyen şirketlerin, satış yapacağı bölgelerin yerel dillerini kullanmalarının satışlarına olumlu yönde etki yaratacağını değerlendiriyor.
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

İlgili Başlıklar

pandemi

E-ticaret

Türkiye

CarrefourSA

Kutay Kartallıoğlu

fiCommerce

Ozan Mert Karaağaç

Fast Company

Morgan Stanley

E-Ticaret

Hikâyeyi beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Nerede Yayımlandı?

📦 E-ticaret sektöründe neler oluyor?

Yayın & Yazar

Pareto

Her pazartesi ve çarşamba 10.00'da ve her cuma 12.00'de iş dünyasının en önemli içgörüleri, sektör analizleri, gelecek öngörüleri e-posta kutunda.

İlkim Emirler

Deputy editor @ Aposto

;