aposto-logo
TR
TREN

Epic Games ve Apple davasından neler öğrendik?

Epic Games ve Apple arasındaki antitröst davası oyun sektöründeki birçok ilginç detayı gün yüzüne çıkardı.

2020 yazının sonlarını doğruna Apple ve Epic Games arasında bir anlaşmazlık patlak vermişti. Kısaca hatırlayacak olursak; Epic Games, popüler oyunu Fortnite için kullanıcılarının V-Bucks adı verilen para birimiyle doğrudan Epic'e ödeme yapmasına imkân tanıyan bir özellik sunarak Apple'ın geliştiricilerden aldığı yüzde 30'luk komisyondan kaçmış, Apple da buna karşılık olarak geliştirici anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Fortnite'ı AppStore'dan kaldırmıştı.

Olayların devamında Epic Games tarafı Apple'ı tekelci bir tutum sergilemekle suçlayarak sosyal medya kampanyaları başlattı, Apple'ın meşhur 1984 reklamını kendilerine uyarlayarak dikkatleri üzerine çekti. Gerek Apple gerekse Epic Games bu süreçte kendilerince haklı argümanlarını kamuoyuyla paylaşsalar da neticede her iki taraf birden fazla ülkede birbirlerine davalar açarak beklendiği gibi olayı mahkemelere taşıdı.

Beklemediğimiz şey ise bu dava sürecinde ortaya çıkan veriler, ifadeler ve olaylar. 3 Mayıs 2021 günü başlayan dava her ne kadar Apple ve Epic Games arasında olsa da avukatların mahkemeye sunduğu dokümanlar oyun sektöründeki birçok tarafı ilgilendiren veriler içeriyor. Dava sürecinde olup biten her şeyi burada detaylı olarak ele almak pek mümkün değil, ama gelin şimdiye kadar oyun sektörünü yakından ilgilendiren ilginç başlıklara şöyle kısaca bir değinelim.

  • "Fortnite bir oyun değil, bir metaverse." Bu ifadeler davanın açılış konuşmalarından sonra çağırılan Epic Games CEO'su Tim Sweeney'e ait. Sweeney, Fortnite'ı bir video oyunundan ziyade metaverse olarak tanımlayıp oyun oynamanın ötesine geçen bir fenomen olduğunu belirtti. Sweeney Apple'ın yüzde 30'luk payının Epic'in ve diğer yaratıcıların var olmasını zorlaştırdığını savundu. 
  • Epic Games'in kârlılığı ve etrafında dönen paralar. Sweeney verdiği ifadesinde Epic Games mağazasının kârlı olmaktan uzak olduğunu ve 3-4 yıl içinde kârlı hale gelebileceğini doğruladı. Bununla birlikte mahkeme dokümanları, Epic Games'in 6 aylık Borderlands 3 exclusive anlaşması için 146 milyon dolar ödediğini ortaya çıkardı. 

Ayrıca Epic Games, 6 aylık dönemde verdiği 38 ücretsiz oyun için toplamda 11,6 milyon dolar ödeme yapmış. Firma bu kampanyası sonucunda yaklaşık 5 milyon kullanıcı kazanmış. Toplamda ise Epic Games haftalık olarak verdiği ücretsiz oyunlardan 18,5 milyon yeni kullanıcı kazanmış ve bunlar arasından yaklaşık 1,3 milyon kişi satın alımlar yapmaya devam etmiş.

EGS Free Games

Bir başka dokümana göre Epic Games 2 yılda (2018-2019) Fortnite'tan toplam 9 milyar dolar kazanmış. Oyunun 2020 yılında ise 5,1 milyar dolar kazandırdığı belirtiliyor.

  • Microsoft, Xbox konsollarından kâr etmiyor mu? Davada Microsoft cephesinden de ifadeye çağırılan isimler vardı. Oyunlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Lori Wright, Xbox konsollarının kârlılığı üzerine sorulan soruya ''Microsoft konsol satışlarından kâr etmiyor'' şeklinde cevap verdi. Bununla birlikte dijital satışlardan Apple gibi yüzde 30 komisyon aldıklarını belirten Wright, aboneliklerden gelir elde ettiklerini sözlerine ekledi. Microsoft'un PC tarafında bu komisyon oranını yüzde 12'ye indirdiğini belirtelim, ancak konsol tarafında henüz böyle bir durum söz konusu değil.
  • Epic Games, Microsoft'a F2P oyunlardaki Xbox Live Gold aboneliği zorunluluğunu kaldırması için baskı yapmış. Xbox bu zorunluluğu geçtiğimiz ay kaldırmıştı.
  • Epic Games gözünü PlayStation oyunlarına dikmiş. Yine mahkemeye sunulan dokümanlara göre Epic Games, kendi mağazasına PlayStation exclusive oyunlarını getirmek için Sony'ye 200 milyon dolar değerinde garanti ücret teklif etmiş. Belgede Phil Spencer'ın ara sıra Gabe Newell ile görüştüğüne dair ilginç bir not da yer alıyor.
  • Birçok şirket mahkemeden gizlilik talep etti. Davanın başından beri ortaya çıkan bilgiler sonrası aralarında Sony, Nintendo, Spotify, Roblox, Samsung ve PayPal'ın da bulunduğu birçok şirket bazı dokümanlardaki hassas bilgilerin gizlenmesini ya da düzeltilmesini talep etti.

Apple ve Epic Games arasındaki dava bir süre daha gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. Ortaya çıkan haberler oyun sektörünün arka kapılarında neler döndüğüne dair ilginç veriler sunuyor. Yukarıda bahsettiklerimiz de dava başlangıcından bu yanan oyun dünyasını ilgilendiren dikkat çekici noktalardan ibaret. Dava hakkında daha fazla detay merak edenler için aşağıya birkaç link bırakıyorum.


Epic Games v. Apple: the fight for the future of the App Store - The Verge

Apple takes its fight with Epic over the App Store to court - Washington Post

3 key discoverability takeaways from the Epic/Apple lawsuit - GamesIndustry

Analysis: Apple vs. Epic - the key monopoly takeaways - Gamasutra

Hikâyeyi paylaşmak için:

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

İLGİLİ BAŞLIKLAR

metaverse

Apple

Epic Games

Fortnite

V-Bucks

AppStore

1984

Tim Sweeney

Borderlands 3 exclusive

NEREDE YAYIMLANDI?

BÜLTEN SAYISI

🕹️ Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri #20

Epic vs Apple: Oyun dünyasının görünmeyen tarafında neler dönüyor?

16 May 2021

Fortnite

YAZARLAR

Tahsin Özyer

Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri

İLGİLİ OKUMALAR

;