
Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif
Hazırlayan: Musa Dağdeviren
Fotoğraflar: Engin Emre Tokur
Erişte Malzemeleri:
600 gram yerli buğday unu,
1 adet köy yumurtası,
1 çay kaşığı tuz,
aldığı kadar su.
Malzemeler:
4 litre su,
250 gram tuzsuz taze bölgenin inek tereyağı,
200 gram yerli çiçek balı,
250 gram ceviz içi (diş diş parçalanmış).
Eriştenin Yapılışı:
Bir kabın içerisine 500 gram unu koyup ortasına çukur açalım. Yumurtayı kırıp çukura koyalım. Tuzu da ekleyip bir elimizde azar azar su ilave edip sertçe bir hamur yapalım. Üzerini nemli bir bezle kapatıp on dakika dinlendirelim. Hamurumuzu dört bezeye ayırıp oklava yardımıyla unlayarak bezeleri önce elimizle hafif yassılaştırıp daha sonra oklavayla her bir bezeyi 40 santim çapında açalım. Açtığımız hamurun üzerine ince bir un serpip oklavaya tekrar sararak oklavayı hamurun içerisinden çıkartalım. Çıkardığımız hamuru yanlamasına ince ve uzun erişte şeklinde keselim. Yine un yardımıyla havalandırıp biraz kurumasını bekleyelim. Bu işlemi diğer bezelere de yapıp erişteleri on dakika bekletip elimizle unlardan arındıralım.
Yapılışı:
4 litre suyumuzu kaynatalım. İçine bir miktar tuz koyarak on dakika dinlendirdiğimiz erişteleri kaynamakta olan suyun içine atalım. Erişteleri onar dakikada ikişerli grup halinde pişirip bir su bardağı suyu ayıralım. Daha sonra soğuk sudan geçirip süzgeçten süzelim. Ayrı bir tencerede yağımızı kızdırıp üzerine cevizleri koyup bir iki dakika kavuralım. Erişteleri de ilave edip hafifçe karıştıralım. Tatlımızın üzerine erişteleri kaynatmış olduğumuz sudan bir çay bardağı su ve balı döküp son kez nazikçe karıştırarak afiyetle tadını çıkartalım.
Not:
Erişte Tatlısı haşlamadan kadayıf yapar gibi tepsiye basılarak da yapılır. Tatlımız ceviz konmadan sade olarak da tüketilir. Bal yerine şekerli ve pekmezli de pişirilir.
Söylenti:
Özellikle bayramlarda ve özel günlerde yapılıp ikram edilirmiş.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
İLGİLİ BAŞLIKLAR
yumurtası
ağ
Musa Dağdeviren
Engin Emre Tokur
Erişte
erişte
NEREDE YAYIMLANDI?
Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası Afrodit’in kendi elleriyle bahçesine diktiği meyve
09 Nis 2023

YAZARLAR

Yemek ve Kültür
2005 yılından bu yana üç ayda bir yayımlanan Yemek ve Kültür, yemek kültürünü tarih, sosyoloji, antropoloji alanları dâhilinde inceleyen, araştıran, çoğunlukla akademik kaynaklı yazılar yayımlıyor. Dergiden özel seçilmiş yazılar her pazar 13.00'te Aposto'da.
İLGİLİ OKUMALAR