Herkes işsiz, gençler daha işsiz


QNB Finansbank yaşanabilir bir gelecek için Dünyayla1 Dünyayla1 Doğayı korumayı, eşit hak ve özgürlükleri savunmayı, çocukların geleceğinin sözcüsü olmayı kendisine hedef belirleyen QNB Finansbank , değişim yaratmak üzere sürdürülebilirlik çalışmalarını “Dünyayla1” vizyonu ile bir adım ileri taşıyor. Nedir? Çocuklara adil ve yaşanabilir bir gelecek sunmak için QNB Finansbank Dünyayla1 olmayı seçiyor . Tüm çalışmalarını dünya ve üzerinde yaşam süren varlıkların birbirine bağlılığını gözeterek gerçekleştiren QNB Finansbank, Dünyayla1 adını verdiği sürdürülebilirlik yolculuğunda, toplum ve çevreyle olan etkileşimlerini daha da güçlendirmeyi ve bu doğrultuda belirlediği yol haritasıyla geniş kitlelerde farkındalık yaratmayı amaçlıyor. QNB Finansbank ’ın iklim risklerini yönetme, eşitlikçi, kapsayıcı bankacılık ürün ve hizmetlerini yaygınlaştırarak Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik performansını güçlendirme amacını destekleyen dört etki alanı şu şekilde: Müşterilerinin sürdürülebilir dönüşümüne “Yeşil Dönüşüm” ve “Sorumlu Dönüşüm” etki alanlarıyla ortaklık etmeye odaklanıyor. Banka faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini ise “İçten Dönüşüm” ve “Finansçının Dönüşümü” etki alanlarıyla sağlıyor. Sürdürülebilirlik yolculuğunu şeffaflıkla yer verdiği web sitesine buradan ulaşabilir, Dünyayla1 yaklaşımı hakkında detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazlasını öğren →

Pareto
İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri her pazartesi ve cuma e-posta kutunuzda.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de Temmuz ayında geniş tanımlı işsizlik %22,7 olarak izlenirken genç işsizliği %18 olarak kaydedildi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %15,2, kadınlarda ise %23,1 olarak tahmin edildi. Dünya genelinde de neredeyse her ülkede genç işsizliğinin, genel işsizlik rakamlarının çok üzerinde olduğu görülüyor.
Nedir? İşsiz insanlar, çalışmadıklarını, iş için hazır olduklarını ve son dört haftada iş bulmak için aktif adımlar attıklarını bildiren kişiler olarak tanımlanır. Genç işsizlik oranı ise, genç iş gücünün bir yüzdesi olarak hesaplanır.
- Bir ülke içindeki fırsatların bir göstergesi olmasının yanı sıra, genç işsizlik gelecekteki ekonomik perspektifler için de bir gösterge olabilir.
- Yüksek genç işsizlik oranları, aynı zamanda bir ülke içinde beyin göçüne anlamına gelebilir.
- İşsiz gençlerdeki büyük artışlar, hükümetlere tanımlamak ve izlemek için politik açıdan yüklü bir metrik oluşturur; çünkü bu tür artışlar tarihsel olarak bir sosyal huzursuzluk potansiyeli ortaya çıkarmıştır.
Ne yazık ki: Covid-19 durumu daha da kötüleştirdi. Genç yetişkinler, daha az iş deneyimine sahip olduğu için ekonomik durgunluklar sırasında özellikle savunmasız olma eğiliminde olan bir grup ve pandemi sebebiyle kariyerlerinin erken dönemlerininde giriş seviyesi pozisyonlardan uzak tutuldular. Bu, iş deneyimi kazanma olanaklarını ciddi oranda baltaladı ve uzun vadeli kazançlarını dolaylı yoldan etkilemiş oldu.
Şimdi: Pandeminin ilk kez vurmasının ardından neredeyse üç yıl geçtikten sonra, bazı ülkelerden gelen genç yetişkinler hâlâ iş bulmakta zorlanıyor.
Somutlaştırmak gerekirse: OECD verilerine bakıldığında İspanya, %27,4 ile OECD ülkeler arasında genç işsizliğin en yüksek olduğu ülke, neredeyse üç genç yetişkinden birinin iş bulamadığı görülüyor. Eğitim nitelikleri ile iş piyasası arasındaki uyuşmazlık İspanya'da 15-24 yaş arası yetişkinler arasındaki işsizlik sorununun önemli bir nedeni olarak gösteriliyor.
- İspanya'yı %27,1 ile Costa Rica, %24,9 ile İsveç, %23,6 ile Yunanistan ve %21,3 oranı ile Çin izliyor.
- Türkiye, %17 seviyesi ile OECD ülkeleri arasında 12. sırada yer alıyor.
- Genç işsizliğinin en düşük olduğu ülkeler ise %4,2 ile Japonya, %5,2 ile Meksika, %5,3 ile İsrail, %5,4 ile Kore ve %5,6 ile Slovenya.
Önemli detay: Çin'in Haziran ayında duyurduğu genç işsizlik oranı, Mayıs 2018'deki %10 seviyesinden yükselerek %21,3 seviyesine çıktı. Çin ekonomisi yavaşlama sürecinin yetkilileri yaşa özgü işsizlik verilerini askıya almaya ittiği söylenebilir. Söz konusu genç işsizlik rakamları yayınlandıktan sonra Çin hükümeti, -ülkenin yavaşlamasının önemli bir göstergesi olan verinin tarihî rekorunu kırmasının ardından- rakamları yayınlamayı durdurdu.
Öte yandan: Japonya'daki düşük genç işsizlik oranının ana nedenlerinden biri ise ülkenin daralan ve yaşlanan nüfusuyla sıkı bir iş piyasasına sahip olması olarak açıklanabilir.
İlginçtir ki: Çoğu OECD ülkesinde, genç erkeklerin genç kadınlara kıyasla daha yüksek bir işsizlik oranına sahip olduğu görülüyor. Bu, genel işsizlik verisi eğilimi ile –kadın işsizliği %6,3 ve erkek işsizliği %6– ters düşen bir veri.
- En yüksek farkların olduğu ilk üç ülke kadınlarda %14,4, erkeklerde %21,3 ile Slovakya; kadınlarda %12,5, erkeklerde %19,2 ile Finlandiya ve kadınlarda %8,3, erkeklerde %14,1 ile Birleşik Krallık.
Yorumlar: Goldman Sachs Research analizine göre, yüksek öğrenimden mezun olanların kazandığı beceriler ile işverenlerin talep ettiği beceriler arasındaki uyumsuzluklar, işsizlik oranının anormal derecede yüksek olmasına katkıda bulunması da muhtemel.
- Bu uyumsuzluk, bazı sektörlerde özellikle şiddetli bir şekilde hissediliyor. Örneğin, eğitim/spor alanlarında mezun olanların sayısı 2021 yılında 2018'e göre %20'den fazla artarken, aynı dönemde eğitim kurumları arasındaki işe alım talebi önemli ölçüde zayıfladı. Son yıllarda bilgi teknolojisi, eğitim ve emlak sektörlerini etkileyen düzenlemeler de gelecek yıllarda bu sektörlerdeki talebi zayıflatabilir.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş

Pareto
İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri her pazartesi ve cuma e-posta kutunuzda.
İLGİLİ BAŞLIKLAR
pandemi
Türkiye İstatistik Kurumu
Türkiye
Covid-19
İspanya
OECD
Costa Rica
İsveç
Yunanistan
NEREDE YAYIMLANDI?
TÜİK verilerine göre genç işsizliği genel işsizlik verisini bu ay da aştı. Münih'te gerçekleşen Uluslararası Otomobil Fuarı'nda birçok üretici elektrikli araçları için tasarladığı teknolojileri tanıttı.
15 Eyl 2023

YAZARLAR

Pareto
İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri her pazartesi ve cuma e-posta kutunuzda.
İLGİLİ OKUMALAR