Şöyle başlayalım: HPV aşısı cinsiyet tanımıyor. Bu aşıyı penisi olan bireyler de olabilir. Şimdi ben penisi olan bireyler dediğim için çıldıracak bir ekip var, onların anlayabilmesi adına, ikili cinsiyet sistemine dayalı terimler kullanarak da yazacağım. Erkekler HPV aşısı olabilir ve olmalılar.
Aşının ücretsiz olması gerektiği tartışılamaz bir gerçek. Ancak diyelim ki aşı ücretsiz oldu, bu her şeyin çözümü mü sizce? Değil. Aşının ücretsiz olmasına ek olarak, atanmış cinsiyetimizin ne olduğu fark etmeksizin, bu aşıyı hepimizin olması gerekiyor. Tam da bu nedenle aşının ücretsiz olmasının gerekçeleri tartışılırken sürekli olarak ve sadece “Kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olan” söyleminin kullanılması doğru değil çünkü bu şekilde söylemler üretilmesi atanmış cinsiyeti erkek olan bireylerin bu hastalığı taşıdıkları ve onlarda da bazı hastalıklara sebep olabileceği gerçeğini vurgulamıyor. Alternatif bir söylem olarak, illa ikili cinsiyet sistemine dayalı terimler kullanacaksak, mesela “Yaygınlıkla erkeklerin taşıdığı HPV virüsü” desek? Ya da gelin beraber yeni söylemler üretelim. HPV aşısı olma sorumluluğunu da beraber üstlensek mesela? Gerçekten çok mu zor?
Steven Epstein 2010 yılında, yalnızca HPV aşısı ile ilgili olan bir kitap (kitabın ismi “Three shots at prevention: the HPV vaccine and the politics of medicine’s simple solutions”) için yazdığı bir makalede, kamuoyu tartışmalarının çoğunda, tek eşli ve heteroseksüel ilişki yaşamayan bireyler için HPV aşısının öneminden neredeyse hiç bahsedilmediğini vurguluyor. 2021 Türkiye’sinde de durum farklı değil. Kimin yaşam ve sağlık hakkı önemseniyor? Kim dışlanıyor? Bence aşının ücretsiz olmasını tartışırken bu soruyu sormayı unutmamalıyız.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
İLGİLİ BAŞLIKLAR
penis
rahim ağzı kanseri
V
HPV
NEREDE YAYIMLANDI?
HPV aşısı olma sorumluluğunu da beraber üstlensek mesela? Gerçekten çok mu zor?
21 Haz 2021

YAZARLAR

Oyunbozan
Toplumsal cinsiyet eşitliği. Keşke bunun için oyunbozan olmamız gerekmeseydi. Biz, oyun bozmak için konuşmayı tercih eden iki feminist doktora öğrencisiyiz. Regl yoksulluğu ve tabusu başta olmak üzere, konuşulmayan konuları konuşmaya karar verdik. Sen de Konuşmamız Gerek’tiğine inanıyorsan, artık buradayız.
İLGİLİ OKUMALAR