Mecliste Bu Hafta #21

TBMM
Seçimler sebebiyle yakında tatile girmesi beklenen Mecliste son haftalar oldukça yoğun geçiyor. Bu hafta pazartesi günküyle birlikte dört oturum yapıldı. Kırktan fazla maddesi olan bir kanun teklifi hızla kabul edilirken iki adet uluslararası anlaşmanın uygunluğu da bu hafta gündeme geldi. Geçen haftadan bu haftaya ertelenen araştırma önergesi kabul edilirken bu hafta gündeme gelen diğer önergeler ise reddedildi.
Orman Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Yürürlük maddeleri ve bir adet geçici madde dahil edildiğinde kırktan fazla maddeden oluşan teklif birçok farklı konuda düzenleme içeriyor. Kenevir üretiminin yeniden düzenlenmesi, tarımsal üretimin planlaması, sözleşmeli üretim ve at yarışları, ormanların korunmasıyla ilgili düzenlemeler yer alan kanun teklif 23 Mart’taki Genel Kurulda Mecliste kabul edilip kanunlaştı.
AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen teklife CHP, İYİ Parti ve HDP Gruplarından ise ret oyu verildi.
Teklifin dikkat çeken maddeleri ise şu şekilde:
Madde 1 : Bu maddeyle kenevir üretimi düzenleniyor. Eski kanunda değiştirilen bir fıkrayla “İlaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği ve/ veya işlenmesi” Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne bırakılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün bu işi başkalarına yaptırma yetkisi de düzenlemede mevcut.
Madde 10 : Bu maddeyle doğal yapısı bozulmuş ormanların rehabilitasyonu düzenleniyor. Güncel düzenlemede “inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi” işi belediyelere bırakılmış iken teklifteki yeni düzenlemeyle Bakanlığa ihale yapma hakkı veriliyor.
Muhalefet şerhlerinde atıkların toprağa doldurulmasının yeraltı sularının kirlenmesine sebep olabilecek riskli bir işlem olması sebebiyle ihaleyle yapılmasının doğru olmadığı ifade edilmiş.
Madde 3 : Bu maddeyle sözleşmeli üretime ilişkin usül ve esaslar düzenliyor. Maddeyle sözleşmeli tarım modeline sigorta zorunluluğu gibi müesseseler eklenmiş.
- Sözleşmeli (tarım) üretim modeli, firmalar ve üreticiler arasında ürünün ekim- dikim zamanında veya çiftçinin belirli bir ekiliş alanı ve üretimi gerçekleştirme sorumluluğunu yüklemesine karşın, firmaların da elde edilecek ürünü belirli şartlarda garantili almasına dayalı üretim ve pazarlama şeklidir.
Madde 4 : Bu maddeyle çiftçileri kaydedildiği elektronik çiftçi kayıt sisteminin değiştirilmesi düzenleniyor. Bununla da daha çok çiftçinin sisteme kayıt olması amaçlanıyor.
Muhalefet şerhlerine göre ise çiftçilerin kayıt yaptırmaması sistem kaynaklı değil.
Madde 6,7,8 : Bu maddelerle at yarışlarına özel değişiklikler düzenleniyor. 6. maddede mahalli olmayan yarışlarda yarışacak atların yetiştirilmesinde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili kılınırken 7. maddede ise disiplin cezaları düzenlenmiş. 8. maddeyle ise at yarışlarıyla ilgili cezalara bir seferlik af getiriliyor ve bu affın usulleri düzenleniyor.
Madde 9 : Bu maddeyle ormanlık alanlara herhangi bir atık dökülmesi yasaklanıyor.
Ülkede yaşanan depremlerin ardından ortaya çıkan inşaat atıklarının nerelerde muhafaza edileceği doğa için çok büyük önem arz ediyor.
Uluslararası Anlaşmalar
Bu hafta Meclis gündeminde iki adet uluslararası anlaşma yer aldı. Bu iki anlaşma da uygun bulma kanunu ile yürürlüğe girecek ve ikisi de imzalanan ülkelerle ticareti düzenliyor. Perşembe günü gündeme gelen uygun bulma kanunları Mecliste kabul edildi.
- Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının Karşılıklı Tarım Tavizlerine İlişkin Protokol I’ini Tadil Eden 1/2022 Sayılı Türkiye-Gürcistan Ortak Komitesi Kararı ve Anlaşmanın III Nolu Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
- Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
Araştırma Önergeleri
1- Ülkedeki balıkçıların ve su ürünleri sektörünün sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için tüm gruplar tarafından verilen araştırma önergeleri birleştirilerek TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Tüm gruplar tarafından verilen toplamda 13 araştırma önergesi 20 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
2- 6 Şubat 2023 tarihli merkez üssü Kahramanmaraş olan, 11 ilimizi ve 14 milyona yakın vatandaşı etkileyen deprem felaketinin ardından gerek depremzede hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gerekse de görevlendirmeyle bölgeye giden hekimlerin ve sağlık personelinin çalışma ve barınma koşullarının araştırılması, depremin etkilediği illerde sağlık hizmeti sunumunda yaşanan sorunların tespit edilmesine yönelik verilen araştırma önergesinin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur tarafından verilen önerge 21 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
3- Deprem sonrası enkaz çalışmaları sırasında doğaya ve insan yaşamını olumsuz etkileyebilecek tüm çalışmaların araştırılmasına yönelik verilen önergenin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun tarafından verilen önerge 21 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
4- Deprem sonrası asbest ve diğer kimyasalların insan sağlığına etkilerinin araştırılmasına yönelik verilen önergenin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil tarafından verilen önerge 21 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
5- Kızılayın Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında çadır ve erzak satışı yaptığına ilişkin ihtarların araştırılmasına yönelik verilen önergenin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından verilen önerge 22 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
6- Ekonomik krize karşı alınacak önlemlerin belirlenmesine yönelik verilen araştırma önergesinin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç tarafından verilen önerge 22 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
7- AFAD yangını ve AFAD’ın Türkiye deprem tehlike haritasındaki ölümcül yanılgıların araştırılmasına yönelik verilen önergenin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından verilen önerge 22 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
8- Kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haklarında icra işlemi yapılan vatandaşların sorunlarının tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesine yönelik verilen araştırma önergesinin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar tarafından verilen önerge 23 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
9- Çocuk yoksulluğunun nedenlerinin araştırılmasına yönelik verilen önergenin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve HDP İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç tarafından verilen önerge 23 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
10- Son yıllarda yağışların azalmasının sebepleri ile yağış miktarının düşmesinin yarattığı sorunların araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesine yönelik verilen araştırma önergesinin görüşülmesi Genel Kurulda reddedildi.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü tarafından verilen önerge 23 Mart’ta TBMM Gündemine geldi.
Kapanış
Seçime giden bu yılda her hafta milyonlarca insanın hayatını etkileyen düzenlemeler Mecliste kabul ediliyor. Bu süreçte yoğun gündemi yakından takip edebilmek için bir sonraki yazımızı kaçırmayın!
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
İLGİLİ BAŞLIKLAR
Kenevir
İYİ Parti
kenevir
Toprak Mahsulleri Ofisi
NEREDE YAYIMLANDI?
Bu sayıda yasama yılında yetmiş sekiz oturumu geride bırakan Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu haftaki gündemine mercek tutacağız.
27 Mar 2023

YAZARLAR

Parlamento
TBMM ile büyükşehir belediye meclislerindeki gelişmeler, meclislere dair araştırma raporları ve siyasete dair daha fazlası her hafta bu yayında!
İLGİLİ OKUMALAR