❌ Microsoft Activision Blizzard birleşmesi suya düşebilir

Microsoft'un oyun ve teknoloji dünyasını sarsan Activision Blizzard satın alımını duyurmasının ardından Xbox ve PlayStation kampları arasında sular bir türlü durulmadı. 69 milyar dolar değerindeki dev anlaşmanın elbette rekabet kurumlarınca incelenmesi bekleniyordu, ancak bu inceleme süreci pek de Microsoft'un istediği gibi gitmiyor. Microsoft için sancılı, oyun dünyasını takip edenler içinse oldukça ilginç geçen bu süreç Ludens'in satırlarında da birçok kez yer aldı. Bu zamana kadar olanları hatırlamak ya da öğrenmek isterseniz sizi şöyle alalım: Xbox, PlayStation ve Call of Duty dramasında son durum.
16 ülkede incelemeye giren anlaşmaya şu an için sadece 3 ülkeden onay geldi; Brezilya, Suudi Arabistan ve Sırbistan. Microsoft için ABD, İngiltere ve Avrupa Komisyonu'ndan onay gelmediği sürece bu ülkelerin onayı pek de anlamlı olmayacak gibi görünüyor.
🔸Düzenleyici baskısı
Big Tech olarak da bildiğimiz Apple, Google, Meta, Amazon ve Microsoft gibi şirketler son zamanlarda ciddi bir düzenleyici baskısı altında. Birçok kez tekel olduklarına dair suçlamalarla karşı karşıya kalan bu şirketlerin bazı anlaşmalarının engellendiği de oldu. Örneğin, geçtiğimiz Temmuz ayında FTC (Federal Ticaret Komisyonu) Meta'nın, bir sanal gerçeklik girişimi olan Within'i satın almasını engellemek için dava açmıştı. Geçtiğimiz ay ise İngiltere, Meta'nın 2020'de 315 milyon dolara satın aldığı Giphy'yi satmaya zorladı. Tüm bunlar Microsoft'u biraz diken üstünde tutuyor.
Düzenleyicilerin Activision Blizzard anlaşmasıyla ilgili endişelerinin merkezinde Microsoft'un video oyun endüstrisinde antitröst yasalarını ihlal edip etmeyeceği yer alıyor. Genel olarak Microsoft'un Activision bünyesindeki oyunları, özellikle Call of Duty'yi, Sony gibi rakiplerinden uzaklaştırarak bir avantaj elde etmesinden endişe duyuyorlar.
Her ne kadar Microsoft tarafı Call of Duty'nin PlayStation'a gelmeye devam edeceğini ve antitröst endişelerini gidermek için ticari uygulamalarına sınırlamalar getirmeye açık olduklarını dile getirse de bunlar düzenleyici kurumları pek ikna etmişe benzemiyor. İngiltere'nin ardından Avrupa Birliği de konuyla ilgili araştırmasını derinleştirme kararı aldı. ABD'de ise FTC'nin anlaşmayı engelleyebileceği konuşuluyor.
🔸Microsoft orta yolu bulmak istiyor
Bu sürecin Microsoft'un istediği gibi gitmemesinin belki de en büyük nedeni, rakibi Sony'nin agresif bir şekilde anlaşmaya karşı çıkmasıydı. Özellikle Call of Duty'nin Microsoft'a eşsiz bir avantaj kazandıracağını ve serinin kendileri için vazgeçilemez olduğunu söyleyen Sony, şimdilik düzenleyici kurumları ikna etmişe benziyor.
Call of Duty Modern Warfare 2 / Activision
Microsoft bu argümanlara karşılık olarak düzenleyicilere, Sony'nin Call of Duty'nin önemini abarttığını, Xbox'ın piyasada PlayStation'ın gerisinde olduğunu ve hatta PlayStation tarafında çok daha kaliteli münhasır oyunlar olduğunu söyledi. Microsoft kendini daha iyi ifade etmek adına bu anlaşmanın oyuncular, geliştiriciler ve sektör için neden fayda sağladığına yönelik açıklamalarını içeren bir web sitesi de oluşturdu.
Mevcut anlaşmaları gereği Call of Duty'nin en az 3 oyun daha PlayStation'da kalacağını söyleyen Microsoft, bundan sonrası için de serinin PlayStation'da kalabileceğini yineledi. Son olarak New York Times'ın haberine göre Xbox tarafı Sony'ye, Call of Duty'nin 10 yıl boyunca PlayStation'da kalması için bir teklif götürdü. Sony bununla ilgili olarak henüz bir açıklama yapmadı.
Son olarak Reuters'ın haberine göre Microsoft, AB antitröst düzenleyicilerine yeni çözümler sunma hazırlığında. Şirket bu çözümlerin inceleme sürecini kısaltmasını umuyor. Microsoft sözcüsü konuyla ilgili olarak: "Sony, sektör lideri olarak Call of Duty için endişeli olduğunu söylüyor, ancak aynı oyunu hem Xbox hem de PlayStation'da aynı gün içinde kullanıma sunmayı taahhüt ettiğimizi söylemiştik. İnsanların oyunlara daha az değil, daha fazla erişmesini istiyoruz." ifadelerini kullanıyor.
🔸Anlaşma onaylanmazsa ne olur?
İngiltere, Avrupa ve ABD bu birleşmenin Microsoft'a gelecekte büyük bir avantaj sağlayabileceği konusunda endişe duyuyor. İngiltere ve Avrupa'da derinlemesine soruşturma devam ederken FTC henüz bir aksiyon almış değil, ancak kurumun anlaşmaya karşı bir dava açma ihtimali konuşuluyor.
Microsoft ve Activision Blizzard'ın yeniden müzakere etmeden anlaşmayı kapatmak için gelecek yılın Temmuz ayına kadar süreleri var. Bu yılın sonlarında ya da daha sonrasında açılacak bir idari davanın Temmuz ayına kadar sonuçlanması pek mümkün olmayacağı için tarafların anlaşmadan vazgeçme ihtimali de bulunuyor.
Xbox Game Pass Ultimate / Microsoft
Microsoft'a onay çıkmazsa şirketin Call of Duty başta olmak üzere Activision Blizzard kataloğunu Game Pass ve bulut servislerine getirme hayali suya düşecek. Bunun kısa vadede tüketiciye yaramayacağı açık, çünkü hâlihazırdaki anlaşmalar dolayısıyla Microsoft bir süre daha bu oyunları diğer platformlardan kaldıramayacak. Uzun vadede ise bir bilinmezlik söz konusu. Microsoft her ne kadar "münhasırlık" kavramına sıcak bakmadıklarını ve Call of Duty'nin PlayStation'da kalacağını defalarca söylese de somut bir anlaşma yapılmadığı sürece bu birleşmenin oyuncu dostu mu yoksa düşmanı mı olduğu kanısına kesin olarak varmak güç.
Anlaşmanın onaylanmaması, tüketiciler üzerindeki sonuçlarının yanı sıra büyük teknoloji şirketlerinin gelecekteki birleşme ve satın alımlarına yönelik de önemli bir referans noktası oluşturacak.
İlgili Başlıklar
sanal gerçeklik
antitröst
Microsoft
Activision Blizzard
Call of Duty
Avrupa Komisyonu
Big Tech
Apple
Amazon
Giphy
Activision
Avrupa Birliği
Hikâyeyi beğendiniz mi?
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
Nerede Yayımlandı?

❌ Microsoft Activision Blizzard birleşmesi suya düşebilir
Yayın & Yazar

Ludens
Oyun sektöründe haftanın öne çıkan gelişmeleri, en fiyakalı item'lar ve amansız bölüm sonu canavarları...