aposto-logoCumartesi, 10 Haziran 2023
aposto-logo
Cumartesi, Haziran 10, 2023
Aposto Üyelik

Modern kölelerin sayısı 50 milyona ulaştı

Bir önceki veriye kıyasla 10 milyon kişilik artış söz konusu

Avustralya menşeli Walk Free Vakfı tarafından 2021 yılı verilerince yayımlanan rapora göre, modern kölelik koşullarında yaşayan insan sayısı son beş yılda %25 artışla 49,6 milyona ulaştı. Bu, bir önceki araştırma olan 2016 verisine kıyasla 10 milyon kişilik bir artışa işaret ediyor.

  • Modern kölelikzorla çalıştırmayı, zorla evlendirmeyi, borç esaretini, ticari cinsel sömürüyü, insan kaçakçılığını, kölelik benzeri uygulamaları, çocukların satışı ve sömürüsünü içerir. Her biçimiyle, kişinin özgürlüğünün kişisel veya mali kazanç için ortadan kaldırılmasına işaret eder.

Dahası: G20 ülkeleri tarafından yönetilen küresel tedarik zincirleri bu artışa katkıda bulunmayı sürdürüyor. G-20'deki zengin ülkeler arasındaki ticaret, ürünlerin işçi haklarının zayıf olduğu ülkelerden sevk edilmesi sebebiyle çalıştırma koşullarını kötüleştiriyor. 

Anlamı: Zorla çalıştırmanın en yaygın olduğu yerler düşük gelirli ülkeler ağırlıklı olsa da, devamlılığı yüksek gelirli ülkelerden gelen taleple derinden bağlantılı.

  • Vakıf tarafından düzenlenen Küresel Kölelik Endeksi'ne göre bu ülkeler; 2021 yılında elektronik ve giyim ürünleri, palm yağı, güneş panelleri ve kumaş başta olmak üzere 468 milyar dolar seviyesinde tartışmalı ürün ithal etti.

  • Köleliğin artmasına katkıda bulunan koşullar arasında çevresel bozulma, iklim kaynaklı göç, kadın haklarının geri alınması ve pandemi yer alıyor. Modern köleliğin en yüksek yaygınlığına sahip olduğu tahmin edilen ülkeler, çatışmalardan etkilenme, devlet tarafından zorunlu çalıştırmaya sahip olma ve zayıf yönetişime sahip olma eğiliminde olarak betimleniyor.

  • Kuzey Kore'nin listede başı çektiği ülkeler arasında Hindistan, Çin, Rusya, Endonezya, Türkiye ve ABD var.

Öte yandan: Dünyadaki neredeyse her hükümet, mevzuat ve politikaları aracılığıyla modern köleliği ortadan kaldırmayı taahhüt etse de süreç 2018'den bu yana büyük ölçüde duraksadı. 

  • Avustralya, Kanada, Almanya ve Norveç'in işletme ve hükümetleri küresel tedarik zincirlerinde meydana gelen sömürüden sorumlu tutmak için yasalar çıkardığı belirtiliyor.
Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

Hikâyeyi beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Nerede Yayımlandı?

🗣️ “Dayanacak bir dakika, kaybedecek bir kuruş”

Yayın & Yazar

Pareto

İş dünyasından içgörü, sektör analizleri ve gelecek öngörüleri.

;