
Mahalle: Cankurtaran
Yer: Armada Otel’in yanında, sahilin arka sokağında, Muj Design.
Anlatıcı: Müjde Mısırlı Zoto
Konu: Cankurtaran’a ait olmak veya bir zaman ait olmuş olmak
Kasım Zoto (eşim) mahallenin Tarihî Yarımada'daki konumundan etkilenip 30 yıl önce otel yatırımı yapmış. O günden beri buradayız. Sokağın sonunda ahşap bir evde 15-16 sene kadar yaşadık, şimdi taşınmış olsak da her ikimizin de bir ayağı iş sayesinde hâlâ bu mahallede. Çok neşelidir Cankurtaran, her sokakta mutlaka bir müzisyen yaşar, eve dönerken onların şarkıları eşliğinde yürürsün. Bahar ve yaz aylarında evlerin hepsi kaldırıma masa atar, akşam yemekleri hep birlikte sokakta yenir.
Pazartesi tangoları
Buradaki esas değişim Armada Otel açıldıktan sonraki 10-15 yılda gerçekleşti. Armada ile birlikte mahalle canlandı, sokaklar kalabalıklaştı. Sadece mahalleli değil İstanbullular için de bir uğrak noktası oldu. Mesela 30 senedir her pazartesi otelde tango yapılıyor, takip eden kitle de Cankurtaran ile tanışıyor.
Cankurtaranlı ol(ama)mak
Zamanla mahallenin itici gücü olan otel faktörü, mahalle popülerleştikçe Cankurtaran’daki yaşam alanlarının azalmasına neden oldu. 15 yıllık komşum önümüzdeki günlerde taşınmak zorunda çünkü evleri otel yapımı için satıldı. Şimdilerde evler yerine adım başı rengârenk pansiyonlarla karşılaşıyorsun. Bir mahalle, o mahalleyi evi yapan insanlar sayesinde özeldir, onları taşınmaya zorladığımızda mahallenin ruhunu silmiş oluruz. Yine de Cankurtaran diğer turistik yerlere kıyasla kendini nispeten iyi korumayı başarmış. Sanırım bunda en önemli etken Sultanahmet gibi hemen her turistin ziyaret ettiği bir cazibe merkezinin yamacında kalması.
Hiçbir zaman ayarı tutturamıyoruz. Mahalleyi mahalle kılan, orada yaşayanlar. Taşınmaya mecbur bırakılan her insan o mahalleden bir şeyleri beraberinde götürüyor. Dilerim en kısa sürede gidişatı farkına varır ve yaşam alanlarımıza sahip çıkarız.
İlgili Başlıklar
tango
Müjde Mısırlı Zoto
Tarihî Yarımada
İstanbul
Sultanahmet
Hikâyeyi beğendiniz mi?
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
Nerede Yayımlandı?

📍 Cankurtaran, Ayşe Şensılay
Yayın & Yazar

Soli
Her hafta bir mahalle, bir mahalleli! Seyahat ve kültür yayını Soli, her hafta bir mahallenin esnaflarının, binalarının, sokaklarının, insanlarının hikâyesini anlatıyor.