OpenAI CEO'su Sam Altman, Kongre karşısına çıktı


Vodafone ’da çalışmak güzel iş Ebeveynliğe adım atarken Vodafone'da çalışmak güzel iş Hızla değişen iş dünyası, farklı insan kaynakları çözümlerine ve çalışma düzenlerine ihtiyaç duyuyor. Çoğumuzun hayatına 2020 yılında giren evden çalışma pratiği ve onu takip eden hibrit çalışma sistemi de bu çözümlerden biri. Neler oluyor? Çalışan deneyimini en üst seviyelerde tutmak için farklı politikalar izleyen Vodafone , hibrit çalışma düzenini 2021 yılından beri kalıcı olarak uyguluyor. Böylece uzaktan veya ofisten çalışacakları günleri önceden planlayabilen çalışanlar seyahat programlarını kolaylıkla öngörebiliyor. Dahası: Çalışanlarının karşılaştığı farklı koşulları çeşitli çözümler aracılığıyla başarıyla yöneten Vodafone , çalışan babalara 4 aylık ücretli izin gibi uygulamalarla çalışanlarına en özel anlarını sevdikleriyle birlikte geçirme imkânı sunuyor. Siz de “Vodafone’da çalışmak güzel iş” demek için Vodafone’a katılarak ayrıcalıklı bir iş hayatının parçası olabilirsiniz. Başvuru için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Daha fazlasını öğren →

Quando
Türkiye’den ve dünyadan en önemli teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve bilim haberleri.
ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ teknolojilerinin arkasındaki şirket olan OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, yapay zekânın geleceği hakkında konuşmak üzere ilk kez Senato Yargı Komitesi önüne çıktı. İfade süresince oldukça önemli noktalara değinen Altman, ABD'nin yapay zekâyı düzenlemesi için çağrıda bulunarak yapay zekâ şirketlerine lisans vermek için yeni bir ajans kurulması gerektiğini ifade etti.
Geniş açı: Geldiğimiz noktada hızla gelişmekte olan yapay zekâ sektörünün sözcüsü konumuna gelen Altman, Kongre karşısında yapay zekânın yol açtığı etik soruları ele almaktan kaçınmadı ve daha fazla düzenleme yapılması için çağrıda bulundu. Buna göre, yapay zekânın matbaanın zamanında yarattığı etkiyi yaratabileceğini belirten Altman, teknolojinin potansiyel tehlikeleri olduğunu da kabul ederek "Bence bu teknoloji yanlış giderse, oldukça yanlış gidebilir... bu konuda sesimizi duyurmak istiyoruz," şeklinde kaydetti.
- Yapay zekânın yanlış yöne gitmesini önlemek için hükümetle birlikte çalışmak istediklerini belirten Altman, teknolojinin özellikle de iş dünyası üzerinde bir etkisi olacağına dikkat çekmekle birlikte "geleceğin işlerinin ne kadar harika olacağı konusunda iyimser" olduğunu ifade etti.
- Altman'ın yanında Koongre'de ifade veren bir diğer isim olan IBM'in gizlilik ve güven sorumlusu Christina Montgomery, yapay zekânın, çeşitli sektörlerdeki çalışanlar için bariz riskler olduğunu kabul ederek "Bazı işler el değiştirecek" dedi.
- Montgomery ile aynı fikirde olmadığını belirten Altman ise OpenAI'ın oldukça ses getiren büyük dil modeli GPT-4'ü bir araç olarak anlamanın önemli olduğunu vurgulayarak bu tür modellerin "işleri değil, görevleri yapmakta iyi" olduğunu ve bu nedenle insanların yerini tamamen almayacağını, aksine işlerini kolaylaştıracağını kaydetti.
"Seçim" mevzusu: Kongre'de üzerinde durulan bir diğer önemli mevzu da yapay zekânın seçimler üzerindeki potansiyel etkisi idi. ABD'de 2024 yılında gerçekleşecek seçimlere dikkat çeken ve eski Başkan Donald Trump'ın polis tarafından tutuklandığını gösteren yapay zekâ aracılığıyla oluşturulan sahte görüntüleri hatırlatan Senatör Mazie Hirono'ya Altman'ın cevabı, yapay zekânın demokrasi üzerindeki olası etkilerinden ve seçim sürecinde hedefli yanlış bilgi yaymak için nasıl kullanılabileceğinden "endişe" duyduğu yönünde oldu.
- Bu olasılığın "en büyük endişe alanları" arasında olduğunu belirten Altman, "Gelecek yıl bir seçimle karşı karşıya kalacağız" diyerek yapay zekâ modellerinin giderek daha iyi hâle geldiğine de dikkat çekti.
Bununla birlikte: Senatörlerin, sosyal medyayı etkili bir şekilde düzenlemekte zorlandıklarını, Kongre'nin "sosyal medya konusunda sınıfta kaldığını" ve aynı durumun yapay zekâ için de yaşanmaması için yükümlülükleri olduğunu belirtmeleri üzerine ise Altman'ın cevabı, "Bu, sosyal medya değil" şeklinde oldu.
- ABD'de kurulacak yeni bir ajansın yapay zekâ sektörünü ne şekilde düzenleyebileceğine ilişkin önerilerde bulunan Altman, "lisanslama ve test gereksinimlerini bir kombinasyonu" gibi önlemler aracılığıyla yapay zekâ modellerinin belirli bir yetenek eşiğinin üzerinde geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesinin düzenlenebileceğini ifade etti. Altman ayrıca, OpenAI gibi yapay zekâ firmalarının bağımsız olarak denetlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Bir adım geriden: Geçen yıl Beyaz Saray, yanlış bilgilendirme, ayrımcılık ve diğer zarar biçimlerini hedef almayı amaçlayan önerilen bir Yapay Zekâ Hakları Bildirgesi yayınlamış; Başkan Yardımcısı Kamala Harris de kısa süre önce Beyaz Saray'da Altman'ın da aralarında bulunduğu yapay zekâ inovasyonu liderleriyle bir araya gelmişti.
Tepkiler: Yapay zekânın devrim niteliğinde olabileceğini belirten Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, teknolojiyi "atom bombasının" icadıyla karşılaştırırken Demokrat Senatör Richard Blumenthal da yapay zekânın egemen olduğu bir geleceğin "istediğimiz bir gelecek olmadığını" söyleyerek "İyiyi kötüye tercih etmeliyiz. Kongre'nin şu anda bir seçimi var. Sosyal medya ile yüzleştiğimizde de aynı seçeneğe sahiptik. O anı yakalamakta başarısız olduk" şeklinde uyarıda bulundu.
- Sonuç olarak, yapay zekâ sektörünü düzenleyecek yeni bir kurum için iki tarafın da desteği var gibi gözüküyor. Ancak, yapay zekâ teknolojisinin ilerleme hızını göz önünde bulundurduğumuzda, yasa koruyucular, böyle bir kurumun bu gelişme hızına ayak uydurup uyduramayacağı konusunda endişeli gibi duruyor.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş

Quando
Türkiye’den ve dünyadan en önemli teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve bilim haberleri.
İLGİLİ BAŞLIKLAR
yapay zekâ
DALL-E
OpenAI
Yapay zekâ
Christina Montgomery
GPT-4
Donald Trump
Mazie Hirono
NEREDE YAYIMLANDI?
Meta'nın Twitter rakibi. OpenAI CEO'sundan yapay zeka için düzenleme çağrısı. Blue Origin'in zaferi. Samsung ve Apple'ın yapay zeka planları. ABD'deki ilk tam kapsamlı TikTok yasağı.
22 May 2023

YAZARLAR

İrem Denli
Teknoloji Editörü

Quando
Türkiye’den ve dünyadan en önemli teknoloji, inovasyon, girişimcilik ve bilim haberleri.
İLGİLİ OKUMALAR