aposto-logo
TR
TREN

Reddedilmek İle İlgili Bildiklerimiz Gerçeği Ne Kadar Yansıtıyor?

Reddedilmek gibi herkesin en az bir kere tecrübe etmiş olduğu bir durumla ilgili elbette belli fikirlerimiz var. Ancak bu fikirler her zaman bilimsel olmayabiliyor.

Reddedilmek ve reddedilmenin getirdikleri ile ilgili birçok doğru bilinen yanlış var. Psychology Today’de listelenmiş olan bu yanlışları biz de sizin için derledik: 

1 – "Reddedilmek fiziksel acı kadar yoğun duygular uyandırmaz."

Yanlış! Reddedildiğimiz ya da dışlandığımız zamanlarda duygusal olarak acı çekiyoruz. Duygusal acı ve fiziksel acı beynin aynı bölgelerini aktif hale getiriyor. Bu da gösteriyor ki duygusal acı da fiziksel acı kadar gerçek.

2 – "Reddedilme hassasiyetinin herhangi bir işlevsel yanı yok."

Aslında reddedilme hassasiyetini sadece olumsuz bir perspektiften incelemek doğru değil. Çünkü evrimsel açıdan baktığımızda reddedilme hassasiyeti hayati bir rol oynuyor. Geçmişte bir grubun içinde kalmak aynı zamanda hayatta kalmak anlamına geliyordu çünkü yalnız kalanların diğer insanlar ya da hayvanlar tarafından avlanması çok daha kolaydı. Reddedilme hassasiyeti yüksek olan kişiler ise gruptan dışlanma ihtimallerini daha hızlı bir şekilde algılayabiliyor ve bu sayede davranışlarını düzeltme şansı bularak grupta kalmaya devam edebiliyorlardı. Şimdi de benzer şekilde reddedilme hassasiyeti ile sağlıklı bir şekilde baş edebildiğimiz takdirde bunu kendi faydamıza kullanabilmemiz mümkün.

3 – "Reddedilme hassasiyeti yüksek kişiler sinyalleri her zaman doğru algılar."

Tam tersine reddedilmeye karşı hassas olmak çevremizden aldığımız sinyalleri çoğu zaman abartılı bir şekilde yorumlamamıza yol açabiliyor. Hatta çalışmalar, reddedilme hassasiyeti yüksek kişilerin reddedilme anlarında bir süreliğine de olsa kısa süreli bellek ve karar alma fonksiyonlarını yeterince iyi yerine getiremediklerini gösteriyor. Bu durum da aslında bu kişilerin reddedilme sinyalleri karşısında objektif kalmakta ve sağlıklı bir değerlendirme yapmakta ne kadar zorlandıklarının bir göstergesi olabiliyor.

Hikâyeyi paylaşmak için:

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

İLGİLİ BAŞLIKLAR

Reddedilmek

Psychology To

NEREDE YAYIMLANDI?

Yakın İlişkilerYakın İlişkiler

BÜLTEN SAYISI

ÜYELERE ÖZEL

🙅‍♂️ Hassas Kalplerin Zor Döngüsü: Reddedilme Hassasiyeti

En ufak bir reddedilme ihtimalinde kaygılandığını hissediyor musun? Bir anda zihninden “Kesin beni hiç sevmediler.” gibi düşünceler geçiyor mu? Bunlar sana tanıdık geliyorsa reddedilme hassasiyeti yaşıyor olabilirsin!

18 Ağu 2022

Monseigneur Love by Thomas Cooper Gotch

YAZARLAR

Yakın İlişkiler

İlişkilere bilimsel bir bakış açısı!

İLGİLİ OKUMALAR

;