aposto-logoPazar, 2 Nisan 2023
aposto-logo
Pazar, Nisan 2, 2023
Premium'a Yüksel

Sanki Atölye

Takıldık Ceyda’nın peşine, bildiğimiz peynirleri içermeyen domatesli tost yemeğe ve sohbet etmeye. Eve dönmeden fermantasyon atölyesine de katılalım mı?

Nerede? Beşiktaş, Vişnezade, Aktarlar Sokak No:6

Neden burası? Vegan tost yerken atölyelere katılabileceğin mahallenin sakinlerinden. Bitki temelli peynir, glütensizler ve fermantasyon atölyesi bunlardan sadece birkaçı. 

Gayrettepe'den istikamet Vişnezade. Acelemiz yok; o sebeple Ihlamur Kasrı’ndan değil Maçka Parkı’nı takiben Sanki Atölye’ye varıyoruz. Şimdi Ceyda tezgâhın arkasından anlatıyor.

İstanbul bence dünya mutfağında ortaya çıkan trendlerin, metodların, tabaklama şekillerinin Türkiye’deki ilk uygulama yeri. Benim de atölyenin lokasyonu olarak İstanbul’u seçmemin sebebi tam olarak bu, deneyime açık olması, Avrupa’da gelişmekte olanı yerele taşıması.

Veganlığın zamanla takım tutmak gibi katı çizgilerle fanatikleştirildiğini gördüm. Bu olurken de sürdürülebilirliğin es geçildiğini, paketli gıdaların zararlarının göz ardı edildiğini fark ettim. 

Sanki Atölye aslında benim kişisel ihtiyacımdan ortaya çıktı. Süt ve ürünlerine alerjim olduğunu öğrenince bırakmak istemediğim ilk şey domates ve peynirli tosttu. Sanki Atölye bitki temelli, hayvansal ürünlerden tamamen arındırılmış bir mutfak. 

Ceyda bize bitki temelli sushi hazırlıyor


Vişnezade mahallesi oldukça geleneksel, çoğunlukla ailelerden oluşan, sakin bir mahalle. Sanki Atölye; müstakil 2 katlı, minik bir binada. Bina aslında mahallenin eski kahvesiymiş. Halkın şikayetçi olduğu bir yapıymış; sürekli kumar oynanan, polisin baskın yaptığı bir alanken atölye sayesinde artık daha steril, geceleri kapısını kapatan, sessiz sakin bir mesken. Bizim kapımızda menü, restoran ibaresi veya çok göze çarpan tabela yok. Sebebi yoldan geçen birinin menüde tost görüp vegan tostla karşılaşmasının hayal kırıklığı yaratabilme ihtimali. Bu yaklaşım bir anlamda mahalle halkının Sanki’nin tam olarak ne olduğunu anlamasını da engelledi sanırım. Ama merak edenler menüde olmasa da kış aylarında çorba sormaya başladı. Bence bu mahallenin “Size destek olmak istiyoruz.” deme şekliydi. Bunu duyup günlük çorbalar ekledik menüye.

Son yıllarda İstanbul’da vegan beslenme ve kültürünü değiştirenlerden biri olduğumuzu düşünüyorum. Artık her menüde vegan 1-2 opsiyon bulmak mümkün. Ben de heyecanla, kültüründe hayvansal ürünün bolca yer aldığı Türk mutfağının bitki temelli mutfağa ne şekilde evrileceğini görmeyi bekliyorum. 

Hikâyeyi beğendiniz mi? Paylaşın.

İlgili Başlıklar

ten

Beşiktaş

tepe

Maçka Parkı

İstanbul

Türkiye

Hikâyeyi beğendiniz mi?

Kaydet

Okuma listesine ekle

Paylaş

Nerede Yayımlandı?

📍 Gayrettepe, Ceyda Artun

Yayın & Yazar

Soli

Her hafta bir mahalle, bir mahalleli! Seyahat ve kültür yayını Soli, her hafta bir mahallenin esnaflarının, binalarının, sokaklarının, insanlarının hikâyesini anlatıyor.

;