
Dünyahali, Yuvam Dünya ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi iş birliğinde, BMWi’nin desteğiyle yayınlanmaktadır. BMWi sürdürülebilir mobilite için kapsamlı çözümler sunar .
Learn more →
Dünyahali
Dünyahali bültenine hoşgeldiniz! Burada sadece iklim krizinden değil; havadan sudan da konuşuyoruz. Yuvamız dünyamızdan bahsediyoruz. O zaman, haydi başlıyoruz!
Vegan ve atıksız kişisel bakım ürünleri ile öne çıkan Soapy Co.'nun hikayesini, markanın kurucuları Burak Okur ve Gülin Tarimeri'den dinliyoruz.
Soapy Co. nasıl ortaya çıktı? Girişiminizin ortaya çıkış hikayesinden bahseder misiniz?
Burak: Arkadaşlarımızla bir gün muhabbet esnasında kozmetik ürünleri üzerine konuşuyorduk. Mevcut kozmetik ürünlerin “etik ilkelere” sahip olmaması ve hayvanlar üzerinde denenmesi konuları da o dönemde çok konuşulan konulardı. Pazarda vegan ve sürdürülebilir dermokozmetik etkilere sahip kişisel bakım ürünlerinin olmaması ve bunun eksikliği üzerine bir fikir alışverişi yapıyorduk. Sonrasında “bunu kimya mühendisleri olarak biz yapmalıyız” fikri üzerine araştırmalara ve denemelere başladık. 2020’nin Eylül ayında, Bursa’da ilk ürünlerimizi üreterek etkileri üzerinde araştırma yaptık. Bu denemeler sonunda yüksek etkiyi, vegan ve sürdürülebilir özellikte olabilecek şekilde ürünlerimizde sunabildiğimizi fark ettik. Bu şekilde Soapy Co.’nun ürün yelpazesi ve inovatif formülleri de ortaya çıkmış oldu.
Atıksız, vegan ve doğada çözünebilen kişisel bakım ürünleri üretmeniz çok ilham verici. Bu prensipleri markanın farklı alanlarına nasıl entegre ettiniz? Sürdürülebilirlik adına ne gibi prensipler izleniyor?
Gülin: Tüm ürünlerimizin paketlemelerinin ve içeriklerinin doğada tamamen çözünür olmasına çok önem veriyoruz. Bu süreç, bir ürünün kullanıldıktan sonra doğa döngüsüne karışmasını keşfetmemizle başladı. Ürünlerimizi formüle etmeden önce bu döngüye zarar vermeyen içerik ve paketlemeleri araştırma sürecine girdik. Araştırmalarımız sonucu, sürdürülebilir ve etkili kişisel bakım ürünlerinin doğada çözünebilir hammadde ve paketlemelerle mümkün olabileceğini gördük. Asıl amacımız, sürdürülebilirlik sebebiyle kişinin “dermokozmetik etkilerden” vazgeçmeden, bu etkilere ulaşabilmesini sağlamak. Aynı zamanda ürünlerin tamamen vegan içerikte olması ve hayvanlar üzerinde denenmemesi de etik açıdan bizler için çok önemli. Ürünlerimize, sürdürülebilir olmayan hammaddelerin karışmaması amacıyla “Soapy Co. Clean Ingredient” adında bir denetim mekanizması geliştirdik. Araştırmalarımız sonucunda bu standartlara uygun olan hammaddeler, değerlendirmeleri geçtikten sonra ürünlerimizde yer alıyor.
Genç bir girişim olarak karşılaştığınız en büyük zorluk ne oldu? Bu tarz bir başlangıç yapmak isteyen kişilere mesajınız ne olur?
Burak: Türkiye’de genç girişimlerin karşılaştığı birkaç büyük sorun var. Birincisi, yüksek tonajlarda veya adetlerde hammadde/ambalaj satın alımı yapmaya zorlanmak. Bu durumda yatırımınızın çoğunu bu kısma yönlendirmek, şirket içindeki nakit akışının bozulmasına neden oluyor. İşe atılım sürecinde bu miktarlarda alım yapacak nakitiniz ve depolama alanınız bile olmayabiliyor. Bunun getirdiği dezavantaj ile inovatif ve sürdürülebilir fikirler doğmadan yok olabiliyor. İkincisi ise tedarikçilerin, ellerinde bulunan ve eskimiş teknolojiler üzerinden yürüttüğü pazarlama stratejileri. Yenilikçi, sürdürülebilir ve yüksek teknolojili dermokozmetik ürünler üretmek isteyen markalar için Türkiye’de bilinçli tedarikçilere ulaşmak maalesef zorlu bir süreç… Üçüncüsü ise bu fikrinizin “tutmayacağının” çevreniz tarafından sürekli söylenmesi. Özellikle büyük yapılar ile mücadele, sermaye ve tecrübe konusunda yapılan yıldırma konuşmaları, genç girişimcilerin fikirlerinin önündeki en büyük engel oluyor. Girişimci sürekli araştıran, yenileyen, yılmayan hatta ısrar eden, büyük yapılara karşı koyan ve yeni bakış açıları kazandıran özellikte olmalı. Bu ısrar ile bir start-up olarak bile büyük tedarikçilerle aynı masaya oturabiliyorsunuz. Hatta öyle durumlar oluyor ki, zamanı geldiğinde kendileri sizin en büyük destekçileriniz oluyor. Kendi değerinizin ve bilginizin farkında olun ve buna göre hareket edin. Ciddiye alınmak istiyorsanız, o konuda herkesten daha fazla bilgi sahibi olun.
Gelecek için ne gibi hayalleriniz var? :)
Gülin: Hedeflerimiz arasında, bir kişinin tüm cilt bakımı ve makyaj ürünü ihtiyaçlarını Soapy Co.’dan karşılayabilmesini sağlamak var. Vegan ve sürdürülebilir ürünlerin ulaşılabilirliği ve tercih edilebilirliğini artırmayı amaçlıyoruz. Ekibimiz ürün skalamızı artırmak için çalışmalarına devam ediyor. 2023 sonuna kadar ürün sayımızı 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu süreçte Avrupa pazarına ürünlerimizi kazandırmak gibi hedeflerimiz de var. Kısa vadede, ülke içerisinde marka bilinirliğini artırmak üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Türkiye’de mağaza sayımızı artırarak insanların etkili, vegan ve sürdürülebilir kişisel bakım ürünlerini deneyimlemesini sağlamak istiyoruz. İnovatif formüllere sahip ürün sayımızı artırmak amacıyla araştırma ve geliştirme süreçlerine daha fazla yatırım yapmayı düşünüyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz arasında da büyük şirketlerin, sürdürülebilir hedeflere sahip üretim ve tüketim anlayışına sahip olmasını sağlamak var. Yeni trendin “sürdürülebilirlik” olduğu bir dünya hedefliyoruz.
Kaydet
Okuma listesine ekle
Paylaş
Dünyahali
Dünyahali bültenine hoşgeldiniz! Burada sadece iklim krizinden değil; havadan sudan da konuşuyoruz. Yuvamız dünyamızdan bahsediyoruz. O zaman, haydi başlıyoruz!
İLGİLİ BAŞLIKLAR
sürdürülebilirlik
Bursa
NEREDE YAYIMLANDI?
IPCC Raporu, Ormanda Gezintiler, İlham Veren Girişimler ve daha fazlası
31 Mar 2023

YAZARLAR

Kübra G. Dağtekin
Merhaba ey ahali, Dünyahali bültenine hoş geldiniz! Burada sadece iklim krizinden değil; havadan sudan da konuşuyoruz. Yuvamız dünyamızdan bahsediyoruz. O zaman, haydi başlıyoruz!

Dünyahali
Dünyahali bültenine hoşgeldiniz! Burada sadece iklim krizinden değil; havadan sudan da konuşuyoruz. Yuvamız dünyamızdan bahsediyoruz. O zaman, haydi başlıyoruz!
İLGİLİ OKUMALAR